Τετάρτη, Μαΐου 01, 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΠΡΑΞΗ Η`


Συμπληρώνεται σήμερα ένα ολόκληρο τετράμηνο , που ο Δήμος  χωρίς το βασικό του εργαλείο δουλειάς ( τον προϋπολογισμό του και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του ) και εν μέσω απίστευτης γελοιότητας καταστάσεων ως αποτέλεσμα της γνωστής και ολοφάνερης πλέον ανεπάρκειας και ακαταλληλότητας σχεδόν του συνόλου των αιρετών μας , δείχνει σχεδόν στάσιμος, ή αν πορεύεται?, αυτή τέλος πάντων η ράθυμη και δυσδιάκριτη μικροκινητικότητά του ομού με την ανάλογη και στο ίδιο τέμπο ακολουθούντων  εν χορώ περισσότερων δημοτικών υπηρεσιών του, μοιάζει ως αιώνια  ακινησία  με ότι αυτό βεβαίως συνεπάγεται για τη δημοτική μας λειτουργία και τις τοπικές ανάγκες .
Οι έτσι κι αλλιώς λοιπόν νωχελικοί πάντα ρυθμοί των δημοτικών μηχανισμών, έγιναν ακόμη περισσότερο δυσκίνητοι αναποτελεσματικοί έως και σχεδόν ανύπαρκτοι σε ορισμένους τομείς της επιβαλλόμενης δημοτικής δραστηριότητας .

Η αδράνεια , ως μόνιμο πλέον χαρακτηριστικό της δημοτικής μας υπόστασης σ` αυτό το τετράμηνο και με άλλοθι την λογικοφανή δικαιολογία της έλλειψης  επαρκούς αντικειμένου δραστηριοποίησης λόγω ανυπαρξίας προϋπολογισμού , φαίνεται να εγκαταστάθηκε  για τα καλά  στη δημοτική μας πραγματικότητα …..
Κι όμως , πλείστα όσα θα μπορούσαν  να έχουν  πραγματωθεί , εφ` όσον βέβαια κάποιος επιτέλους απ` την Δημοτική Αρχή αποφάσιζε να διοίκηση το Δήμο αυτό χωρίς φοβίες  αναστολές και παλινωδίες , αλλά θαρρετά , με γνώση , με στόχους , προσήλωση στο καθήκον και συναίσθηση ευθύνης έναντι των συμπολιτών του.
Όσοι θα ισχυριστούν εν τω μεταξύ, πως ένα ετερόκλιτο σύνολο δημοτικών συμβούλων, κυρίως των παρατάξεων της μειοψηφίας , δυστυχώς εμπόδιζαν και εμποδίζουν συνειδητά με τις μεθοδεύσεις και τις τακτικές τους  τον προγραμματισμό και την ομαλή εκτέλεση του Δημοτικού έργου , δεν θα έχουν και άδικο βέβαια .
Όμως τα περιθώρια δράσης  ακόμη και υπό τις αντίξοες συνθήκες που μεθοδευμένα δημιουργήθηκαν ειδικά φέτος στα δημοτικά μας πράγματα ,  ήταν , είναι και παραμένουν πολύ μεγάλα  για μια Δημοτική Αρχή που “προκαλείται” αλλά δεν ανέχεται να δρα και ν` αποφασίζει υπό καθεστώς ομηρίας . Που δεν φοβάται να συγκρουστεί με τον οποιοδήποτε προκείμενου να υπηρετήσει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα δημοτικά συμφέροντα .
Μιας Δημοτικής ηγεσίας που σέβεται και παίρνει στα σοβαρά το ρόλο της . Μιας ηγεσίας που πασχίζει και μάχεται σθεναρά με κάθε τρόπο για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του τόπου και των δημοτών του.
Επομένως , η μη αξιοποίηση των περιθωρίων και των δυνατοτήτων αυτών από μεριάς της Δημοτικής Αρχής , αποτελεί σοβαρή κι αδικαιολόγητη κατ` εμέ παράλειψη , αν τελικά δεν είναι και τυχόν πραγματική αδυναμία  άσκησης της εξουσίας της, κατά τον τρόπο που της επιβάλει ο ίδιος ο Θεσμός  αλλά και η λαϊκή εντολή και εμπιστοσύνη .
Αν οι μειοψηφίες μπορούν ανενόχλητες και αμαχητί να καθοδηγούν κατά τα συμφέροντα  τις επιδιώξεις και τα απωθημένα τους , τις δημοτικές μας υποθέσεις συνηθέστατα μάλιστα σε βάρος του τόπου και των προοπτικών του , τότε κυρίες και κύριοι της Δημοτικής μας Αρχής προφανώς παρεξηγήσατε το ρόλο σας , αφού δεν μας χρειάζονται δημοτικές πλειοψηφίες και Αρχές σαν του λόγου σας που απλώς εννοούν να “παραδίνονται” στις Δημοτικές μειοψηφίες και στις ορέξεις τους .
Ξανασκεφτείτε λοιπόν το ρόλο σας , τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας , μετρήστε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σας , ζυγίστε τα κουράγια σας και επιτέλους αποφασίστε αν θα τιμήσετε όπως πρέπει κι όπως αρμόζει σε ξύπνιους , ενημερωμένους και αποφασισμένους αιρετούς, την καρέκλα και την ιδιότητα που σας δώσαμε, ή θα σέρνεστε ακροβατώντας σε σχοινί που τις άκρες του όμως επιτρέψατε εσείς οι ίδιοι μέχρι τώρα , να τις κρατούν οι άλλοι άσπονδοι φίλοι και συνάδερφοί σας .
Που ως γνωστό βεβαίως , όλοι αυτοί δημοσίως και ευθαρσώς δηλώνουν ότι κύριο μέλημά τους , διακαής πόθος τους , ασίγαστη επιθυμία και διαρκής επιδίωξή τους  αποτελεί  η “κατακρήμνισή” σας απ` τους θεσμικούς σας ρόλους , εν τη πράξη και θορυβωδώς !!
Αποφασίστε λοιπόν , ή αξιοπρεπείς διεκδικητές του δικαιώματός σας να διοικήσετε δυναμικά και αποτελεσματικά το Δήμο μέχρι το πέρας της θεσμοθετημένης θητείας σας , ή “φτωχοί συγγενείς” κρύβοντας τις τυχόν ανασφάλειες , τις ανεπάρκειες και την ευθυνοφοβία σας , πίσω απ` την λυσσαλέα πράγματι πολεμική των αντιπάλων σας .
Οι επιτυχίες όμως ( ως νίκες ) θα πρέπει να ξέρετε , δεν έρχονται με άμυνες σιωπής , με κρυφτούλια και συνεχείς υποχωρήσεις για ανύπαρκτες ισορροπίες.. Αλλά με επιθετικές πρωτοβουλίες , που βάζουν και τα πράγματα στη σωστή τους τροχιά και τους υπάρχοντες ή πιθανούς αντιπάλους στη θέση τους άπαξ δια παντός .
Κάθε  ευκαιριακή και συγκυριακή στάση και πορεία  αιρετού , που στοχεύει μόνο στην απλοϊκή διαιώνιση μιας αναποτελεσματικής και φοβικής διαχείρισης της τοπικής εξουσίας του , είναι  όνειδος για τον αυτοδιοικητικό  που τυχόν την υιοθετεί και σοβαρά επιζήμια τόσο για τον τόπο , όσο και για τον  ίδιο το θεσμό .
Μετά απ` αυτά , απευθυνόμενος στη Δημοτική μας Αρχή , υπενθυμίζω πως ολόκληρος ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Εν όψει μάλιστα των εορταστικών ημερών του Πάσχα και με πολύ αυξημένες τις εποχικές θερμοκρασίες τελευταίως , είναι απολύτως επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό. Είτε το θέλουν και επομένως ιδού η Ρόδος και συναινούν οι παρατάξεις και οι αρχηγοί τους , είτε δεν το θέλουν .
Είτε τους αρέσει ,  είτε δεν τους αρέσει .( και γιαυτό άλλωστε ψάχνουν συνεχώς τρόπους να το αποτρέψουν μαζί και μ` άλλα , όπως εντελώς πρόσφατα σε ένα άλλο σημείωμά μας επισημαίναμε, ως την μοναδική εφιαλτική σχεδόν και διαρκή επιδίωξή τους ).
Οι συμπολίτες μας είναι αδιανόητο να γιορτάσουν το φετινό Πάσχα στα χώρια τους με τα σκουπίδια διάσπαρτα στις γειτονίες τους , με κάδους ρυπαρούς και ξέχειλους από απορρίμματα με τις οσμές και τα “αρώματά” τους …ως  συνοδευτικές μυρωδιές στους πατροπαράδοτους λάκκους με τους Λαμπριάτικους οβελίες !!.
Γιαυτό, η Δημοτική Αρχή ανεξάρτητα της έλλειψης εγκεκριμένου ακόμη προϋπολογισμού, θα πρέπει να βρει τους εναλλακτικούς δυνατόν εκείνους τρόπους , ώστε να  ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην μεγάλη αυτή ανάγκη . Και οι προτάσεις έχουν κατατεθεί και υπάρχουν ….
Η μέχρι τώρα στάση και  συμπεριφορά της ετερόκλητης πλειοψηφίας του ΔΣ , δείχνει πως ο επιδιωκόμενος σκοπός της εξακολουθεί να είναι : “το Πάσχα των σκουπιδιών”,  αδιαφορώντας για την σοβαρότατη ζημιά που προξενούν με την ανεύθυνη και ψευτoπολιτικάντικη τακτική τους  σ` ολόκληρο το Δήμο και κυρίως βέβαια στις τουριστικού ενδιαφέροντος  κοινότητές μας όπως είναι πρωτίστως,  η Αμφίκλεια , η Βελίτσα και το Παλιοχώρι , διαθέτοντας και τις προσβάσεις προς Παρνασσό και Καλλίδρομο  αλλά και την ανάλογη υποδομή.
Δεν αδικώ νομίζω ούτε από πρόθεση ούτε υποβαθμίζω τις άλλες κοινότητες , αλλά η αλήθεια είναι πως την τουριστική “ταυτότητα’ του Δήμου μας  την υποστηρίζουν επάξια όλες μεν , αλλά ιδιαιτέρως  αυτές οι τρεις που αναφέραμε .
Μια άλλη παράλειψη είναι η ορατή βεβαίως αδυναμία καθαρισμού και ευπρεπισμού των Δημοτικών κοιμητηρίων και μάλιστα αυτή την περίοδο που κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο. Επιμένω να λέω και να γράφω , πως τα κοιμητήρια είναι υπόθεση και αρμοδιότητα μόνο Δημοτική ( εννοείται και των τοπικών συμβουλίων ) και ουδενός άλλου !!  Ωστόσο και σ` αυτό το θέμα έχουμε μείνει πολύ πίσω και σύντομα θα ασχοληθούμε εκτενέστατα  και με την σημερινή κατάσταση και με το τι κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει .
Το προσωπικό του Δήμου στις  υπηρεσίες  καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου, που επί τετράμηνο τώρα υποαπασχολείταιλόγω περιορισμένου αντικειμένου απ` την έλλειψη προϋπολογισμού , θα έπρεπε ήδη με εντολή της Δημοτικής Αρχής να είχε επιληφθεί αυτών των σχετικά μικρών άλλωστε εργασιών καθαρισμού των κοιμητηρίων.
Οπωσδήποτε βέβαια και άλλων σημείων, όπως  πχ  παιδικές χαρές , σχολικές αυλές , δημοτικά οικόπεδα , παρτέρια , κλάδεμα δέντρων και θάμνων , αθλητικές εγκαταστάσεις , περιμετρικά  σε υδρευτικές δεξαμενές ,  ευπρεπισμός εισόδων  των κοινοτήτων κατά προτεραιότητα των τουριστικών προορισμών και κατόπιν και όλων των άλλων κλπ .
Το προσωπικό πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρο και οι ώρες εργασίες να εξαντλούνται , γιατί οι καιροί και οι ανάγκες το υπαγορεύουν αυτό , αλλά και γιατί  δεν υπάρχει και η πολυτέλεια του αναγκαίου και επαρκούς  πρόσθετου εποχικού.
Και τα Δημοτικά μηχανήματα βέβαια πρέπει να αξιοποιούνται κι όχι να παραμένουν επί δυόμισι τώρα περίπου χρόνια παροπλισμένα μερικά εξ αυτών άνευ σοβαρού λόγου και αιτίας .
Και εδώ αναφέρομαι για μια ακόμη φορά στα μηχανικά σάρωθρα του Δήμου , δυο τον αριθμό , που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται ανεξηγήτως μέχρι σήμερα  και ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς καθαριότητας , οδών , πλατειών κλπ  θα μπορούσε να καλύπτεται  με τον τρόπο αυτό .
Με την ευκαιρία , σας υποβάλω ένα ερώτημα κυρίες και κύριοι αιρετοί μας και κυρίως το απευθύνω στους μετέχοντες της Δημοτικής Αρχής .
Δεν ζητώ την απάντηση εγώ , αλλά δώστε την στον εαυτό σας  εάν  τη γνωρίζετε.
Κι αν δεν την γνωρίζετε προβληματιστείτε για το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στο ρόλο σας.
Πόσους πράσινους κάδους καθαριότητας έχει τοποθετημένους ένα κοινότητα  ο Δήμος και πόσους  μπλε ανακύκλωσης ??
Πριν λίγο καιρό στο ΔΣ  με την ψήφιση του ισολογισμού έναρξης εγκρίνατε και την απογραφή στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο . Πόσους τέτοιους κάδους αναφέρει άραγε η απογραφή ότι έχετε συνολικά  και ανά  διαμέρισμα ??.
Ανταποκρίνεται για παράδειγμα ο αριθμός της απογραφής  με την διαπιστωμένη ύπαρξή τους ??
Το ήλεγξε κανείς σας πχ αυτό ??.  Πολύ φοβάμαι πως όχι !!.
Το αναφέρω το  θέμα  μιας και μιλάμε για καθαριότητα και απορρίμματα και γιατί είδα πρόσφατα στο “Διαύγεια”  μια απόφαση ( ομόφωνη μάλιστα ) του ΔΣ  περί κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση απ` το “πράσινο ταμείο”, μεταξύ των οποίων και πρόταση για αγορά  κάδων απορριμμάτων .
Την γνώμη μου επί των προτάσεων αυτών θα την πω άλλη φορά , αλλά επί του παρόντος σκέπτομαι , πως αν τελικά δεν ξέρετε ούτε καν πόσους κάδους έχετε και που ακριβώς τους έχετε , τότε πως διαπιστώσατε έλλειψή τους και ζητάτε ομοθυμαδόν αγορά κι άλλων ??. Υπενθυμίζω, πως πολλοί συνδημότες μας ( κακώς βέβαια αλλά συμβαίνει ), αρνούνται επί χρόνια να “ανεχτούν” κάδο απορριμμάτων ακόμη και στην ευρύτερη γειτονία τους πόσο μάλλον πολύ κοντά στη διαμονή τους . Επίσης  η απογραφή πληθυσμού 2011 έδειξε πως στο Δήμο μειωθήκαμε κατά 4.000 ανθρώπους περίπου και η τάση περαιτέρω μείωσης είναι σαφής . Επιπροσθέτως και της οικονομικής κρίσεως βεβαίως συντελούσης , η καταναλωτική φρενίτις των περασμένων χρόνων  ευτυχώς δείχνει να μας εγκαταλείπει όλους εμάς τους  αρχοντοχωριάτες χοντροκονομημένους μέχρι προσφάτως τουλάχιστον νεοέλληνες , οπότε σαφώς και ο όγκος των παραγομένων σκουπιδιών θα βαίνει σταδιακά μειούμενος .
Για όλα αυτά και για άλλα περισσότερα , θεωρώ λοιπόν λογικό  πως πρώτα διαπιστώνουμε  ως στοιχειωδώς ευφυείς αλλά και προμηθείς ,  τις αληθινές ανάγκες του Δήμου μας πχ  σε  κάδους ανακύκλωσης ή πράσινους μεικτών απορριμμάτων και  μετά  παραγγέλνουμε καινούργιους εφ` όσον θα έχει κριθεί αυτό απαραίτητο .
Εκτός κι αν στερέψαμε σε ιδέες εκεί στο Δήμο και δεν ξέρουμε πια τι άλλο να προτείνουμε για χρηματοδότηση, ενώ όμως η αλήθεια είναι πως οι δημοτικές ανάγκες είναι πραγματικά πάρα πολλές και τόσο ποικίλες !.
Η φετινή χρονιά  θα είναι μια δύσκολη  και πολύ επικίνδυνη για πυρκαγιές χρονιά , λόγω των πολλών και παρατεταμένων βροχών και της απότομης τώρα πλέον ανόδου της θερμοκρασίας που θα καταστήσει σχετικά σύντομα  την μπόλικη φετινή βλάστηση , εύφλεκτη ύλη .
Γιαυτό η πρώιμη φροντίδα και πάντως σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη καθαριότητα και αποψίλωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων υπαίθριων χώρων, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες και στις έγνοιες της Δημοτικής Αρχής .
Επίσης από 1η  Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και οπωσδήποτε θα πρέπει με πρωτοβουλία και μέριμνα των Δημοτικών υπηρεσιών , να ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για τις υποχρεώσεις τους ως προς τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους κλπ. και εμφατικά να τους δοθεί το μήνυμα , πως η Δημοτική Αρχή για φέτος και από φέτος  τουλάχιστον , θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα  τον κανονισμό και τις σχετικές διατάξεις του Νόμου σε περίπτωση εξακολουθητικής αδιαφορίας και μη συμμόρφωσή τους .
Στα πλαίσια  αυτά , καλό και χρήσιμο θα ήταν ακόμη , να ζητηθεί εκ νέου απ` τους πολίτες που έχουν εγκαταλειμμένα  στους δρόμους ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους ή και σε Δημοτικά οικόπεδα των οικισμών μας , κάθε λογής παλαιά τροχοφόρα , ή αγροτικά κλπ μηχανήματα  ρυμουλκούμενα και παρελκόμενα , να φροντίσουν για την απομάκρυνσή τους κυρίως απ` τους δημοτικούς δρόμους . Ώστε και οι κίνδυνοι ατυχήματος εξ αυτών να εκλείψουν και οι εστίες ρύπανσης που δημιουργούνται γύρω απ` αυτά να μειωθούν, και η αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζεται σε πολλές γειτονιές  των χωριών μας απ` τα σκουριασμένα και πεπαλαιωμένα συνήθως αυτά μηχανήματα να αποτελέσει πλέον παρελθόν .
Σας θυμίζω πως ανάλογη προσπάθεια με ανακοινώσεις κλπ είχε αναληφθεί απ` το Δήμο και τις δυο προηγούμενες χρονιές χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα . Και η αναποτελεσματικότητα βέβαια αυτή οφείλεται , όπως σχεδόν πάντα άλλωστε , στις παλινωδίες και στην ασυνέπεια της Δημοτικής Αρχής , για εφαρμογή και επιβολή των αποφάσεών της με πίστη στην ανάγκη και στην ορθότητά τους.
 Όταν η τακτική μας όμως είναι την μια μέρα ένα βήμα εμπρός και την άλλη δυο πίσω , τότε πως είναι δυνατόν οι πολίτες να σεβαστούν ή και να πειθαναγκαστούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που τους αφορούν .
Απλά πολλοί απ` αυτούς “έμαθαν”, με απόλυτη βέβαια διαχρονική ευθύνη των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών,  και δυστυχώς  «στο ίδιο έργο θεατές » συνεχίζουν και τώρα να αδιαφορούν ως προς την τήρηση κανόνων , νόμων , αποφάσεων κλπ , αφού αζημίως δεν προσαρμόζονται , μιας και ποτέ  ως δημότες  δεν ένιωσαν  τον κίνδυνο των επιπτώσεων  της επανειλημμένης παράβασης Δημοτικών αποφάσεων .
Τελειώνω επισημαίνοντας στη δημοτική Αρχή και προσωπικά στον κ .Δήμαρχο, πως οι πολίτες όπως κι εγώ άλλωστε ,  λίγο ενδιαφερόμαστε για τις πρακτικές και τις τακτικές των λοιπών δημοτικών παρατάξεων και των προβλημάτων που κάθε φορά κατασκευάζουν παρεμβάλλοντάς τα  στο έργο σας . Γιαυτά όλα θα κριθούν και θα λάβουν την αμοιβή τους στην ώρα τους , κατά την αντίληψη και την κρίση των δημοτών .
Εμάς μας διαφέρει κυρίως η δική σας “ευελιξία”, η αποτελεσματικότητα  και τρόπον τινά “ η μαγκιά σας ” στα δύσκολα .
Εσείς έχετε εξ ολοκλήρου και στο ακέραιο την υποχρέωση να παραμερίζετε τα εμπόδια που πράγματι σας βάζουν κάποιοι και να δίνετε λύσεις στα δημοτικά προβλήματα δουλεύοντας έξυπνα και δημιουργικά , ανοίγοντας διεξόδους εκεί που τα πράγματα δείχνουν να καθηλώνονται σε αδιέξοδα .
Αυτός θα πρέπει να είναι ο δικός σας ρόλος , η μεγάλη ευθύνη σας και το προσωπικό σας στοίχημα .
Να ξεπερνάτε πάση θυσία τα όποια εμπόδια και να ακυρώνετε  στην πράξη τα επιζήμια τελικά για τον τόπο σχέδια των δημοτικών σας “αντιπάλων ”( με ή εκτός εισαγωγικών ) αποκαλύπτοντας παράλληλα κάθε στιγμή στην δημοτική κοινή γνώμη τον γνωστό πλέον ρόλο τους αφήνοντάς τους έκθετους στην κρίση της .
Βάλτε λοιπόν άμεσα τις προτεραιότητές σας , μοιραστείτε μεταξύ σας την ευθύνη υλοποίησής τους όσοι απομείνατε να θέλετε ακόμη ειλικρινά να  παλέψετε για τον τόπο σας , αξιοποιείστε κατάλληλα και αποτελεσματικά το υπάρχων  υπαλληλικό δυναμικό , αγκαλιάστε και ενσωματώστε στη Δημοτική δυναμική εκείνους τους συμπολίτες μας με την πραγματική  διάθεση εθελοντικής προσφοράς , ασκείστε επιτέλους  κανονική Διοίκηση στο Δήμο και μην χάνετε άσκοπα χρόνο ασχολούμενοι με δευτερεύοντα  και αλλότρια που σας οδηγούν με τις επιλογές τους οι εν Δήμω πολιτικοί σας  αντίπαλοι .             

            Καλό  Πάσχα  και καλή Ανάσταση σε όλους τους συμπολίτες  μας .
               ( αν και έχω την εντύπωση πως θα τα ξαναπούμε έως τότε )
                                          Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου