Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2014

Ενθρόνιση νέας Ηγουμένης στήν Ιερά Μονή Δαδίου

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως τελέσθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το απόγευμα η Ενθρόνιση της Νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Γαβριώτισσας Αμφικλείας, Νεκταρίας Μοναχής, παρουσία ιερέων και μοναζουσών από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και αλλού και πολλών προσκυνητών.
Της Ενθρονίσεως προηγήθηκε Εσπερινός που τελέσθηκε στο κατάμεστο Καλοθικό της Ιεράς Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος μετά το πέρας του Εσπερινού ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος στην μοναχή Νεκταρία και ακολούθως την Ακολουθία της ενθρονίσεως και καταστάσεως της ως Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής.
Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος έδωσε πατρικές συμβουλές στη νέα Ηγουμένη τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που θα την κρατήσουν στην ευθεία πορεία του Χριστού είναι η καθαρή πνευματική ζωή, η αγάπη προς την αδελφότητα και ο σύνδεσμος της ειρήνης.
Απευθυνόμενος στο λαό εζήτησε να προσεύχονται για τα Μοναστήρια μας τα οποία εχαρακτήρισε προπύργια της Ορθοδοξίας και της πατρίδος μας. Ιδιαιτέρως σήμερα που επιχειρείται μια απεμπόληση από τις ιδέες αυτές, τα Μοναστήρια αποτελούν πνευματικές και εθνικές οάσεις.
Αυτά εφύλαξαν τον μοναχισμό και οι Μοναχοί τους σε περιόδους αιρέσεων εκράτησαν ψηλά την Ορθοδοξία, οι Μοναχοί αντέγραψαν τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων και εσώθησαν και σε δύσκολες περιόδους οι Μοναχοί πάλι περιέθαλψαν τον δοκιμαζόμενο Λαό.
Και σήμερα εμείς οι πτωχοί, οι ελάχιστοι, οι αγράμματοι πολλές φορές καλογριές και καλογέροι, καλούμεθα με όλους εσάς να κρατήσουμε μέσα στο θησαυροφυλάκιο που λέγεται Μοναχισμός, τα όσια και τα Ιερά της Πατρίδος και της Ορθοδοξίας.     
Μετά την ακολουθία, υπό τον χαρμόσυνο ήχο του ταλάντου εν πομπή ανήλθαν όλοι στο αρχονταρίκι της Μονής όπου η Ηγουμένη Νεκταρία εδέχθηκε τις ευχές του ιερού Κλήρου, των Μοναζουσών και του λαού.
Η νέα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Δαδίου Νεκταρία Μοναχή κατάγεται από την Καρδίτσα, εγκαταβιεί στη Μονή τα τελευταία 44 χρόνια και υπηρέτησε με αφοσίωση τις προηγούμενες Γερόντισσες Παρθενία και Γαλήνη και κατά το διάστημα του γήρατος και της ασθενείας του, τον Πνευματικό και Γέροντα της Μονής π. Αμβρόσιο Λάζαρη, ο οποίος της είχε προειπεί ότι μία ημέρα θα γίνει Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Δαδίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου