Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

Απολαύστε μέσα από φωτογραφίες ένα ακόμη τρελό τετραήμερο Αποκριάς που έγινε στην Αμφίκλεια!!!

Το αποκριάτικο πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα την 28.02.2014 στην Αμφίκλεια. Κάτοικοι και επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λαογραφικού Συλλόγου, μασκαρεύτηκαν, πήραν τα κουδούνια τους και συγκεντρώθηκαν στην Κάτω Πλατεία, απ' όπου ξεκίνησαν και πραγματοποίησαν μια κεφάτη και φασαριόζικη διαδρομή μέσα από τους δρόμους κυρίως του παραδοσιακού οικισμού. Τερματισμός ήταν και πάλι η ίδια πλατεία, στην οποία το όμορφο αποκριάτικο γλέντι κορυφώθηκε με κρασοκατάνυξη, χορό και μεζέ. 






















Θεού θέλοντος, καιρού μη πολυεπιτρέποντος, αλλά Αμφικλειώτη (των) επιμένοντος, πραγματοποίηθηκε με τον καλλίτερο τρόπο η μεγάλη αποκριάτικη φωτιά (Χέϊ) στο Δαδί και έτσι το χάρηκαν συμμετέχοντας, κάτοικοι και επισκέπτες. Η τοπική Δημοτική Αρχή με την τεχνική υπηρεσία, οι εθελοντές για τα πουρνάρια και όχι μόνο, ο Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών {φαγητά, μεζέδες κλπ} και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, συνεργάστηκαν άψογα για το αποκριάτικο γλέντι. Την μουσική ανέλαβε η δημοτική ορχήστρα του συγχωριανού μας αγαπητού Γ. Τσαπρούνη, του οποίου η μεγάλη γνώση στο δημοτικό τραγούδι και επί πλέον στο σκωπτικό τοπικό αποκριάτικο είδος, μας χάρισε μια εξαιρετική παραδοσιακή αποκριάτικη βραδιά. Και του χρόνου.





























Θρίαμβος του εθελοντισμού, της άδολης προσφοράς στον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα, της αποτελεσματικότητας, της ομοθυμίας, της συμμετοχής, της οργάνωσης και του σεβασμού στην παράδοση, έννοιες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τους Αμφικλειώτες, ήταν η {02.03.2014} θαυμάσια αποκριάτικη γιορτή στην Αμφίκλεια, με επίκεντρο το καθιερωμένο κοντοσούβλι των 120 μέτρων, την οποία γιορτή χάρηκαν με το παραπάνω οι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από την νησιωτική!!  Ταυτόχρονα με το κοντοσούβλι, τείνει να καθιερωθεί και το αντίστοιχο άρμα των 120 μέτρων, στα τμήματα του οποίου παρουσιάστηκαν σπονδυλωτά και με έξυπνη σατυρική ματιά, χωρίς ευκολίες και εκχυδαϊσμούς, θέματα της επικαιρότητας.  Οι «άγρυπνοι» ψήστες, η χορωδία με τα τοπικά αποκριάτικα τραγούδια, όπως και τα χορευτικά του Λαογραφικού, οι ακούραστες κυρίες που τακτοποίησαν και μοίρασαν γρήγορα μερικές χιλιάδες μερίδες, οι καλλιεργημένοι εκφωνητές  και η άπαικτη ορχήστρα δημοτικής μουσικής του αγαπητού Δαδιώτη Γιάννη Τσαπρούνη, ανέβασαν τον πήχη της ψυχαγωγίας = (αγωγή της ψυχής), πολύ ψηλά και μακριά από τις συνηθισμένες «πλαστικές» διασκεδάσεις. Πάντα τέτοια.





























































































Παρά τις καιρικές αντιξοότητες, βρέθηκε τρόπος για να σερβιριστούν, τόσο η φασολάδα της Καθαροδευτέρας, (παραδοσιακή την ανεβοκατεβάζουμε), όσο και τα νόστιμα σαρακοστιανά. Ο αίθριος χώρος των Μουσείων Άρτου και Επαγγελμάτων έδωσε και  πάλι τη λύση. Προηγουμένως τα παιδικά χορευτικά τμήματα το Λαογραφικού & Χορευτικού Συλλόγου (και προνήπια ακόμα!) με τους σχετικούς χορούς τους, σηματοδότησαν το τέλος της αποκριάς και την είσοδο στην Μεγάλη Σαρακοστή.












Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Δ.Καλπύρη γι'αυτό το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του τετραημέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου