Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2012

Απάντηση στον κ.Γρίβα για την διακοπείσα συνεδρίαση

ΕΙΝΑΙ  τουλάχιστον  αφελές και ανεπίτρεπτο, να βαπτίζεται μια καθαρά υβριστική – απαξιωτική – προσβλητική και προκλητική βεβαίως , πρωτοφανής στα  αυτοδιοικητικά χρονικά της ευρύτερης περιοχής μας , ανάρμοστη συμπεριφορά  ενός πολίτη  εντός μάλιστα του χώρου συνεδρίασης του ΔΣ και κατά  τη διάρκεια συνεδριάσεώς του ενώπιον κοινού, ως …. “φωνητική  έκρηξη” !!!
Η  αιτιολογική αυτή αντίληψη και επιπόλαιη ερμηνεία  μιας προφανέστατα  αγενούς , ανεπίτρεπτης και  απρόκλητης συμπεριφοράς  πέραν πάσης  δικαιολογίας , αποπνέει  ανοχή και  προσπάθεια υποβάθμισης ενός τέτοιου πρωτοφανούς , επικίνδυνου και ανεπίτρεπτου  περιστατικού . 
Αντί να  στηλιτεύεται και να καταγγέλλεται σκληρά με τον πλέον κατηγορηματικό και ευθύ τρόπο κι όχι μόνο χλιαρά γραπτώς και εκ των υστερών , αλλά  εκεί ακριβώς κατά την ώρα εκδήλωσης αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς , εν τούτοις ελαφρά τη καρδία προβάλλεται ως ελάσσων  στιγμιότυπο μιας δήθεν απλοϊκής “φραστικής έκρηξης” .

Τέτοιες συμπεριφορές όμως , αν αφεθούν να εξελιχθούν και να καθίστανται  καθοριστικές  για την τύχη των συνεδριάσεων  του ΔΣ , φαντάζομαι να αντιλαμβάνεστε  που θα μπορούσαν να οδηγήσουν με τις ασχήμιες τους . Και επειδή αυτού του τύπου οι κατ` επίφαση “εκρήξεις” είναι δυστυχώς το νέο “φρούτο” της δημόσιας ζωής μας πανελληνίως , η παραμικρή ανοχή περικλείει τον κίνδυνο ολοένα και συχνότερης εμφάνισης του φαινομένου,  έστω κι αν αυτό κυρίως παρατηρείται και εκδηλώνεται από ανθρώπους που κατά τα άλλα βεβαίως για τα όποια προβλήματά τους , θα πρέπει να έχουν τη συμπάθεια  την ανεκτικότητα και την απόλυτη κατανόησή μας .
Άλλο όμως αυτή η πλευρά κι άλλο η αδέσποτη κακοήθης και υβριστική δημόσια συμπεριφορά που δεν προσβάλει και προκαλεί μόνο τα πρόσωπα , αλλά κυρίως τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους , όποιοι επιτέλους, ότι και όπως κι αν είναι αυτοί αφού εμείς οι πολίτες τους εμπιστευτήκαμε πλειοψηφικά για τον προκαθορισμένο χρόνο .
Όσοι σιγοντάρουν  υποβαθμίζοντας και εμμέσως προκαλώντας  ανάλογα  φαινόμενα , σπέρνουν  ανέμους και αργά ή γρήγορα  θα θερίσουν θύελλες , γιατί  είναι πολύ πιθανό να έρθει η σειρά τους να νιώσουν προσωπικά τα αποτελέσματα  της  πονηρής και πολιτικάντικης  στάσης τους . 
ΔΕΝ ξέρω τι ακριβώς είπε και τι δεν είπε και πως το είπε , ο Δήμαρχος για  τα χρήματα του Δήμου και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πιθανόν να ακούστηκαν υπερβολές ή και να διατυπώθηκαν ατυχείς περιγραφές και να εκφράστηκαν ανύπαρκτοι φόβοι .Άλλωστε  οι γιατροί  δεν φημίζονται για την καλή επαφή και σχέση τους με οικονομικές θεωρίες και έννοιες και δυστυχέστατα όπως διαπιστώνω, στη δική μας περίπτωση δεν είναι και οι μόνοι.  
Αλλά αυτό που εγώ θα ήθελα να διορθώσω ως προς τις επίσης ατυχείς εκφράσεις του κειμένου περί  ύποπτης συμπεριφοράς του Δημάρχου κλπ και να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, όσο μου το επιτρέπουν οι γνώσεις και η εμπειρία μου, είναι ότι : όχι μόνο δεν προκύπτει ως “αυτονόητο” όπως γράφεται στο Δελτίο τύπου, αλλά είναι ακριβώς αναληθές και ασόβαρο, να λέγεται και κυρίως να γράφεται από διεκδικητές μάλιστα της Δημοτικής εξουσίας , ότι κάτι τέτοιο περί συμμαζέματος των τραπεζικών λογαριασμών, « δημιουργεί τάχα τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές του Δήμου με τα πιστωτικά ιδρύματα »!!( με το συγκεκριμένο ίδρυμα θα ήθελε να πει μάλλον ). Ουδέν  αναληθέστερον τούτου. Καμιά απολύτως λογική δεν έχει αυτή η αναφορά  ως πρόβλεψη δημιουργίας προβλημάτων με τις Τράπεζες. Κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργείται  από μια τέτοια εξέλιξη και κάθε περί του αντιθέτου λεγόμενο είναι τουλάχιστον γελοίο, στερούμενο βεβαίως παντός σοβαρού επιχειρήματος. Γιαυτό προκαλώ  οποιονδήποτε αμφισβητεί την ορθότητα του ισχυρισμού μου να αντιπαρατεθούμε δημόσια και ευπρεπώς βέβαια δια του λόγου το αληθές. Κατά τα άλλα , για τα Δημοτικά αποθεματικά , θα πρέπει να ακολουθείται η διαχειριστική τακτική που επιφυλάσσει ο καθένας μας για τα δικά του οικονομικά . Έχω αναφερθεί κατ` επανάληψη δημόσια γιαυτό στο πρόσφατο παρελθόν. Γνώμονας  θα πρέπει να είναι πάντοτε: η υψηλότερη δυνατή ασφάλεια των κεφαλαίων, οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας με το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα που επιλέγεται, καθώς βεβαίως και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε , οι όροι και το επιτόκιο απόδοσης των κεφαλαίων καθόσον το όντως υψηλό αποθεματικό μας θα μπορούσε να μας εξασφαλίζει μια σημαντική πρόσοδο μέσω των ετήσιων τόκων  χάριν ενός  μεγαλύτερου επιτοκίου κατάθεσης .
Αυτή είναι η προτεραιότητα και η λογική- αποδοτική  χρήση των κεφαλαίων , που υπάρχουν δυστυχώς διάσπαρτα μέχρι σήμερα σε διάφορους λογαριασμούς και τραπεζικά ιδρύματα κι όχι βέβαια « οι όποιες τοπικιστικού χαρακτήρα διαφορές », οι οποίες δεν  κατανοώ κατά ποια έννοια λογικής και στοιχειώδους σοβαρότητας  εμπλέκονται, επηρεάζουν ή και καθορίζουν  τον τρόπο διαχείρισης των δημοτικών κεφαλαίων και την αποδοτικότερη τοποθέτηση τους στο ένα ή στο άλλο τραπεζικό προϊόν και ίδρυμα . Μήπως παραφρονήσαμε εντελώς ? Αλλιώς αδυνατώ να το εξηγήσω στοιχειωδώς το φαινόμενο αυτό. Να αναγορεύεται δηλαδή σε τοπικιστικού χαρακτήρα διαμάχη, ακόμη και η επιλογή της τραπεζικής διαχείρισης των δημοτικών μας κεφαλαίων!! Είμαστε σοβαροί τώρα ??( ακόμα και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τοπικιστικού χαρακτήρα διαμάχες ? εκεί λοιπόν φτάσαμε ? )
Αν λοιπόν ο λόγος περί «μεγάλης ζημιάς στο Δήμο» όπως γράφεται είναι αυτός , ε τότε , καλό θα ήταν ορισμένοι πράγματι να σοβαρευτούν και εμείς οι πολίτες να ζητήσουμε επιτέλους κάποτε , δημόσια λογοδοσία  απ` τους  πραγματικούς ζημιάρηδες για την έως τώρα  αναποτελεσματική διαχείριση και λιγότερο επωφελή τοποθέτηση των Δημοτικών μας χρημάτων .
Για τα « προ ημερήσιας διάταξης θέματα », δεν καταλαβαίνω γιατί σε ένα συμβούλιο που είχε να συγκληθεί σε τακτική συνεδρίαση δυο μήνες τώρα !, θα έπρεπε να συζητηθούν εκτάκτως κι άλλα 5-6 θέματα πέραν των ήδη πολυάριθμων τακτικών ? Δεν θα ήταν σοφότερο και προτιμότερο να  γινόταν στον άπλετο αυτό χρόνο των 60 !! ημερών που μεσολάβησαν, γραπτό αίτημα της παρατάξεως για υπαγωγή αυτών των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη ? όπως για παράδειγμα έγινε τώρα κατόπιν εορτής και δημιουργηθέντος προβλήματος βέβαια ??  Η ουσία θα πρέπει να ενδιαφέρει κύριοι κι όχι ο αιφνιδιασμός υποτίθεται του αντιπάλου . Εκτός κι αν πράγματι μας ενδιαφέρουν μόνο οι εντυπώσεις ( όπως πολύ φοβάμαι ) και τίποτε περισσότερο .
Γιατί πώς να εξηγήσω ο μικρόνους εγώ  τώρα , την κατ` “απαίτηση” απόφαση και μάλιστα  κατόπιν εορτής  για την συνέχιση? της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας !!! και την κατ` “απαίτηση” , επίσης , συνέχιση λειτουργίας  της Οικονομικής Εφορίας  στην Αμφίκλεια !!!, τα οποία  χαρακτηρίζονται και ως θέματα “αιχμής” !! τρομάρα μας. 
Όπως είναι τοις πάσι γνωστό, η Εφορία Αμφίκλειας  όπως  και πάρα πολλές άλλες παρόμοιες ανά την Επικράτεια , έχει αποφασιστεί , ψηφιστεί και αποτελεί προ πολλού χρόνου απόφαση και Νόμο του Κράτους μας η υπαγωγή της στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ Λαμίας. Αν εμείς τώρα θέλουμε και θεωρούμε πως δυνάμεθα να  ανατρέψουμε εκ των υστέρων μάλιστα και με γιουρούσια , ειλημένες ( και εν προκειμένω και σωστές κατά τη γνώμη μου ) αποφάσεις της Πολιτείας μας , τότε ή τρελός παπάς μας βάφτισε ή άλλο σύνδρομο μας διακατέχει . Για το Κέντρο Υγείας, όποιος τυχόν γνωρίζει ( κι όχι ψυχανεμίζεται ) κάτι περισσότερο από όλους εμάς τους ανυποψίαστους? καλό θα ήταν να εισηγηθεί τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του, γιατί μόνο περί αυτού του ενδεχομένου πρέπει και μπορούμε να ομιλούμε σήμερα , μιας και η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία του είναι διασφαλισμένη. Πάντως καμιά  απόφαση Δημοτικού συμβουλίου δεν θα μπορούσε να αλλάξει τυχόν μελλοντικές ανακατατάξεις στον χώρο της δημόσιας υγείας, στο βαθμό που θα θεωρηθούν επιβεβλημένες. Άρα  πρόωρες και αναίτιες αποφάσεις για το “θεαθήναι” και  υπαγορευόμενες είτε από διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων , είτε εκτόνωσης σωρευμένου επαναστατικού οίστρου, είτε ένεκα αφελών εικασιών και ενοράσεων του καθενός , όχι μόνο αποφάσεις αιχμής δεν είναι , αλλά δεν τιμούν και δεν ταιριάζουν σε Δημοτικά συμβούλια  που υποτίθεται πως επιδιώκουν την σοβαρή , υπεύθυνη και πιστή στο ρόλο τους λειτουργία τους .
Έχω την γνώμη πως δεν γίνεται ακόμη αρκούντως κατανοητό απ` τους αιρετούς μας , το πόσο πολύ λίγο ενδιαφέρουν τους συνδημότες μας οι προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες του καθενός τους , μπροστά στο φάσμα της δυσαναπλήρωτης απώλειας  του ωφέλιμου χρόνου για παραγωγική δουλειά  και χρήσιμο έργο, που μας αποστερούν οι συχνές παιδαριώδεις αντιπαραθέσεις τους και το άσκοπο ξόδεμα σ` αυτές του πανδαμάτορα χρόνου. Νομίζω πως η ανοχή πλέον, των ενεργών τουλάχιστον δημοτών που παρακολουθούν στενά τα κοινά μας ,είναι μάλλον οριακή .
Είναι καιρός βέβαια και η Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες. Να πάψει με τη στάση και τις επιλογές της να ρίχνει νερό στο μύλο όσων επιδιώκουν τη χρονοτριβή και την αποσύνθεση. Να μετρήσει και να κατανείμει σωστά τον εναπομείναντα χρόνο της και να στρωθεί στη δουλειά δίνοντας νέα ώθηση στην επίλυση των πραγματικά πολλών προβλημάτων, που άλλωστε ποτέ δεν θα τελειώσουν όσα κι αν γίνουν στο μεταξύ . Είναι όμως η θεσμική της υποχρέωση, που επιβάλει την αδιάλειπτη πια αυτή προσπάθεια  τόσο απέναντι στους Δημότες  όσο και έναντι των προκλήσεων και των δυσκολιών με τις οποίες  καλείται να  αναμετρηθεί νικηφόρα . Μόνο με τη φυγή προς τα εμπρός  κ. Δήμαρχε  και με ταχύτητες 21ου αιώνα και όχι της εποχής του αραμπά , θα δικαιώσετε  το ρόλο σας και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών σας . Στερώντας ταυτόχρονα (εντός εισαγωγικών βέβαια ), την ευκαιρία σε κάθε “πικραμένο” να σας εγκαλεί και να σας υπενθυμίζει δήθεν τις υποχρεώσεις σας , κάποιες φορές δικαίως μα πολλές περισσότερες λέγοντας και πράττοντας υπερβολές όπως οι πρόσφατες , δυναμιτίζοντας και καθυστερώντας υστερόβουλα την όποια προσπάθειά σας . Η φυγή προς τα μπρος λοιπόν είναι η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδά σας κ. Δήμαρχε , που με δυναμισμό , αποφασιστικότητα , ταχύτητα , έγκαιρο σχεδιασμό και σεβασμό στην άλλη γνώμη  αλλά και σε κάθε γνώμη , θα  σας καταστήσουν ως Δημοτική Αρχή χρήσιμους  και παραγωγικούς  για τον τόπο .
ΥΣ.  Τα Δημοτικά Συμβούλια  μπορούν να διεξάγονται και χωρίς την παρουσία του Δημάρχου . Ο Δήμαρχος απλά καλείται κι αν επιθυμεί και μπορεί  προσέρχεται και φυσικά  αποχωρεί όταν κάποιοι λόγοι το επιβάλουν ή προκύψει . Το λέω , γιατί δεν είναι πράγματι σωστό και για όποια αιτία , να διαλύονται και να αναβάλλονται κατ` επανάληψη συμβούλια και μάλιστα μετά από αρκετό καιρό σύγκλησής τους. Το συμβούλιο σε ανάλογες περιστάσεις , να διακόπτει για μερικά λεπτά με εκκένωση της αίθουσας συνεδριάσεων  και αμέσως μετά να συνεχίζει τις  εργασίες του ακόμη και χωρίς την παρουσία του Δημάρχου, η οποία επαναλαμβάνω  δεν είναι πάντα απαραίτητη .
Φυσικά θα πρέπει με ευθύνη όλων, να διαφυλαχθεί πάση θυσία το κλίμα και το κύρος των συνεδριάσεων, με αυτόματη και αυτονόητη αποβολή κάθε “ταραχοποιού και αγενούς θορυβοποιού με ή χωρίς αιτία” , όπως και ανάκληση στην τάξη κάθε αυτοδιοικητικού που ασεβεί  προς τους κανόνες διεξαγωγής των συνεδριάσεων, ευτελίζοντας το θεσμό και τις διαδικασίες που πρέπει να είναι σεβαστές από όλους .    
Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν και να γίνονται πλέον σεβαστές οι θεσμικές λειτουργίες και στον  δικό μας Δήμο . Μας πήρανε χαμπάρι και γράφουν στα  μπλοκ και τις εφημερίδες  διάφορα  όχι και τόσο κολακευτικά που αφορούν και “δείχνουν” όλους σας . Γίναμε άραγε γραφικοί ? ή παράδειγμα προς αποφυγή ?. Είναι καιρός θεωρώ να σας απασχόληση αυτό το ζήτημα σοβαρά  όλους ανεξαιρέτως τους αιρετούς .
                                                               Με το συμπάθιο….
                                              Ο Δαδιώτης  Θανάσης  Παπακωνσταντίνου 
                                                                  26–10–2012                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου