Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΡΑΣΤΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ


Διαπιστώνω, συνεχιζόμενη ευρεία χαλάρωση του Δημοτικού μηχανισμού (συμβάλλοντος προφανώς και του παρατεινόμενου θερμού φετινού θέρους ), με αποτέλεσμα  τη ράθυμη λειτουργία του και τον αποπροσανατολισμό αιρετών και υπηρεσιακών απ` τα σημαντικά  και στρατηγικού χαρακτήρα θέματα και την προετοιμασία τους , με στροφή προς αλλότρια .
Γιαυτό κι εγώ, θέλοντας να συμβάλω στην αφύπνιση και την ανασύνταξη της Δημοτικής μας εκπροσώπησης για την κατανόηση εκ μέρους της , της αδήριτης ανάγκης για ταχύτερους πλέον ρυθμούς δουλειάς , παραγωγικότερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης στα δημοτικά μας προβλήματα , θα αναφερθώ σήμερα  σε ορισμένα θέματα  τα οποία ,  χωρίς μάλιστα να απαιτούν σπουδαία χρηματική υποστήριξη για να πραγματοποιηθούν , τα θεωρώ ως ξεχασμένα ή στην καλύτερη παραμελημένα και καθυστερημένα σε προσοχή και τελική ενσυνείδητη προσπάθεια υλοποίησης  ή και ολοκλήρωσής τους , καθότι  μερικά εξ αυτών εν τω μεταξύ, είχαν ήδη κάποια στιγμή έστω δειλά ξεκινήσει .

      Α ) Είναι ανάγκη επιτακτική, να προκηρυχθεί άμεσα η εκπόνηση των μελετών για τα Γ.Π.Σ. - Γενικά Πολεοδομικά  Σχέδια - της Αμφίκλειας και της Τιθορέας που καθυστερούν πλέον αδικαιολόγητα.Θυμίζω πως οι πρώτες προκηρύξεις πριν τρεις ολόκληρους μήνες και δέκα μέρες( 10-5-2012 ) κρίθηκαν άκυρες από αβλεψίες δυστυχώς των υπηρεσιών, α-συνταξίες και επομένως μη εγκυρότητά τους και έκτοτε ανελήφθει υπηρεσιακή προσπάθεια διόρθωσης και επαναπροκήρυξης , η οποία όμως δυστυχώς εδώ και τρεις μήνες τώρα δεν βλέπω να  έχει συντελεσθεί ως ποθούμενο . Και λέω ποθούμενο γιατί εσείς τουλάχιστον κ. Δήμαρχε θα θυμάστε , με τι και πως , έγινε κατορθωτό να φτάσουν και οι δυο αυτές μελέτες στην τελική φάση προκήρυξής τους έγκαιρα , όταν κάποιοι άλλοι ( αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί , θυμίζω ) τις θεωρούσαν χαμένες υποθέσεις . Είναι λοιπόν κρίμα , για μια ακόμη φορά να καθυστερούμε άνευ σοβαρού λόγου αλλά μόνο ένεκα χαλαρής διάθεσης ίσως και ανεπαρκειών , κάτι το οποίο θα μπορούσαμε ως έργο να το έχουμε ήδη προκηρύξει  από πέρυσι !! κιόλας .
      Β ) Πριν 15 μήνες , πάλι με καθυστερήσεις , λανθασμένες προκηρύξεις , άγνοια  διαδικασιών κλπ , έγινε επιτέλους ο διαγωνισμός προμήθειας ενός καλαθοφόρου οχήματος  μικρού σχετικά και ευέλικτου, ώστε να κινείται απρόσκοπτα και εντός των μικρότερων οικισμών μας  για τις ανάγκες των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου , μικροεπισκευών σε ψηλά σημεία , άλλες ανάγκες κλπ.
Προσέξτε τώρα κ Δήμαρχε την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής :
Το Δεκέμβριο του 2011 το καλαθοφόρο όχημα παρεδόθει στην Αμφίκλεια και έγινε επίδειξη της λειτουργίας και των δυνατοτήτων του σε μια ομάδα εργαζομένων και αιρετών του Δήμου . Απ` το χρονικό αυτό σημείο και έκτοτε , το όχημα βρίσκεται παροπλισμένο εντός της αποθήκης του Δήμου ( άλλη υπόθεση κι αυτή… ). Δηλαδή  για εννέα ( 9 ) ολόκληρους μήνες σε ακινησία και αχρησία . Αν τώρα προσθέσω και τους άλλους περίπου 4-5 μήνες της , με  αραμπά!! κυριολεκτικά , εν έτι τότε 2011 προετοιμασίας προμήθειάς του, εν συνόλω δηλαδή 14 -15 μήνες , δεν νομίζω πως υπάρχει λογικός και σώφρων άνθρωπος που να μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο του απίθανου κι ατέλειωτου αυτού αναγκαίου? δήθεν χρόνου (περίπου δηλ. ενάμισι χρόνος  ) για την αγορά απ` το Δήμο ενός εντελώς απαραίτητου τέτοιου εργαλείου !!  Επιτέλους εάν το μηχάνημα αυτό δεν πληροί πχ τις προδιαγραφές που ζητάμε , δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζονται ( τουλάχιστον ) δέκα ολόκληροι μήνες  για να αντιληφθούμε  ότι το συγκεκριμένο δεν μας κάνει ??
Έπρεπε η υπόθεση αυτή να είχε λήξει απ` το 2011 κι όχι να “σέρνεται” ακόμη και τώρα (που σας γράφω εγώ αυτά ) κι άγνωστο μέχρι πότε ακόμη.
Το καλαθοφόρο είναι εντελώς απαραίτητο στο Δήμο κι αν το συγκεκριμένο δεν  είναι της αρεσκείας μας , τελειώνετε επιτέλους μ` αυτό και κοιτάξτε άμεσα – χθες αν ήταν δυνατόν – να προμηθευτείτε ένα άλλο που να πληροί τις προδιαγραφές . Με το να το κοιτάμε παρκαρισμένο και σκονισμένο στην αποθήκη, δεν νομίζω πως μας αποφέρει κάτι και αρνούμαι βέβαια την πρόκληση να μπω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω κάπως τοεν λόγω μακάριο και μετέωρο κοίταγμα !
Να σας θυμίσω τώρα με την ευκαιρία κ. Δήμαρχε και τις ξεχασμένες , κυριολεκτικά παρατημένες εδώ κι` εκεί μηχανικές σκούπες του Δήμου ?  Είναι δυο και μια τρίτη παλιά -χαλασμένη ? που θα μπορούσε πιθανόν να γίνει ανταλλακτικά για τις δυο άλλες και οι οποίες βέβαια έχουν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μια-δυο φορές όλες κι όλες αυτούς τους είκοσι μήνες θητείας σας  . Γιατί ??
Να σας θυμίσω επίσης , ότι ο Δήμος έχει την πολυτέλεια να κατέχει δυο! πλυντήρια κάδων , σχεδόν καινούργια (ενώ πχ ο Δήμος Θηβών έχει ένα κι αυτό για 90.000 κάτοικους περίπου ) και φέτος για παράδειγμα έχουν πλυθεί στο Δήμο μας οι κάδοι απορριμμάτων κατακαλοκαιριάτικα  μάλιστα .!! μόνο μια φορά - ίσως να είναι και μισή τελικά -,  Γιατί ?? 
Ότι διαθέτουμε κ. Δήμαρχε ως μηχανική υποβοήθηση πρέπει να το χρησιμοποιούμαι , αλλιώς δεν βρίσκω το λόγο να τα έχουμε ! Οι αποθήκες  υπάρχουν απλά για να τα προφυλάσσουν κι όχι για να τα “φιλοξενούν” εσαεί  διατηρώντας  και  διαιωνίζοντας την αχρησία και ακινησία τους . 
        Γ ) Επιτέλους τον Ιούνιο του 2012 , - πάλι βέβαια μετά από ακατανόητα μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις - αγοράστηκαν τα δυο οικόπεδα εντός των κοινοχρήστων χώρων : α) της πλατείας Κουμπουριανών  και β) του τριγώνου έναντι της οικίας Ρέππα .
Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια  και τους δυο οικοπεδούχους , κυρίους Παλασάτζα Γεώργιο και Κολοβάτα Δημήτριο , για την ενίσχυση του λογαριασμού υπέρ του Δημοτικού Ασθενοφόρου .
Τα οικόπεδα αυτά λοιπόν, ήταν τα τελευταία  ιδιόκτητα οικόπεδα στους συγκεκριμένους χώρους  και εκτός βεβαίως απ` την άδικη απαξία για χρόνια ολόκληρα των ιδιοκτησιών αυτών, δίχως όμως αυτά προφανώς δεν ήταν δυνατή και η αξιοποίηση – διαμόρφωση απ` το Δήμο των συνολικών αυτών κοινοχρήστων εκτάσεων εντός των οποίων βρισκόντουσαν . Επειδή η διαδικασία  απόκτησής τους ήταν δρομολογημένη και δεδομένη, - πάλι εδώ και 16 μήνες -, δεν νομίζετε κ. Δήμαρχε πως έπρεπε ( όπως και είχε προβλεφθεί ) να έχουμε ήδη μεριμνήσει και για την εκπόνηση μελέτης διαμόρφωσης των χώρων αυτών ?  μήπως τελικώς προλάβουμε και κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης πιθανής αξιοποίησής τους ?
Για το τρίγωνο έναντι Ρέππα & δρόμου Λαϊκής αγοράς , δείχνει νομίζω ενδιαφέρον αξιοποίησής του με αυτοχρηματοδότηση , ο σύλλογος  απανταχού Δαδιωτών που εδρεύει στην Αθήνα  και από καιρό τώρα πληροφορούμαι πως σκέφτονται να προχωρήσουν σε χορηγία παρέμβασης  στον τόπο καταγωγής τους . Θεωρώ την πρόθεσή τους άξια συγχαρητηρίων και πολύ χρήσιμη εφ` όσον είναι έτσι που πληροφορούμαι , αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν κύριοι αιρετοί μας και εσείς ιδιαίτερα κ. Δήμαρχε, να αξιοποιήσετε τυχόν τέτοια πρόθεση του συλλόγου Δαδιωτών, ερχόμενος σε συνεννόηση μαζί τους και διερευνώντας τις πραγματικές τους προθέσεις αλλά ακούγοντας και τις τυχόν προτάσεις τους
Φυσικά  απαιτείται για το χώρο αυτό και ανάλογη μελέτη, ώστε  να είναι δυνατή η όποια διαμόρφωση με σύγχρονο τρόπο και αρμόζοντα στο εν γένει οικιστικό περιβάλλον .
Για την πολύ μεγαλύτερη έκταση της πλατείας Κουμπουριανών ( τώρα πλέον με την αγορά του οικοπέδου εκεί , το αδιαμόρφωτο κομμάτι της είναι περίπου τέσσερα στρέμματα σε σύνολο περίπου οκτώ-εννέα στρ. ) θα πρέπει επίσης να αρχίσει άμεσα η σύνταξη συνολικής μελέτης  διαμόρφωσης  του χώρου ώστε το συντομότερο δυνατό να την έχουμε έτοιμη ανά χείρας με προοπτική την ένταξή της για χρηματοδότηση σε κάποιο Ευρωπαϊκό η Εθνικό πρόγραμμα . Πάντως σε κάθε περίπτωση και αυτή η μελέτη είναι αναγκαία , γιατί ακόμη και μόνη της η Δημοτική αρχή με ίδιους πόρους και το πρόγραμμα αυτεπιστασίας , θα μπορούσε να αρχίσει τη συνολική διαμόρφωση τής πολύ μεγάλης αυτής έκτασης που ξεπερνά σε δυνατότητες αξιοποίησης την έννοια της πλατείας , αγγίζοντας πια την περίπτωση του αστικού πάρκου . Άρα , άμεσες πρωτοβουλίες σύνταξης μελέτης , διαμόρφωσης – δεντροφύτευσης – ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης  βέβαια ,  του κοινόχρηστου αυτού χώρου .
       Δ )  Ο Δήμος μας  κ. Δήμαρχε , διαθέτει ένα μικρό στόλο οχημάτων, ο οποίος μάλλον συνεχώς και θα βαίνει αυξανόμενος λόγω των απαιτήσεων και των σύγχρονων αναγκών. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο τα δημοτικά αυτά αυτοκίνητα παντός τύπου , να παρουσιάζουν μια εικόνα  ανομοιογένειας όχι μόνο ως προς τον τύπο και το χρώμα τους , αλλά κυρίως ως προς το λογότυπο που αναγράφεται σε διάφορα εξωτερικά σημεία τους. Κάποια αυτοκίνητα και μηχανήματα  πχ  γράφουν ακόμη «Δήμος Τιθορέας», άλλα γράφουν  « Δήμος Ελάτειας », κάποια άλλα « Δήμος Αμφίκλειας »,  μερικά δεν γράφουν και τίποτε  ή μισοσβησμένα και μισοκατεστραμμένα , δεν είναι καν ορατό τι έγραφαν .
Χρώματα  λοιπόν τρικολόρε – λογότυποι διαφορετικοί – έμβλημα Δήμου ανύπαρκτο -  συνήθως ρυπαρά κι ασυντήρητα , αυτή φυσικά δεν μπορεί να είναι εικόνα  οργανωμένου και σύγχρονου Δήμου . Απαιτείται η “ταυτότητα” των δημοτικών οχημάτων  να είναι : ορατή, ευανάγνωστη , πανομοιότυπη και η εικόνα τους φυσικά η καλύτερη δυνατή αν όχι η άριστη . Γιαυτό , θα πρέπει να συντονίσετε την άμεση αποκατάσταση της επιεικώς απαράδεκτης αυτής εικόνας του Δημοτικού στόλου οχημάτων & μηχανημάτων, κατ` αρχήν  με το νέο λογότυπο « Δήμος  Αμφίκλειας -Ελάτειας » και σταδιακά στη συνέχεια , δοθείσης έστω συγκυριακά κάποιας ευκαιρίας ( πχ εργασίας επισκευαστικής κλπ ) να αποκαθίσταται ανά όχημα η ομοιομορφία και ως προς το χρώμα  που βέβαια θα πρέπει να είναι αυτό που έχουν ήδη τα περισσότερα  αυτοκίνητα  καθώς και για τα μηχανήματα έργου εκείνο που φυσικά έχουν τα περισσότερα μηχανήματα . Απαραίτητη βεβαίως  και η καλή συντήρηση , η καθαριότητα , η αξιοπρεπής εμφάνιση αλλά και η εικόνα της καμπίνας οδηγού  που σήμερα δεν είναι και η καλύτερη και ότι άλλο τέλος πάντων απαιτείται και επιβάλλεται να έχουν ως απαραίτητο εξοπλισμό τα οχήματα  και τα μηχανήματα , να εξασφαλιστεί.
Το καθάρισμα και το συχνό πλύσιμο των αυτοκινήτων αλλά και όλων των μηχανημάτων , ας το επιμελούνται οι οδηγοί του Δήμου γιατί αποτελεί υποχρέωσή τους ( εκτός των εργασιών που απαιτούν εξειδίκευση) Αυτό για να γίνει πράξη χρειάζεται μόνο : α) ο Δήμαρχος να  γνωρίζει τα όρια της εξουσίας του αλλά και να συναισθάνεται το εύρος των υποχρεώσεών του έναντι του Δήμου, της περιουσίας του και των πολιτών του και να επιθυμεί βεβαίως να εμπνεύσει ή και να επιβάλλει τις αποφάσεις του στην κατεύθυνση καλής και αποδοτικής λειτουργίας  των υπηρεσιών του.
β) την προμήθεια  δυο πιεστικών πλυστικών μηχανημάτων ευτελούς αξίας περίπου 150 ευρώ το καθένα , γ) την αγορά ενός αεροπίστολου ή ηλεκτροπίστολου βαφής  περίπου στα 100 ευρώ , δ) τα απαραίτητα καθαριστικά υγρά  και ε) την γραπτή ενημέρωση-εντολή του Δημάρχου προς τους εργαζόμενους οδηγούς , για την διατήρηση εφ` εξής της καλής εικόνας του αυτοκινήτου τους .
Μόνο λοιπόν αυτά, τόσο λιγοστά και τόσο φτηνά , για να έχουμε επιτέλους πετύχει του λοιπού, μια νοικοκυρεμένη και σύγχρονη εικόνα  του Δημοτικού αυτοκινούμενου στόλου μας .
        Ε ) Την ίδια ακριβώς απαράδεκτη εικόνα για σύγχρονο Δήμο, κατά την άποψή μου,  παρουσιάζει και το εργατικό και βοηθητικό προσωπικό του, με την πολυχρωμία και την ποικιλία των ενδυμασιών του . Δεν έχουν βέβαια καμιά απολύτως ευθύνη οι άνθρωποι αυτοί ως προς την εικόνα που παρουσιάζουν ως εργαζόμενοι του Δήμου , αλλά εσείς οι αιρετοί που δεν φροντίσατε να  την αναβαθμίσετε και να την αλλάξετε προς το καλύτερο .
Οι εργαζόμενοι , οι εκτός γραφείου , χρειάζεται να έχουν κάθε χρόνο στη διάθεσή τους φόρμες εργασίας ολόσωμες  ή παντελόνι-σακάκι , τζάκετ αδιάβροχο για το χειμώνα ,καπέλα, μπλούζες , γάντια και τέλος πάντων ότι είναι απαραίτητο για την πλήρη εποχική κάθε φορά ενδυμασία τους , που θα δίνει εντύπωση και εικόνα Δήμου  που νοιάζεται και μεριμνά για τους εργαζομένους του ,  με τρόπο που τους εξασφαλίζει δωρεάν ένδυση και υπόδηση απαλλάσσοντάς τους απ` την οικονομική επιβάρυνση που τους προσθέτει η συχνή φθορά των ρούχων τους  λόγω του τύπου της εργασίας τους και παράλληλα όμως διασφαλίζει και την ωραία εικόνα  με καλοντυμένους εργαζόμενους και με τον κατάλληλο ρουχισμό για τη δουλειά που κάνουν. Ετήσιο κόστος αυτής της παρέμβασης? Ελάχιστο έως μηδαμινό, μπρος στο συνολικό όφελος και για τους εργαζόμενους  και για την εικόνα  και τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσει αυτή η ελάχιστη προσπάθεια  φροντισμένης εμφάνισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου και μάλιστα του πλέον  χρήσιμου και παραγωγικού του κομματιού .
       ΣΤ ) Στα Δημοτικά κτήρια-καταστήματα , δεν έχουν ακόμη μετά από είκοσι περίπου μήνες αναρτηθεί πινακίδες με το νέο λογότυπο του Δήμου, παρουσιάζοντας έτσι μια εικόνα ανομοιομορφίας και σύγχυσης στον επισκέπτη , πέραν βέβαια της τυπικής παράβασης του χρονοδιαγράμματος αντικατάστασης των παλαιών πινακίδων με νέες, όπως σας ζητούσε  απ` τις αρχές του 2011 με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζοντας το θέμα ως προτεραιότητος για τις νέες  Δημοτικές  Αρχές .
Στο Δήμο μας δηλαδή σήμερα , έχουμε την εικόνα τριών Δημαρχείων  με διαφορετική αναφορά σε πρώην Δήμους , καθώς και τις ίδιες παλιές – πληροφοριακές - πινακίδες ενημέρωσης επί των διαφόρων οδών , ακόμη και εθνικών , με τις παλιές ονομασίες των τότε Δήμων , όπως επίσης και πινακίδες Δημοτικών Διαμερισμάτων ( τοπικών κοινοτήτων σήμερα ), με αναφορά σε ανύπαρκτους πλέον παλαιούς Καποδιστριακούς Δήμους .
Το ίδιο συμβαίνει με πινακίδες  φορέων Δημοτικού χαρακτήρα , σε υπηρεσίες κλπ .
Αυτή η εικόνα  πρέπει και είναι καιρός να αλλάξει , με τις λιγοστές και φθηνές οικονομικά παρεμβάσεις που απαιτούνται , ώστε να έχουμε ως προσδιοριστικό της περιοχής ,  τουλάχιστον το όνομα του νέου Δήμου , την ονομασία των νέων τοπικών κοινοτήτων και την Ενότητά τους καθώς και τις σωστές επιτέλους πινακίδες επί των διαφόρων δημοσίων οδών τουλάχιστον .
Επιπρόσθετα θεωρώ , πως το Δημαρχείο της Έδρας χρήζει άμεσου εξωραϊσμού, -τουλάχιστον των προσόψεών του οπωσδήποτε - ( γιατί εσωτερικά δεν ξέρω τι εικόνα παρουσιάζει και πόσο χρηστικοί και εκμεταλλεύσιμοι είναι οι χώροι του ).
Δηλαδή χρειάζεται μια αρχιτεκτονική άποψη για να συμμαζευτεί εξωτερικά , με κατάλληλο χρωματισμό - μικροαλλαγές στα ανοίγματα των προσόψεων , που λες κι έρχονται από μια άλλη εποχή ξεπερασμένη πλέον -. Αφαίρεση αυτής της γελοίας τέντας ( τεντόπανο ) στην είσοδο του ισογείου που δίνει την αίσθηση τσαντίρ – μαχαλά ( αν χρειάζεται σκίαστρο υπάρχουν άπειρες αισθητικότερες λύσεις ) , αφαίρεση επίσης του οτιδήποτε βρίσκεται αντιαισθητικά πακτωμένο και κολλημένο στους εξωτερικούς τοίχους ( κάτι πίνακες του ΟΤΕ νομίζω? - διάφορα καλώδια κρεμασμένα εδώ και `κει  – εξωτερικές μονάδες ψύξης , αστείοι πίνακες ανακοινώσεων κλπ ).
Του προσθέτουμε στο τέλος και λίγο κατάλληλο νυχτερινό φωτισμό ανάδειξης , του σουλουπωμένου πια αυτού κτηρίου κι όλα μια χαρά !  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ αξιοπρεπές πλέον.
Λίγη φαντασία στην εξουσία λοιπόν χρειαζόμαστε , λίγο χρώμα , μια αρχιτεκτονική ή διακοσμητική άποψη ( τέτοιους ανθρώπους έχουμε ), μικρές επεμβάσεις στα εξωτερικά ανοίγματα και κάνα -δυό ακόμη μικροαλλαγές κι αυτά θα ήταν αρκετά κατά τη γνώμη μου σε πρώτη φάση, για να δώσουν άλλον αέρα και καλύτερη εικόνα στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ του τόπου μας.  Τα δυο άλλα Δημοτικά καταστήματα στην Ελάτεια και στην Αμφίκλεια παρουσιάζουν απείρως αισθητικότερη εικόνα  και είναι απαραίτητο και για το Δημαρχείο μας να βελτιωθεί η αισθητική του. Εν τω μεταξύ , παράλληλα , εσείς δρομολογήστε και μια αρχιτεκτονική μελέτη για συνολική αναβάθμιση του Δημαρχιακού κτηρίου και εσωτερικά και εξωτερικά, μήπως στο μέλλον βρεθεί και κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να το εντάξουμε ως μικρό σχετικά έργο. Θα έλεγα η μελέτη , να συμπεριλαμβάνει και την μικροπεριοχή του Δημαρχείου δηλαδή το δρόμο στον οποίο βρίσκεται , ενδεχομένως την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής αυτής με άλλη αισθητική αντίληψη , ίσως την μετατροπή του δρόμου αυτού σε πεζόδρομο με συμφωνία βέβαια των γύρω κατοίκων και βέβαια όλα αυτά σε συνδυασμό και σύνδεση με την νέα εικόνα , του προς διαμόρφωση πλέον κεντρικού δρόμου που όπως ελπίζω τελικά ως έργο θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί απ` το ΕΣΠΑ . Επίσης, ίσως να αξίζει να εξετασθεί και η περίπτωση διαπλάτυνσης  του πρώτου ορόφου, με κάλυψη- κλείσιμο αυτού του μπαλκονιού που δεν κατανοώ καθόλου σε τι ακριβώς εξυπηρετεί !! σε Δημόσιο μάλιστα κτήριο !.
Θα μπορούσε , έτσι όπως το βλέπω , συνολικά αυτή η σημερινή βεράντα ? να μας προσφέρει  χώρους  ίσως και για περισσότερες από δυο-τρεις νέες θέσεις εργασίας . Ας ληφθεί και αυτό υπ` όψιν, τώρα που ο Δήμος προχωρά επιτέλους  και την διαδικασία νομιμοποίησης  των παρελθόντων αυθαιρεσιών του Δημαρχιακού κτηρίου .
       Ζ )  Σε λιγότερο από είκοσι μόνο μέρες κ. Δήμαρχε , θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς . Οι διαγωνισμοί για τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών προς τα σχολειά τους έχει ήδη αργήσει χαρακτηριστικά . Πρέπει να  βιαστείτε , λαμβάνοντας υπ` όψη και το τυχόν άγονο του πρώτου διαγωνισμού που πιθανόν θα σας “βγάλει” εκτός χρόνου με τις γνωστές βέβαια επιπτώσεις. Αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει απ` τον Ιούνιο κι όχι τώρα  με την αγωνία και τη γλώσσα στο στόμα . Τουλάχιστον τώρα φροντίστε έγκαιρα για την άριστη κατάσταση των Δημοτικών λεωφορείων που θα χρειαστούν , καθώς και καλύψτε τυχόν ανάγκες των σχολικών μονάδων προ της ενάρξεως των μαθημάτων . Προσοχή στην κατάσταση των σχολικών τουαλετών αλλά και των προαυλίων χώρων των σχολειών κλπ . Βοηθείστε αν απαιτείται και στην έγκυρη συντήρηση των καυστήρων κλπ των σχολικών καλοριφέρ, που φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά επιβάλλεται να λειτουργούν άψογα και οικονομικά λόγω και του αναμενόμενου αυξημένου κόστους .
Η ενεργειακή αναβάθμιση κάποιων σχολείων κι όχι μόνο ( με χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ), δυστυχώς  δεν ευδοκίμησε , αλλά ωστόσο συμπληρώστε τις απαραίτητες μελέτες και για τα άλλα σχολειά και το “εξοικονομώ” να είσθε βέβαιος , θα επαναπροκηρυχθεί σύντομα και πρέπει τότε τουλάχιστον να είμαστε πανέτοιμοι .    
      Η )  Να πω τώρα και δυο κουβέντες για την Ελάτεια  για να μην θεωρηθώ επιλήσμων και τελειώνω για σήμερα . Η Ελάτεια ως γνωστόν, προσήλθε στον Καλλικράτιο γάμο των παλιών Καποδιστρικων Δήμων μας , με άδεια χέρια  και άδεια ταμεία . Αυτό όμως σε μια κοινωνία σύγχρονη, αλληλεγγύης και κοινής αντίληψης  για την πορεία μας ως νέα Δημοτική κοινωνία , δεν πρέπει ούτε να υπερτονίζεται και να τιμωρείτε , αλλά ούτε όμως και να αγνοείτε, στους διάφορους μελλοντικούς σχεδιασμούς περί τα Δημοτικά μας ζητήματα .
Και ευτυχώς μέχρι σήμερα , η άνευ προικός  αλλά και επιπλέον,  χρεωμένη Ελάτεια , δεν αδικείται νομίζω στο παραμικρό ως προς το ενδιαφέρον των αιρετών μας για την ανάπτυξη  της και την αντιμετώπιση  των προβλημάτων της . Εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω .
Προτείνω λοιπόν να υπολογιστεί πάραυτα το κόστος των υπολειπόμενων εργασιών και να αναληφθεί αμέσως μετά , πρωτοβουλία για την αποπεράτωση και λειτουργία του κλειστού Αθλητικού κέντρου που βρίσκεται σ` αυτή την κατάσταση εδώ και κάτι χρόνια . Είναι μια υποχρέωση η αποπεράτωσή του και απέναντι στην οικογένεια  Παλλασόπουλου που χρηματοδότησε γενναία αυτή την αθλητική στέγη , αλλά και έναντι της νέας γενιάς που το περιμένει με ανυπομονησία φαντάζομαι , για να διευρύνει χωρίς το … άγχος πλέον των καιρικών συνθηκών τις αθλητικές  της δραστηριότητες  αλλά και να στεγάσει νέες καινούργιες , που θα της επιτρέψει βέβαια το κλειστού τύπου αυτό αθλητικό κέντρο .
Ίσως για την περίπτωση αυτή και κάποιες καινούργιες μελέτες μικρής ενδεχομένως κλίμακας να είναι απαραίτητες , δεν ξέρω , θα πρέπει όμως γιαυτό το νέο « γιοφύρι της Άρτας » να γίνει ότι είναι απαραίτητο μελετητικά  και σχεδιαστικά  ώστε να τελειώσει επιτέλους το συντομότερο δυνατόν  και να παραδοθεί πανέτοιμο και λειτουργικό στην τοπική κοινωνία και τους νέους  που χρόνια τώρα το περιμένουν. Για να αξιοποιηθεί έτσι κατάλληλα έστω κι αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή και να πιάσουν τόπο και τα χρήματα της χορηγίας Παλλασόπουλου και οι έως τώρα βεβαίως προσπάθειες όλων όσων ενεπλάκησαν μ` αυτή την υπόθεση  αλλά και η πιθανή νέα χρηματοδότηση με την έγνοια και τη φροντίδα του νέου Δήμου ως  Καλλικρατικού και της πρώτης ,  ιστορικής θα έλεγα , ηγεσίας του.
Επίσης εκεί στην Ελάτεια, κατά τρόπο ακατανόητο για μένα , υπολείπονται ακόμη , η μελέτη και ο προγραμματισμός κατασκευής των 200 – 300 περίπου μέτρων για τη σύνδεση του νέου κεντρικού αποχετευτικού  αγωγού με τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού.
Προς τι αυτή η αβλεψία , εγώ  ουδόλως  γνωρίζω ούτε καν μπορώ να φανταστώ ( αφού η παράληψη ετούτη υπερβαίνει θεωρώ κάθε φαντασία ! ), αλλά πέραν αυτού, θα πρέπει  χωρίς πλέον καμία καθυστέρηση να δρομολογηθεί  η οριστική και άμεση επίλυσή του ζητήματος  αυτού. Τα απαιτούμενα κόστη δεν είναι μεγάλα και τέλος πάντων είναι εντελώς απαραίτητη κατασκευαστική παρέμβαση και εκ των ων ουκ άνευ  για την λειτουργική ολοκλήρωση  των έργων, τόσο του αποχετευτικού της Ελάτειας όσο και του Βιολογικού σταθμού, που ήδη η υλοποίησή τους έχει καθυστερήσει υπερβολικά στο παρελθόν .  Άμεση λοιπόν φροντίδα  περί  του θέματος αυτού  γιατί  άλλωστε η συγκεκριμένη “παραφωνία”  δεν σας είναι  καθόλου άγνωστη … κύριοι αυτοδιοικητικοί μας .
          Αυτά  επί του παρόντος και για πρώτη δόση , προς αφύπνιση απ` την καλοκαιρινή ραστώνη των Δημοτικών μας υπηρεσιών και των αιρετών μας . Μετά το τέλος των εκλογών , των Ολυμπιακών αγώνων, των πολιτιστικών καλοκαιρινών εκδηλώσεων ? και όσον ούπω και των θερινών διακοπών κλπ , που όλα ομού μας έκλεψαν όμως χρόνο και ενδιαφέρον , επιβάλλεται πλέον νομίζω η αλλαγή ρυθμού εργασίας , η εντατικοποίηση της προσπάθειας και η ενεργητικότερη ενασχόληση των αρμοδίων με τα Δημοτικά ζητήματα , που βέβαια δεν τελειώνουνε ποτέ , αλλά τουλάχιστον όμως να καταβάλλεται πράγματι  και η θεωρούμενη απ` τους πολίτες ως αρκετή , η προσπάθεια αυτών των αρμοδίων  για την  επίλυση και αντιμετώπισή των διαφόρων δημοτικών προβλημάτων  μικρών και μεγαλύτερων .
Επιπλέον δε, η εντατική ενασχόληση που προτείνω , με τα πραγματικά Δημοτικά προβλήματα και την αντιμετώπιση τους , εκτός της ωφελίμου και  ενδιαφέρουσας εργασιοθεραπείας  θα συμβάλει οπωσδήποτε και στο να  μην αφήνει καθόλου σχεδόν αδιάθετο χωροχρόνο για ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή ψευτοπροβλήματα  που δεν έχουν καμιά απολύτως αξία και σημασία ούτε για το παρόν αλλά ούτε και για το μέλλον του Δήμου και των δημοτών  του . Οι φραστικές και γραπτές αντιπαραθέσεις  με αφορμή ήσσονος σημασίας ζητήματα , εκτός της απώλειας χρήσιμου κι δυσαναπλήρωτου χρόνου , θα πρέπει να κατανοηθεί απ` τους αιρετούς μας  ένθεν  κακείθεν , πως αποστερούν το Δήμο απ` την  απαραίτητη προετοιμασία  που απαιτεί όμως συνεργασία ,  πολλές φορές και ομοθυμία , αλλά και ιδέες και στρατηγικές που θα μας οδηγήσουν ως αυτοδιοίκηση και κοινωνία , απ` το χθες , στο απαιτητικό αύριο και στο ελπιδοφόρο μεθαύριο.
       ΥΣ : Προς  τους διάφορους συνήθεις σχολιαστές
Παρακαλώ  ΜΗΝ  πυροβολείτε  τον γράφοντα , γιατί οι προθέσεις του είναι - εγκύρως - καλές  καγαθές .  ΔΕΝ  αντιπαλεύει την Δημοτική Αρχή ούτε την απαξιώνει . Φιλοδοξεί να βοηθήσει προσπαθώντας απλά  με τις προτάσεις του  να είναι όσο γίνεται χρησιμότερος και συμμετοχικός  , γιαυτό και κατά καιρούς είναι ή και εξ ανάγκης γίνεται από δυσάρεστος έως και ενοχλητικός , αποτεινόμενος όμως πάντα φιλικά και προς φίλους , όπως θεωρεί πως έτσι και αυτοί οι ίδιοι τον βλέπουν κι όχι σε  άφιλους ή και κακοπροαίρετους ερμηνευτές , αποδεδειγμένα φιλικών όμως συμπεριφορών .
Ανοιχτά αυτιά , ανοιχτά μυαλά,  χρειαζόμαστε αλλα και επιβάλλει κατά τους ειδήμονες, ο χρυσούς κανών του επιτυχημένου διαχειριστή των κοινών.   Οψόμεθα …
                                                                                                
Φιλικά
20-8-2012
 Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου