Παρασκευή, Μαΐου 10, 2013

MIA ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ TO ΔΡΟΜΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ - ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ


Κύριε  Δήμαρχε
Κυρίες  και  Κύριοι  Δημοτικοί σύμβουλοι .

Είναι επιτακτική ανάγκη νομίζω , παρά  το συνεχιζόμενο ράβε – ξήλωνε του δημοτικού προϋπολογισμού ( επί πεντάμηνο σχεδόν τώρα και έχει ο Θεός ακόμα ), να δρομολογηθούν άμεσα κάποια  έργα  και παρεμβάσεις που θα ξεκολλήσουν επιτέλους ( ανεξαρτήτως ευθυνών και αιτιών ) το Δημοτικό μηχανισμό απ` την “καταστροφική” και εκνευριστική  απραξία του, θα δώσουν λύσεις και προοπτικές στα προβλήματα και στην ποθούμενη τοπική ανάπτυξη και θα έχουν βεβαίως χάριν μιας προγραμματισμένης  έγκαιρης έναρξης εργασιών το απαραίτητο εκείνο χρονικό περιθώριο ώστε να ολοκληρωθούν  και να αποδώσουν τα αναμενόμενα  το συντομότερο δυνατό .
Ένα απ` αυτά τα έργα  που κατά την άποψή μου θα πρέπει αμέσως να δρομολογηθεί είναι  η ανακατασκευή , η αποκατάσταση της βατότητας , η πιθανή επιδιόρθωση και συντήρηση κάποιων υπαρχόντων μικρών τεχνικών έργων  και η τελική χωμάτινη κατ` αρχήν επίστρωση  του δασικού ορεινού δρόμου που οδηγεί απ` το Παλαιοχώρι  μέχρι την γνωστή πανέμορφη περιοχή της Λίμνης Καλλιδρόμου , μήκους έξη ( 6 ) περίπου χιλιομέτρων .

Ο δρόμος αυτός στο μακρινό σχετικά παρελθόν είχε διαπλατυνθεί , έχουν κατασκευαστεί σειρά τεχνικών έργων και έχει κατά κάποιο τρόπο ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος από απαραίτητες παρεμβάσεις , με την προσωπική τότε φροντίδα και το ενδιαφέρον ντόπιων υπηρεσιακών παραγόντων  που υποστήριξαν  με θέρμη και εκ της θέσεώς τους , το έργο αυτό στην περιοχή τους .
Μετά την παρέλευση όμως τόσων ετών , αλλά και των νέων προοπτικών που ανοίγονται με τις μεγάλης έκτασης και κόστους παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για την περιοχή μέσω του προγράμματος ( 1.500.000 περίπου ευρώ ) που αφορά στην προστασία, στην ανάδειξη και σε περιβαλλοντικές υποδομές στους ορεινούς όγκους Οίτης και Καλλιδρόμου , η ανάγκη για εργασίες αποκατάστασης των φθορών και γενικότερης συντήρησης και βελτίωσης  της βατότητας του συγκεκριμένου δρόμουείναι επιτακτική .
Άλλωστε  είναι ο μόνη ευρύτερα γνωστή πρόσβαση , η πλέον σύντομη και ασφαλής και με προδιαγραφές ικανοποιητικού πλάτους οδός ,  που οδηγεί στον Καλλίδρομο  και στην απείρου κάλλους προστατευόμενη περιοχή της Νευρόπολης αλλά  και γενικότερα.
Επίσης ως γνωστό , ο Δήμος ( σας το θυμίζω ) “παλεύει” παντοιοτρόπως για την ένταξη σειράς  ήδη μελετημένων παρεμβάσεων στην περιοχή , που αφορούν  σε διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών και σημείων θέας ,  μόνιμη περίφραξη και προφύλαξη της εποχικής Λίμνης ,  τοποθέτηση ξύλινων κατασκευών διευκόλυνσης της ημερήσιας διαμονής επισκεπτών , μικρές υποδομές ψυχαγωγίας και άθλησης , αξιοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου κλπ .
Στο φετινό προϋπολογισμό  και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης , όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2013 , έχει προβλεφθεί η απαιτούμενη δαπάνη για το έργο συντήρησης του δρόμου αυτού  και έχει εγκριθεί ομοφώνως η υλοποίησή του απ` το ΔΣ .
Είναι λοιπόν πλέον στην αρμοδιότητα και την ευθύνη της Δημοτικής  Αρχής  ο προγραμματισμός των απαραίτητων ενεργειών , μελετών και αποφάσεων , ώστε αμέσως κατά το δυνατόν να εκτελεστεί το σημαντικό αυτό έργο για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή .
Το κόστος του εν λόγω έργου μπορεί σημαντικά να περιοριστεί  εάν ο Δήμος αποφασίσει την υλοποίησή του με αυτεπιστασία και ίδια μέσα
Κατά την εκτίμησή μου, με τον τρόπο αυτό η δαπάνη που θα απαιτηθεί δεν θα ξεπεράσει τα  80.000 ευρώ συνολικά .
Ο Δήμος πληροί τις προϋποθέσεις και επομένως έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο, αφού διαθέτει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό .
Ως γνωστό ο Δήμος διαθέτει ( δυστυχώς σε υπολειτουργία και  υπο-εκμετάλλευση ευρισκόμενα ) δυο σύγχρονα  Γκρέ`ι`τερ ,δυο φορτηγά  αυτοκίνητα ανατρεπόμενα , ένα μικρό ανατρεπόμενο φορτηγάκι , τρία GCB εκσκαφικά και προωθητικά , δυομεγάλων δυνατοτήτων ( πλυστικά ) οχήματα με εκτοξευτήρες νερού , ένα  βυτιοφόρο με πιεστικό καταβρεχτήρι , δυο δονητές - πατητές χώματος , μπετόν και ασφάλτου , δυο μεγάλα κομπρεσέρ και λοιπά τέλος πάντων εργαλεία και μέσα απαραίτητα και διευκολυντικά  για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.
Μηχάνημα  έργου, όπως για παράδειγμα οδοστρωτήρα που δεν έχει ο Δήμος , υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιαστεί ή να ανατεθεί η συγκεκριμένη μόνο εργασία σε κάτοχο αναλόγου μηχανήματος .
Σε κάθε περίπτωση πάντως , σχεδόν το σύνολο των προϋποθέσεων που πληροί ήδη ο Δήμος ως τεχνική και μηχανική επάρκεια , ενισχύει την άποψη για υλοποίηση με αυτεπιστασία  αυτού του έργου, άλλωστε μικρών σχετικά απαιτήσεων .
Έτσι και μια σημαντική οικονομία χρήματος θα επιτευχθεί , και τεχνική εμπειρία χρήσιμη για μελλοντικές παρόμοιες δράσεις θα αποκτηθεί . Και αξιοποίηση του κρατικού προγράμματος εκτέλεσης Δημοτικών έργων με αυτεπιστασία θα επιτύχουμε και αυτοελεγχόμενη ποιοτική κατασκευή του έργου θα εξασφαλίσουμε  και δουλειά σε ενδιαφερόμενους για εργασία , κυρίως της περιοχής μας , θα δώσουμε.
Με πρόχειρους υπολογισμούς  πλην του εξοπλισμού που αναφέραμε πιο πάνω , το έργο θα απαιτήσει μεταφορά καταλλήλου χώματος περίπου 350 μέχρι 400 φορτηγών.
Επίσης ίσως απαιτηθούν πολύ μικρές ποσότητες σκυροδέματος για πιθανή επισκευή  υπαρχόντων τεχνικών καθώς και νέων κατασκευών μικρής έκτασης τοιχίων στήριξης εδάφους .
Η μεταφορά νερού θα επιτευχθεί  με τις τρεις δημοτικές υδροφόρες και  ίσως επιπροσθέτως  εγκατάστασης μιας μετακινούμενης  πλαστικής  δεξαμενής μεγάλης χωρητικότητας  .
Τελειώνοντας εκφράζω την πίστη πως η Δημοτική Αρχή και το ΔΣ , θα  λάβουν σοβαρά υπόψη και θα επεξεργαστούν επαρκώς την πρότασή μου για εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και διαμόρφωσης του δρόμου προς  Λίμνη  Καλλιδρόμου , με αυτεπιστασία και χρησιμοποίηση των εργαλείων – μηχανημάτων και μέσων που ο Δήμος έχει στη διάθεσή του .
Πέραν όμως του τρόπου που θα επιλεγεί , το ζητούμενο είναι βέβαια η απόφαση για άμεση προώθηση εκτέλεσης του αναγκαίου αυτού έργου , που κατά τη γνώμη μου θα θέσει γερο θεμέλιο μελλοντικής ανάπτυξης και θα δώσει προοπτική και ελπίδα στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό και με το σύνολο των άλλων παρεμβάσεων  που αναφέραμε και είναι ήδη προγραμματισμένες .
Στην κατεύθυνση επίσπευσης υλοποίησης του έργου, συνιστώ (ας μου επιτραπεί κι ας μου συχωρεθεί ) στον σοβαρό και δραστήριο τοπικό Πρόεδρο κ. Β. Αποστολόπουλο ,  στο τοπικό συμβούλιο Παλαιοχωρίου και μαζί σε όλους τους τοπικούς φορείς , το σύλλογο των νέων και το σύνδεσμο των απανταχού Παλαιοχωριτών , να νοιαστούν και να συνδαυλίσουν την προσπάθεια  γιατί είναι πολύ πιθανό , η συνήθης αναβλητικότητα , η ραθυμία και η αναποφασιστικότητα , η αδυναμία αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκαίων έναντι των δευτερευόντων ή και των περιττών  και η γνωστή εσωτερική αντιπαλότητα στο ΔΣ  συνήθως για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο , που αναδεικνύει όμως την ολοφάνερη πλέον ανεπάρκεια σχεδόν όλων τους και συνεχώς εξελίσσεται σε εχθρική δυστυχώς στάση και συμπεριφορά  μεταξύ τους ,  να οδηγήσουν ακόμη και σε ακύρωση  του αναγκαίου και χρησιμότατου αυτού έργου για την περιοχή σας .
Και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί .
Αγαπητοί Παλαιοχωρίτες ο πρώτος ρόλος εδώ είναι δικός σας . Εμείς όλοι οι υπόλοιποι που κατανοούμε και συναισθανόμαστε την ανάγκη υλοποίησης του έργου θα ενισχύσουμε και θα συμπαρασταθούμε στη διεκδίκησή σας .
Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει. Και με τη βοήθεια όλων και πρωτίστως της  λογικής επικρατούσης στις προθέσεις και τις αποφάσεις των αιρετών μας , είμαι βέβαιος πως θα το καταφέρετε .

                                                          Θανάσης  Παπακωνσταντίνου
                                                     Φανατικός οπαδός του εν λόγω έργου …. !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου