Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

Παράξενα έθιμα Χριστουγέννων

Φέτος τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα… ήρθαν πρόωρα! Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη, πάνω από το 30% των ελληνικών σπιτιών.. άνοιξαν την πόρτα τους στα Χριστούγεννα. Μικροί και μεγάλοι, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ένιωσαν πρόωρα την ανάγκη να στολίσουν το σπίτι τους, μαζί και την ψυχή τους με χαρούμενα γιορτινά χρώματα.

Ας δούμε όμως μερικά εθιμα που μας κάνουν εντύπωση:
Γαλλία
Tην παραμονή των Xριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Xριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ουκρανία συνηθίζεται ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου να βάζουν και ψεύτικες αράχνες με (και πάλι ψεύτικους) ιστούς. Η αράχνη πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί των Χριστουγέννων το έθιμο λέει ότι η οικογένεια θα είναι καλότυχη όλο το χρόνο.

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα παιδάκια σε αρκετές επαρχίες της Μ. Βρετανίας γράφουν γράμματα στον Αγιο Βασίλη, που στη συνέχεια πετούν στο αναμμένο τζάκι. Και τούτο επειδή υποτίθεται ότι ο Αγιος ενημερώνεται για τις επιθυμίες των πιτσιρικιών κατευθείαν από τον καπνό. Οι νοικοκυρές πάλι φτιάχνουν την παραδοσιακή πουτίγκα, μόνο που, προτού ξεκινήσουν, κάνουν μια ευχή. Η οποία, για να βγει, πρέπει να ανακατέψουν τα υλικά του γλυκού μόνο δεξιόστροφα!

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Στη Νορβηγία, το βράδυ των Χριστουγέννων, σε κάθε σπίτι καταχωνιάζονται οι σκούπες! Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε παγανιστική παράδοση που έλεγε ότι εκείνη τη νύχτα οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα καβαλάνε τις σκούπες που βρίσκουν εύκαιρες και αλωνίζουν...

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Οι Ιρλανδοί πάλι, επειδή ως γνωστόν είναι γερά ποτήρια, αφήνουν στον Αγιο Βασίλη γάλα και μπισκοτάκια για να ξαποστάσει, αλλά... και μπίρες! Και για να μην πιει ξεροσφύρι ο Αγιος, βάζουν μαζί και αλμυρές πίτες. Ακόμα το βράδυ των Χριστουγέννων αφήνουν ένα αναμμένο κερί ή φωτάκι στα παράθυρά τους.
Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

Βουλγαρία

Σύμφωνα με ένα παλιό παραδοσιακό έθιμο, τις ημέρες των γιορτών τοποθετείται ένα στρώμα από άχυρα κάτω από το τραπεζομάντηλο, που συμβολίζει την φάτνη που γεννήθηκε ο Xριστός. Oι νοικοκυρές μαγειρεύουν δώδεκα διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του χρόνου που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι.

Αλλά και στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στις επαρχίες, συναντά κανείς παράξενα και... υπό εξαφάνιση έθιμα.

Στη Θεσσαλία οι κοπέλες το πρωί των Χριστουγέννων «ταΐζουν τη βρύση». Βάζουν δηλαδή στις βρύσες του χωριού βούτυρο, μέλι και διάφορες άλλες λιχουδιές, για να είναι η ζωή τους γλυκιά τον νέο χρόνο και να έχουν καλές σοδειές.

Την παραμονή των Χριστουγέννων πάλι σε αρκετές επαρχίες της χώρας μας «παντρεύουν» τη φωτιά. Ονοματίζουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα και ένα με αρσενικό και τα καίνε, προκειμένου να διώξουν τους καλικάντζαρους.

Στη Χίο αρκετές ενορίες κρατούν το έθιμο του «καραβιού». Φτιάχνουν δηλαδή καραβάκια σε σμίκρυνση, τα οποία και στολίζουν και συναγωνίζονται με τις άλλες ενορίες για το ποιο καραβάκι είναι το πιο όμορφο και καλοκατασκευασμένο.



1 σχόλιο: