Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 1988


Από τα παλιά χρόνια, όσα οι παππούδες των παππούδων μας θυμόταν, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού ήταν πάρα πολλά. Με το πέρασμα των χρόνων έγιναν όλο και λιγότερα, με αποτέλεσμα και μόνο η αφήγησή τους από τους παλιότερους να μας γεμίζει με παράπονο.
Ήταν άραγε τόσο όμορφα τότε; 
Βίντεο απο το αρχείο του Γεώργιου Ποδάρα.
"Σαράντα μέρες ύστερα απ'την ανάστασή Του, ο Χριστός αναλήφτηκε, από το "Όρος των Ελαιών", στους ουρανούς, όπως μας αναφέρει η Καινή Διαθήκη (Λουκ. κδ' 46-52, Πραξ.α 1-12), αφήνοντας τον κόσμο να κινηθεί μέσα στο χώρο της θεόπνευστης διδασκαλείας Του. Έτσι, η μέρα αυτή από τότε τ'όνομα "Ανάληψις του Σωτήρος" και γιορτάζεται κάθε χρόνο σαράντα μέρες μετά από τη Λαμπρή."
"Πέρα απ'την καθολική χριστιανική χροιά, η μέρα της Ανάληψης θεωρείται απ'τους κτηνοτρόφους σαν καταδική τους γιορτή, για αυτό τους ακούς να λένε: «Έχουμε τη γιορτή μας σήμερα». Κι η γιορτή αυτή της Ανάληψης του Χριστού μας βρίσκει τσελιγκάδες μέσα στα καλοκαιριάτικα κατοικιά τους, στα τσαρδάκια τους, σκαρφαλωμένους μ'ολάκερο το βιο τους πάνω στις πλαγές και στα διάσελα, στα βουνά και στα ψηλότοπα, βόσκοντας και προσέχοντας τα ζωντανά τους. [...] (Β.Λαμνάτος, "Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου