Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Με τα επουσιώδη  κρύβουμε τα μεγάλα και σημαντικά  7-8-2012
ΔΕΝ  είναι η πρώτη φορά που οι αιρετοί μας , συνήθως δια  “ασήμαντον αφορμήν”, επιδίδονται σε φραστικές διαμάχες ( ασχέτως και ανεξαρτήτως του αρξαμένου χειρών αδίκων ), θεωρώντας μάλλον,  ωστόσο λανθασμένα  νομίζω , ότι έτσι ενισχύουν το πολιτικό τους προφίλ και την απήχησή τους στους διάφορους  ολιγομελείς κατά πάσα βεβαιότητα κύκλους των τοπικών κοινωνιών , που απόμειναν για να παρακολουθούν ακόμη και οι ίδιοι απαθείς σχεδόν, τους αντιπαραγωγικούς  μονόλογους με τις ανούσιες αλληλοκαταγγελίες και τις αναποτελεσματικές γκρίνιες , ιδιαίτερα μάλιστα τον τελευταίο καιρό . 

Δεν ξέρω οι ίδιοι ( οι περισσότεροι εν πάση περιπτώσει εξ αυτών ) στις δύσκολες μέρες που περνάμε , πως αντιλαμβάνονται  ως καλοβολεμένοι όντες στη γνωστή θαλπωρή του Δημοσίου το οποίο υπηρετούν ή υπηρέτησαν ως δημόσιοι υπάλληλοι , πως βιώνουνπως προσλαμβάνουν  την πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η πατρίδα  τρία χρόνια τώρα κι αν εν μέσω των άπειρων αυτών χοντροδυσκολιών και ανησυχιών  συνειδητοποιούν  το αδιέξοδο των προσωπικών τακτικίστικων συμπεριφορών τους και το ξόδεμα της πολύτιμης ενέργειάς τους , δυστυχώς όχι για το στήσιμο γεφυρών  συνεννόησης και κοινής προσπάθειας με στόχο το Δημοτικό συμφέρον και μόνο. Αλλά  για ανούσιες κυριολεκτικά  αψιμαχίες , καταγγελτικές  υπερβολές και παρεξηγήσεις, με αφορμή όχι κάτι σπουδαίο και ιδιαίτερο, αλλά περί “όνου σκιάς”…. ο καυγάς τους και οι κοκορομαχίες τους .  Έτσι χαρακτηρίζω εγώ, μετά λόγου γνώσεως , το θέμα , την αιτία τέλος πάντων  που στάθηκε αφορμή για τον τελευταίο πόλεμο ανακοινώσεων  που παρακολουθούμε .
Έχω διατυπώσει με άλλη ευκαιρία σχετικά πρόσφατα την γνώμη, ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτουμε , ειδικά στην τρέχουσα δημοτική θητεία , ούτε τους  καταλληλότερους  ούτε και τους αξιότερους εκπροσώπους των κοινωνιών μας. Αυτό, χωρίς να αποτελεί το απόλυτο πια “κακό”, καταγράφεται όμως ως γενική Πανελλήνια ένδεια ικανών αντιπροσώπων στην αυτοδιοίκηση και η διαπίστωση βεβαίως δεν αφορά μόνο τους δικούς  μας αιρετούς . Πρόσθετα επίσης τότε , πως οι όποιες εμφανείς πλέον αδυναμίες δεν χαρακτηρίζουν και αφορούν μόνο τις πλειοψηφίες , αλλά  εξίσου και τις  μειοψηφίες  των Δημοτικών συμβουλίων. Είναι σχεδόν δηλαδή καθολικού χαρακτήρα φαινόμενο, ωστόσο εξηγήσιμο και ας ελπίσουμε όλοι μας να είναι συγκυριακό και  περαστικό.
Είναι μια πραγματικότητα όμως που μ` αυτή πορευόμαστε , γιατί αυτό εν τέλει είναι το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό μας κι απ` αυτό βεβαίως το κοινωνικό μας απόθεμα  αντλούμε και αναδεικνύουμε  τους αυτοδιοικητικούς  μας .
Ας προσγειωθούμε λοιπόν ως προς τις απαιτήσεις  μας , στις διαθέσιμες δυνατότητές μας κι ας αφήσουμε  τις ισοπεδωτικές  κορώνες και  τις υπερβολικές  απαξιωτικές προσεγγίσεις  για πρόσωπα , προθέσεις , ικανότητες και προσπάθειες  γιατί οτιδήποτε συμβαίνει αφορά σε όλους μας ανεξαρτήτως . Ζούμε σε πολύ μικρή κοινωνία  και ευτυχώς ή δυστυχώς γνωριζόμαστε , για  να  νομιμοποιούμαστε ως προς το να είμαστε  αφοριστικοί και κατηγορηματικοί με τρόπο απόλυτο , παραβλέποντας συχνά και υπερβαίνοντας  τη “σκιά” και τη “δρασκελιά”  μας  .
Περισσότερη ανοχή , λιγότερη διαβολή , επιβαλλόμενη ευγένεια , σεβασμό στην διαφορετική άποψη , συνεχής αυτοέλεγχος , λογική κι όχι μαγική προσέγγιση μιας έτσι κι αλλιώς δύσκολης  πραγματικότητας και καθημερινότητας , θα ήταν τα συστατικά , οι καταλύτες και τα συνθετικά μιας αξιοπρεπούς και ωφέλιμης για τα Δημοτικά μας συμφέροντα  πολιτικής συμβίωσης των αυτοδιοικητικών μας εντός  αλλά και εκτός  Δημοτικού συμβουλίου .
Διαβάζω τις πρόσφατες καταγγελίες της παράταξης Γρίβα για κάτι που ενδεχομένως δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα απ` τη Δημοτική μας αρχή , αλλά και τις απολογητικές  προσεγγίσεις της Δημοτικής αρχής . Δεν αντιλαμβάνομαι βέβαια , πως θα ήταν κατορθωτό και με ποιο τρόπο ακριβώς μια Δημοτική αρχή, θα μπορούσε να διασφαλίζει διαρκώς και πάντα  κάθε πρόγραμμα , κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία και κάθε συγχρηματοδοτούμενη από Ευρωπαϊκά κονδύλια, -ακόμα και μελλοντική πρόσκληση-,  μαζικά  και πάντοτε με  επιτυχία !!. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ακόμη και απ` τους  μεγαλύτερους  και άριστα οργανωμένους Δήμους της  χώρας και γιαυτό πάντοτε  οι στοχεύσεις τους είναι και έτσι θα πρέπει να είναι , συγκεκριμένες  και επιλεκτικές . Έχουν δε ως προϋπόθεση επιτυχούς διεκδίκησης και υλοποίησης , την ικανότητα όχι μόνο των αιρετών αλλά κυρίως και πρωτίστως των υπηρεσιακών δομών του κάθε Δήμου και την αγαστή και απρόσκοπτη συνεργασία  κι άλλων εμπλεκομένων αρχών και υπηρεσιών , για να εξελιχθεί σωστά και επιτυχημένα η κάθε προσπάθεια. Χρειαζόμαστε λοιπόν οπωσδήποτε καλή πληροφόρηση και γνώση , υπομονή , σωστές επιλογές προσαρμοσμένες στις δυνατότητές μας και μαζί :υπηρεσιακή επάρκεια , εμπειρία  και  διαχειριστική ικανότητα . Αμφιβάλει λοιπόν κάνεις , πως αν κάποιοι απ` τους αυτοδιοικητικούς μας διέθεταν το σύνολο των συγκεκριμένων προϋποθέσεων & προσόντων , ότι θα εκδήλωναν πολύ περισσότερες φιλοδοξίες απ` το να είναι απλά εκπρόσωποι και διαχειριστές ενός τόσο μικρού και προβληματικού Δήμου ???
Ας μείνουμε  επομένως “γειωμένοι” με την πραγματικότητα και ρεαλιστές στις διαπιστώσεις μας κι ας δουλέψουμε τα Δημοτικά μας , με ότι έχουμε κι όχι με ότι θα θέλαμε να έχουμε ως ιδανική επιλογή στη διοίκηση .
Όσοι νομίζουν  πως οι ίδιοι αποτελούν αυτή την άριστη επιλογή, ας το αποδείξουν με ιδέες, με πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, με πρωτοποριακή σύλληψη , με συμμετοχή και κυρίως  με συνθετική κι όχι με καταγγελτική διάθεση και οξύ αφοριστικό λόγο. Με έμφαση στα  μεγάλα  και παραγωγικά  που έχει ανάγκη η εποχή μας  κι ο τόπος  κι όχι κατατριβόμενοι με τις  κουκίδες  και τα ρετάλια  των μικροπροβλημάτων  και των μικροπαραλήψεων .
Στην πολιτική, ακόμη και σ` αυτή του περιορισμένου Δημοτικού βεληνεκούς , απαιτείται για τους ασχολούμενους , εκτός της σχετικής ικανότητας και απόθεμα μεγαλοψυχίας αλλά και προσωπική δυνατότητα διαχωρισμού του σημαντικού και πραγματικά  ωφέλιμου , απ` το ευτελές , το ανούσιο και το πολιτικάντικο .   
Πραγματικά εκπλήσσομαι , όταν  ενώ στον τόπο μας , εντελώς πρόσφατα , έχει συντελεσθεί  κάτι πολύ σημαντικό , σπουδαίο και  εξαιρετικά ωφέλιμο , αυτό να αποσιωπάται και να περνά σχεδόν ή εντελώς απαρατήρητο και να παραμένει ακόμη και τώρα άγνωστο στην ευρεία κοινή γνώμη .  Και την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή  να προβάλλεται , ανεξηγήτως για λογικούς – κανονικούς ανθρώπους  και να καθίσταται ως εκ τούτου σημείο τριβής και αντιπαράθεσης , το κυριολεκτικά  ήσσονος σημασίας  ζήτημα  μιας κάποιας τυχόν πεντάμηνης  ενασχόλησης ίσως κάποιων λίγων στην κοινωφελή εργασία !!! Δεν υποτιμώ και αυτή την ενδεχόμενη δυνατότητα , αλλά  όταν τη συγκρίνω  με το άλλο μέγα  επίτευγμα , φυσικά και  την βρίσκω , δικαιολογημένα θεωρώ ,  ήσσονος  σημασίας.
Όποιος έχει την περιέργεια , θα διαπιστώσει  επισκεπτόμενος την ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου, πως δεν περιέχει δυστυχώς καμιά απολύτως ανακοίνωση ενημέρωσης από μεριάς Δημοτικής αρχής, αλλά ούτε όμως και κανείς σχολιαστής εκ των κατά τα άλλα λαλίστατων  επί πάντων και πασών δεν αναφέρει οτιδήποτε  γιαυτό το συγκεκριμένο  θέμα , που εν τω μεταξύ θυμίζω, επιλύει κατά τον πιο απόλυτο, οριστικό και σύγχρονο τρόπο ένα απ` τα μεγαλύτερα προβλήματα  σ` ολόκληρο το Δήμο .  Πρόβλημα που ταλαιπωρούσε  τις τοπικές μας κοινωνίες , άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, 50 χρόνια τώρα και συχνά  στάθηκε αφορμή για κοινωνικές  εντάσεις και αντιπαραθέσεις.  Πέραν βέβαια της αισθητικής και υγειονομικής υποβάθμισης που μας “επιφύλασσε”, του αργού αλλά και σταθερού επηρεασμού του υδροφόρου ορίζοντα , της χρόνιας οικονομικής  απαξίας των γύρω απ` τις ανεξέλεγκτες  χωματερές  περιοχών κλπ .
Μιλώ για το τεράστιο επίτευγμα της καταλυτικής παρέμβασης για την οριστική επιτέλους  λύση του προβλήματος των σκουπιδιών όλου του Δήμου και την σύγχρονη διαχείρισή τους.  Για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και στις τρεις δημοτικές  ενότητες.  Μιλώ για την προμήθεια  όλου του αναγκαίου κινητού και σταθερού εξοπλισμού για τη φόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων. Και επί πλέον, για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ευαίσθητων περιοχών-οικοσυστημάτων και σημείων ανεξέλεγκτης μικροεναπόθεσης σκουπιδιών , την καλύτερη πληροφόρηση των αγροτών και εν γένει των δημοτών για τα φαρμακευτικά  σκευάσματα  τις συσκευασίες  τους και την καλύτερη διαχείριση και συγκέντρωσή τους. Τον επανασχεδιασμό και τη βελτίωση του συστήματος  περισυλλογής  και μεταφοράς  των ανακυκλώσιμων. Την αναδιοργάνωση της αποκομιδής των οικιακών ανά κοινότητα , την προμήθεια και νέων κάδων , τις προσπάθειες για κάλυψη της υπηρεσίας καθαριότητας με εργατικό κλπ προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για την εύρυθμη λειτουργία της, τον προσδιορισμό χώρων εναπόθεσης των ογκωδών αντικειμένων και των  οικοδομικών υλικών κλπ . Την διαχείριση μέσω ανακύκλωσης  των  ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών , των μπαταριών  καθώς και την διεύρυνση του προγράμματος  κομποστοποίησης  σε κάθε κοινότητα  του Δήμου και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη   καθώς και τις προσπάθειες συγκέντρωσης του πολύ επιβαρυντικού για το περιβάλλον τηγανέλαιου .
Αυτό λοιπόν το τεράστιας σημασίας συνολικό έργο-παρέμβαση κύριοι , που ενώ εσείς σπαταλιέστε σε σκιαμαχίες ,δεν είδα να το προβάλετε ως αυτοδιοικητικοί , να του επιφυλάσσετε τη δημοσιότητα που του πρέπει , να το “δίνετε” με συνολική και λεπτομερή πληροφόρηση στους Δημότες μας  που το περίμεναν  το ζητούσαν , το εύχονταν, αν και πολλοί μέχρι πρόσφατα  ζωηρά αμφισβητούσαν τη δυνατότητά μας , ως Δήμου και κοινωνίας  να το καταφέρουμε μέχρι ολοκληρώσεώς του . Ήταν η ίδια ακριβώς αμφισβήτηση που διατύπωναν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί μας (για να μην ξεχνιόμαστε ), εθισμένοι όλοι τους στις αδρανείς και στατικές συμπεριφορές  του παρελθόντος που δεν άγγιζαν το θέμα , ή αν κι όταν το έκαναν  ήταν με λάθος  τρόπο . Εσείς κ. Δήμαρχε μαζί με τους συνεργάτες σας και επί των ημερών σας και μάλιστα έγκαιρα και σε συντομότατο χρόνο , λύσατε αυτό τον γόρδιο δεσμό του απεχθούς προβλήματος  των σκουπιδιών κι αυτό βεβαίως  οφείλατε   ως Αρχή του τόπου , να το επικοινωνήσετε στη μικρή μας κοινωνία  δινοντάς του την πρέπουσα σημασία και βαρύτητα .Γιατί είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία , γίνεται  ξαναλέω με τρόπο ολοκληρωμένο και σύγχρονο που δίνει οριστική λύση και ικανοποιεί σίγουρα την λαϊκή απαίτηση.  Δικαιώνοντας  όμως και την ζωντανή ελπίδα την αισιοδοξία και τη σιγουριά , όσων  απ` την αρχή στοιχημάτιζαν στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης αυτής των σκουπιδιών  καιΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ πεισματικά μέχρι τέλος , την εξασφάλιση της  πολυπόθητης μόνιμης  και ολοκληρωτικής  λύσης .
Γι` αυτήν ακριβώς  την μεγάλη πράγματι επιτυχία , την μεγαλύτερη ίσως παρέμβαση για τα πενήντα (50) σχεδόν τελευταία χρόνια  σ` ολόκληρη την περιοχή μας ( μεταξύ  μιας – δυο ακόμη )  εσείς κ. Γρίβα , δεν βρήκατε ούτε μια  επαινετική λέξη να γράψετε , τόσο για την σπουδαία και επιτυχημένη αυτή προσπάθεια  της Δημοτικής  αρχής , όσο και για την αρωγή της  Περιφέρειας Στερεάς  και των άλλων  εμπλεκόμενων υπηρεσιών . Αδυνατώ να καταπιώ και να καταναλώσω “την χαρά σας” (όπως κυνικά  γράφετε ) για την υποτιθέμενη παραδοχή της Δημοτικής Αρχής περί της απώλειας μιας  τεταρτεύουσας σημασίας  ευκαιρίας για πεντάμηνη εργασιακή απασχολησιμότητα , αφού τέτοια συναισθήματα  λόγω μάλιστα απωλειών, δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται και ανενδοίαστα να εξωτερικεύονται από ευπατρίδες  αυτοδιοικητικούς χωρίς να τους προσβάλλουν εκτιθέμενους και τους ίδιους .
Ευτυχώς και προς τιμή τους , οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στο σύνολό τους , όπως με ανακούφιση διαπιστώνω , ΔΕΝ σας ακολούθησαν σ` αυτή την “κατηφορική” σας  προσέγγιση  .
Όμως  αντίθετα , θα ήθελα κ. Γρίβα να είχα  συνεισπράξει την ειλικρινή ικανοποίηση και τη χαρά σας , για το πραγματικά σπουδαίο αυτό έργο της οριστικής και ολοκληρωμένης  διαχείρισης  των απορριμμάτων  στο Δήμο μας , που τον κατατάσσει  μάλιστα  μεταξύ των πρώτων σε ενέργειες  αποκατάστασης και λύσης αυτού του τύπου προβλημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας . 
Είπαμε και ξαναλέμε κ. Γρίβα , ότι η μεγαλοψυχία αλλά  και η ικανότητα  διαρκούς αξιολόγησης της σημασίας και του εύρους οφέλους ενός έργου ή μιας προσπάθειας ,  θα πρέπει να είναι  εκ των απαραιτήτων  προσόντων  για κάθε αυτοδιοικητικό που μάλιστα προβάλετε ( όπως είναι θεμιτό ) και ως  επίδοξος διεκδικητής  του Δημαρχιακού αξιώματος . Η οφειλόμενη αναγνώριση της επιτυχημένης Δημοτικής  προσπάθειας και κατ` επέκταση του “αντιπάλου”, θα ήταν δείγμα υπέρβασης εκ μέρους σας  μιας συνηθισμένης κοντόφθαλμης  και μικρόψυχης αντιμετώπισης και μάλιστα για μια επιτυχημένη παρέμβαση τέτοιας κλίμακας. Με την οποία υποτίθεται πως και εσείς θα έπρεπε  να  χαίρεστε και να ικανοποιήστε κ. Γρίβα και εμπράκτως να το δείχνετε αποδίδοντας τα εύσημα εκεί όπου ανήκουν . 
Καλέςοι αντιπολιτευτικές  κορώνες  και η δημιουργία  “τριχιάς εκ τριχός”  αλλά πολύ καλύτερες βέβαια , οι υπεύθυνες  και σοβαρές προσεγγίσεις  σε κάθε Δημοτικό πρόβλημα . Όπως  επίσης και η ανεύρεση εκ του περισσεύματος αντικειμενικότητας και καλής προαίρεσης ενός εκάστου εξ υμών , μιας έστω καλής  κουβέντας , ενός  επαινετικού λόγου καταφατικού συμφωνίας και αποδοχής , μια  υπεράνω σκοπιμοτήτων συμπεριφορά , μια πολιτισμένη ανθρώπινη κίνηση επιδοκιμασίας  για κάτι τόσο μεγάλο που πήγε  τόσο πολύ καλά  για τον τόπο και τους συνδημότες μας .
Αυτή την συμπεριφορά  έπρεπε να υιοθετήσετε και να  εκδηλώσετε κ. Γρίβα  ανήμερα ( σχεδόν, θα έλεγα ) των εξαγγελιών ( τμηματικά ) απ` τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και τον Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος κ. Μπέτσιο των σχετικών  έργων  και προμηθειών ,  συνολικής  δαπάνης  ενός  εκατομμυρίου  τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ ( 1.400.000 ποσό ασύλληπτο στις  μέρες μας ),  για την απόλυτη και οριστική τακτοποίηση  αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών, που χρόνιζε και απειλούσε  όσον ούπω, πλην άλλων και με δυσβάσταχτα για το Δήμο Κοινοτικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ . Αντί μιας γενναίας  και αντάξιας του μεγέθους της επιτυχίας αυτής , αντιμετώπιση , χωρίς δισταγμούς και υπεράνω μικροπολιτικών στοχέυσεων και σκοπιμοτήτων ,επελέγει να αποσιωπηθεί αυτό ως γεγονός και αντ` αυτού να  υπερτονιστούν τελικά και να  προβληθούν στην κοινή γνώμη ως σημαντικές , οι μικρόψυχες  παρατηρήσεις  για ένα μικρής σημασίας θέμα , παρόμοια του οποίου κάθε τόσο και λιγάκι θα συναντάτε στην υπολειπόμενη αυτοδιοικητική σας θητεία . Μην διυλίζετε λοιπόν τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλο , γιατί  δεν ταιριάζει σε  σοβαρό αυτοδιοικητικό με μελλοντικές ψηλότερες πιθανόν βλέψεις  και επιδιώξεις , η  εσκεμμένη  παράληψη απόδοσης της πρέπουσας σημασίας  σε  ότι αληθινά αξίζει και είναι πράγματι ηχηρά ωφέλιμο και αποτελεσματικό για τον τόπο., Προβάλλοντας μάλιστα αντ` αυτού για επικάλυψη και αγνόηση του πρωτεύοντος σημαντικού , κάτι δευτερεύον που κατασκευάζεται και παρουσιάζεται ως μείζονος σημασίας θέμα  ενώ πραγματικά ανήκει και κατατάσσεται στα  ελάσσονα  παρόμοια  παρουσιαζόμενο όμως με πάταγο ως σημαντικό !!!
 Γιαυτό κύριε  Γρίβα , εσείς μεν ΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΙΑ  να αρθείτε πάνω απ` τους άσκοπους πολιτικούς μικρούπολογισμούς σας , αναγνωρίζοντας και επαινώντας την πιθανόν μεγαλύτερη επιτυχημένη παρέμβαση που έγινε ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή μας . Αλλά και εσείς βεβαίως κύριοι της Δημοτικής αρχής , ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΤΕ  ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ να προβάλετε και να πληροφορήσετε ( εσείς ως Αρχή του τόπου κι όχι η ανακοίνωση της Περιφέρειας ) έγκαιρα και υπεύθυνα  τους συμπολίτες σας όπως πρέπει για κάθε  δημοτικό ζήτημα , πολύ δε περισσότερο για το μεγαλύτερο σχεδόν  έργο  της τελευταίας  πενηνταετίας.  Το ξαναλέω τονίζοντάς το, της  τελευταίας πενηνταετίας. Το οποίο  μαζί με τους Βιολογικούς καθαρισμούς και τα νέα αποχετευτικά δίκτυα που εξελίσσονται με γοργούς  ρυθμούς . Τις νέες μελέτες για χρηματοδοτήσεις επεκτάσεων και αντικαταστάσεων  όλων  των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης σ` ολόκληρο το Δήμο . Μαζί με τις μελέτες των νέων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες .Τα έργα ολοκλήρωσης και η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης . Όλα αυτά μαζί και με όσα προείπαμε , κατατάσσουν αυταπόδεικτα το Δήμο μας μελλοντικά στους πλέον “καθαρούς” από περιβαλλοντικής απόψεως αλλά και ενεργά υπερκινητικούς στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της  περιβαλλοντικής υποβάθμισης , καθώς  επίσης και στους πλέον προχωρημένους  και πλήρεις  από πλευράς υποδομών και δικτύων .
Κοιτάξτε τουλάχιστον στο  μέλλον , - θα έλεγα όλοι σας - , να διορθώσετε και να βελτιώσετε την κρίση σας , ώστε να καταστείτε ικανότεροι να διακρίνετε ευχερώς και εγκαίρως το μείζον απ` το έλασσον και να  διαγκωνίζεστε του λοιπού , εφ` όσον το επιθυμείτε , για τις σοβαρές και αποτελεσματικές  παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σας κι όχι να γκρινιάζετε και να  καυγαδίζετε περί… “όνου σκιάς” .
ΥΣ.  Αν σας περισσεύουν , χρόνος κι αισθήματα ευγνωμοσύνης , ευχαριστήστε εν τω μεταξύ όλοι μαζί ως Δημοτικό συμβούλιο και κανέναν απ` αυτούς  που σας συνέδραμαν αποτελεσματικά  και καθοριστικά στην προσπάθεια σας αυτή . Είτε πρόκειται για αιρετό Β`θμιας , είτε για την Αποκεντρωμένη , είτε  για Υπουργό & Υφυπουργό , είτε για  υπηρεσιακό αρμόδιο στην κεντρική διοίκηση κλπ. Αν  τώρα ,  σας περισσεύει επίσης  και καμιά  καλή κουβεντούλα και για κανέναν  πολίτη – δημότη , ενεργό και ενδιαφερόμενο κι αποδεδειγμένα  αρωγό στις κατά καιρούς  προσπάθειές σας , δεν  θα  ήταν κι άσχημα νομίζω …. να του την πείτε . Άλλωστε παλαιόθεν , οι ευγνώμονες  θεωρούνται  απείρως  χρησιμότεροι , καλύτεροι και ευγενέστεροι άνθρωποι , απ` τους  συνήθως  πολύ περισσότερους  αγνώμονες !! 

                                                         Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου