Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

Μπορεί μια αποκριάτικη μάσκα , να κρύψει τη Δημοτική απραξία ?

Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Δήμος μας , δεν είναι νομίζω δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς , αρκεί να ρίξει μόνο μια μάτια στην ηλεκτρονική του σελίδα .
Θα διαπιστώσει ούτε λίγο ούτε πολύ, πως αυτή έχει να  ενημερωθεί πάνω από 25 ημέρες !! προφανέστατα  από έλλειψη δημοτικής δραστηριότητος και αντικειμένου προς γνωστοποίηση !!
Βρείτε μου παρακαλώ οποιονδήποτε άλλο Δήμο της χωράς με μηνιάτικη τέτοια απραξία και θα κερδίσετε αμέσωςχρυσούν ωρολόγιον, το οποίο και δημοσίως σας υπόσχομαι πως θα σας ενεχειρήσω ο ίδιος !! 
Είναι γεγονός - όπως ξανάχουμε τονίσει -,  πως  προς το τέλος της θεσμικής τους θητείας ,συνήθως οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές πλην ελάχιστων εξαιρέσεων , αποσυντίθενται πλήρως και αδρανοποιούμενες περαιτέρω και κυριολεκτικώς , περιορίζονται μόνο στο να αναμένον μοιραίως την αυλαία της τελευταίας εν Δήμω θητείας τους. Εγκαταλείποντας και “εμπιστευόμενοι” δυστυχώς έτσι τη δημοτική λειτουργία σε …. αυτόματο πλοηγό, με ότι αυτό σημαίνει βέβαια για τις δημοτικές υποθέσεις και την τύχη τους .

Σχεδόν ένας μήνας λοιπόν πέρασε με αφωνία και στασιμότητα στα δημοτικά μας πράγματα όπως περίτρανα αποδεικνύει και η παρατεταμένη αχρησία της δημοτικής ιστοσελίδας κι όταν αντιθέτως βεβαίως θα έπρεπε τώρα να έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για ένα τελικό συνολικό συμμάζεμα των εκκρεμοτήτων που διάσπαρτες και αφρόντιστες από καιρού τώρα , αναμένουν εις μάτην την τακτοποίηση τους με την προώθηση έστω κάποιων εκ των αναγκαίων λύσεων.
Πριν 16-17 μήνες φίλοι αναγνώστες και ενώ θα ήταν εφικτό περί τα τέλη δηλαδή του 2012 !! να είχε ήδη δημοπρατηθεί και προχωρήσει συνολικά το έργο που αφορά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο  Εκπαίδευσης Αμφίκλειας , εμείς , και μετά από άπειρο βεβαίως χρόνο καθυστερήσεων,  το μεν ένα υποέργο  πριν ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει του δώσαμεανεξηγήτως , ανοήτως και φυσικά αδικαιολογήτως παράταση κατασκευής έως τα τέλη Ιουνίου !!- αν θυμάμαι καλώς -. Το δε άλλο υποέργο της προμήθειας των σχετικών με το λειτουργικό του εξοπλισμό , του αλλάξαμε μεταφορικώς καιουσιαστικώς τα φώτα , μιας και ακόμη και τώρα μετά από 16 ολόκληρους μήνες βρισκόμαστε στο απόλυτο σημείο μηδέν .
Πριν καιρό και ατυχώς εξ αιτίας της ανώριμης διαχείρισης του σχετικού με τις προμήθειες αυτές θέματος , ένας πρώτος διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος , ενώ στη συνέχεια και ένας δεύτερος ( με υπέρμετρη δυστυχώς καθυστέρηση κι αυτός ) επίσης δεν τελεσφόρησε λόγω των αλληλοκαταγγελιών και αλληλοενστάσεων των συμμετεχόντων διεκδικητών , που αποδείχθηκαν αρκούντως ικανές να ακυρώσουν εν συνόλω τις προσφορές των εν δυνάμει αναδοχών του διαγωνισμού .
Από τότε και μέχρι σήμερα , μήπως μπορεί ίσως κάποιος εκ των φωστηροαρχόντων του Δήμου μας , να πει παρακαλώ και σε μας τους “πτωχούς πολίτες”,  γιατί άραγε δεν επαναπροκηρύχθηκε ακόμα νέος διαγωνισμός για την προμήθεια αυτή ??
Τι περιμένουμε ? Απαιτείται άραγε Θεία έμπνευση και για τα αυτονόητα ?
Έχει μήπως κανείς σας αγαπητοί κύριοι της Δημοτικής μας Αρχής , το δικαίωμα και την ηθική νομιμοποίηση να αδιαφορεί και να αδρανεί τόσο επιζήμια για τα δημοτικά μας συμφέροντα ??  Απαξιώνοντας παράλληλα προσπάθειες και κόπους άλλων συμπολιτών σας , που σας έδωσαν κυριολεκτικά στο “πιάτο” το έργο αυτό και ενώ εν τω μεταξύ άλλες προηγούμενες Δημοτικές αρχές το είχαν δυσκολέψει αφάνταστα υπογράφοντας στο παρελθόν φαρδιά πλατιά  γιασυντελεσθείσα ολοκλήρωση της κατασκευής του. Αναλαμβάνοντας μάλιστα τότε και την υποχρέωση εξοπλισμού του Περιβαλλοντικού Κέντρου καθώς και την τακτοποίηση κάποιων ακόμη κατασκευαστικών εκκρεμοτήτων, με χρηματοδότηση εξ ιδίων δημοτικών πόρων και με κόστος  ευμεγέθες όπως αποδείχτηκε , ύψους περί το μισό εκατομμύριο ευρώ !! Αρκούντως δηλαδή τσουχτερό για τα δημοτικά ταμεία , αν ποτέ βέβαια τα επιβάρυνε όπως και προβλεπόταν και που ευτυχώς δεν χρειάστηκε !!
Θα μπορούσε άραγε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει ποτέ εξ ιδίων τη συνέχιση του έργου αυτού , αν δεν είχε στο μεταξύ με προσπάθειες , ελιγμούς και επιτυχείς όπως αποδείχθηκε χειρισμούς κάποιων , να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα  ξεπερνώντας τις ανυπέρβλητες κατ` αρχήν δεσμεύσεις τέως Δημοτικών Αρχών που καθιστούσαν εντελώς απαγορευτική την συμμετοχή του σε νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ??
Και αντί να αδράξουμε την ευκαιρία ευγνωμονώντας την καλή μας τύχη και προωθώντας γρήγορα και απαιτητικά την υλοποίηση όσων με πολύ κόπο και μαεστρία εξασφαλίσαμε , υμείς δυστυχώς ανωρίμως άδωμεν !! Γιατί ίσως αυτό μόνο ξέρουν να κάνουν όσοι δεν έβαλαν όχι μόνο πλάτη αλλά ούτε καν λιθαράκι στην υπόθεση αυτή που με τόση ανεμελιά και ανευθυνότητα τώρα διαχειρίζονται .
Άιντε λοιπόν κύριοι της Δημοτικής Αρχής , συμμαζέψτε τα μυαλά σας , ξεφορτωθείτε την ανεμελιά σας και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας , επιβάλλοντας στις αδρανείς δημοτικές υπηρεσίες σας  την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμούπρομήθειας του εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  Γιατί είναι όνειδος να έχουμε εξασφαλίσει εδώ και τρία περίπου χρόνια τη χρηματοδότηση αυτού του έργου που διαφορετικά δεν θα τελείωνε ποτέ, και εσείς ακόμη και τώρα στο παρά πέντε της αποχώρησης και της απαλλαγής σας απ` τα δημοτικά σας καθήκοντα , να μην είστε ικανοί ούτε αυτή τη μικρή ώθηση να δώσετε με μια “σπρωξιά” στην κατεύθυνση ολοκλήρωσής του. Που στο κάτω-κάτω της γραφήςχωρίς νάχει και καμιά ιδιαίτερη  σημασία το πως και από ποιούς , οπωσδήποτε όμως  επί των ημερών σας βρήκε τη λύση του αυτό το πρόβλημα και είναι πραγματικά κρίμα κι άδικο να μην ολοκληρωθεί διαρκούσης της δημοτικής σας θητείας .
Δεν προσβάλει μονό εσάς μια τέτοια εκδοχή και εξέλιξη , αλλά απογοητεύει και λυπεί αφάνταστα κι εκείνους που πάσχισαν πολύ για να το δουν να ολοκληρώνεται και να λειτουργεί το συντομότερο κι όχι να παραμένει έρημο, εγκαταλειμμένο κι ανεκμετάλλευτο από αδράνεια κι αδιαφορία όσων δεν ξόδεψαν ούτε δευτερόλεπτο απ` το χρόνο τους στις προσπάθειες για την ολοκλήρωσή του .
Θα θυμίσω πως στην εν λόγω προμήθεια του εξοπλισμού, πλην των απαραιτήτων εργαστηριακών οργάνων-επίπλων- σκευών και συσκευών για τις ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμπεριλήφθηκαν αφελώς και ανοήτως ένα πλήθος αχρείαστων και αστείων προμηθειών για ότι μπορεί να βάλει ο νους ανθρώπου, όπως για παράδειγμα τοστιέρες , διπλές καφετιέρες , μπρίκια και κατσαρολικά , ζυγαριές κουζίνας και αναμικτήρες , μπλέντερ και λεμονοστύφτες , αποχυμωτές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο περιττό και απίθανο επινόησε ο σατανικός εγκέφαλος κάποιων , αφήνοντας όμως απέξω άλλα απαραίτητα και χρειαζούμενα .
Επισημαίνω πως όλα αυτά , μαζί και με τα σχετικά προϋπάρχοντα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου προστιθέμενου προσφάτως και του ανάλογου εξοπλισμού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού ο οποίος στεγάζεται πλέον εκεί, συνολικής αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ , είναι ανάγκη να τύχουν φύλαξης και προστασίας καθότι βρίσκονται μακράν κατοικημένης περιοχής και επομένως είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος απώλειας ή καταστροφής τους .
Αντί λοιπόν για τοστιέρες - ηλεκτρικά μπρίκια και διπλές και τρίδιπλες φριτέζες , καλό θα ήταν να κοιτάξουμε ως σώφρονες άνθρωποι, να θωρακίσουμε κατά το δυνατόν και εγκαίρως τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού κέντρου με σύστημα συναγερμού και διασύνδεσή του με την τοπική Αστυνομία και το Δήμο, καθώς και με κάμερες παρακολούθησης των εγκαταστάσεων από μόνιτορ εγκατεστημένο στα γραφεία του Δήμου, που να επιτρέπουν την 24ωρη καταγραφή αλλά και την εποπτεία του χώρου έστω και εκ του μακρόθεν .
Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να φροντίσουμε τώρα άμεσα , γιατί δεν νοείται χώρος με τέτοιου είδους και αξίας εξοπλισμό εύκολα μάλιστα αφαιρούμενου και μεταφερόμενου , να μην φυλάσσεται στοιχειωδώς ή τουλάχιστον να μην είναι εξοπλισμένος  με συστήματα ασφαλείας και αποτροπής .
Το δεύτερο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει , είναι η πλήρης αντικεραυνική θωράκιση των κτηρίων και εν γένει των χώρων του Κέντρου, γιατί η προστασία αυτού του είδους είναι εντελώς απαραίτητη για εγκαταστάσεις σε τέτοια υψόμετρα και σε υπαίθριες περιοχές . Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , για όσους δεν θυμούνται ή και δεν γνωρίζουν , έχει δυνατότητες  διημέρευσης αλλά και περαιτέρω ίσως  διαμονής επισκεπτών και η ασφάλεια όλων αυτών είναι και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο .
Το τρίτο  που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού , όχι μόνο για τις καθημερινές ανάγκες ύδρευσης και κυρίως άρδευσης , αλλά και της επαρκούς πυροσβεστικής θωράκισης αφού μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα υπολείπεται κατά πολύ απ` την θεωρούμενη ως απλώς ικανοποιητική…. αν βέβαια δεν είναι υποτυπώδης έως και εντελώς ανεπαρκής. Γιαυτό και απαιτείται κατά τη γνώμη μου, η κατασκευή ενός αγωγού -λίγων δεκάδων μόνο μέτρων- και σύνδεση του υδρευτικού δικτύου της πόλης  με  εκείνο του Περιβαλλοντικού για την επιβαλλόμενη αύξηση της παροχής νερού .
Θα ήταν επίσης χρήσιμο αν και δεν προβλέφθηκε δυστυχώς ποτέ και τότε που θα έπρεπε,  η κατασκευή συστήματος αποθήκευσης τόσο του βρόχινου νερού όσο και του πλεονάζοντος από τις τριγύρω πικροπηγές  για τη χρησιμοποίησή του προς κάλυψη αρδευτικών και πυροσβεστικών αναγκών .
Η τέταρτη προτεραιότητα έχει σχέση με τη συνολική αύξηση της ηλεκτρικής παροχής και την αλλαγή των ηλεκτρικών πινάκων διανομής , γιατί  η απρονοησία βέβαια και η απερισκεψία του παρελθόντος ,οδήγησαν σε προχειρότητες και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για επαρκή κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα όταν σήμερα λειτουργεί πχ κάτι , να τίθεται σχεδόν αμέσως εκτός λειτουργίας κάτι άλλο κλπ !!
Η αναβάθμιση επομένως  του ηλεκτρικού συστήματος και η αύξηση της ηλεκτρικής τάσης είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου και επομένως επιβάλλεται πλέον η άμεση αντιμετώπιση και αυτού προβλήματος .
Η δυνατότητα χρησιμοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας - που συνάδουν άλλωστε με τον σκοπό , το αντικείμενο και τους στόχους ενός Περιβαλλοντικού Κέντρου- τόσο για την κάλυψη των ίδιων αναγκών του Κέντρου όσο όμως και για την προσπόριση εσόδων από την πώληση τυχόν πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας , είναι επίσης ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, ο γνωστός συνδημότης μας (–πλέον -) και επιτυχημένος επιχειρηματίας  κύριος Τάσος  Δεληγιώργης  με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας του και την καλή του διάθεση , έχει βοηθήσει τα μέγιστα εκπονώντας ΔΩΡΕΑΝ  σχετικές μελέτες που μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε και τώρα και στο μέλλον εγχώριες και Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή τέτοιων υποστηρικτικών και παραγωγικών έργων.
Οι ευχαριστίες μας βεβαίως προς τον κ. Δεληγιώργη  αλλά και τον υιό, την κόρη και τους συνεργάτες του, αυτονόητες, ειλικρινείς και εγκάρδιες.
Ένα πέμπτο  ζήτημα που θα πρέπει επίσης αμέσως να φροντίσουμε , είναι ο απαραίτητος καθαρισμός , το νοικοκύρεμα και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου που δυστυχώς έως σήμερα το ζήτημα αυτό και παρά τις επίμονες και συνεχείς παρεμβάσεις μας δεν έχει τύχη της δέουσας προσοχής απ` τους αρμοδίους .
Δεν είναι λογικό νομίζω να σπαταλάμε αφειδώς χρήματα για ένα σωρό πιθανές και απίθανες περιπτώσεις τις οποίες ο Δήμος με ευκολία χρηματοδοτεί , κι απ` την άλλη να αρνούμαστε ανεξηγήτως να διαθέσουμε μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ( πχ.500 ) για την καθαριότητα , τον ευπρεπισμό , την προετοιμασία για επωφελή χρήση του περιβάλλοντος αυτού χώρου αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση.
Νομίζει ίσως κανείς , πως μπορεί να λειτουργήσει έτσι περιβαλλοντική εκπαίδευση? αλλά και με αξιώσεις να προσελκύσει επισκέπτες και ενδιαφερόμενους ο χώρος αυτός στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ? και παρά την φιλότιμη προσπάθεια κάποιων ελάχιστων εθελοντών συμπολιτών μας που κάνουν ότι μπορούν για να τον συντηρήσουν και με τις μικρές τους δυνάμεις να τον προστατέψουν και να τον αναβαθμίσουν μόνοι τους και αυτοβούλως κι όταν μάλιστα κατά καιρούς εμποδίζονται κιόλας στην προσπάθειά τους αυτή ??
Προτείναμε κι άλλες φορές το επαναλαμβάνουμε και σήμερα , πως ο συντονισμός για την αντιμετώπιση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων και των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αναμένουν τη λύση τους , θα πρέπει να ανατεθεί στους ανθρώπους εκείνους που πράγματι νοιάζονται , αγωνιούν και πασχίζουν για την περίπτωση του Περιβαλλοντικού Κέντρου . Σε ανθρώπους που έχουν το μεράκι , τη διάθεση αλλά και την ευαισθησία να ασχοληθούν με αυτό . Να αφιερώσουν απ` το χρόνο τους πολύτιμο κομμάτι του, για να εποπτεύουν , να διαχειρίζονται και να προωθούν τις λύσεις των όποιων προβλημάτων.  Κι όχι βέβαια μόνο αυτών που υπάρχουν σήμερα ( κυρίως όμως αυτών ), αλλά και εκείνων που στο μέλλον θα προκύπτουν, πολύ δε περισσότερο κατά την περίοδο λειτουργίας του που ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην αργήσει .
Επιμένουμε επομένως και πάλι σήμερα , στην δημιουργία ενός εποπτικού ολιγομελούς σχετικά οργάνου διαχείρισης των σημερινών προβλημάτων αλλά και εκείνων εκ της μελλοντικής λειτουργίας του Κέντρου , στελεχωμένου από ανθρώπους όπως είπαμε  με διάθεση εθελοντικής προσφοράς , ικανούς και έτοιμους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας τέτοιας δραστηριότητας .
Για παράδειγμα από το έως σήμερα ενδιαφέρον τους για την τύχη του σημαντικού αυτού έργου αλλά και για την εθελοντική μέχρι ώρας προσφορά τους , ξεχωρίζουμε και θα προτείναμε ως μέλη αυτής της ομάδας δουλειάς , π.χ τον κ. Ανδρέα  Ζιάκο από πλευράς ΔΣ ως τον μόνο άλλωστε ( διαχρονικά ) δημοτικό σύμβουλο που “διατηρεί επαφή” επί επταετία σχεδόν τώρα με το θέμα αυτό και κατέχει σχετική γνώση . Τον δραστήριο και αποδεδειγμένα πολλαπλώςχρήσιμο κ.Λουκά  Μιχαήλ από μεριάς δημοτικών υπαλλήλων ως τον μόνο εξ όλων αυτών, ενδιαφερόμενο και εθελοντικά έως σήμερα προσφερόμενο με καταγραμμένη την προσφορά του και την προσωπική του έγνοια για την τύχη τουΠεριβαλλοντικου Κέντρου. Τον κ Δημήτρη Μπαλωμένο ( Αεροπορίας ) με γνωστή δραστηριότητα και αποτελεσματικότατη ενασχόληση με θέματα κοινωφελούς χαρακτήρα . Τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μανίκα  με την γνωστή σε όλους μας ανεξάντλητη ενεργητικότητά του και προφανή έφεση για ανιδιοτελή προσφορά και συμβολή του σε θέματακοινωνικοτοπικού ενδιαφέροντος , και φυσικά θα μπορούσαμε κι άλλους πολλούς ικανούς για το σκοπό αυτό συμπολίτες μας να προτείνουμε για την εθελοντική στελέχωση του οργάνου αυτού και το οποίο βεβαίως κρίνουμε ως απολύτως απαραίτητο να συσταθεί. Γιατί είναι μεγάλη ανάγκη η τωρινή αλλά και διαχρονική Δημοτική ανεπάρκεια , να ξεπεραστεί με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο, που και τις δημοτικές αδυναμίες θα καλύψει επαρκώς και χειροπιαστά αποτελέσματα θα φέρει .
Τελειώνοντας θα ήθελα να θέσω υπόψη όσων εκ του Δήμου ενώ έχουν την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης όλων αυτών , τίποτε όμως μέχρι τώρα δεν πράττουν - διερχόμενος έτσι ο πολύτιμος χρόνος αναξιοποίητος και επί ζημία -, να σκεφτούν ότι τα 1.000.000 και πλέον ευρώ που διατέθηκαν μέχρι τώρα για το έργο αυτό, δεν θα πρέπει να πάνε απλώς χαμένα, αλλά να πιάσουν τόπο σύντομα και αποτελεσματικά . Αντιλαμβάνομαι φυσικά πως η άγνοιά τους περί του ζητήματος δεν είναι καλός σύμβουλος ούτε λύνει τα προβλήματα δίνοντας προοπτική . Είναι όμως σίγουρα παραπάνω από υποχρέωση όλων αυτών , να εμπιστευτούν επιτέλους την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και την προώθηση των λύσεων στους κατάλληλους ανθρώπους , που έχουν γνώση , έγνοια και ενδιαφέρον για το ζήτημα .
Κάθε άλλη επιλογή , θα αφήνει τα πράγματα στην ίδια τραγική κατάσταση στασιμότητας και είναι κρίμα ένα τέτοιο έργο προοπτικής και συμβολής στην τοπική ανάπτυξη , να καρκινοβατεί , επειδή ίσως κάποιοι δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθούν τις ολιγωρίες , τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες τους . 
                                              ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ     
                                       27-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου