Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013

Γούρικη!! η χθεσινή Παρασκευή και…δεκατρείς , για τις δημοτικές μας υποθέσεις

Προληπτικός δεν είμαι αλλά  η 13η ως ημερομηνία μάλλον θεωρείται από πολλούς πονηρή και γκαντέμικη….  Δεν λέω , αλλά μπορεί και να υπάρχει βάση σ` αυτό σύμφωνα με τους τελευταίους .
Στην περίπτωση του Δήμου μας όμως , αποδεικνύεται οπωσδήποτε τυχερή μέρα , γούρικη που λένε κι ευνοϊκή για τις υποθέσεις και τα συμφέροντά του !!
Χρειαζόταν  νομίζω ο μικρός αυτός πρόλογος , για να εξηγηθούν στη συνέχεια  και τα καλά νέα που κομίζω σήμερα , με μεγάλη μου πράγματι χαρά και - επιτρέψτε μου παρακαλώ να πω – και ιδιαίτερη προσωπική ικανοποίηση , για την ευόδωση κάποιων Δημοτικών στόχων που επιτέλους μετά από πολύχρονη προσπάθεια εκπληρώνονται μπαίνοντας πλέον στο δρόμο της τελικής υλοποίησης .
     Α )  Αγαπητοί συμπολίτες , χθες Παρασκευή 13 του μηνός Δεκεμβρίου του 2013 , μια σχεδόν δεκάχρονη προσπάθεια για την σύγχρονη διαχείριση των αστικών λυμάτων της Αμφίκλειας ( μέσω ενός αναβαθμισμένου νέου αποχετευτικού συστήματος , κυρίως στις εντός του σχεδίου πόλης περιοχές και μαζί ενός  νέας γενιάς προχωρημένου τριτοβάθμιας επεξεργασίας Βιολογικού  καθαρισμού ), ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της τελικής απόφασης απ` τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου ΠΕΚΑ .
Για την ακρίβεια τακτοποιήθηκε χθες το υποέργο του αποχετευτικού και εντός της εβδομάδος θα λάβει το πράσινο φως και το υποέργο του Βιολογικού .
Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί την δικαίωση μιας μακρόχρονης προσπάθειας πολλών   ανθρώπων και σηματοδοτεί πλέον την έναρξη των τυπικών διαδικασιών για την δημοπράτηση και την κατασκευή των σχετικών έργων  του νέου αποχετευτικού δικτύου και του Βιολογικού καθαρισμού της Αμφίκλειας , “εξοπλισμένου” με σύγχρονη τριτοβάθμια επεξεργασία .
Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για την περιοχή μας , συνολικής δαπάνης σχεδόν 8.000.000ευρώ.
Ετούτη λοιπόν την ώρα της ευόδωσης του υψηλού και πολύχρονου αυτού στόχου, δεν μας επιτρέπονται ούτε ταιριάζουν σχολιασμοί και μεμψιμοιρίες έστω και για τα υπαρκτά όντως λάθη , προβλήματα , παραλήψεις και αστοχίες του παρελθόντος , που συντελούσης δυστυχώς και της  γνωστής ανεπάρκειας των δημοτικών υπηρεσιών μας και της απρονοησίας των αιρετών μας , περιέπλεξαν και εν πολλοίς καθυστέρησαν το έργο αυτό .
Τέλος καλό, όλα καλά όμως θα μου πείτε . Περασμένα  ξεχασμένα λέει κι ο λαός . Περασμένα ναι , ξεχασμένα όμως όχι …. λέω εγώ !
Είναι νομίζω ευλογία και αποτελεί πολύτιμο προσόν η καλή μνήμη ( και ασφαλώς η γνώση των θεμάτων,ειδικά αυτών των σχετικών με πολυδάπανες  υποθέσεις και μακρόσυρτες διαδικασίες ), για όποιον βέβαια την διαθέτει ή τουλάχιστον επιθυμεί να την καλλιεργεί και να την .ακονίζει και να μην διαρκώς την αποκοιμίζει .
       Β )  Κατά “πονηρή” σύμπτωση , χθες  πάλι 13η του μηνός , υπογράφτηκε  μεταξύ του αναδόχου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ( που χρηματοδοτεί και την πράξη ), η σύμβαση για την σύνταξη της μελέτης βελτίωσης του δρόμου Αμφίκλειας – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού , δαπάνης περί της 150.000 ευρώ . Τα αναγκαία έργα που θα προκύψουν , με μια πρώτη προσέγγιση προϋπολογίζονται στα περίπου 1.500.000ευρώ .
Αγαπητοί φίλοι όπως ίσως θα παρατηρείτε , ειδικά στην τελευταία αυτή περίπτωση , αποφεύγω ενσυνείδητα σήμερα να αναφέρω πως η εν λόγω σύμβαση υπογράφτηκε βεβαίως απ` τον καθ` όλα  αρμόδιο Περιφερειάρχη Στερεάς τον κύριο Κλέαρχο Περγαντά ( που αληθώς όμως βέβαια - μαζί και με τους κ.κ Παπαναστασίου & Τσάπρα και την κα Τζιβελέκη - τα μέγιστα βοήθησε στο ξεμπλοκάρισμα και αυτού του θέματος που δυστυχώς από διάφορες αιτίες μακρόχρονα καρκινοβατούσε ).
Και το κάνω , ώστε να μην ενοχλήσω στο ελάχιστο και στενοχωρήσω - άθελά μου μάλιστα - τους διαφόρους φίλτατους  “Σωτήρηδες” που ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν θα μου το συγχωρούσαν με τίποτα !!! αν λάβω βεβαίως  υπόψη μου την προ ολίγων ημερών μανιώδη θα έλεγα αντίδρασή τους σε ανάλογη αναφορά μου.
Πιστεύω όμως πως η αναφορά στη μια και μοναδική αλήθεια των πραγμάτων , πρέπει και επιβάλλεται να ακούγεται πάντοτε , γιατί διαφορετικά  θα χάνεται και θα σπαταλιέται διαχεόμενη διαστρεβλωμένα  μεταξύ “δικαίων” και “αδίκων”, “δικαιούχων” ευχαριστιών και  μη.
Χρειάζεται θεωρώ περισσότερη καλή διάθεση και λιγότερη καχυποψία , επιφυλακτικότητα , κακεντρέχεια και εθελοτυφλία από όλους μας , για την αποδοχή , ίσως και την κατανόηση εν τέλει , πράξεων , ενεργειών ακόμη και των καλών προθέσεων κάποιων , που αναντίρρητα και διαπιστωμένα όμως , βοηθούν στην κατεύθυνση επίλυσης μερικών έστω δημοτικών μας ζητημάτων .
Η στείρα άρνηση για τους όποιους λόγους κι αν αυτή εκδηλώνεται και η καθολική απαξίωση κάθε θετικής για τα Δημοτικά μας συμφέροντα  θέσης , στάσης και απόφασης του οιοδήποτε αρμοδίου , δεν αποτελεί ούτε αποδεικνύει ηρωική ατομική αντίσταση ( έστω άσκοπη ) στο δήθεν παρωχημένο άλλωστε πολιτικό μοντέλο και κατεστημένο που τάχα μας καταδυναστεύει και απειλεί με “καταστροφές”τη ζωή μας.  Αλλά απεναντίας αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο μια πιθανή υστερόβουλη και υποκριτική στάση και τοποθέτηση με ….ιδιαίτερη και μη αντιληπτή οπτική . Καθότι  ο θεσμός αυτός της δευτεροβάθμιας αιρετής αυτοδιοίκησης - απ` όποιον κι αν τελικά εκπροσωπείται - και που αποτελεί δικαίωση μιας μακρόχρονης λαϊκής διεκδίκησης , δεν έχει επουδενί κι απ` τη φύση του τέτοια χαρακτηριστικά .
Με αυτές τις  τελευταίες σκέψεις  , απλώς  αμπελοφιλοσοφώ  με χαλαρή διάθεση και καθόλου βέβαια δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα υπαρκτά πρόσωπα και στις συμπεριφορές τους  με πρόθεση αντιπαράθεσης . Το διευκρινίζω αυτό για να μην παρεξηγηθώ .
Αγαπητοί συμπατριώτες .  
Είμαστε  ευτυχείς που για μια ακόμη φορά , με την πολύτιμη βέβαια βοήθεια και την γνωστή ευαισθησία και ανταπόκριση των τοπικών μας blogs , σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα όλους εσάς όπως και το σύνολο της Δημοτικής αιρετό-υπαλληλικής  Διοίκησης , για αυτές τις σημαντικές εγκρίσεις έργων και μελετών που λύνουν προβλήματα , δημιουργούν υποδομές , αναβαθμίζουν  το δημοτικό μας χώρο , υπηρετούν το συνολικό τοπικό συμφέρον .
Με τις σκέψεις αυτές και βαθειά την πίστη πως ο “καλός λόγος” και η έκφραση ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών , δεν αποτελεί “δοξολογία” και “λιβάνισμα” όπως ίσως  ορισμένοι νομίζουν, αλλά πράξη στοιχειώδους αναγνώρισης του ενδιαφέροντος και της πραγματικής και αποδείξιμης αρωγής κάποιων  στις προσπάθειες επιτυχίας των σχεδιασμών και των στόχων μας , αισθανόμαστε εντελώς ανθρώπινα  την ανάγκηαλλά και την υποχρέωση ( γιατί ταιριάζει στην αγωγή , στη στάση ζωής  και στο χαρακτήρα μας ), να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για μια ακόμη φορά δυο- τρεις ανθρώπους που με την σημαντική και μοναδική εμπλοκή και συμπαράστασή τους έβαλαν τη σφραγίδα τους στις θετικές εξελίξεις .
Με τη βοήθειά τους , ξεπεραστήκαν κυρίως δικές μας αβελτηρίες , παραλήψεις , ελλιπείς σχεδιασμοί , ανεπάρκειες , ίσως ακόμη και κακές προθέσεις, και έχουμε έως τώρα  αλλά και σήμερα ειδικότερα , παρά τις αργοπορίες αυτό το θετικό αποτέλεσμα για μια σειρά ζητήματα .
Η αγνόηση της προσφοράς όλων αυτών των ανθρώπων και η ”διαφορετική” αντιμετώπισή τους κατά τις επιθυμίες διαφόρων , θα αναδείκνυε απλώς το έρεβος της στενοψυχίας μας και το μέγεθος της αγνωμοσύνης μας . 
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως και μιας συνεχούς και ανελέητης σύντμησης των κονδυλίων χρηματοδότησης , ένα μεγάλο παραδείγματος χάριν και δαπανηρό έργο σαν αυτό του βιολογικό-αποχετευτικού της Αμφίκλειας , βρίσκεται πλέον στην αφετηρία έναρξης των εργασιών υλοποίησης του, χάριν και στην δική τους κυρίως επίμονη και αξιέπαινη προσπάθεια .
Θα μου το επιτρέψει λοιπόν νομίζω σήμερα και ο αγαπητός “Σωτήρης”, να  αναφερθώ άνευ παρεξηγήσεως στα πρόσωπα αυτά , μιας και είναι στις συνήθειές μου να μην παραγνωρίζω ούτε να αγνοώ , ή να απαξιώνω και να παραγκωνίζω τις αληθινά ωφέλιμες και συμφέρουσες για τον τόπο μας πράξεις , παρεμβάσεις και συμπεριφορές που πάντοτε βεβαίως έχουν ονοματεπώνυμο !!
Ανήκουν λοιπόν θερμές θερμότατες ευχαριστίες στον κύριο Νίκο Μαμαλούγκα . Προϊστάμενο της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΠΠΕΡΑΑ , που ως υπεύθυνος , σοβαρός , έμπειρος και εξαιρετικός υπηρεσιακός παράγων  προώθησε με αληθινό ενδιαφέρον τα θέματα αυτά , βρήκε διεξόδους , έκοψε γόρδιους δεσμούς όταν χρειάσθηκε, έφερε αποτέλεσμα ορατό και χειροπιαστό.  Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις  διαδικασίες αρμοδιότητάς του εν μέσω πολλών και διαφορετικών προβλημάτων και αμελειών που ναρκοθετούσαν μερικώς και κάθε τόσο την προσπάθεια ολοκλήρωσης . Η συμβολή του υπήρξε μοναδική και καθοριστική .
Θερμές ευχαριστίες ανήκουν επίσης και στην κυρία  Κατερίνα  Κυριαζή . Την πατριώτισσα  υπηρεσιακή παράγοντα που έστερξε την προσπάθεια , κινήθηκε δραστήρια , συνεργάστηκε παραγωγικά , βοήθησε αποτελεσματικά , πρόσφερε πολλά σε μας και στον τόπο μας . Βρέθηκε πάντα δίπλα μας όταν τη χρειαστήκαμε και ως πατριώτισσα και ως υπηρεσιακή .
Δεν ξεχνώ βεβαίως και τον  πρώην Ειδικό Γραμματέα κύριο Ανδρεαδάκη  που αντιλαμβανόμενος ωςοξύνους , τα ελλείμματα του σχεδιαστικού πλαισίου των σχετικών έργων κατά το παρελθόν και το δίκιο των νεότερων αιτιάσεών μας προς αποκατάσταση των λαθών της απρονοησίας μας , έθεσε προ διετίας με τις πρωτοβουλίες του το θεμέλιο της τελικής δικαίωσης των λογικών αυτών αιτημάτων. 
Άφησα για το τέλος αγαπητοί φίλοι κι έναν άλλο εξαιρετικό πατριώτη,  τον κύριο Ανδρέα Γρίβα  μελετητή του έργου, που αποδείχθηκε μέχρι τώρα και καθ` όλον αυτόν τον μακρύ χρόνο ένας ακούραστος και πρόθυμος συμπαραστάτης των δημοτικών προσπαθειών . Κάλυψε διαχρονικά ( κι αδιαμαρτύρητα σχεδόν … ) μέχρι και την ύστατη ώρα προ της τελικής εγκρίσεως , πέραν των συμβατικών του υποχρεώσεων και τις διάφορες πολλές πράγματι - κυρίως - δικές μας  υπηρεσιακές ανεπάρκειες και ανικανότητες , βάζοντας γερή αλλά και αποτελεσματική πλάτη στην επιτυχή ολοκλήρωση όλων αυτών των απαιτητικών και χρονοβόρων διαδικασιών . Όλους αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν δίπλα μας κάθε που τους χρειαστήκαμε , τους  ευχαριστώ κι εγώ κι όλοι μας βεβαίως θερμότατα για τη βοήθεια και την καλή τους διάθεση, ώστε με την επάρκειά τους , την υπευθυνότητα και το υπηρεσιακό τους κύρος να συγκαλύψουν τις δικές μας γνωστές ελλείψεις και ανεπάρκειες και να υπερβούν έτσι τις δυσκολίες που αυτές τους επιφύλαξαν .
Θέλω να πιστεύω πως και η Δημοτική Αρχή  πληροφορούμενη όλα αυτά τα ευχάριστα , δεν θα παραλείψει να αποδώσει και επισήμως τις ευχαριστίες της σε όλους αυτούς ( καθώς και σε μερικούς ακόμη ) που επάξια τους ανήκουν .
14-12-2013             Με εξαιρετική ικανοποίηση για τις πρόσφατες εξελίξεις 
                                           ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Εμάς τους “Σωτήρηδες” δεν μας ενόχλησε τόσο το λιβανιστήρι προς τον εν λόγω κύριο, όσο η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΕΣ, τη στιγμή που αποδείχτηκε πως όσα κατηγορηματικά ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΣ, που μάλιστα δεν επιδέχονταν ουδεμιάς αμφισβήτησης, αποδείχτηκαν ΨΕΜΑΤΑ που δεν συγχωρούνται με τίποτα! (Αναφέρομαι στο υπό κατάρρευση ιστορικό γεφύρι πάνω καλυβίων Αμφίκλειας). Για τη ταμπακιέρα όμως μούγκα στη στρούγκα…
    Σωτήρης Μερκούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή