Κυριακή, Ιουλίου 14, 2013

ΟΙ ΑΓΑΘΟΙ …ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ…ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ …ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Μετά από ενάμιση χρόνο αδράνειας και σιωπής , εστάλησαν επιτελούς οι λογαριασμοί ύδρευσης του …. πρώτου τετραμήνουτου 2012 !!!
Όλοι πιθανόν να θυμόσαστε βέβαια , τις ατέλειωτες εκείνες αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες και τις παραλήψεις που ακουστήκαν εκατέρωθεν  κατά τη μακροχρόνια διαδικασία  σύνταξης του φετινού προϋπολογισμού .
Μια πλειάδα συμβούλων χρέωνε στον Δήμαρχο την επιζήμια και απαράδεκτη όντως αυτή απραξία ως προς την είσπραξη των λογαριασμών, ο Δήμαρχος  στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους υπαλλήλους τους , οι δε υπάλληλοι με τη σειρά τους σε γραπτή μάλιστα  απάντησή τους προς το Δήμαρχο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου και δημοσιοποιήθηκε στα διάφορα blogs ) έθεταν εαυτόν εκτός ευθυνών καθότι όπως ισχυρίζονταν , δεν υπήρχε δήθεν το αναγκαίο προσωπικό για την διεκπεραίωση των απαραιτήτων εργασιών, δηλαδή : α ) της καταμέτρησης των  υδρομετρητών , --  β ) της ενημέρωσης του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης των λογαριασμών και  βεβαίωσης των οφειλών – και  γ ) της αποστολής των χρεωστικών για την είσπραξη των οφειλών κατανάλωσης .
Μετά απ` όλα αυτά και ένεκα αυτών , σε γενικότερη δημόσια παρέμβασή μας τω καιρώ εκείνω, διερωτηθήκαμε αν την εν λόγω κατάσταση , οι διάφοροι αρμόδιοι είχαν  σκοπό να την διαιωνίσουν , αφού όπως τους διαβεβαιώναμε προοπτική αύξησης του προσωπικού δεν υπήρχε
( και θα ήταν αστείο άλλωστε  να προσληφτεί προσωπικό για τον λόγο αυτό ! ) και τους θυμίζαμε επίσης , πως στο παρελθόν με το ίδιο υπάρχων αυτό υπαλληλικό δυναμικό , η εργασία αυτή γινόταν αν όχι μια χαρά πάντως ανεκτά και στην ώρα της .
Ποτέ , εξ όσων εγώ θυμάμαι τουλάχιστον , δεν είχε παρατηρηθεί καθυστέρηση  περίπου 20 μηνών στην αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης !!!!!

Δικαιωνόμαστε λοιπόν φαίνεται για μια ακόμη φορά , αφού τελικώς έστω και με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση η δουλειά έγινε , βεβαίως μισή και κολοβή όπως θα αποδείξουμε παρακάτω , πάντως χωρίς την  π ρ ο σ θ ή κ η  νέου προσωπικού , που για ενάμιση και παραπάνω εν τω μεταξύ χρόνο  ήταν δήθεν η αιτία καθυστέρησης της βεβαίωσης και της είσπραξης των εσόδων ύδρευσης -και αποχέτευσης για την Αμφίκλεια.
Ως προς τις ευθύνες για να το κλείσουμε και το θέμα αυτό , έχουμε με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο , σαφώς και επαρκώς καταδείξει τους εμπλεκόμενους και όσους βαρύνονται με αυτές και που ξεκινούν  βεβαίως απ` το Δήμαρχο , περνούνστους αρμόδιους Αντιδημάρχους οικονομικών και υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης ,  διαχέονται στο σύνολο των Δημοτικών συμβούλων , προσωποποιούνται στους αρμόδιους  Προϊσταμένους των ανάλογων δημοτικών υπηρεσιών  και κορυφώνονται  στη δημόσια ελεγκτική θέση του αρμοδίου επιτρόπου επιφορτισμένου και με τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των διαφόρων εσόδων του Δήμου ευθύνης του , καθώς και την τήρηση των διαδικασιών είσπραξής τους και που επί όλων αυτών βέβαια δεν  έκανε ποτέ τίποτε απολύτως !!! συναγωνιζόμενος σε αδράνεια και ανευθυνότητα τους δικούς μας αιρετούς και υπηρεσιακούς .
Κανείς απ` όλους αυτούς που αναφέρουμε δεν έκανε σωστά και νόμιμα τη δουλειά του ως όφειλε και υποχρεούτο.  Το μόνο που έκαναν βέβαια , ήταν απαραλήπτως να  αξιώνουν όλοι αυτοί και να λαμβάνουν έως τελευταίου λεπτού το μισθό τους !!
Οι ευθύνες στο σύνολό τους λοιπόν , ανήκουν σε όλους τους και επομένως πρέπει να τις αναλάβουν μέχρι κεραίας , γιατί επιτέλους πίσω απ` το δάκτυλό του σαν μικρό παιδί δεν μπορεί να κρύβεται κανείς τους και μάλιστα διαρκώς .  Παρ` εκτός κι αν δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθεί το είδος και το μέγεθος της ευθύνης του αυτής , οπότε κάκιστα κατά τη γνώμη μου βρίσκεται και παραμένει στη θέση του αυτοδιοικητικού  αφού προφανώς υπολείπεται κατά πολύ απ` το να υπηρετεί αξιοπρεπώς και με επάρκεια τη θεσμική του αυτή θέση .  
Άρα ας λείψουν οι μεταγγίσεις ευθυνών και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους , μιας και αποδεδειγμένα για το γνωστόαλαλλούμ και την πρωτοφανή αδράνεια  και καθυστέρηση βεβαίωσης και είσπραξης των λογαριασμών ύδρευσης για περισσότερο από ενάμιση χρόνο!!!υπεύθυνοι στον ίδιο μάλιστα ισχυρό βαθμό είναι όλοι τους  και πρωτίστως βεβαίως οι δημοτικές υπηρεσίες οι επιφορτισμένες με το αντικείμενο αυτό και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος οικονομικών.
Επανέρχομαι όμως στο θέμα των λογαριασμών ύδρευσης , που όπως σας έλεγα , εστάλησαν προ ολίγων ημερών στους καταναλωτές μεταξύ των οποίων και σε μένα. ( προ μηνός δηλ.)
Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση βέβαια μου δημιούργησε το γεγονός , πως οι λογαριασμοί αυτοί αφορούσαν τελικά μόνο την κοινότητα της  Αμφίκλειας  και επομένως τους Δαδιώτες και ουδένα άλλον !!.
Είναι γνωστό βεβαίως στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και το έχουμε ξαναεπισημάνει,  πως επί δυόμιση τώρα χρόνια οικονομικός αιμοδότης της συγκριμένης ( τουλάχιστον ) Δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης – αποχέτευσης , είναι κυρίως αν όχι αποκλειστικά , η δημοτική ενότητα της Αμφίκλειας και οι Δαδιώτες .
Η μεγάλη αυτή αλήθεια , δυστυχώς διαρκώς αποκρύπτετε όχι νομίζω ηθελημένα αλλά χαζοειδώς και ίσως εκ πραγματικής αγνοίας ως προς το είδος και τις διαστάσεις του προβλήματος . 
Οι άλλες δυο ενότητες , της Ελάτειας και Τιθορέας , επικουρικά μόνο συμβάλουν στα έσοδα από ύδρευση άσε να μην καταπιαστώ τώρα και με την άρδευση , άλλη αμαρτία κι αυτή …) αφού περίπου λιγότεροι απ` τους μισούς κατοίκους τους , πληρώνουν τους λογαριασμούς τους .
Κι αυτό το στοιχείο, με βάση τον αριθμό των καταναλωτών  γιατί ως προς το ποσοστό του συνόλου των χρηματικών απαιτήσεων , αυτό δεν ξεπερνά νομίζω το  38%  !
Οι υπόλοιποι πάντως , παριστάνοντας μάλλον τους …. αδικημένους αφού έτσι τους βολεύει ) αδιαφορούν παντελώς για τις υποχρεώσεις τους ως προς τις υπηρεσίες ύδρευσης που εν τω μεταξύ ανελλιπώς απολαμβάνουν ( και αζημίως εννοείται μέχρι τώρα ),  είτε  γιατί εξαπατηθέντες διαχρονικά από διάφορους τζιτζιφιόγκους αιρετούς των περιοχών τους , πίστεψαν ανοήτως και αφελώς στην απ` τους “πονηρούς” αυτούς  ευαγγελιζόμενη σεισάχθεια  δημοτικών  χρεών !!  Είτε  γιατί και πάλι παραπλανημένοι δυστυχώς ως αφελή θύματα  των ίδιων τζιτζιφιόγκων , ελπίζουν  ίσως τώρα ( όπως και τους υποσχεθήκαν ) σε ευνοϊκότερη έστω μεταχείριση, ή ρύθμιση ευμενέστερη για τις οφειλές τους .
Ότι κι αν συμβαίνει απ` τα δυο πάντως , ξεκάθαρο είναι πως αυτό γίνεται εις  βάρος όλων των υπολοίπων συνεπών και καλοπληρωτών συμπολιτών τους και κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να συνεχισθεί ούτε να γίνει ανεκτό πλέον .
Για να συνηδειτοποιήσουν λοιπόν έστω και ακροθιγώς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους , τόσο οι πολίτες εκείνοι που αμελούν ή ενσυνήδειτα “ξεχνούν” τις υποχρεώσεις τους , αλλά και εκείνοι όμως που κατά σύστημα τους σπρώχνουν  στην ασυνέπεια και την άρνηση , όσο βεβαίως και αυτοί που αποφασίζουν και διοικούν το Δήμο, θα αναφέρω  χωρίς δύσκολες και κουραστικές λεπτομέρειες κάποιους αριθμούς που θα μας βοηθήσουν ελπίζω όλους να κατανοήσουμε  το σημαντικότατο οικονομικό βάρος που μετατίθεται στις πλάτες των καλοπληρωτών δημοτών , απ` την τακτική του δεν  πληρώνω γιατί έτσι μου αρέσει ,  αρκετών  πονηρών? και μπαταχτζήδων? συμπολιτών μας ( με …. ή χωρίς καθοδήγηση ).
Η ΔΕΥΑΕΤ  ως διαδημοτική εταιρεία  εκκαθαρισμένη πλέον , κληροδότησε  στον νέο Δήμο χρέη  που στο σύνολό τους σήμερα φτάνουν και ίσως ξεπερνούν τα  500.000 ευρω .
Τα δάνεια  της πρώην εταιρείας , είναι άλλα περίπου 700.000 ευρώ .
Σε αυτά τα ποσά προστίθενται τελευταίως και 100-120.000 ευρώ που αφορούν  διεκδικήσεις για παροχή υπηρεσιών παρελθόντων ετών , νομικών συμβούλων , λογιστών , παρόχων ειδικού λογισμικού  κ.αλ .
Οι παλιές οφειλές της ΔΕΥΑΕΤ  (  ρυθμισμένες βέβαια το 2011 για να μην ξεχνιόμαστε πότε , από ποιους  και πως άρχισε η εξυγίανση της αμαρτωλής αυτής εταιρείας ) προς τη ΔΕΗ είναι περίπου άλλες 250.000 ευρω . Το σύνολο λοιπόν των υποχρεώσεων σε πολύ αδρές γραμμές ανέρχεται σήμερα σε  1.600.000 !!! ( πολύ καλά βλέπετε δυστυχώς….!, ένα εκατομμύριο εξακόσιες  χιλιάδες  ευρώ περίπου! )
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια και όλες οι άλλες δαπάνες που εν τω μεταξύ πραγματοποιηθήκαν απ` τον ίδιο το Δήμο, άλλοτε νόμιμα κι άλλοτε παράτυπα  και ενώ η εν λόγω εταιρεία  υφίστατο ή τελούσε υπό εκκαθάριση , γιατί τότε αγαπητοί φίλοι το ποσό που προανέφερα θα ήταν κατά πολύ “παχουλότερο” !!
Οι πολίτες λοιπόν της Αμφίκλειας και της ενότητάς της ( μαζί τους και οι τέσσερις περίπου στους δέκα πολίτες των άλλων ενοτήτων Ελάτειας και Τιθορέας ως προς τον αριθμό τους μόνο όπως είπαμε κι όχι ως προς το σύνολο των οφειλών  τους ) καλούνται να πληρώσουν αυτό το υπερμεγέθες χρέος, όπως ακριβώς εκόντες-άκοντες κάνουν ήδη εδώ και δυόμιση τώρα χρόνια !!
Τι έχουν πληρώσει οι δυστυχείς αυτοί μέχρι σήμερα ??
Τοκοχρεωλυτικές δόσεις δυόμιση ετών επί δανείων της ΔΕΥΑΕΤ  με επιτόκιο μάλιστα που ανέρχεται τελικώς με τις διάφορες επιβαρύνσεις σε 7 - 7,5%  περίπου .
Έξοδα επισκευών δικτύων ύδρευσης ( πχ  Ζέλι περίπου 70.000 + ) . Έξοδα συντήρησης γεωτρήσεων,  επισκευής μηχανημάτων , προμήθεια αναλωσίμων κλπ.
Δαπάνες κατανάλωσης ρεύματος πολλών χιλιάδων ευρώ  για την περίοδο των τελευταίων δυόμιση ετών, πέραν εκείνων  που ρυθμίστηκαν στις αρχές του 2011.
Επεκτάσεις δικτύων , αγορές υδρομετρητών γιατί σε ολόκληρα χωριά εκεί στα νοτιοανατολικά δεν υπήρχαν καν υδρομετρητές ή εντελώς ξαφνικά πάθαιναν βλάβηδήθεν ),  πληρωμές πρόσθετου εποχικού προσωπικού , μισθοδοσία υπαλλήλων  κλπ . 
Νέες μελέτες  αντικατάστασης παλιών δικτύων καθώς και επέκτασης δικτύων ύδρευσης τόσο στην Κάτω Τιθορέα και στην Ελάτεια όσο και σε άλλες τοπικές κοινότητες των ενοτήτων αυτών 
Επικαιροποίηση επίσης παλαιών μελετών για δίκτυα άρδευσης – ύδρευσης  και την κατασκευή νέου αγωγού από Τρύπη Βελίτσας κ.αλ.
Τώρα πάλι πολύ πρόσφατα διαβάζω στις αποφάσεις του ΔΣ προχθές μόλις , με άλλη αφορμή , έγραφα γιαυτό το περίεργο … )  για ένα έργο μετατόπισης  μόνο 160 μέτρων ενός αγωγού άρδευσης στη Βελίτσα , αξίας 58.000 + ΦΠΑ 23% = 72.000ευρω !!!! . Απίστευτο? κι όμως αληθινό . Μάλιστα , 72.000 ευρώ  παρακαλώ .
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά  μας προέκυψε εσχάτως και δικηγόρος τις , με διεκδικούμενη εκ του παρελθόντος αμοιβή του άλλα  55.000 , + έτερος επίσης  δικηγόρος με διεκδίκηση 6.000 ευρώ για προ τριετίας τετραετίας  υπόθεση , που αφορούσε στις τεχνικές αστοχίες του έργου ύδρευσης  Ζελίου για τις οποίες εν τω μεταξύ δεν έχει ζητηθεί ευθύνη μέχρι ώρας από κανέναν !
Όπως  και εσείς αγαπητοί φίλοι θα διαπιστώνετε εξ όλων αυτών που τώρα διαβάζετε , εδώ πρόκειται για τρέλα κι απίστευτη τσαπατσουλιά  ίσως και κάτι πολύ παραπάνω .  Που όμως για χρόνια ολόκληρα επικρατούσε ετούτη η απαράδεκτη κατάσταση σ` αυτή την  “απίθανη” πάλαι ποτέ ΔΕYΑΕΤ κάτω απ` τη μύτη των δημοτών και σε άγνοια βεβαίως σχεδόν του συνόλου των πολιτών της Ελάτειας και της Τιθορέας που μοιραία παρακολουθούσαν εκ του περιθωρίου .  
Μόνο Κύριος οίδε τι ακριβώς συνέβαινε  τότε στην εταιρεία αυτή και βέβαια τώρα τα “λουζόμαστε”  όλοι μαζί αυτά τα συμβαίνοντα και με εξαιρετική μάλιστα οδύνη  εμείς της ενότητας Αμφίκλειας  που δεν έχουμε επιτέλους και καμιά απολύτως ευθύνη για την αθλιότητα αυτή της πρώην ΔΕΥΑΕΤ.
Δεν ξερώ τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε ακόμα , επιφυλλασόμεθα βέβαια , αλλά τέλος πάντων όλα αυτά ξεπερνούν θεωρώ τα όρια του κωμικού  εμβαίνοντας ασφαλώς στη σφαίρα του τραγικού !!
Αν τώρα ,- επανερχόμενοι στο θέμα -, αθροίσουμε τις επιμέρους αυτές δαπάνες και τις διαρκείς  οικονομικές υποχρεώσεις που αναφέραμε , θα υπερβούμε βέβαια  τα  2.000.000 ευρω !!! Επαναλαμβάνω, 2.000.000ευρω ! Είστε ακόμη όρθιοι συμπολίτες μου, ή μήπως καταρρεύσατε ?
Ερωτάσθε μετά απ` αυτά , αγαπητέ κύριε Δήμαρχε :
Η συμμετοχή των πολιτών της Δημοτικής ενότητας της Αμφίκλειας στη δημιουργία  αυτού του εφιαλτικού σκηνικού χρεών , σε τι ακριβώς έγκειται παρακαλώ , ώστε να καλούνται αλλά και να υποχρεούνται αυτοί μόνοι να αποπληρώνουν αγογγύστως όχι μόνο σήμερα αλλά από διετίας και πάνω  το δυσθεώρητο αυτό χρέος , μαζί βέβαια και με τους λιγοστούς συνεπείς και φιλότιμους συνδημότες τους των άλλων δημοτικών ενοτήτων Ελάτειας και  Τιθορέας όσους τέλος πάντων εννοούν να αναγνωρίζουν τις οφειλές τους και να τις εξυπηρετούν κανονικά ??.
Μοιάζουμε για αφελείς άραγε εμείς οι Δαδιώτες και όλοι οι άλλοι που τακτοποιούν με συνέπεια και με νομιμότητα αυτές τις υποχρεώσεις τους , ή έτσι επιθυμείτε εσείς μερικοί να μας βλέπετε ?  
Προ εξαμήνου ο αναπληρωτής σας Αντιδήμαρχος και συνεργάτης σας κ. Δήμαρχε ,  αποφάσισε  ( εν γνώση σας  φαντάζομαι και με την ανοχή σας ) να καλέσει με  “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ” τους οφειλέτες  των Νοτιοανατολικών κοινοτήτων του Δήμου (αρμοδιότητας πρώην ΔΕΥΑΕΤ  )  να υποβάλουν  ενστάσεις  για τους προ ετών λογαριασμούς τους ύδρευσης , υποδεικνύονταςμάλιστα δημόσια και κάποιους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν στις ενστάσεις τους οι διάφοροι αυτοί ενιστάμενοι , πχ υπερβολικές χρεώσεις , διαρροές , ζημιές κλπ .
Πάλι καλά που δεν υπεδείχθησαν αρμοδίως και λόγοι παραπέμποντες  σε λιμούς , σεισμούς , καταποντισμούς  και τα τοιαύτα….
Όποιος όμως αντιλαμβάνεται έστω χονδροειδώς τι γίνεται γύρω του και έχει αμυδρή υποψία περί των δημοτικών νομίμων λειτουργιών  τις οποίες υποτίθεται πως υπηρετεί ως αιρετός με το θεσμικό του αξίωμα , φυσικά και θα γνώριζε , πως τόσο η κοινή λογική όσο όμως και το νομοθετικό πλαίσιο δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια για κάτι τέτοιες ερμηνείες , πρωτοβουλίες και ακροβασίες .
Δεν επιτρέπουν δηλαδή την ετεροχρονισμένη εκπρόθεσμη ένσταση  όταν κι όπως του κατέβει του καθενός και πχ  για καταναλώσεις νερού προ επταετίας-εξαετίας  ή πενταετίας  ή τριετίας  κλπ . Δυστυχώς αυτό όμως επιδιώκονταν μέσω της ανακοινώσεως του συγκεκριμένου Αντιδημάρχου και με την επίσημη προτροπή προς τους δυστυχείς αυτούς και κατ` επανάληψη εξαπατηθέντες δημότες , να προβούν σε κατάθεση ενστάσεων , εκ προοιμίου βέβαια παρανόμων και ως διαδικασία  και ουσία  .
Δεν ξέρω ποιος , ή ποιοί χρεώνονται  αυτή την “ελαφρότητα”, αλλά  είναι πλέον καιρός νομίζω , οι μεν άσχετοι νααυτοπεριορίσουν κατά το δυνατόν τη δράση τους στο Δήμο προς όφελος βέβαια των Δημοτικών υποθέσεων , οι δεψευτοπολιτικάντηδες να συνηδειτοποιήσουν πως οι  υποσχέσεις  αυτού του τύπου, δεν θα έχουν καμιά απολύτως τύχη για να αποδειχθούν  αληθινές .
Τους υποσχόμαστε μάλιστα εμείς όσο ο Θεός μας το επιτρέπει ), πως τερτίπια , κόλπα , κουτοπονηριές  και επινοήσεις  για ευνοϊκή και σκανδαλώδη  ρύθμιση υποθέσεων και  χρεών ενός μέρους δημοτών σε βάρος όλων των  υπολοίπων, όπως ορισμένοι ασφαλώς απεργάζονται,  δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά ούτε θα τελεσφορήσουν .
Γιαυτό ας μην εκτίθενται αδίκως . Έχουν καλή γνώση οι φύλακες …. και δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να το επιτρέψουν .
Αφού λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κατέρρευσε πλέον και αυτή  ακόμη η φρούδα ελπίδα ορισμένων “πονηρών” ως προς τη δυνατότητα και το ενδεχόμενο χρεοαποφυγής , που τους είχαν κάποιοι υποσχεθεί , δικαιολογούμαι πιστεύω να ρωτήσω κ . Δήμαρχε , για ποιον ακριβώς λόγο διαιωνίζεται ακόμη μέχρι τώρα αυτό το πασιφανώς άδικο , παράλογο και φαύλο καθεστώς ως προς τις χρεώσεις και τις εισπράξεις ύδρευσης-άρδευσης  στις ενότητες `Ελάτειας και Τιθορέας ??
Στέλνετε λογαριασμούς στην Αμφίκλεια μετά από ενάμιση χρόνο και ξεχνάτε όμως να κάνετε το ίδιο και στις άλλες δυο δημοτικές κοινότητες , τουλάχιστον !
Το οικονομικό φορτίο των πολλών αυτών χρεών ( 2.000.000 + ) που αναφέραμε παραπάνω και που μας επιφύλαξε η συνένωση με τους δυο άλλους  πρώην Δήμους Ελάτειας και Τιθορέας , είναι πλέον πολύ βαρύ για τους πολίτες της ενότητας της Αμφίκλειας να το κουβαλούν σχεδόν μόνοι τους και συνεχώς μέχρι τελικής εξοφλήσεώς τους .  Έλεος ….
Σε μια σύγχρονη δημοτική λειτουργία , η αντίληψη για την κοινή πορεία , η συναίνεση και η αλληλέγγυα θέση σε κάθε δυσκολία , βεβαίως και μας βρίσκουν σύμφωνους .
Και αυτό το είπαμε  φωναχτά και δημόσια  πρώτοι και καλύτεροι εμείς .  Ξεκάθαρα μάλιστα , επανειλημμένα  και σθεναρά  (όπως πολλοί ίσως θα θυμούνται ), απ` την πρώτη κιόλας στιγμή στην αρχή της θεσμικής αυτής αλλαγής που μας έφερε ως εδώ , στον νέο Καλλικρατικό Δήμο.
Όμως άλλο αυτό κι άλλο η εμφανώς συνεχιζόμενη εντελώς άδικη μεταχείριση και ως προς την είσπραξη των εσόδων και ως προς την κατανομή και αξιοποίηση των πόρων, γιατί και σ` αυτή τη διάσταση υπάρχει μέγα  και ανομολόγητο πρόβλημα !.
Όσοι απ` τους καταναλωτές της πρώην ΔΕΥΑΕΤ χρωστούν στο Δήμο ( και είναι πάρα πολλοί αυτοί , μερικοί μάλιστα με οφειλές και προ εξαετίας σχεδόν ) θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους έτσι όπως αυτά έχουν βεβαιωθεί και προκύπτουν μέχρι σήμερα με τις νόμιμες προσαυξήσεις τους .
Η μόνη ρύθμιση που είναι επιτρεπτή αλλά και λογική , αφορά τον διακανονισμό σε δόσεις του συνολικού οφειλόμενουποσού και τίποτε περισσότερο .
Ο διακανονισμός αυτός θα πρέπει κατ` αρχην να αφορά  το συνολικό ποσό που προκύπτει απ` τις καταναλώσεις ανά τετράμηνο και ως έχουν αυτές μέχρι το τέλος του 2011 ( τέλος εποχής για την ΔΕΥΑΕΤ ), τιμολογημένες με το ισχύον καθεστώς χρεώσεων ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης .
Για τις υπόλοιπες καταναλώσεις εντός του 2012 και ως τον Αύγουστο του 2013 ( δεύτερο τετράμηνο ) ένας ακόμη  ενιαίος λογαριασμός χωρίς όμως προσαυξήσεις αυτός  αφού δεν είχαν εν τω μεταξύ εκδοθεί και σταλεί προς είσπραξη λογαριασμοί ύδρευσης της περιόδου αυτής .
Οποιαδήποτε άλλη “τακτική” και μεθοδολογία , ως προς το θέμα της είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών , θα ήταν επιεικώς  απαράδεκτη και ασφαλώς παράνομη  ως χαριστική και με ιδιαίτερη μεταχείριση προς “ορισμένους” , σε βάρος βεβαίως όλων των άλλων  δημοτών και οπωσδήποτε  των γενικών συμφερόντων του Δήμου .
Ενστάσεις που έχουν υποβληθεί ενδεχομένως κατά το παρελθόν, αποδεδειγμένα όμως εγκαίρως και εντός των επιτρεπόμενων χρονικών περιθωρίων απ` την παραλαβή του ειδοποιητηρίου  πληρωμής απ` τον ενδιαφερόμενο και που δεν έτυχαν τότε ως έπρεπε , της προσοχής και του ενδιαφέροντος των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΥΑΕΤ  ίσως  με ευθύνη ή και αμέλεια των στελεχών και υπαλλήλων της εταιρείας  εν μέσω εκείνης της γενικευμένης αταξίας και φαυλότητας που επικρατούσε στη διοίκηση και στη διαχείρισή της , είναι δυνατόν  αναλόγως και των περιπτώσεων, να εξεταστούν τέτοιες εμπρόθεσμες  τότε ενστάσεις , αφού βεβαίως ζητηθούν πρώτα  και οι απαραίτητες επαρκείς εξηγήσεις των τότε μακάριων ! αρμοδίων για την τυχόν συστηματική αγνόηση υπαρχόντων ενστάσεων .
Αν κ. Δήμαρχε εσείς και κυρίως οι υπεύθυνοι αιρετοί συνεργάτες σας μετά των αρμοδίων υπαλλήλων , συνεχίσετε να μην αντιλαμβάνεστε την ανάγκη και τον τρόπο άμεσης , συνολικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των λογαριασμών ύδρευσης  μέχρι εν πρώτοις και το Δεκέμβριο του 2012 για όλες της δημοτικές ενότητες και τις κοινότητές τους, τότε προφανώς  το χρονικό άνοιγμα στις εισπράξεις ύδρευσης λόγω του αμαρτωλού ενάμιση προηγούμενου χρόνου απραξίας , δυστυχώς θα  διαιωνίζεται αμείωτο .
Απαιτείται λοιπόν και έτσι έπρεπε ήδη να είχε συμβεί , η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να γίνει με την αποστολή ενός συνολικού χρεωστικού  με όλες τις ανεξόφλητες ανά τετράμηνο οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 και ενός ακόμη επίσης συνολικού χρεωστικού με τις καταναλώσεις από 1-1-2012 μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 .
Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν  οι ακριβείς μετρήσεις των υδρομέτρων για κάποια τετράμηνα , ας εκτιμηθεί η χρέωση στη βάση της κατανάλωσης του αντίστοιχου περσινού ή προπέρσινου τετράμηνου , ή στο μέσο όρο όλης της προηγουμένης ή παλιότερης χρονιάς .
Και μιας και μιλάμε για μετρήσεις .
Είναι επίσης ανάγκη να γίνει κατανοητό απ` τη Δημοτική αρχή, πως η έλλειψη προσωπικού δεν είναι ισχυρός και αποδεκτός πλέον λόγος αλλά μάλλον προσχηματικός , για την συνεχιζόμενη μη βεβαίωση και την ομαλή ροή εσόδων στα ταμεία του Δήμου .
Η έλλειψη κυρίως τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού είναι πράγματι υπαρκτή , δεν εξέλειπαν όμως και οι τυχών άλλοι τρόποι εκτέλεσης των εργασιών αυτών που υπολείπονται .
Σας προτείνουμε για μια ακόμη φορά , να σκεφτείτε εναλλακτικά , παραγωγικά , έξυπνα και αποτελεσματικά .  Να επιλέξετε , να αποφασίσετε και να αναθέσετε την καταμέτρηση των καταναλώσεων αλλά και παράλληλα τις επιδιορθώσεις των υδρομετρητών , την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συνδέσεων κλπ , σε ιδιώτες καταμετρητές , ελεγκτές και παράλληλα συντηρητές κατά προτίμηση υδραυλικούς της περιοχής μας , στους οποίους μπορείτε να αναθέσετε τις συγκριμένες εργασίες  με σύμβαση έργου .
Το κόστος της σύμβασης αυτής που θα είναι και πολύ λιγότερο απ` το σημερινό για την ίδια ακριβώς εργασία , θα καλύπτεται ανταποδοτικά μέσω των λογαριασμών ύδρευσης και με χρέωση ανά υδρόμετρο και ανά μέτρηση ,  πχ  με αντίτιμο της τάξεως του ενός ( 1 ) ευρώ ανά  παροχή  που μου φαίνεται ως λογική μάλλον αμοιβή .
 Έτσι διασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα της χρέωσης , διασφαλίζεται επίσης η έγκαιρη και έγκυρη καταγραφή των καταναλώσεων , εντοπίζονται και επιδιορθώνονται άμεσα  κάποιες μικρές βλάβες των υδρομετρητών , των αγωγών και των συνδέσεων , ελέγχεται επιτόπου η καλή λειτουργία ή όχι του υδρομέτρου και καταγράφεται αμέσως η πιθανή ανάγκη αντικαταστάσεώς του . Εισέτι δε αποφεύγονται , ή μειώνονται εν πάση περίπτωση αισθητά και οι αντιδικίες της υπηρεσίας με δημότες καταναλωτές ως προς τις λάθος μετρήσεις λόγω βλάβης του μετρητή ή εμφανούς διαρροής κλπ  και τέλος , - σημαντικό κι αυτό- , απελευθερώνεται μόνιμο προσωπικό ( μιας και οι μετρήσεις διαρκούν αρκετές ημέρες που έτσι πλέονθα αξιοποιηθεί σε άλλους  τομείς που έχουν άμεση ανάγκη ενισχύσεως .
Ο τρόπος αυτός που προτείνουμε , ως αντιλαμβάνεται κανείς , λύνει αμέσως  και δια παντός υφιστάμενα προβλήματα , είναι απείρως  αποτελεσματικότερος  , αναγκαίος  μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες για το Δήμο , οικονομικότερος  και επομένωςσυμφερότερος για όλους .
Τελειώνοντας κ. Δήμαρχε ,  επισημαίνω πως βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και δεν έχετε ακόμη καν προχώρηση στη βεβαίωση των χρεώσεων του πρώτου αυτού επταμήνου του 2013 καθώς και όλου του 2012 .
Ανεχόμενος κ. Δήμαρχε  τις παραλείψεις και την αδιαφορία  όσων αιρετών συνεργατών σας αλλά και όσων δημοτικών υπαλλήλων και υπηρεσιών  είναι επιφορτισμένοι με το αντικείμενο των βεβαιώσεων και των εισπράξεων αυτών,  συμβάλετε δυστυχώς έστω και αθέλητα στο να συνεχίζεται και ακριβώς να επαναλαμβάνεται , ως φάρσα όμως αυτή τη φορά , η αχαρακτήριστη και επιζήμια για τα οικονομικά του Δήμου , αδράνεια  του 2012 .
Σας εκθέτουν όλοι αυτοί κ. Δήμαρχε και σας καθιστούν με την ασχετοσύνη και την ασυνέπειά τους  συνυπεύθυνο  υπόλογο για το ασύλληπτο και επιζήμιο αυτό αλλαλούμ . Κατανοήστε το .
Είναι ανάγκη άμεση κ. Δήμαρχε να αναζητήσετε ευθύνες και επιτελούς να τις αποδώσετε εκεί που ανήκουν . Πάρτεπρωτοβουλίες , τραβήξτε αυτιά ….
Παράλληλα να επιβάλετε  πάραυτα , την εφαρμογή των παγίων διαδικασιών  είσπραξης των οφειλομένων  απ` όλους  τους απολαμβάνοντες των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης , δίχως καμιά εξαίρεση , ή παλινωδίες , πειραματισμούς και εν γένει άθλια και ηλίθια παιχνίδια ορισμένων αιρετών σας και σε βάρος  όλων ημών των  υπολοίπων συνεπών στις υποχρεώσεις μας δημοτών .
Επιτροπές  για εξέταση τάχα …. εκπροθέσμων  ενστάσεων και άλλες  παρόμοιες  κουτοπονηριές και αστειότητες που εσχάτως ακούω , ούτε να το σκέπτονται καθόλου ορισμένοι άσχετοι αυτοδιοικητικοί , συνεργάτες σας και μη , που παριστάνουν τους φωστήρες ενώ έχουν μεσάνυχτα . Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους !
Τους υπόσχομαι , πως μαζί και με όλους εκείνους τους συνδημότες μας της Τιθορέας και της Ελάτειας που ήδη με δημόσια ανακοίνωσή τους εδώ και τέσσερις - πέντε μήνες  προειδοποίησαν τους πάντες και σωστά έπραξαν ) για τις επιπτώσεις της τυχόν υλοποίησης μιας τέτοιας παρανοϊκής και παρανόμου  πράξεως , ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέψουμε  την επικράτηση της αυθαιρεσίας έναντι της λογικής και της νομιμότητος .
                                                                        ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου