Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2013

Μια πρόταση για την επίλυση ενός σημαντικού Δημοτικού μας θέματος

Φίλοι μου συνδημότες ,  αιρετοί και πολίτες
      Με έχετε συνηθίσει? να επιδίδομαι σε εκτεταμένες ( και κουραστικές ίσως  για  μετρικούς ) περιγραφές των προτάσεων και των επισημάνσεών μου για διάφορα δημοτικά μας ζητήματα αυτά τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια , που το διαδίκτυο μπήκε για τα καλά στα σπίτια και τις ζωές πολλών συμπολιτών μας και τα φιλικά και φιλόξενα πάντα τοπικά μας blogs  μας έδωσαν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούμε τις ιδέες και τις απόψεις μας άμεσα και εύκολα με την απλή χρήση ενός υπολογιστή .
Η δύναμη του διαδικτύου, νομίζω αξιοποιήθηκε αρκούντως από πολλούς από εμάς για τον παραπάνω σκοπό και καλώς νομίζω έγινε αυτό , μιας και συμβάλει σημαντικά στην εγκυρότερη ενημέρωση και τη διαμόρφωση γνώμης από πολλούς  περισσοτέρους και για πολλά περισσότερα .
Σήμερα όμως πιστέψτε με , θα είμαι εντελώς σύντομος έως δωρικός θα έλεγα , γιατί το θέμα που θα ασχοληθώ δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες εξηγήσεις και τεκμηριώσεις ούτε ανάλογες περικλοκάδες  για να παρουσιαστεί ως αναγκαία και αξιόπιστη πρόταση ( όπως επιδιώκω ) επίλυσης ενός θαμμένου έως τα τώρα τοπικού Δημοτικού μας ζητήματος που ατυχώς διαιωνίζεται απαράδεκτα .
Πριν ένα περίπου μήνα με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα , τυχαία από έναν φίλο , ενεργό και δραστήριο δημότη,  για την ύπαρξη μιας ημιτελούς Δημοτικής αποθήκης στα όρια του οικισμού της Κάτω Τιθορέας .
Πρόκειται για έναν αποθηκευτικό χώρο περίπου 150 τμ που για το Δήμο ανήκει έως τώρα στα αζήτητα ή και στα μη υπαρκτά !!( όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω ) και άρχισε να κατασκευάζεται ( όπως  με πληροφόρησαν) επί Δημαρχίας  Λ. Παπαγεωργίου και αργότερα συνεχίστηκε  μερικώς και επί Δημαρχίας  Ν. Καράφλα .
Είναι βέβαια λιγάκι “δυσκολόπεπτο” το πώς επί σειρά ετών και επί δυο τουλάχιστον δημοτικών θητειών , δεν ολοκληρώθηκε ένα τέτοιο αναγκαίο έργο που ούτε τα δάνεια της Αγγλίας βέβαια απαιτούσε για την αποπεράτωσή του ούτε ιδιαίτερες δυσκολίες κατασκευαστικές – τεχνικές παρουσίαζε .
Τέτοιου τύπου άλλωστε αποθηκευτικοί χώροι ( ελαφρά σιδηροκατασκευή με ειδική βιδωτή πλαϊνή κάλυψη και ανάλογη στέγη ) που κατασκευάζονται κάθε τόσο από μεμονωμένους μάλιστα Αγρότες και άλλους επαγγελματίες , είναι πράγματι απορίας άξιον πως δεν κατέστη δυνατό μετά από τόσα πολλά χρόνια να έχει ολοκληρωθεί ένα ανάλογων μικρών τελικά  απαιτήσεων έργο, από ένα ολόκληρο Δήμο είτε τότε ωςΚαποδιστριακός  είτε και τώρα ως Καλλικρατικός !!
Δεν πειράζει όμως περασμένα ξεχασμένα που λένε , άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά όταν πρόκειται μάλιστα για κάτι χρήσιμο όπως είναι αναμφισβήτητα το συγκεκριμένο έργο,  εφ` όσον ολοκληρωθεί βέβαια !!
Εξεπλάγην πράγματι όπως ήδη σας ανέφερα , διότι έως τότε ουδέποτε είχα ακούσει για κάτι παρόμοιο ούτε ποτέ είχε αναφερθεί σε Δημοτικά  ή τοπικά συμβούλια αυτό το θέμα . Θα το είχα παρατηρήσει οπωσδήποτε αν έστω και ψίθυρος σχετικός είχε ακουστεί , καθότι έχω το ελάττωμα αυτό….. όπως ίσως γνωρίζετε .
Επειδή επίσης όποιοι από εσάς παρακολουθείτε τις κατά καιρούς παρεμβάσεις μου θα ξέρετε πλέον πως είμαι και κομμάτι περίεργος και “φιλομαθής” τύπος περί τα τοιαύτα , φρόντισα λοιπόν να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για την πολύχρονη αυτή αποσιώπηση  του θέματος , περιέργως μάλιστααπ` όλες τις παραταξιακές πλευρές ακόμη και της Τιθορέας και όπως βέβαια είμαι σίγουρος πως θα έχετε ήδη συμπεράνει κι εσείς τώρα , φυσικά και δεν κατόρθωσα εν τέλει να συμπληρώσω τις γνώσεις μου με κάτι άλλο καινουργότερο επί του μείζονος ενδιαφέροντος για μένα αυτού ζητήματος , μιας και ουδείς εκ της Δημοτικής διοίκησης γνώριζε το παραμικρό . Πρώτη φορά από μένα άκουγαν, εδώ και τρία χρόνια που βρίσκονται στο τιμόνι του Δήμου οι άνθρωποι αυτοί , για την εν λόγω αποθήκη !!
Σκέφτηκα και αναρωτήθηκα επομένως , αυτό που είμαι βέβαιος πως σκέφτεστε και αναρωτιέστε και εσείς τώρα .
Δηλαδή πως είναι δυνατόν κανένας έως τώρα δημοτικός ή τοπικός σύμβουλος , τουλάχιστον της ΚάτωΤιθορέας , να μην ασχολήθηκε ποτέ  με αυτό το ζήτημα επί μια τριετία τώρα αφού κυρίως αφορούσε μάλιστα και τον τόπο του??
Πως είναι δυνατόν καμιά δημοτική υπηρεσία ή έστω ένας δημοτικός υπάλληλος με ενδιαφέρον και άποψη για τα δημοτικά μας πράγματα να μην ανέφερε το παραμικρό και σε κανέναν ??
Πως είναι δυνατόν να έχει προ πολλού ολοκληρωθεί η γενική απογράφη  της δημοτικής περιουσίας όπως επέβαλε το νέο Καλλικρατικό πλαίσιο , να έγινε εν τω μεταξύ ο έλεγχος και η έγκρισή της απ` το ΔΣ  και την οικονομική επιτροπή και ουδείς αιρετός ή υπάλληλος να μην πήρε καν χαμπάρι περί της ύπαρξης της ημιτελούς αυτής δημοτικής αποθήκης ??  Ψιλά γράμματα αυτά θα μου πείτε ….
Τέλος πάντων, έχω κι άλλα πολλά παρόμοια ερωτηματικά που με βασανίζουν και με προκαλούν εν πολλοίςνα ψάξω το θέμα αυτό βαθύτερα και λεπτομερέστερα , δημοσιοποιώντας κάποτε τα τελικά συμπεράσματά μου και σε  όλους εσάς ώστε να γνωρίζετε επιτέλους περί της ακριβούς και εμφανώς …. κακής ποιότητας!!! του συντελούμενου? δημοτικού έργου από υπηρεσίες κι από αιρετούς !!! αλλά δεν ξεχνώ βεβαίως εν τω μεταξύ ότι σας υποσχέθηκα να είμαι λιτός και σύντομος …και γιαυτό τα προσπερνώ όλα αυτά για σήμερα κι έχει ακόμη νομίζω ο χρόνος κλωστή στην ανέμη του για να ασχοληθούμε εκτενέστερα με το θέμα προσεχώς . 
Διαβίβασα λοιπόν εγγράφως σε αρμοδίους του Δήμου τις απόψεις μου για το πρόβλημα αλλά και την τεκμηριωμένη πρότασή μου για την ανάγκη άμεσης πια συνέχισης και αποπεράτωσης του απαραίτητου έτσι κι αλλιώς αυτού αποθηκευτικού χώρου , περιμένοντας βεβαίως ενέργειες και κινητικότητα .
Όσο την είδατε εσείς αγαπητοί φίλοι την παραγωγική και αποτελεσματική ζητούμενη κινητικότητα , άλλο τόσο την είδα και εγώ , προς μεγάλη μου βέβαια απογοήτευση .
Επειδή πρόσφατα ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 και ουδεμία πρόβλεψη ή αναφορά ,  έστω εκεί , δεν έγινε για το συγκεκριμένο πρόβλημα  του οποίου η επίλυση επαναλαμβάνω αποτελεί αναγκαιότητα για το Δήμο , καταθέτω σήμερα δημόσια πλέον την επισήμανση και την πρότασή μου για την άμεση λήψη απόφασης περί της αναγκαίας αποπεράτωσης της Δημοτικής αποθήκης Κάτω Τιθορέας …..τον ενεστώτα χρόνο βέβαια και ουχί τον μέλλοντα !!.
Τα μηχανήματα και τα οχήματα του Δήμου, διάσπαρτα και αδέσποτα μέχρι σήμερα στους δρόμους και σε διάφορα σημεία δεξιά κι αριστερά και όπου αλλού τύχει , “αναζητούν” επιτακτικά μόνιμη επιτέλους , προστατευμένη και σύγχρονη δημοτική στέγη που να ικανοποιεί την ανάγκη φύλαξης και ελεγχόμενης διαχείρισης τους , όπως γίνεται σε όλους σχεδόν τους σωστά οργανωμένους Δήμους της χώρας  απ` τις Δημοτικές τους διοικήσεις, όταν αυτές συναισθάνονται , γνωρίζουν και “αναγνωρίζουν” τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους και φυσικά ενδιαφέρονται για τις αναγκαιότητες και τις προτεραιότητες των επιλογών τους .
Στην Αμφίκλεια εδώ και τρία σχεδόν χρόνια ,  χάριν της προσφοράς προς τον τόπο της οικογενείας Δοντά και προσωπικά του κ. Μπάμπη Δόντα ( στον οποίο οφείλουμε ευχαριστίες ), το πρόβλημα της στάθμευσης και φύλαξης των δημοτικών οχημάτων της ενότητας Αμφίκλειας τακτοποιήθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την ΔΩΡΕΑΝ χρήση ενός πολύ μεγάλου στεγασμένου αποθηκευτικού χώρου  της εταιρείας  «ΔΟΝΤΑ» εντός της Αμφίκλειας .
Η δυνατότητα  παραδείγματος χάριν αυτή , δεν προέκυψε εσχάτως ούτε αίφνης κατήλθε εξ ουρανού βέβαια . Υπήρχε και προ της τριετίας , αλλά οι λύσεις ξέρετε , δεν προκύπτουν από μονές τους  ούτε φυτρώνουν ξαφνικά στα καλά του καθουμένου  Αλλά  γεννιούνται στα ανθρώπινα μυαλά πρώτα και εν συνεχεία σχηματοποιούνται και μεθοδεύονται για να ευοδωθούν . Χρειάζεται όραμα , σχεδιασμός και προσπάθεια δηλαδή για να επιτύχεις πράγματα  .
Έτσι πρέπει να γίνει και τώρα για την περίπτωση της αποθήκης Κάτω Τιθορέας .
Εδώ έχουμε την υποδομή σχεδόν έτοιμη και απομένει μόνο να  προγραμματίσουμε και να προωθήσουμε άμεσα την ολοκλήρωση του έργου αυτού που θα δώσει λύση στη στέγαση και φύλαξη και των εκεί μηχανημάτων και οχημάτων που παραμένουν αραγμένα στους δρόμους και στα χωράφια της περιοχής .
Μετά μάλιστα και  την έξωση του ανάλογου μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Δήμου απ` την αποθήκη του συνεταιρισμού στην Ελάτεια , η ανάγκη αποπεράτωσης της αποθήκης Κάτω Τιθορέας προβάλει πλέον επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε .
Στο σημερινό λοιπόν ΔΣ , είναι ευκαιρία να τεθεί το επείγον αυτό θέμα ( εκτός ημερησίας ) και να συζητηθεί . Θεωρώ πως η ομοφωνία εν προκειμένω για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών στην Δημοτική αυτή αποθήκη , θα είναι δεδομένη αφού οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα καταγραφεί ως γραφική , παράλογη και άτοπη .
Να αποφασιστεί λοιπόν σήμερα η εκτέλεση των εργασιών αποπεράτωσης και να προσδιοριστεί ο τρόπος υλοποίησης του έργου αυτού  ΤΩΡΑ κι ΟΧΙ του χρόνου και δεν ξέρω κι εγώ πότε άλλοτε ….  Οι πρακτικές (και θέλω να πιστεύω  του παρελθόντος μόνο ) του « ωχ αδερφέ » « και του άστο γι` αργότερα » « καλά θα δούμε και κάτι τέτοια παρεμφερή », διαπιστώνουμε όλοι μας όμως τώρα σε ποια αποτελέσματα οδήγησαν ως προς την εξέλιξη υλοποίησης ενός αναγκαίου και προγραμματισμένου μικρού τελικά και φτηνού οικονομικά έργου σαν αυτό της αποθήκης Τιθορεας , που δυστυχώς δεν τελείωσε ποτέ …. 
Επομένως τώρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να αποφασιστεί η κάλυψη της ανάγκης για τον απαραίτητο ( και ατυχώς ανύπαρκτο μέχρι τώρα ) δημοτικό χώρο στάθμευσης των οχημάτων του Δήμου και της έδρας  του , μιας και φαντάζει απαράδεκτο , ζημιογόνο και μεσαιωνικό , τα δημοτικά  μηχανήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων μάλιστα ευρώ  να βρίσκονται κάθε μέρα  χειμώνα καλοκαίρι εν έτει 2013 , έρμα και παρατημένα  εδώ κι εκεί στους δρόμους και τα σοκάκια της Κάτω Τιθορέας και τώρα πια και της Ελάτειας .
Το μόνο που δεν γνωρίζω ( παρά τις προσπάθειες μου να μάθω ) είναι εάν η συγκεκριμένη αποθήκη έως του σημείου που έχει προχωρήσει κατασκευαστικά μέχρι σήμερα , έχει νόμιμη άδεια , βρίσκεται εντός δημοτικού ή όχι οικοπέδου , εντός σχεδίου πόλης ή όχι , εάν υπάρχει μελέτη για την κατασκευή της  κλπ , πράγματα δηλαδή απαραίτητα για την νόμιμη και τεχνικά άρτια αποπεράτωσή της .
Σε περίπτωση πάντως που δεν τηρήθηκαν στο παρελθόν οι νόμιμες και υποχρεωτικές αυτές προκατασκευαστικές διαδικασίες απ` τις παρελθούσες τοπικές αρχές , τότε να αποφασιστεί παράλληλα σήμερα και η άμεση νομιμοποίηση του δημοτικού αυτού ακινήτου , που εύκολα μπορεί να γίνει αυτό , με τις προϋποθέσεις του πρόσφατου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων νόμου .
Άλλωστε δυστυχώς , δεν θα είναι και το μόνο αυθαίρετο ιδιοκτησίας του το οποίο θα πρέπει ο Δήμος να νομιμοποιήσει , υπάρχει ολόκληρη λίστα ….  
Εκμεταλλευτείτε κυρίες και κύριοι σύμβουλοι το γεγονός των λιγοστών θεμάτων του σημερινού δημοτικού σας συμβουλίου  και προσθέστε και αυτό που σας προτείνω εγώ , δίνοντας έτσι και την ευκαιρία στους εαυτούς σας να επανορθώσετε την έως τώρα διαπιστωμένη αδράνειά ή και άγνοιά σας επί του σημαντικού αυτού θέματος .   
                 Υγεία - χαρά  εύχομαι και καλά μυαλά σε όλους μας !!
                        
                                    Θανάσης  Παπακωνσταντίνου 
( και τούτη τη φορά σε ρόλο δυστυχώς αφυπνιστικό και υπενθυμιστικό για κάποιους  και γιαυτό…. ενοχλητικό προφανώς ! αλλά δεν γίνεται αλλιώς πιστέψτε με  ).
Συγχωράτε με αγαπητοί φίλοι , γιατί πάλι ξέφυγα στις υποσχέσεις μου για …δωρικότητα , συντομίακλπ .  Βλέπετε , οι κακές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου