Τρίτη, Αυγούστου 14, 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Είναι καιρός νομίζω όλοι οι αιρετοί και κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη της διοίκησης , να  αντιληφτούν, ότι οι πολίτες  που αναλαμβάνουν δημόσια και ενυπόγραφα την ευθύνη των λεγομένων τους  και των προτάσεών τους  δεν είναι κατ` ανάγκη εχθροί ή εν δυνάμει αντίπαλοι , όπως δυστυχώς συχνά  κατηγορούνται από μερίδα  αυτοδιοικητικών  ή και αυτόκλητων δήθεν υπερασπιστών τους  παρουσιαζόμενοι μάλιστα εσχάτως και ως βασιλικότεροι του βασιλέως .
Εσείς κύριε Δήμαρχε , μάλλον το αντιλαμβάνεστε πλήρως αυτό και το αποδείξατε κιόλας, με την σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση-τοποθέτησή σας ως προς τα ανώνυμα? μυθιστορήματα και την προσπάθεια θεσμικής εμπλοκής σας με ανύπαρκτες ενέργειες και συμπεριφορές σας, διαψεύδοντας και καταδικάζοντας  τους παραμυθάδες αυτούς και κρυπτόμενους μπουρδολόγους . Ξεκαθαρίζοντας  δια παντός και προς τιμή σας , πως διαλέγεστε με όλους και για όλα  και συνεχίζετε να θεωρείτε και να εκλαμβάνετε  τους συμπολίτες σας που καταθέτουν επώνυμα τις απόψεις τους , ως έντιμους και καλοπροαίρετους συναγωνιστές σας και συνοδοιπόρους στην κοινή Δημοτική  προσπάθεια κι όχι βέβαια ως  εχθρούς , πράκτορες και διαβολείς , που τους θέλουν…. οι διάφοροι ανώνυμοι άλλοι .

Είναι ως επί το πλείστον πολίτες σοβαροί και υπεύθυνοι κ. Δήμαρχε, με καλή γνώση συνήθως των Δημοτικών μας πραγμάτων και βεβαίως με καλή προαίρεση συμβολής τους στην προώθηση μιας σειράς ζητημάτων, που ενδεχομένως οι λύσεις τους  πελαγοδρομούν και καθυστερούν  απελπιστικά  για  διάφορους λόγους. Άλλοτε κατανοητούς κι άλλοτε όχι . Γιαυτό καλό νομίζω θα είναι, να λαμβάνονται σοβαρά υπ` όψιν οι απόψεις τους ακόμη κι αυτές που κατ` αρχήν δείχνουν πολλές φορές ως υπερβολικές .Μόνο με τον καιρό, μπορεί να ζυγιάσει και να αντιληφτεί ο λιγότερο έμπειρος , την υπερβολική δόση ενός πράγματος και να την ξεχωρίσει απ` την φυσιολογική και κανονική . Ο χρόνος λοιπόν είθισται να αναδεικνύει την αλήθεια και την αξία κάθε πράγματος . Το χειρότερο ξέρετε , γι` αυτούς που διοικούν, είναι να μετατρέπονται και να μοιάζουν με κουφούς και τυφλούς  ή μύωπες .
Όμως στην περίπτωση του διοικείν , είναι γνωστό πως ταιριάζουν καλύτερα , οι ανοιχτομάτηδες και οι οξυτάτης συνήθως ακοής  αλλά και νοητικών διαδρομών, άνθρωποι.
Το λέω αυτό κ. Δήμαρχε , γιατί παρά τα αντιθέτως ισχυριζόμενα από μερικούς , θέλω να πιστεύω πως εξακολουθείτε να βλέπετε και να ακούτε καθαρά . Όμως αυτό, μέλλει να το αποδείξετε κιόλας και πιστέψτε με , με σεβασμό σας το λέω, ίσως και εάν προκύπτει αυτή η ανάγκη, να πρέπει να ξαναδείτε τον τρόπο και το ύφος που πολιτεύεστε. Δεν θα σας μείωνε καθόλου κάτι τέτοιο ούτε και κακό είναι. Η υπόθεση του άρχειν & δημαρχεύειν είναι βεβαίως μια δική σας υπόθεση -- συνεπικουρούντος και του περιβάλλοντός σας --.
Η υπόθεση όμως γενικότερα της διοίκησης του τόπου , είναι υπόθεση όλων μας , γιατί μας αφορά και μας επηρεάζει όλους .
Γνώμη μου είναι : ακούστε προσεχτικότερα τους συνεργάτες σας , νυν και τέως , νοιώστε τον προβληματισμό των τοπικών προέδρων και των συμβούλων όλων των παρατάξεων , αφουγκραστείτε  τα μηνύματα των συμπολιτών σας , διευρύντε ή και ανοίξτε για όλους , νέους “πλατύς δρόμους” επικοινωνίας και συνεννόησης.  Αυτή η τακτική, εσάς  μεν θα σας βοηθήσει στο έργο σας , στους άλλους δε όλους , θα τους δώσει την ευκαιρία  να αποδείξουν στην πράξη την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια των προθέσεών τους ή όχι .
       Έρχομαι όμως αμέσως στα θέματα  με τα οποία προτίθεμαι να καταπιαστώ σήμερα .
       Πριν λίγες  μέρες , αναφέρθηκα  με επιστολή μου στην εικόνα  που παρουσιάζουν σήμερα οι τιμολογήσεις δημοτικών υπηρεσιών  και μάλιστα  υπηρεσιών που προσφέρονται  ποιοτικά και ποσοτικά  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σ` ολόκληρο το νέο Δήμο . Με ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι δεν πάνε χαμένες οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις  αφού όπως διάβασα σε ανακοίνωσή σας , κατ` αρχήν έστω κινήθηκε η διαδικασία εφαρμογής υπουργικών αποφάσεων και νομοθετημάτων , που δεν είχαμε έως τώρα αρκούντως  εκμεταλλευτεί και τα οποία βεβαίως επανακινητοποιούν διαδικασίες και διευκολύνουν  την είσπραξη των πολλών ανεξόφλητων  λογαριασμών των δημοτών .
Αυτή η πρώτη προσπάθεια  εκ μέρους σας για αντιμετώπιση του θέματος των ανεξόφλητων λογαριασμών  και εν γένει των χρωστούμενων, είναι μια θετική αντίδραση και σχετική κινητικότητα από μεριάς Δήμου , στο εκνευριστικά μέχρι τώρα “ακούνητο” αυτό ζήτημα και αποδεικνύει  περίτρανα  ότι και  με το κατάλληλο σπρώξιμο εκ μέρους  των πολιτών  ( όμως απαραίτητο όπως διαπιστώνω ),  πολλά  πράγματα  μπορεί να βελτιωθούν και να  προχωρήσουν  αρκετά γρηγορότερα πιο σωστά  και περισσότερο αποδοτικά για το Δήμο και τους  Δημότες .
Θα  ήθελα μόνο για το θέμα  αυτό και ως προς την εφαρμογή του, να προσθέσω και τα εξής ακόμη :
Απ` το 2010 είναι η τρίτη φορά  τώρα , που η πολιτεία δίνει νομοθετικά  το δικαίωμα  και την ευκαιρία  διευκολυντικής  τακτοποίησης  των παντός είδους οφειλών των δημοτών προς τους  Δήμους τους. Θα σας είναι όμως γνωστό πιστεύω, πως  παρόμοια  μέτρα  και νομοθετήματα όποτε κι αν θεσπίστηκαν, δυστυχώς  δεν απέφεραν στο παρελθόν τα  αναμενόμενα  εισπρακτικά αποτελέσματα .Είτε γιατί οι πολίτες  δεν έλαβαν καθόλου γνώση της δυνατότητας  αυτής. Είτε  γιατί δεν την πληροφορήθηκαν  εγκαίρως , είτε  και γιατί αδιαφορήσαν αφού επί χρόνια τώρα  πολλοί απ` αυτούς , σχεδόν “εκπαιδεύτηκαν” να αμελούν  αζημίως για τους ίδιους και σε βάρος βέβαια των υπόλοιπων συμπολιτών τους , την τακτοποίηση  των οικονομικών τους υποχρεώσεων  πρωτίστως  και κυρίως  προς  τους  Δήμους τους .
Οι ποιοτικές  όμως  και αδιάλειπτες  κοινωφελείς υπηρεσίες  των Δήμων προς  τους  πολίτες  τους , προϋποθέτουν όπως είναι φυσικό την οικονομική συμβολή όλων μας  ώστε να  επιβιώνουν , να υπάρχουν και να λειτουργούν οι Δημοτικές αυτές υπηρεσίες απρόσκοπτα  και σε όφελος  όλων των δημοτών.
Προτείνω  λοιπόν κύριε  Δήμαρχε  να  οργανωθεί  καλύτερα  και μεθοδικότερα  αυτή τη φορά  η πληροφόρηση των συνδημοτών μας , για την ευκαιρία  που τους παρέχεται για τμηματική σε δόσεις  τακτοποίηση των οφειλών τους  με την κατάθεση αίτησης μέχρι τον Οκτώβριο 2012. Στην  κατεύθυνση αυτή θα  πρέπει θεωρώ άμεσα , οι δημοτικές  υπηρεσίες  να  ελέγξουν και να διασταυρώσουν ξανά  για να εντοπίσουν  όλους  τους οφειλέτες  διαχρονικά ( της τελευταίας τουλάχιστον πενταετίας απ` τις αρχές του 2007 έως και το Φεβρουάριο του 2012 ). Να κατηγοριοποιήσουν τις οφειλές . Να βεβαιώσουν  διευθύνσεις  και να επιλύσουν τυχόν προβλήματα  μη έγκυρων  διευθύνσεων κάποιων οφειλετών . Με την ευκαιρία να διευρύνουν  και να συμπληρώσουν  όλα τα απαραίτητα πλέον  στοιχεία  του  πελάτη- καταναλωτή  στα μητρώα  πελατών-καταναλωτών και ανά υπηρεσία .( πχ τηλέφωνα επικοινωνίας – ΑΦΜ – Εναλλακτική διεύθυνση παραλαβής λογαριασμών – δεύτερο οικείο πρόσωπο στο λογαριασμό του καταναλωτή  κλπ ).  Να φροντίσουν για τον διαχωρισμό των οφειλετών μέχρι 100 ευρω (ως , η κατώτερη επιτρεπόμενη δόση βάσει της εγκυκλίου ) και  σε αυτούς  άνω των 100 ευρω .
Παράλληλα να ξεκινήσει  η αποστολή γραπτού σημειώματος σε κάθε καλοελεγμένο οφειλέτη,  που να θέτει υπ ` όψιν του, απλά , σύντομα και κατανοητά  τη δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής των παντός είδους οφειλών του προς το Δήμο.  Να του γνωρίζει το συνολικό ποσό των οφειλών του ανά κατηγόρια  υπηρεσιών , με τις νόμιμες προσαυξήσεις και να του εξηγεί τους  τρόπους αποπληρωμής τους . Να  του υπομνήσει την υποχρέωσή του για υπεύθυνη πλέον στάση και νόμιμη τακτοποίηση του ζητήματος των χρεών του.
Και τέλος να του αναγράφει τις επιπτώσεις, από τυχόν αμέλεια  ή συνεχιζόμενη αδιαφορία μη εξυπηρέτησης των οικονομικών υποχρεώσεών του προς τα Δημοτικά ταμεία.
Εάν κ .Δήμαρχε  δεν γίνουν κάπως έτσι τα πράγματα , να είστε σίγουρος  πως κι αυτή τη φορά  το μέτρο της  διευκολυντικής εξόφληση χρεών  τίποτε σημαντικό δεν θα αποφέρει , με αποτέλεσμα  η στρεβλή επικρατούσα κατάσταση να διαιωνίζεται  σε βάρος  βέβαια των συνεπών στις υποχρεώσεις  τους  πολιτών και τα συνολικά χρέη προς το Δήμο όχι μόνο να μην εισπράττονται και να μην μειώνονται  αλλά αντίθετα  να  διογκώνονται  συνεχώς .
Με την ευκαιρία σας θυμίζω ( και δεν ξέρω αν το γνωρίζουν πολλοί απ` τους συμβούλους ) πως οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν  ήδη το 1.000.000 ευρώ.  Επίσης οι μη βεβαιωμένες ( από πώληση όμως ήδη, πραγματικών υπηρεσιών προς τους Δημότες ) είναι περίπου στις  500.000 ευρω , τα δε διαφυγόντα  από μη προσαρμογή  τιμολογίων , τελών  και μη βεβαίωση ΤΑΠ, πρέπει να κυμαίνονται γύρω στις 100.000 ευρω . Για παράδειγμα  αναφέρω πως οι λογαριασμοί λ.χ. ύδρευσης βρίσκονται σε καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου , δηλαδή είμαστε ακόμη,  μόλις στο δεύτερο τετράμηνο του 2011 !!!  Ανεπίτρεπτο  θεωρώ.
Η συμπτωματική και συγκυριακή πληροφόρηση του Δημότη  μόνο για μια φορά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου ή και πιθανόν ορισμένων  ανακοινώσεων  εδώ κι εκεί , δεν διασφαλίζουν την σίγουρη, απαραίτητη και στοχευόμενη ενημέρωση σε κάθε ωφελούμενο  πολίτη- ΟΦΕΙΛΕΤΗ , όπως πρέπει και απαιτείται .
Άρα . Σωστή, συγκεκριμένη , ακριβής  και έγκαιρη ΓΡΑΠΤΗ πληροφόρηση με επιστολή προς τους πολίτες-οφειλέτες  για τις οικονομικές τους οφειλές  προς  το Δήμο, καθώς και τον τρόπο  ρύθμισης του συνολικού τους  χρέους  που τους  παρέχεται ως δυνατότητα  μέχρι τον 10 / 2012 .
Και επειδή ο χρόνος τρέχει και το “θερμόν  θέρος”  καθόλου δεν διευκολύνει  υπηρεσιακά  την εφαρμογή του συγκεκριμένου ή άλλου παρεμφερούς σχεδιασμού , επιβάλλεται να οριστεί αρμοδίως και πάραυτα !! κάποιος αιρετός  επικεφαλής  της προσπάθειας για τον απαραίτητο συντονισμό των εργασιών αυτών και την έγκαιρη και έγκυρη εκτέλεσή τους μαζί  με την επίβλεψη και των παρακάτω που αναφέρω. Δεν ξέρω αν και ποιός ασχολείται με τα οικονομικά του Δήμου έως τώρα  , αλλά  είναι ανάγκη να  αποκτήσετε καλή εποπτεία και ίσως υπεύθυνη συμβουλευτική άποψη γι` αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα . Διαχειρίζεστε  εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και απαιτείται  γνώση  και σωφροσύνη πλέον . Οι Δήμοι είναι πια  μεγάλες  επιχειρήσεις  με δράσεις βέβαια κοινωνικού προσανατολισμού και προϋποθέτουν  επαγγελματισμό και εμπειρία  στιβαρού διαχειριστή .
    ***   Γιαυτό  ένα  άλλο επείγον  κατά την ταπεινή μου άποψη κ. Δήμαρχε  είναι το θέμα των ταμειακών υπολοίπων  του Δήμου . Ο Δήμος μας διαθέτει ικανή ρευστότητα  κατατεμαχισμένη όμως σε λογαριασμούς  και τραπεζικά ιδρύματα  κατά τρόπο όχι απόλυτα επωφελή για τα Δημοτικά  συμφέροντα  αλλά ούτε  και κατανοητό για τον έχοντα έστω και μικρές - απλές οικονομικές αλλά και διαχειριστικές γνώσεις.
Εσείς τουλάχιστον θα θυμάστε απ` την προηγούμενη θητεία σας , πως και στο παρελθόν  υπήρχαν παρόμοια  προβλήματα , δηλαδή αδυναμίας καλύτερης μόχλευσης αλλά και πιο ενεργής και συμφέρουσας διαχείρισης των ταμειακών  υπολοίπων . Θα πρέπει όμως νομίζω και εδώ κάτι να γίνει οπωσδήποτε , ώστε πράγματι οι παραλήψεις του παρελθόντος ως παθήματα , να γίνονται μαθήματα κι όχι να επαναλαμβάνονται με την ίδια ξεγνοιασιά και μακαριότητα .
Ο νέος Δήμος  έχει σήμερα τα διαθέσιμά του, τυπικά  και νόμιμα σε  έναν κατ` ουσία  λογαριασμό , διατηρώντας  όμως παράλληλα και διάσπαρτους ! άλλους  (15 ) δεκαπέντε λογαριασμούς (κυριολεκτώ λέγοντας δεκαπέντε ), σε τρία τραπεζικά ιδρύματα  και με χρηματικά  υπόλοιπα  που κυμαίνονται από 10 μέχρι και 1.300.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών των λογαριασμών  και δυο λογαριασμοί , που το σημαντικότατο χρηματικό τους υπόλοιπο , εν συνόλω 1.800.000 ευρω περίπου,  παραμένουν ανενεργοί – παρκαρισμένοι  σε τράπεζα  και  επ` ονόματι πρώην Καποδιστριακών Δήμων !!
Αυτό βεβαίως είναι επιεικώς  ακατανόητο . Δυο χρόνια περίπου μετά την συνένωση,  οι τραπεζικοί αυτοί λογαριασμοί των πρώην Δήμων ( δηλαδή μη υφιστάμενων – ουσιαστικά ανύπαρκτων σήμερα θεσμικά και νομικά ), να διατηρούν χρηματικά  υπόλοιπα  “ακούνητα” κι ανενεργά  της τάξεως των 2.000.000 περίπου .Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά  την σκοπιμότητα  αυτού του φαινομένου, διότι περί φαινομένου πρόκειται και να με συγχωράτε.
Επίσης  διατηρούνται  λογαριασμοί  πρώην δημοτικών νομικών προσώπων  που από διετίας περίπου έχουν καταργηθεί !! με δίκες σας αποφάσεις  όπως  πχ : πολιτιστικοί οργανισμοί πρώην Δήμων , ΚΑΠΗ κλπ . Aκόμη και λογαριασμός υφίσταται της πάλαι ποτέ Δημοτικής βιβλιοθήκης Αμφίκλειας ! η οποία  πλέον από εξαετίας περίπου έκλεισε , δηλ από το 2007 με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ  αν θυμάστε , στο οποίο και συμμετείχατε.
Η κατάσταση αυτή κ. Δήμαρχε  και φίλοι  αυτοδιοικητικοί , πρέπει αμέσως να  νοικοκυρευτεί . Δεν ξέρω αν και γιατί δεν έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες σας ή δεν σας έχουν επισημάνει και υποδείξει τα αυτονόητα , αλλά  επ`ουδενί  επιτρέπεται η συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης . Γιατί είναι απλά, απαράδεκτη . Κάθε χρονική περαιτέρω καθυστέρηση είναι και θα θεωρείται αδικαιολόγητη . Επειδή επιπροσθέτως , οι περισσότεροι απ` αυτούς τους λογαριασμούς  διατηρούνται στην  Αγροτική Τράπεζα  ( εξαγορασθείσα πρόσφατα  απ` την Ελληνικών συμφερόντων  τράπεζα Πειραιώς ) ,  θα πρέπει το συντομότερο να επανεξετασθεί η Δημοτική τραπεζική στρατηγική και τακτική και να επανακαθοριστούν με καλή νέα διαπραγμάτευση , οι όροι της όποιας μελλοντικής τραπεζικής συνεργασίας στη βάση των καινούργιων πλέον δεδομένων  αλλά και των προσφερόμενων νέων τραπεζικών προϊόντων και των αποδόσεών τους .  
        Άρα , άμεση εκκαθάριση των αδικαιολογήτως  πολυάριθμων  “ακίνητων” λογαριασμών ( και μάλιστα  μη υφισταμένων πλέον νομικά των δικαιούχων τους, όπως τα παραδείγματα που προείπαμε ). ΚΛΕΙΣΙΜΟ όλων αυτών των λογαριασμών και μεταβίβαση του χρηματικού τους  υπολοίπου σε έναν τραπεζικό λογαριασμό .
Η συγκέντρωση του Δημοτικού ρευστού σε ένα λογαριασμό και λόγω του όγκου του,  θα  σας προσδώσει  περαιτέρω  διαπραγματευτική δύναμη ως προς  την επιτοκιακή απόδοσή του - μέχρι και διπλασιασμού του περίπου -,  με δεδομένη την σημερινή ανάγκη των τραπεζών για εξασφάλιση ρευστότητας . Σήμερα , ακόμη και μετά την τελευταία αναθεώρησή τους , “απολαμβάνουμε” επιτόκια  σχετικά χαμηλά , κι αυτό εξ αιτίας όχι μόνο της άσκοπης διατήρησης  πολλών λογαριασμών και της πολυδιάσπασης  των Δημοτικών μας κεφαλαίων , αλλά  και έχοντας  όλα τα χρηματικά υπόλοιπα , μόνο σε άμεσα διαθέσιμους λογαριασμούς όψεως  με αποτέλεσμα , μικρές βεβαίως σ` αυτή την περίπτωση αποδόσεις .
Θα πρέπει λοιπόν, απ` το σύνολο των κεφαλαίων μας , ένα μέρος μόνο να διατηρείται σε παρόμοιο έντοκο λογαριασμό όψεως που θα αντιμετωπίζει και θα καλύπτει τις πάγιες και άμεσες μόνο ανάγκες  του Δήμου σε ρευστό ( κι αυτός βέβαια με επανεξέταση του επιτοκίου απόδοσης ). Και το υπόλοιπο να επανακατατίθεται  ανά μήνα ή δίμηνο σε κλειστούς  αποδοτικότερους προθεσμιακούς λογαριασμούς , δεδομένης , της  εύκολης και επιτρεπτής προβλεψιμότητας  των Δημοτικών μας οικονομικών υποχρεώσεων  σε εύρος  χρόνου 30 ή 60 ημερών . Δεν  χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν, ούτε να είναι κάτοχος Νομπέλ οικονομίας ή μύστης της σοφίας Σολομώντος , για να μπορεί να λογαριάζει με απόλυτη ασφάλεια και ακριβή προσέγγιση  την  απαιτούμενη οικονομική ρευστότητα στο δημοτικό μας σύστημα . Είναι ιδιαιτέρως  μικρά  τα μεγέθη μας ως Δήμου, για  να μας προβληματίζει κάτι τέτοιο που αφορά στον μηνιαίο προϋπολογισμό διαθεσίμων . Αλίμονο τότε
Θα ήταν επίσης σκόπιμο ίσως , να καταβληθεί προσπάθεια  συνεννόησης  και μ` άλλους φορείς ώστε  να διαπραγματευτούν ως σύνολο, με ένα ή το πολύ με δυο τραπεζικά ιδρύματα, οι παντός είδους και προέλευσης  Δημοτικές  δυνατότητες  σε παροχέτευση χρήματος προς αυτά .
Προς τούτο, προσδιορίζω και ομαδοποιώ ως Δημοτικές  δυνατότητες : τα καθαρά Δημοτικά  αποθεματικά , μαζί όμως και τα χρηματικά  υπόλοιπα πχ των σχολικών επιτροπών , των παιδικών σταθμών , των δημοτικών επιχειρήσεων , των κληροδοτημάτων , των δωρεών σε κοινότητα , των  ίδιων  χρηματικών αποθεμάτων των μελών των ΚΑΠΗ , της  ΔΕΠΤΑ κλπ . Αλλά ακόμη και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους διάφορους συλλόγους και φορείς της  περιοχής μας , που μια πιθανή από κοινού διαπραγμάτευση όλου αυτού του όγκου των διαθεσίμων , με  μια  ή δυο τράπεζες , για  συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα  και με ίδιο ενιαίο ανά κατηγόρια αλλά και ανά φορέα επιτόκιο , θα απέφερε ίσως και σ` αυτούς όλους τα ανάλογα  επιπρόσθετα οφέλη.
        Αυτά που επισημαίνω αλλά και σας προτείνω κύριοι & κυρίες αυτοδιοικητικοί μας , είναι όχι μόνο ολοκληρωμένα ως πρόταση και εφικτά , αλλά κατανοητά νομίζω , απλό έως απλοϊκό σχέδιο στην πράξη και φυσικά αποδοτικό και ασφαλές. Πάνω απ` όλα όμως επιβεβλημένο , καθ` όσον ΔΕΝ μπορεί να διαιωνίζεται περαιτέρω αυτή η παράτυπη , ασύμφορη , δαιδαλώδης  και εν πολλοίς  ακατανόητη κατάσταση διαχείρισης των κεφαλαίων του Δήμου.
Εντός των επόμενων ημερών ( αν δεν έφτασαν κιόλας ) αναμένονται στα ταμεία σας άλλες 215.000 ευρω από κατανομές  ΣΑΤΑ και σύντομα και άλλα  πρόσθετα χρήματα ( πόσα ακριβώς , θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα ) από τις παλιές υποχρεώσεις  της  κεντρικής  κυβέρνησης προς τους  Δήμους . Και για να σας δώσω έτσι μια τάξη μεγέθους να έχετε υπ` όψη σας , αυτές οι υποχρεώσεις προς το Δήμο μας αντιπροσωπεύουν συνολικά για το τρέχον και το επόμενο έτος το πόσο των 700.000 ευρώ περίπου .
Τα διαθέσιμά σας επομένως και συνεχώς αυξανόμενα , ανέρχονται σήμερα  σε  εκατομμύρια ευρώ ( δεν χρειάζεται δημόσια να τα προσδιορίσω επακριβώς ) και απαιτούν όπως πάντα βέβαια , χρηστή, παραγωγική και έξυπνη διαχείριση . Επιπροσθέτως  δε  και υπεύθυνη και παρόμοια με αυτή που ο καθένας  σας επιφυλάσσει στα δικά  του οικονομικά . Ο φόβος και η σκέψη του κινδύνου της τυχόν πτώχευσης και της επιστροφής στη δραχμή ( που δεν εξέλιπε βεβαίως ακόμη και που κυριάρχησαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα κι όχι μόνο ) δεν θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο για τις  προσωπικές μας οικονομίες. Αλλά εξίσου σοβαρά και για τα δημοτικά χρηματικά αποθεματικά , που δεν είναι σωστό και λογικό να δίνεται η εντύπωση πως εγκαταλείπονται στην τύχη τους , με όντας ορατό τον κίνδυνο να εξαερωθούν εν μια  νυκτί.
Στην τρέχουσα χρονική και οικονομική συγκυρία ,  δεν ενδείκνυται σύμφωνα με την οικονομική θεωρία αλλά και εμπειρία , η παραμονή  υπερβολικά  μεγάλου ποσού κεφαλαίων  σε τραπεζικούς  λογαριασμούς , αλλά αντίθετα , η παραγωγική και ανταποδοτική για το σύνολο των Δημοτών  εκμετάλλευσή τους και η χρησιμοποίηση των οικονομικών αυτών μέσων  και η κατάλληλη αξιοποίησή τους με ταχείς μάλιστα ρυθμούς , σε μόχλευση και επενδύσεις .
           Ελπίζω πως οι παραπάνω σκέψεις  και απόψεις  μου, στηριγμένες σε απόλυτα στοιχεία , δεν θα θεωρηθούν  “εχθρικά” διακείμενες προς την Δημοτική αρχή, όπως με  ευκολία μερικές  φορές μου προσάπτουν ορισμένοι κυρίως εξωθεσμικοί και συνήθως χωρίς γνώση κι επίγνωση των πραγματικών δεδομένων .
Πρόθεσή μου , επαναλαμβάνω κι αυτή τη φορά , είναι να συμβάλω κι εγώ μαζί με άλλους , όσο μπορώ κι όσο γνωρίζω , στην  αποτελεσματικότερη διαχείριση και τακτοποίηση των δημοτικών μας  πραγμάτων .Επιφυλάσσω στον εαυτό μου το ρόλο του ενεργού πολίτη κι αυτό ειλικρινά είναι το κίνητρό μου και η μοναδική μου επιδίωξη και τίποτε παραπάνω .
Όσοι άλλωστε με γνωρίζουν έστω και λίγο, αισιοδοξώ πως αυτό αντιλαμβάνονται .
Πάντως  επειδή ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ τα πάντα είναι πολιτική και οικονομία , στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι αρμοδιότεροι συμφωνούν, πως τα πάντα είναι πρώτα οικονομία ( σκέψη και πράξη ) και δευτερευόντως οτιδήποτε άλλο.
Γιαυτό, ας δώσουμε στο θέμα των διάσπαρτων δημοτικών κεφαλαίων , με τη  δέουσα προσοχή,  τις προσήκουσες λύσεις .
        Ανακεφαλαιώνω  και  κλείνω : Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι απλώς πρέπει, αλλά επιβάλλεται : Α ) Να σταλεί έγκαιρα ΓΡΑΠΤΗ  ατομική  ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για πληροφόρηση σε όλους τους οφειλέτες  για  την δυνατότητα  εξόφλησης  με δόσεις  των παντός τύπου οφειλών τους προς το Δήμο , με όλες τις λεπτομέρειες κλπ.
Β ) Κλείσιμο  ΟΛΩΝ των άχρηστων πολυάριθμων  Δημοτικών  τραπεζικών λογαριασμών , συγκέντρωσή τους σε ένα το πολύ δυο τραπεζικά ιδρύματα.. Επαναδιαπραγμάτευση επιτοκίου με τον νέο αυξημένο όγκο χρηματικού υπολοίπου  και  διατήρηση ενός μέρους  μόνο των χρημάτων σε έντοκο λογαριασμό όψεως , ενώ το πολύ μεγαλύτερο μέρος τους , σε προθεσμιακή κατάθεση 30 – 60 ημερών με προνομιακό επιτόκιο λόγω και του ιδιαίτερα μεγάλου ποσού .  Μια τέτοια για παράδειγμα διαχείριση, θα απέφερε ήδη στα δημοτικά ταμεία λόγω πολύ υψηλού χρηματικού ετήσιου μέσου όρου τραπεζικού υπολοίπου, ανεκμετάλλευτων δυστυχώς  χρημάτων , ως έσοδα τόκων μόνο, τουλάχιστον το ποσό των  240.000 ευρώ την τρέχουσα διετία !!
       Αυτά σε γενικές  γραμμές αγαπητοί φίλοι .
       Τα  γράφω και τα λέω δημόσια , γιατί η δημοσιότητα τελικώς όπως διαπιστώνω, κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί κάπως την κοινή γνώμη , αλλά και τη Δημοτική αρχή κι έτσι επιτυγχάνει και συμβάλει καθοριστικά μάλλον στην ενεργοποίηση μηχανισμών και στην ταχύτερη παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων .
Επιπλέον δε ( κάτι πολύ σοβαρό για μένα ) μηδενίζει ή σχεδόν εξαλείφει μέχρι μηδενισμού, τον ορατό κίνδυνο να φορτώνεται και να κατηγορείται ανηλεώς κάθε φορά ο γράφων , την μια ως μυστικοσύμβουλος δήθεν , την άλλη ως αόρατος εκπρόσωπος του Δήμου ανά τα Υπουργεία και την.…παρ`άλλη όμως , έως και εχθρός κι αντίπαλος τάχα  κλπ !!  Φευ….
Τουλάχιστον οι δημοσιευμένες  απόψεις  ιδέες και προτάσεις  θα αποδεικνύουν διαχρονικά, του λόγου το ασφαλές ή το αναληθές και την αξιοπιστία  και την ωφέλιμη ή όχι συνεισφορά όλων μας.
       Πάντως αν μη τι άλλο, τουλάχιστον προσπαθώ να συμβάλλω όσο περισσότερο γίνεται στην ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ  ΕΓΚΑΙΡΗ πληροφόρηση των συνδημοτών μας , που είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν γνωρίζουν καλά  ή και σχεδόν καθόλου την πορεία και τις εξελίξεις στις δημοτικές μας υποθέσεις ( αφού άλλωστε δεν τις πληροφορούνται κι από πουθενά ).
Αν και για τις οποίες βέβαια , έτσι κι αλλιώς , πολλοί λίγοι  τελικά ενδιαφέρονται ενεργά και πραγματικά . Είναι όμως ανάγκη όλοι μας, να ενδιαφερθούμε περισσότερο και να συμμετέχουμε ενεργητικότερα στη Δημοτική μας ζωή,  ακόμη κι όταν δεν μας αναλογούν “καρέκλες” και “βαλάντια”. Πολύ περισσότερο μάλιστα τότε !
       Οι Αρχές  συνηθίζουν να ακούνε τους πολίτες , μόνο όταν και οι πολίτες επιθυμούν πράγματι να ακουστούν.  Κάνοντας αισθητή τη φωνή τους και διακριτή τη διάθεση και την απόφασή τους όχι μόνο για να ελέγχουν και να κρίνουν, αλλά και να προτείνουν  στις αρμόδιες  Αρχές τους , όπως αρμόζει σε υπεύθυνους και γνωστικούς πολίτες,  που προτιμούν να τιμούν το ρόλο τους,  απ` το να τον ξοδεύουν ανώφελα  και να τον γελοιοποιούν .                 
                                     Εύχομαι σ` όλους καλό δεκαπενταύγουστο                                          
                                              Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

2 σχόλια:

  1. Δεν μας είπατε εκτός από το ονοματεπώνυμό σας ποιος είστε και με ποια ιδιότητα μιλάτε.Δεν παρακολουθώ το συγκεκριμένο blog οπότε αν γράφετε κατά καιρούς εδώ, ζητώ συγνώμη. Που γνωρίζεται όλα αυτά τα στοιχεία(π.χ για τους 15 λογαριασμούς)? Πως γνωρίζεται εσείς ποιους εμπιστεύεται ο δήμαρχος και ποιους όχι?
    Για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι η φράση: "ενός κακού μύρια έπονται" αποδεικνύεται ξανά. Αν την έδρα την είχε πάρει η Αμφίκλεια -όπως και έπρεπε να γίνει- θα ήταν ΟΛΑ διαφορετικά.

    Ένας Ανώνυμος κάτοικος του ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 ΧΡΟΝΙΑ MPD CLUB! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
    Τον Ιούνιο του 2010 μια μικρή ομάδα ανθρώπων βρεθήκαμε στο γραφείο του Βασίλη Μουντάκη.
    Μας είχε καλέσει για να μας ανακοινώσει μια ιδέα του, και απόφαση του, προκειμένου να την συζητήσουμε.
    Μας είπε ότι δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην οικονομική κρίση, και πως έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Με σοβαρότητα μας δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα εκπτωτικό portal στο διαδίκτυο προκειμένου να δοθεί ευκαιρία σε όσο γίνεται περισσότερους να επωφελούνται με σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες με κύρια στόχευση στην Υγεία, στην Γυναίκα και στο Παιδί.
    Η απόφαση όλων μας να στηρίξουμε και να εργαστούμε για τον σκοπό αυτό, υπήρξε ομόφωνη!
    Τις επόμενες μέρες καλέσαμε εκπρόσωπο της επιχείρησης STUDIO OF SILENCE για να μας ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης μας.
    Λίγες ώρες μετά το MPDCLUB.GR γεννήθηκε στο διαδίκτυο.
    Σε σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
    Παράλληλα δεκάδες Ιατρικά κέντρα έκαναν εξαιρετικές προσφορές για τα μέλη και τους φίλους του MPDCLUB.
    Οι 298 πρώτοι επισκέπτες της ιστοσελίδας του MPDCLUB μας τον Ιούνιο του 2010, σήμερα, 2 χρόνια μετά έχουν γίνει περισσότεροι από 1.500.000
    Το έργο μας αναγνωρίστηκε από Δήμους της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν και οργάνωσαν μαζί μας εκδηλώσεις.
    Τους ευχαριστούμε πολύ.
    Στην πορεία μας μέχρι σήμερα καταγράφουμε πολλές εκδηλώσεις, για την Γυναίκα, το Παιδί, την Προσφορά εργασίας, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αγάπη για τον συνάνθρωπο μας, και με αφοσίωση στην προσφορά.
    Σας ευχαριστούμε όλους όσους μας αγκαλιάσατε, και υποσχόμαστε πολλά περισσότερα.

    Σύντομα το διαδικτυακό ραδιόφωνο του MPDCLUB θα αρχίσει τις ζωντανές εκπομπές του με μουσική συνεντεύξεις, μεγάλες προσφορές και πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις.

    Ετοιμάζουμε εκδηλώσεις, που θα συζητηθούν και φυσικά δεν ξεχνάμε τους άνεργους στους οποίους έχουμε πάντα μια πόρτα ανοιχτή αν θελήσουν να γίνουν συνεργάτες μας.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Οι άνθρωποι του MPDCLUB.GR

    ΑπάντησηΔιαγραφή