Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ …. ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ( ΠΡΑΞΗ Ι` )

ΔΕΝ  ξέρω αν έχει νόημα να κάνει κάποιος ότι συχνά – πυκνά επιχειρώ εγώ λχ . Δηλαδή να υπενθυμίζει , να κρίνει , να προτείνει και να παροτρύνει τη Δημοτική του Αρχή, για  ζητήματα και προβλήματα οι λύσεις των οποίων αποδεδειγμένα πια βουλιάζουν στη γνωστή Δημοτική απραξία που προδήλως οφείλεται στη γνωστή χαρακτηριστική αδυναμία προσδιορισμού των τρόπων και της μεθοδολογίας αντιμετώπισής τους από τουςθεσμικώς  αρμόδιους .
         Ωστόσο προσωπικά διατηρώ αταλάντευτα τη θέση , πως τίποτε δεν πρέπει να εγκαταλείπεται στην τύχη του ακόμη κι αν το αποτέλεσμα όπως και σ` αυτή την περίπτωση με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα , είναι σχεδόν προδικασμένο .
Γιαυτό κι όπως συνήθως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους του τύπου μου , δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω ποτέτις μικρές μου έστω ( συμφώνως των δυνατοτήτων μου ) προσπάθειες  για αφύπνιση , κινητοποίηση και τερματισμό επιτέλους της πολύχρονης πλέον μακαριότητας και του εφησυχασμού των Δημοτικών μας ταγών , που ανεξηγήτωςμάλιστα για μένα , φαίνεται να διατηρούν  ζωντανή  την  ψευδαίσθηση πως  πράττουν με επάρκεια , με σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικά το καθήκον τους , υπηρετώντας δήθεν με τη θεσμική τους  ιδιότητα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον του τόπου .
Ας μου επιτρέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παριστάνουν τους επαρκείς και αποτελεσματικούςαυτοδιοικητικούς , να διατηρώ ανεπιφύλακτα μια εντελώς διαφορετική γνώμη, τόσο για τους ίδιους όσο και για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο.  Διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων , πως τους κρίνω μόνο στο ρολό τους ως αυτοδιοικητικών και όχι ως συνανθρώπους μου με την οποιαδήποτε άλλη ιδιότητά τους , πχ ως οικογενειάρχες  , ως επαγγελματίες , ως κοινωνικές μονάδες κλπ, που μπορεί ενδεχομένως εκεί να είναι οι καλύτεροι και αξιότεροι όλων .  Μακράν εμού τακτικές χαρακτηρισμών άλλου είδους και για άλλους ρόλους . Οι κρίσεις μου έχουν να κάνουν αυστηρά και αποκλειστικά με ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους , δηλαδή μόνο με αυτό που αφορά τη λειτουργία τους ως εκπροσώπων μας στο Δήμο ).
        Μετά λοιπόν απ` τα σχετικά αυτά προκαταρκτικά ( το συνηθίζω άλλωστε )έρχομαι και στο κύριο θέμα που το αξιολογώ ως πολύ σοβαρό για να ασχοληθούμε σήμερα μαζί του.

        Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε 
        Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δυο χρόνια  από εκείνη την παλιά πλέον πρωτοβουλία σας να ανοίξετε , προς τιμή σας , ένα θέμα για χρόνια ταμπού θα έλεγα  στην κοινότητα της Αμφίκλειας .
 Ένα θέμα και για ένα πρόβλημα που διαχρονικά , όσο θυμάμαι εγώ τουλάχιστον , αποτελούσε πάντοτε μεν αντικείμενο συζήτησης και στοιχείο ενδιαφέροντος για τις εκάστοτε επί χρόνια Δημοτικές αρχές του τότε Δήμου Αμφίκλειας και τους πολίτες του , αλλά μέχρι εκεί και τίποτε περισσότερο.
Καμιά  πραγματική , ουσιαστική και αποφασιστική ή εν δυνάμει έστω τολμηρή προσπάθεια ριζικής και ορθολογικής αντιμετώπισής  του .
Αναφέρομαι στο μεγάλο ζήτημα  του Κοιμητηρίου της Αμφίκλειας , που εδώ και κάποια χρόνια βέβαια ενώ δείχνει να μας απασχολεί μεν σαν τοπική κοινωνία , ενίοτε και έντονα ως πρόβλημα , στη συνέχεια το ξεχνάμε όμως , ή καλυτέρα το προσπερνάμε  σπρώχνοντάς το στις καλένδες που εκεί ωςγνωστόν και πάντοτε βεβαίως , δεν προετοιμάζονται  και οικοδομούνται αλλά μετά βεβαιότητοςενταφιάζονται, οι πιθανές  λύσεις των προβλημάτων .
 Έτσι λοιπόν γινόταν διαχρονικά και έτσι εξελισσόταν το ζήτημα αυτό μέχρι και προ διετίας στον πρώην Δήμο Αμφίκλειας . Οπότε αναλαμβάνοντας εσείς κ. Δήμαρχε τη νέα Δημοτική διοίκηση και αντιλαμβανόμενος ασφαλώς σωστά τις διαστάσεις του διαιωνιζόμενου  άλυτου μέχρι τότε προβλήματος  και τη διαφαινόμενη σοβαρή απειλή της πραγματικής έλλειψης χώρου νέων ενταφιασμών , αποφασίσατε προς έπαινό σας να δράσετε  άμεσα , αποτελεσματικά και κυρίως δυναμικά και τολμηρά ως προς την επιλογή της λύσεως .  Αυτά  όλα  τότε …..
           Σας θυμίζω κ. Δήμαρχε , πως τον Ιούνιο του 2011 σε δημόσια γραπτή ανακοίνωσή σας , αφούκατ` αρχήν εξηγούσατε στους πολίτες της Αμφίκλειας το πρόβλημα του Κοιμητηρίου , τον μεγάλο κίνδυνο και το επερχόμενο αδιέξοδο απ` την ανεπάρκεια  χώρου ενταφιασμών, και τέλος αφού θέτατε υπόψη τους την απόφασή σας να δώσετε στο πρόβλημα αυτό ριζική και άμεση λύση , στη συνέχεια τους καλούσατε να συναινέσουν στην πρότασή σας για μεταφορά του Κοιμητηρίου σε άλλη θέση ζητώντας παράλληλα απ` όσους τυχόν διαθέτουν προς πώληση κατάλληλο χώρο για την εξυπηρέτηση της ανάγκης αυτής, να το θέσουν υπόψη σας στο επόμενο σύντομο διάστημα 
         Τέσσερις μήνες αργότερα τον Οκτώβριο του 2011,  η ανακοίνωση αυτή επανελήφθη μαζί και η αναζήτηση ενός χώρου προς αγορά απ` το Δήμο ,15 περίπου στρεμμάτων πέριξ της Αμφίκλειας , κατάλληλου για την κατασκευή του νέου Κοιμητηρίου.
Έκτοτε και περίπου προ έτους , με δημόσια πάλι τότε επιστολή μου, ξαναέφερα ο ίδιος το θέμα αυτό στην επικαιρότητα διερωτώμενος  για την τύχη  και την πρόοδο του ,  χωρίς όμως τελικώς να καταφέρω και κάτι περισσότερο απ` το να καταγραφεί απλώς η απορία μου !!.
          Συνήθως όταν οι  Αρχές αδρανούν , συμβαίνει τα ζητήματα να ξεχνιούνται όπως είναι φυσικό και επόμενο , οι δε  πολίτες να εφησυχάζουν  αφού κι εκείνοι λησμονούν .
Αυτή δυστυχώς είναι η “μοίρα” όλων εκείνων των προβλημάτων , για τα οποία δεν υφίσταται πραγματικό ενδιαφέρον και δεν επιδεικνύεται ο απαραίτητος ζήλος προς επίλυσή τους .
Και στην περίπτωση αυτή  κ. Δήμαρχε , εικάζω πως το αρχικό ενδιαφέρον που επιδείξατε , ήταν μάλλον πρόσκαιρο και επιφανειακό .
Αλλιώς δυο χρονιά τώρα , είτε θα είχατε  προχωρήσει το ζήτημα αυτό δυναμικά , είτε θα είχατε επαναπροσδιορίσει τη θέση σας στρεφόμενος έστω σε άλλης κατεύθυνσης λύση . Πάντως λύση, όποια κι αν επιτέλους προτάσσατε κι όχι απάθεια και αδράνεια όπως συμβαίνει έως τώρα !!
          Είναι γεγονός βέβαια , πως και εμείς οι πολίτες δεν πολυενδιαφερόμαστε όσο θα έπρεπε ώστε να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην εξεύρεση ή στο προχώρημα μιας κάποιας λύσης του όποιου προβλήματος - ακόμη κι αν ζητηθεί η συμβολή μας -, όταν αυτό καθαυτό δεν έχει να κάνει κυρίως με τα προσωπικά , εντελώς ιδιωτικά μας συμφέροντα  και ενδιαφέροντα.
Και για να είμαι κάπως ηπιότερος στην κρίση μου, επιφυλάσσομαι και δεν γενικεύω, εξαιρώντας ίσως μερικούς  ωστόσο σχετικά πολύ λίγους έναντι της  συνολικότητά μας . Οι συντριπτικά περισσότεροι είμαστε θεωρώ αποστασιοποιημένοι  απ` τα προβλήματα και τις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση τους , ακόμη κι αν αυτές προϋποθέτουν και την προσωπική μας συμμετοχή , το ενδιαφέρον μας και το δικό μας έστω μικρό “λιθαράκι ”
         Απόδειξη αυτού που λέω είναι το γεγονός πως στην πρόσκληση εκείνη της Δημοτικής αρχής  ανταποκριθήκαν και συνεισέφεραν με τις προτάσεις τους -( εξ όσων γνωρίζω εγώ ο ίδιος ως αποδέκτης των  προτάσεων αυτών )–  δυστυχώς δυο μόνο συμπολίτες μας, ο κυρ Ηλίας Κίσσας  και ο Γιώργος ο Ζερδές . Ελπίζω τώρα βέβαια να μην θεωρηθεί από κάποιους “πονηρούς” ότι τον δεύτερο εκ των δυο, τον .... “αυλο-κολακεύω” αναφέροντάς τον , διότι τοιούτον τι , ειλικρινώς δεν συμβαίνει!!  
Αλλά πώς να το κάνουμε τώρα , εγώ οφείλω να αναφερθώ στο όντως ζωηρό και πραγματικό ενδιαφέρον που επέδειξαν και οι δυο αυτοί άνθρωποι  με πολύ συγκεκριμένες  μάλιστα  προτάσεις και υποδείξεις .
Συγχωρήστε με και επιτρέψτε μου παρακαλώ να αναφέρω έτσι για την ιστορία του θέματος ,  πως μεταξύ αυτών και ο γράφων εξέφρασε κάποιες ιδέες και διατύπωσε μια δυο προτάσεις επί του ζητήματος θεωρώντας δυστυχώς τότε , πως όλα αυτά έχουν κάποιο νόημα και υπηρετούν κάποιο σκοπό .
 Όπως απεδείχθη περίτρανα όμως στη συνέχεια , καμιά ιδιαίτερη σημασία δεν είχαν για τη Δημοτική μας Αρχή , αφού ο αληθινός στην περίπτωση μας …“συνωστισμός” των κεκοιμημένων  στο κοιμητήρι της Αμφίκλειας  φαίνεται να μην τους πολύαπασχολεί ή και να τους αφήνει μάλλον παγερά αδιάφορους .
          Κύριε Δήμαρχε
Δεν ξέρω ποια είναι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας και τα προτάγματα σας ως προς τα Δημοτικά ζητήματα που θεσμικά διακονείτε κι ούτε με απασχολούν οι μέθοδοί σας , η ετοιμότητά σας και οι ικανότητες σας να αξιολογείτε και να ιεραρχείτε στοιχειωδώς ή όχι , τις επιλογές ως προς την επίλυση των προβλημάτων τα οποία καλείστε να αντιπαλέψετε  .
Αλλά ο δικός μου τόπος και ας μου επιτραπεί παρακαλώ ο προσωπικός τόνος ) μεταξύ των πολλών άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και που ως γνωστό παραμένουν στο έλεος , ένα απ` τα σοβαρότερα αποτελεί και αυτό του κορεσμένου πλέον κοιμητηρίου του , που εμείς ως πρόβλημα μόλις τώρα περιγράψαμε  και εσείςβέβαια ο ίδιος πριν δυο ακριβώς χρόνια αποδεχθήκατε και αναγνωρίσατε ως μείζον τότε ζήτημα , σχεδιάζοντας και δρομολογώντας υποτίθεται τις ενέργειες εκείνες που θα το αντιμετώπιζαν οριστικά .
         Γνωρίζω ίσως καλύτερα από πολλούς άλλους ότι η μνήμη ορισμένων , όχι μόνο η δική σας αγαπητέ Δήμαρχε αλλά και αρκετών άλλων αιρετών στο παρελθόν , λειτουργεί είτε επιλεκτικά , είτε καθόλου , ή στην καλύτερη διαρκεί ως προς τα υπεσχημένα τόσο λίγο όσο ακριβώς το επιτρέπει η αναξιοπιστία τους και η συνήθης σοβαρότατη άγνοιά τους περί αυτά   
         Θα σας παρακαλούσα ειλικρινά λοιπόν και επειδή η κατάσταση στο Κοιμητήριο της Αμφίκλειας είναι σε ασφυκτικό βαθμό επείγουσα στην αντιμετώπισή της , να σκύψετε με πραγματική αγωνία στο πρόβλημα αυτό και να δρομολογήσετε χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση πλέον , εκείνες τις λύσεις , που δεν θα εκτονώσουν απλώς για τώρα και μόνο προσωρινά την πίεση που και αυτό βεβαίως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει , αλλά  να δώσετε επιτέλους όπως οφείλετε άλλωστε , οριστική και ριζική λύση στο πρόβλημα που δεν είναι άλλη απ` την μεταφορά του Κοιμητηρίου.
          Μετά  από 100 και πλέον  νομίζω  χρόνια  που βρίσκεται στη σημερινή του θέση , είναι καιρός πιστεύω να προχωρήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό και παλινωδίες , στη δημιουργία ενός νέου με σύγχρονες προδιαγραφές και επαρκούς από πάσης απόψεως κοιμητηρίου αντάξιο του σεβασμού , τηςσυναισθηματικότητος και της ιερότητος ενός τέτοιου χώρου . 
         Τυχόν σκέψεις για εύκολες λύσεις τύπου επεκτάσεων κλπ ,  με μπαλώματα και αντιαισθητικές απαράδεκτες προσθαφαιρέσεις και κατασκευαστικούς μαιανδρισμούς στο υπάρχων κοιμητήριο, σας συνιστώ να τις εγκαταλείψετε , γιατί οι όποιες οραματιζόμενες επεκτάσεις προσκρούουν ευθέως θα πρέπει να ξέρετε στις ρητές απαγορεύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των αποφάσεών τους , που αναμένεται μάλιστα σύντομα να αυστηροποιηθούν επεκτείνοντας τη ζώνη απόλυτης προστασίας πέριξ του διατηρητέου Πύργου στα 200 μέτρα .
Κάτι ανάλογο με επεκτάσεις , ναι μεν κάποτε ( προ δεκαετίας ) και κάτω απ` τις τότε επιτακτικές ανάγκες  έγινε ανεκτό από πολλές και διαφορετικές “μεριές”, αλλά να είστε σίγουρος κ. Δήμαρχε , πως αν κάτι παρόμοιο ήθελε επιχειρηθεί να επαναληφθεί στις μέρες σας , θα συναντήσει οπωσδήποτε τη δίκαιη αντίθεση και τη σθεναρή αντίστασή μας .
        Γιαυτό κ. Δήμαρχε μην ενδίδετε επιπολαίως πιθανόν σε φωνές και γνώμες ανθρώπων που απ` τις συμβουλές τους για το κάθε τι μέχρι σήμερα , διαπιστώνετε πλειστάκις πως λείπουν μονίμως η οξύνοια , η προοπτική και το όραμα .
Ζητήματα  και προβλήματα σαν κι αυτό που προβάλουμε σήμερα , δεν μπορεί να προσεγγίζονται με προχειρότητα  αποσπασματικά και φοβικά . Ούτε  μπορεί να  λύνονται  με συνήθη πασαλείμματα και με επιλογές βασισμένες σε φτηνιάρικες και ρηχές σκέψεις ξεφορτώματος ουσιαστικά του προβλήματος  και χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη , ελέω αδυναμίας ικανών νοηματικών διαδρομών , ένα σωρό παράμετροι και σημαντικοί παράγοντες  που επηρεάζουν και εν τέλει υπαγορεύουν , ή  επιβάλουν και προτάσσουν την μια λύση έναντι κάποιας άλλης.
Επομένως εκ των πραγμάτων , η μοναδική νόμιμη λύση που απομένει να φαντάζει μονόδρομος ως η μόνη λογική , σωστή και αξιόπιστα αποτελεσματική , είναι η επιλογή της δημιουργίας ενός νέου Κοιμητηρίου με σταδιακή τμηματική μεταφορά σε αυτό του παλαιού συν τω χρόνω.           
          Η  σταδιακή αυτή εν τω μεταξύ απελευθέρωση του Αρχαιολογικού αυτού χώρου που συνεπάγεται η απομάκρυνση του κοιμητηρίου που σήμερα  βρίσκεται εκεί , θα επιτρέψει στο μέλλον τη διαμόρφωση και την ανάδειξη του όλου αυτού τοπίου και της ευρύτερης περιοχής του λόφου της αρχαίας ακρόπολις , σε μια απ` τις ομορφότερες  πράγματι και αξιολογότερες  πανοραμικές τοποθεσίες  της περιμέτρου της Αμφίκλειας .
           Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ονειρευτεί μια τέτοια εξέλιξη με αξιοποίηση και ανάπλαση της αμφιθεατρικής  αυτής  τοποθεσίας  και συνεχίζουν ακόμη να την οραματίζονται ελπίζοντας  μαζί και με τους νεότερους , πως κάποτε και ίσως σύντομα , η παλιά ωραία αυτή ιδέα και επιθυμία των πολλών θα γίνει πραγματικότητα .
          Αν όχι από πρωτοβουλία και  ενσυνείδητη επιλογή των αιρετών μας όπως θα έπρεπε και θα άξιζε  και στους ίδιους τιμώντας τους ,  τουλάχιστον όμως ως επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων και των αναγκών .
          Τελειώνοντας , επισημαίνω για μια ακόμη φορά ,την επιτακτική πλέον ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας  τόσο απ` τη Δημοτική αρχή και τον τοπικό Αντιδήμαρχο όσο κι απ` το συμβούλιο της δημοτική μας κοινότητας και τον Πρόεδρό του, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση με τρόπο οριστικό και σύγχρονο αυτού του προβλήματος ,  που δεν μπορεί πλέον να περιμένει τη λύση του με προχειρότητες, αναβολές και πισωγυρίσματα  που απλώς το επιδεινώνουν αντί να το επιλύουν. 
 ΥΓ . Τις προτάσεις , τις υποδείξεις αλλά και τις διάφορες κτηματικές θέσεις που όλο αυτό το διάστημα υποδείχθηκαν και προτάθηκαν για τη δημιουργία του νέου Κοιμητηρίου , τις  έχουν υπόψη τους και τις έχουν όλες  επισκεφτεί σχηματίζοντας προσωπική άποψη, τόσο ο κ. Α. Ζιάκος  όσο και ο κ. Κ. Καλλικούδας  που επέδειξαν έντονο και συνεχές ενδιαφέρον .
Καλό και χρήσιμο νομίζω θα ήταν , να ερωτηθούν απ` τη Δημοτική αρχή οι άνθρωποι αυτοί ώστε να συμβάλουν με την συνολική εικόνα που αποκόμισαν και τα όσα γνωρίζουν , στην καλύτερη και σφαιρικότερη κατανόηση κατά το δυνατόν από όλους , των διαφόρων δυνατοτήτων και των επιλογών που έχουμε στην κατεύθυνση ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος του κοιμητηρίου της Αμφίκλειας.
                                                                    
    18/6/2013                                             ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου