Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013

Η “ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ” ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΝΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

Με την φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας , ο καλός συμπατριώτης Δημήτρης Καλπύρης ως ακούραστος τοπικός ρεπόρτερ , συνεπής και επίκαιρος πάντα ενημερωτής μας , αποτύπωσε μόλις προχθές με το φωτογραφικό του φακό και μας μετέφερε αξιόπιστα την επικρατούσα πλέον κατάσταση στο ιστορικό διατηρητέο αυτό γεφύρι των πάνω Καλυβίων Αμφίκλειας και παρά την ΠΕΟ Αθηνών – Λαμίας ευρισκόμενο .
Όσοι είδαμε αυτές τις πρόσφατες φωτογραφίες είναι σίγουρο πως διαπιστώσαμε αμέσως την επιδεινωμένη ,σε σχέση με πέρυσι ή και το καλοκαίρι , τωρινή εικόνα απ` την προϊούσα κατάρρευση του, ήδη σοβαρά , από έτους τώρα , πληγωμένου γεφυριού.
Προκύπτει προφανώς η άμεση ανάγκη , με αποφασιστικές ενέργειες τώρα η Δημοτική Αρχή να προστατέψει στοιχειωδώς το ιστορικό αυτό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , ώστε να αποτραπεί δυνατόν η περαιτέρω κατάρρευση και να μην επέλθει και συντελεστεί η πλήρης  ίσως καταστροφή του.
Η “τρύπα” και η “ζημιά” στο επάνω μέρος του γεφυριού , όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες , έχει πλέον διευρυνθεί επικίνδυνα λόγω ίσως και της προηγούμενης σεισμικής διέγερσης στην περιοχή και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες  έντονες  βροχοπτώσεις  η αποσάθρωση συντελείται πλέον γοργά , καθημερινά και σταδιακά .
Επειδή οι καιρικές συνθήκες συνεχώς πια και θα επιδεινώνονται ( χειμώνας γάρ ) , η Δημοτική Διοίκηση μαζί και η τοπική κοινότητα , θα πρέπει αύριο κιόλας χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση , να αφυπνίσουν επιτέλους τις αρμόδιες Δημοτικές υπηρεσίες , για τον σχεδιασμό μιας πρόχειρης έστω , ελαφριάς καιευκολοτοποθετούμενης κατασκευής  , τύπου στέγης , ώστε να καλυφτεί περιμετρικά η τρύπα στην επιφάνεια του γεφυριού και να αποτραπεί έτσι περαιτέρω άμεση κατάρρευσή του από τις συχνές πλέον βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που θα το “ποτίζουν” και επομένως  θα το αποσαρθρώνουν συνεχώς κυριολεκτικά και επικίνδυνα γύρω απ` την ήδη μεγάλη πληγή του .
Στην Δημοτική αποθήκη “Δοντά” υπάρχουν, ευτυχώς , μερικές κολώνες του ΟΤΕ που εξοικονομήθηκαν φέτος για άλλο σκοπό και θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν ένα άριστο πρώτο υλικό για την κατασκευή του εσωτερικού σκελετού της σκεπής αυτής , οι πλευρές της οποίας  δεν χρειάζεται νομίζω να έχουν κλίση περισσότερη από 5-6-8 % .
Η κατασκευή αυτή που προτείνω είναι σχετικά εύκολη , καθόλου δαπανηρή , όχι επιβαρυντική αλλά ελαφριά , διόλου χρονοβόρα και προστατεύει μάλλον απόλυτα την τρύπα  για  το επόμενο χειμωνιάτικο διάστημα , από τις περαιτέρω φθοροποιές υγρασίες λόγω και των αναμενόμενων καιρικών συνθηκών.
Ο δε τυπικός σχεδιασμός της , δεν απαιτεί ούτε πολλές ούτε εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και η κατασκευή της το ίδιο .
Απομένει λοιπόν αυτή την διαπιστωμένη πλέον ανάγκη για άμεση προστασία του γεφυριού , να την αντιληφθούν δεόντως και οι αρμόδιες δημοτικές και τοπικές αρχές , ώστε δίνοντας άμεσες σαφείς εντολές και κατεύθυνση στις δημοτικές υπηρεσίες  , να προλάβουμε μ` αυτό το ελάχιστο επεμβατικά , ένα μεγαλύτερο και μη αναστρέψιμο “κακό” .
Ως προς το θέμα τώρα  της καθυστέρησης της συνολικότερης αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος που υπαινίσσεται και δικαίως νομίζω ο καλός φίλος κ. Καλπύρης , θα ήθελα να ενημερώσω τόσο τον ίδιο όσο και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους περί αυτού , πως οι Περιφερειακές  υπηρεσίες που επιλαμβάνονται του έργου , όπως κι άλλες φορές έχω τονίσει , δεν διαφέρουν και πολύ σε αναποτελεσματικότητα , απροθυμία  ή και ραθυμία , απ` τις ντόπιες δικές μας ανάλογες δημοτικές !
Άλλωστε  ο αγαπητός Δημήτρης κατά το σύντομο πέρασμά του απ` το Δήμο είναι ως “παθών” και “μαθών” που λένε , γνώστης νομίζω των πολλών και απίθανων υπηρεσιακών δυσλειτουργιών τόσο σε Περιφερειακό όσο και σε Δημοτικό επίπεδο , καθώς και των σημαντικά και εκνευριστικά χρονοβόρων διαδικασιών ακόμη και για τα απλούστερα των θεμάτων .
Δυστυχώς …. αυτά τα εξωφρενικά συμβαίνουν , ακόμα και σήμερα , στην αντιπαραγωγική και άρρυθμη , μακάρια , μονίμως καθεύδουσα ατιμωρητί , αποσυντονισμένη και δυσκίνητη δημόσια γραφειοκρατία .
Γιαυτό επομένως και η παρατηρούμενη τώρα αυτή , υπερβολική όντως , καθυστέρηση των απαραίτητων εργασιών με ευθύνη των Περιφερειακών υπηρεσιών ως προς την πρώτη φάση στήριξης του γεφυριού .
Είναι όμως γεγονός , για να λέμε και τον καλό λόγο ,  πως με το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και την σημαντική προσωπική συμβολή τόσο του δραστήριου Δ/τη  κ. Παπαναστασίου  όσο και του  πανταχού παρόντος κ. Τσάπρα , οι απαραίτητες γραφειοκρατικές απαιτήσεις και εγκρίσεις για το έργο αυτό ολοκληρώθηκαν και επιτέλους οσονούπω η πολυαναμενόμενη παρέμβαση για την στήριξη του Γεφυριού  θα ξεκινήσει .
Θέλουμε να ελπίζουμε βέβαια , πως η υπηρεσιακή διαρκής ραστώνη , αδράνεια και γραφειοκρατία , δεν θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά “ανίκητες”…. διαψεύδοντας τις ελπίδες  μας για σχετικά άμεση έναρξη εργασιών .
Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε θερμά δημοσίως τον αγαπητό μας φίλο και φίλο του Δαδιού και της περιοχής μας κύριο  Σταύρο Θεοδωράκη και την  σύζυγο του , για την αμέριστη αρωγή τους και τηνανιδιοτελή προσφορά  της σχεδιαστικής – μελετητικής  επιστημονικής  εργασίας τους , που συντέλεσε τα μέγιστα διευκολύνοντας  και καθιστώντας  δυνατή έτσι την Περιφερειακή εμπλοκή και την χρηματοδοτική κάλυψη του θέματος .
Ανήκω μάλλον σ` αυτούς που θέλουν πάντοτε ευκαιρίας δοθείσης , να αναγνωρίζουν και να αποδίδουν ευχαριστίες , ευγνωμοσύνη και εύσημα σε όλους εκείνους που με πραγματική διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς , βάζουν συνήθως γερή πλάτη σε πολλές τοπικές μας ανάγκες , όπως στην προκειμένη περίπτωση ( κι όχι μόνο βέβαια ) ο κύριος και η κυρία Θεοδωράκη .
Τους ευχαριστούμε θερμώς και τους δυο , για την μεγάλη και πολύπλευρη βοήθειά τους στον τόπο μας .
Ούτε στιγμή λοιπόν για χάσιμο . Αύριο πρωί – πρωί συντονισμένες και γρήγορες διαδικασίες από μεριάς Δήμου για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής που αφορά στις διασωστικές  εκείνες ενέργειες επικάλυψης της “τρύπας” που η διεύρυνσή της απειλή με πλήρη κατάρρευση το ιστορικό γεφύρι .
Είναι κρίμα και θα είναι και “εγκληματικό” να αδρανήσουμε ή και να αργήσουμε  αδικαιολόγητα και σ` αυτή την περίπτωση , ως συνήθως …..
 ** Ακολουθεί αποκαλυπτικό της κατάστασης του Γεφυριού φωτορεπορτάζ , απ`  το ήδη δημοσιευμένο σχετικό υλικό του Δ. Καλπύρη .                Με σχετική αγωνία και πολλά ερωτηματικά  για την ποιότητα  
                  και την αμεσότητα των Δημοτικών αντανακλαστικών …..

                                ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1 σχόλιο:

 1. Στις 6 Απριλίου 2013 στην παρούσα ιστοσελίδα αναρτήθηκε άρθρο (http://neoiamfikleias.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6.html ) με τίτλο «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Ζ` - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ» του ίδιου συντάκτη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όπου μεταξύ των άλλων μας ενημέρωνε σχετικά με το ιστορικό γεφύρι πως: «Για το έργο καθαρισμού και προσωρινής στήριξης καθώς και την μελέτη αποκατάστασης και ανακατασκευής των τμημάτων του διατηρητέου γεφυριού -μνημείου στα Άνω Καλύβια Αμφίκλειας που έχουν καταρρεύσει, βρισκόμαστε πλέον στην ώρα άμεσης (!!!) έναρξης των αναγκαίων αυτών εργασιών. Προχθές κλιμάκιο της Περιφέρειας υπό την κυρία Θωμοπούλου, έκανε την τελευταία επιτόπια διαπιστωτική επίσκεψη για τον καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό των έργων καθαρισμού και υποστύλωσης, που αρχίζουν άμεσα (!!!) μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο (!!!)» και καταλήγοντας ευχαριστούσε και δοξολογούσε τον περιφερειάρχη Περγαντά για την αμέριστη (!!!) συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού που επίσπευσε (!!!) τις απαραίτητες ενέργειες.
  Στο υστερόγραφό του μάλιστα ο Θ.Π. τόνιζε πως όσα έγραφε και παρουσίαζε στο συγκεκριμένο άρθρο «ΔΕΝ επιδέχονται ουδεμιάς αμφισβήτησης»(!!!) κατηγορώντας ως άσχετους και γραφικούς όσους επιχειρήσουν να τον αμφισβητήσουν (!!!).
  Σχεδόν 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και δύσκολα “θα τη βγάλει καθαρή” και τούτο το χειμώνα το ιστορικό γεφύρι. Παρόλα αυτά ο Θ.Π., αποποιούμενος της αυτοκριτικής, τολμά να δοξολογήσει ΞΑΝΑ τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά για το προσωπικό ενδιαφέρον του!!!
  Ως πότε θα ανεχόμαστε τις κοροϊδίες τους, τα ψέματά τους και τις προσβολές τους;;;
  Ως πότε θα τους αφήνουμε να καταστρέφουν τις ζωές μας, τον τόπο μας και το μέλλον μας;;;
  Σωτήρης Μερκούρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή