Τρίτη, Ιουνίου 03, 2014

Καμπάνες αφύπνισης για τους καθευδόντες Δημοτικούς μας άρχοντες

Στοίχημα έβαλα αγαπητοί συμπολίτες προ διμήνου περίπου με παλιό καλό μου φίλο , για το τι ακριβώς θασυνέβαινε  με τη γνωστοποίηση της νέας δυνατότητας  ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών δημοτών προς το Δήμο , εάν εμείς μόνοι μας πάλι και για μια ακόμη φορά  δεν πάρουμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε Δήμο , δημοτικές υπηρεσίες και Δημότες , για το νέο νομικό πλαίσιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα και να γκρινιάξουμε φυσικά και κάμποσο για την τοπική εφαρμογή του .
Ο νέος Νόμος λοιπόν ( και συγκριμένα το άρθρο 51 για να ξέρετε ), δημοσιεύτηκε στις 14- 4 – 2014 και δίνει την ευκαιρία σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν με πολύ ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς το Δήμο ( οι δόσεις φτάνουν μέχρι και τις 100 ! ), να κάνουν την αίτηση υπαγωγής τους στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς ρυθμίσεων , εντός χρονικού διαστήματος. τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου.
Όπως και ήταν επόμενο , το στοίχημα βέβαια το κέρδισα πανηγυρικά , γιατί ως αντιλαμβάνεστε ουδείς εκ του Δήμου πήρε καν χαμπάρι την περίπτωση αυτή , όπως και στοιχημάτισα . Κι αν έστω τυχαίως κάποιος μπορεί να την αντελήφθη , σίγα να μην αφιέρωνε και λίγο χρόνο κιόλας  για τέτοιες …. λεπτομέρειες περί ενημέρωσης των συνδημοτών και κουραφέξαλα !!!
Πλήρες δημοτικό ξεχαρβάλωμα και ανυπαρξία ευθύνης και σοβαρότητας δηλαδή .
Επειδή λοιπόν τα χρέη στο Δήμο μας είναι πάρα πολλά και οι μπαταχτζήδες ακόμη περισσότεροι ,ενισχυόμενοι μάλιστα στην αντικοινωνική τους αυτή στάση και συμπεριφορά  δυστυχώς από διαφόρους πολιτικάντηδες αιρετούς που είτε τους τάζουν διαγραφές , είτε επανελέγχους τάχα , είτε δήθεν δίκαιη αντιμετώπιση στα πλαίσια της νομιμότητας ( λες και υπάρχει δικαιοσύνη και  πέραν της νομιμότητας ), είτε οτιδήποτε άλλο φαιδρό και απίθανο μπορεί να φανταστεί κανείς , θα παρακαλέσουμε την Δημοτική Αρχήαφού σοβαρευτεί για λίγο και επί του προκειμένου αναλάβει και τις πολλές ευθύνες της , να βάλει όπως υποχρεούται , οριστικό τέλος σε όλες αυτές τις μυθοπλασίες και να ανακοινώσει αμέσως στους δημότες την νέα αυτή δυνατότητα για ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους , που αποτελεί άλλωστε και τη μόνη αληθινή διέξοδο στο πρόβλημά τους .
Είναι υποχρεωμένη να το κάνει αυτό αμέσως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή , γιατί ήδη έχουν παρέλθει περίπου ανεκμετάλλευτοι οι δυο πρώτοι μήνες και είναι εντελώς άδικο για τους οφειλέτες  να χάσουν και αυτή την ευκαιρία , όπως συνέβη και με τις δυο προηγούμενες .
Τότε που ξανά και ξανά  οι δυνατότητες  ρυθμίσεων πήγαν περίπατο παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις και οχλήσεις μας , γιατί ως συνήθως βέβαια οι αιρετοί και οι δημοτικές υπηρεσίες αγρόν αγόραζαν , δημοσιοποιώντας τις σχετικές ρυθμίσεις στο παρά πέντε μια ή δυο εβδομάδες πριν τη λήξη του χρονικού περιθωρίου που οι τότε νόμοι όριζαν και επομένως δώρο – άδωρο και οι ευκαιρίες “γενίκανε” καπνός.
Περιθώρια πλέον ανάλογης “ανευθυνότητας” δεν υπάρχουν ( γιατί τα χρέη είναι ήδη βουνό και κυρίως της ύδρευσης , άρδευσης, κλπ ) και η ευκαιρία αυτή είναι πολύ συμφέρουσα και πραγματικά λυτρωτική ίσως για πολλούς συνδημότες μας που εν τω μεταξύ πιθανόν εξαπατημένοι από διαφόρους ασχέτους , άφησαν τις οφειλές τους να θεριέψουν περιμένοντας ματαίως διαγραφές των χρεών τους και απαλλαγή τους απ` τις υποχρεώσεις τους  κατ` αντίθεση βέβαια με όλους τους άλλους καλοπληρωτές συμπολίτες τους .Λαμβάνοντας τώρα βεβαίως όλοι αυτοί υπόψη τους , ότι πλέον η Δημοτική Αρχή και κυρίως η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου είναι υποχρεωμένες  σε κάθε περίπτωση να προβούν στις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ( δηλαδή αποστολή των οφειλών στις Δ.Ο.Υ , κατασχέσεις ακινήτων, εις χείρας τρίτων, δεσμεύσεις Τραπεζικών Λογαριασμών κ.λ.π. ), εξυπακούεται πως η άμεση ρύθμιση των οφειλών προς το Δήμο είναι απολύτως αναγκαία.
Σε παλαιότερη επιστολή μας και αφού εξηγούσαμε τότε λεπτομερώς τα πάντα περί των τελών , των τιμολογήσεων κλπ , αλλά και των σωρευμένων οφειλών που εξακολούθησαν ( δυστυχώς ) βέβαια να δημιουργούνται και μετά ΔΕΥΑΕΤ εποχής - και φυσικά θέριεψαν και εξ αφορμής της υπερ-τριετούς αμήχανης και φοβικής στάσης της σημερινής Δημοτικής Αρχής - υποσχόμασταν στους συνεπείς και καλοπληρωτές συμπατριώτες μας , πως ούτε ένα ευρώ εις βάρος όλων ημών των υπολοίπων δεν πρόκειται να  ΑΦΗΣΟΥΜΕ  να χαριστεί σε κανέναν επιτήδειο “ξεχασιάρη” ή και κακοπληρωτή συνδημότη ,  πόσο μάλλον στο 60% των κατοίκων ( για νοτιοανατολικά μιλώ ) που χρωστούν !!! ( και που διατείνονται εκ των υστέρων χρόνια μετά και μπουλουκηδόν …. πως αδικηθήκαν τάχατες )
Είμαστε εδώ και γρηγορούμε πάντα . Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όλοι.
Πιο κάτω μπορείτε όσοι ενδιαφέρεστε να διαβάσετε το σχετικό νόμο για τις νέες  ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δήμους και όχι μόνο .
Πριν όμως προχωρήσουμε σε αυτό, θα θέλαμε επίσης αφού ξυπνήσουμε τη Δημοτική Αρχή , να την ενημερώσουμε  πως η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει από 1η   Μαΐου και μέχρι τώρα ένα μήνα μετά , αρχές Ιουνίου , δυστυχώς το παραμικρό δεν έχει γίνει στο Δήμο μας για την προετοιμασία και την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας , που μάλιστα φέτος λόγο και των δυσμενών μετεωρολογικών προβλέψεων θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι ιδιαίτερα  αυξημένα και καλοσχεδιασμένα .
Θυμίζω  ευκαιρίας δοθείσης , πως τα δημοτικά  πυροσβεστικά οχήματα είναι όλα από διετίας παροπλισμένα , χωρίς άδειες κυκλοφορίας & πινακίδες , ανεπισκεύαστα , ανασφάλιστα κλπ , τα δε άλλα μέσα και τα απαραίτητα εργαλεία μόνο Κύριος οίδε που βρίσκονται ,  οι πυροσβεστικοί κρουνοί και τα σημεία λήψης νερού ανέλεγκτα και διάσπαρτα στο άγνωστο , η ανυπαρξία σχεδίου δράσης δεδομένη και  επομένως υπό τέτοιες συνθήκες …ο Θεός να μας λυπηθεί και να βάλει για φέτος το χέρι του .
Προ του Πάσχα ( από 17-4-2014 ) μοιράστηκαν στους Δήμους και τα κονδύλια πυροπροστασίας. Ο δικός μας επήρε 67.000 ευρώ . Καλό λοιπόν θα ήταν η Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί σχετικά και επί αυτού του θέματος και αντί να ολιγωρεί , να προχωρήσει έγκαιρα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τις απαραίτητες εργασίες πυρασφαλείας . ( Μην πάρετε όμως αφελώς , όπως τα προηγούμενα χρόνια , όλα τα δίμηνα μαζί , αλλά χωρίστε τα σε δυο περιόδους , πχ για 6Ο και 7Ο μήνα  και μετά για 8Ο – 9Ο για να έχετε σχεδόν όλο το καλοκαίρι διαθέσιμο προσωπικό )
Μπορεί πέρυσι την όλη ευθύνη  να την πήραν εθελοντικά στις πλάτες τους οι διάφοροι σύλλογοι , οι οργανώσεις και κινήσεις πολιτών και μπράβο τους , αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και φέτος με εντελώς απούσα και ραχατεύουσα τη Δημοτική μηχανή . Γιατί κάτι τέτοιο θα είναι ειλικρινά ντροπή και εξευτελισμός , πέραν βέβαια από εγκληματικά επικίνδυνο .
Στην κατεύθυνση επομένως της αναγκαίας αφύπνισης του Δήμου, της κινητοποίησης των υπηρεσιών του και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μηχανισμών , μαζί με τους εθελοντές και τους συλλόγους , για την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων την θερινή περίοδο, έχω την εντύπωση πως πρέπει πλέον να συμβάλει δυναμικά και η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή και τα νέα τοπικά συμβούλια εάν βεβαίως όλοι αυτοί επιθυμούν , να ΜΗΝ παραλάβουν εν τέλει την 1η του Σεπτέμβρη απ` την απερχομένη δημοτική αρχή …. μόνο καμένη γη ( κυριολεκτικά ).   
Ας απαιτήσουν λοιπόν ( όπως έχουν και το δικαίωμα ), ενέργειες , κινητικότητα , δουλειά , παίρνοντας έγκαιρα πρωτοβουλίες μαζί και με όσους πρόθυμους “παλιούς”,  με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας σε ολόκληρο το Δήμο και με ιδιαίτερη ασφαλώς έμφαση και προσοχή στις πλέον ευάλωτες και επικίνδυνες περιοχές του.
Σχετικές εγκύκλιοι , υπενθυμίσεις υποχρεώσεων των Δημοτικών Αρχών , πιλοτικά σχέδια οργάνωσης αντιπυρικής προστασίας , συνέργειες κλπ , έχουν αποσταλεί στους Δήμους εδώ και καιρό . Ο δικός μας Δήμος προφανώς τα αγνοεί όλα αυτά ή και ενδεχομένως αδιαφορεί , που μάλλον είναι και το πλέον πιθανό.
Γιαυτό αγαπητοί συμπολίτες , αλλά και εσείς όλοι οι νεοεκλεγέντες τοπικοί “αρχόντοι” κινητοποιηθείτε σας παρακαλώ άμεσα και φιλότιμα , μήπως και σώσουμε εν τέλει “την παρτίδα”.
Στους κ.κ. Αντιδημάρχους , στους  εναπομείναντες κάποιους φιλότιμους ακόμη δημοτικούς συμβούλους και στους τοπικούς Προέδρους ανήκει τώρα η ευθύνη για την άμεση καταγραφή και υπόδειξη των χώρων που πρέπει να καθαριστούν και να προστατευτούν . Επίσης σε αυτούς ανήκει και η πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την πληροφόρησή τους σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους , πράγμα που ως γνωστόν δεν έγινε καν πέρυσι , ούτε και πρόπερσι!
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπω στις φωτογραφίες που μου στέλνουν οι διάφοροι φίλοι , το απερίγραπτο χάλι που επικρατεί κυρίως στους κοινόχρηστους  χώρους και τις οικοπεδικές  εκτάσεις  του Δήμου κλπ , με χορταριασμένα τα πάντα και ένα μπόι ύψος τα αγριόχορτα . Αν ο Δήμος δίνει αυτό το κακό παράδειγμα , τότε οι δημότες τι θα κάνουν ??
Είναι πραγματικά ντροπή και κρίμα να βλέπεις χορταριασμένη , παραμελημένη και εντελώς παρατημένη στην τύχη της τη δημοτική περιουσία , ακόμη μέχρι και τα πιο πρόσφατα κληροδοτήματα όπως για παράδειγμα το σπίτι της αείμνηστης ευεργέτου Σκεπετάρα – Κοντρώση , που αν το δείτε θα σας πιάσει το παράπονο για την τύχη που του επιφύλαξε η αδιαφορία , η αδράνεια , η ανευθυνότητα , η ανεμελιά και κυρίως η αγνωμοσύνη της Δημοτικής Αρχής .
Η ίδια ακριβώς κατάσταση βέβαια και με το Αρχοντικό Σκλαβούνου πχ , όπου η εικόνα ζούγκλας  προδίδει την εμφανή παραμέληση και εγκατάλειψη .
Ακόμη και τα προς διαμόρφωση δημοτικά “τρίγωνα”, οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι ,  οι αθλητικές εγκαταστάσεις , οι υδροδεξαμενες κ.αλ. παρατημένα κυριολεκτικά όλα , με το ποικιλόμορφο φυτικό βασίλειο εντός και πέριξ αυτών να θριαμβεύει με ενάμιση μπόι ύψος και βάλε . Κρίμα ….
Κατά τα άλλα , ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ  με “κλακαδόρους” υπαλλήλους κάνει ο Δήμαρχος , αλλά η πραγματικότητα δυστυχώς αποκαλύπτει καθημερινά το εμφανέστατο έλλειμμα και την απίστευτη χρεοκοπία .
Για να λάβετε γνώση αγαπητοί συμπολίτες των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου Νόμου εφ` όσον σας ενδιαφέρει , αλλά και προς γνώση και συμμόρφωση των αιρετο`υ`πηρεσιακών μας που μάλλον σε πρώιμη ραστώνη βρίσκονται και πολύ νωρίς σα να μου φαίνεται πως ξεκίνησαν τις θερινές διακοπές τους , πατήστεεδώ  και ανατρέξτε στο άρθρο 51 του σχετικού Ν. 4257 /2014
Για συμμαζευτείτε λοιπόν και ξυπνήστε επιτέλους όλοι εσείς εκεί στο Δήμο , γιατί δεν θα σας πληρώνουμεαργομισθίες ένα τρίμηνο ακόμη ( μέχρι της αποχωρήσεώς σας ), για να μην κάνετε ούτε τα πλέον αναγκαία εξ όσων υποχρεούστε !!!  Γκέκε ???

                                                                 Ο  επιμένων … δημοτικά
                                                      ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου