Σάββατο, Αυγούστου 10, 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΧΟ`Ι`ΔΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε χθες νωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων , κύριος  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης , στις  σεισμόπληκτες περιοχές  της Λοκρίδας  μεταφέροντας και το κυβερνητικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη δοκιμαζόμενη περιοχή μας .
Συνοδευόμενος ο Υπουργός  απ` τον Δ/τη του ΟΑΣΠ και του Γεωδυναμικού ινστιτούτου κύριο Ν. Παπαδόπουλο καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες , προήδρευσε  σε κλειστή σύσκεψη στο Δημοτικό κατάστημα στην Αμφίκλεια  , ενημερώνοντας αλλά και κυρίως εξημερωνόμενος  για τη συνεχιζόμενη σεισμική διέγερση της περιοχής και τις επιπτώσεις απ` το φαινόμενο αυτό τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο για τους κατοίκους όσο όμως και σε υλικές ζημιές .
Ο κ. Υπουργός  μετέφερε και τις επίσημες ενημερώσεις απ` τους πλέον αρμόδιους για αυτές τις περιπτώσεις επιστήμονες και τα Πανεπιστημιακά ερευνητικά και σεισμολογικά κέντρα  της χώρας , που όλοι τους παρακολουθώντας συνεχώς και  στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας συνιστούν ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση , εκφράζοντας παράλληλα την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, όπως και τα έως τώρα  δεδομένα δικαιολογούν.
Στην Αμφίκλεια , ο Υπουργός παρέμεινε περίπου μια ώρα  και πριν την αναχώρησή του  θέλησε να έχει μια τρόποντινά  ιδίαν αντίληψη της επικρατούσας τοπικά κατάστασης και  γιαυτό συνοδευόμενος από παριστάμενους, περπάτησε για λίγο σε δρόμους της Αμφίκλειας αποκομίζοντας μια κάποια εντύπωση κι από τυχαίες  συναντήσεις που είχε καθ` οδόν με πολίτες της Αμφίκλειας .

Στον κύριο Υπουργό , έθεσαν υπόψη του μια σειρά απ` τα πρώτα προβλήματα που δημιουργηθήκαν και τον τρόπο που ως ένα βαθμό αυτά αντιμετωπίζονται  μέχρι σήμερα , ο Δήμαρχος κ. Ντούρος , ο τοπικός Αντιδήμαρχος  κ.Σκουρολιάκος  και ο τοπικός Πρόεδρος κ . Ποζιός . Παράλληλα  ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Υπουργού ώστε το γρηγορότερο δυνατόν με την γενναία συνδρομή της Πολιτείας να ξεπεραστούν , να επουλωθούν και να αποκατασταθούν εν πρώτοις  οι σοβαρότερες  ζημιές τόσο στα ιδιωτικά κτήρια όσο και στα Δημοτικά καθώς και στις υποδομές που πιθανόν όχι μόνο δοκιμαστήκαν αλλά και υπέστησαν βλάβες απ` το συνεχές αυτό ταρακούνημα .
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου και του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται , όσο και της κυβερνήσεως , για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που δυστυχώς  δημιουργούνται από τέτοιου είδους φαινόμενα .
Στη συνέχεια ο κύριος Υπουργός αναχώρησε για το Ρεγγίνη  και Καμένα Βούρλα  όπου και εκεί ο σεισμός και η μετασεισμική ακολουθία , δημιούργησε αρκετά προβλήματα και ζημιές .
Υπενθυμίζω πως με δήλωση συμπαθείας και συμπαράστασης , μόλις προχθές και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αβραμόπουλος έθεσε στη διάθεση της περιοχής και των τυχών αναγκών που θα προέκυπταν απ` το οδυνηρό κτύπημα του Εγκέλαδου , τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας  και τα οποία κατέστησε σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο και παροχή άμεσης και έμπρακτης  αρωγής .
Στο πλευρό των πληγέντων και δοκιμαζόμενων κατοίκων της περιοχής τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης  κύριος  Κλέαρχος Περγαντάς , κινητοποιώντας και τις περιφερειακές υπηρεσίες απ` την πρώτη κιόλας στιγμή .  
Οι βουλευτές όμως ( όλοι ) του Νομού μας , στάς καλοκαιρινάς εξοχάς προφανώς αναπαυόμενοι , έλαμψαν δια της απουσίας των, όπως και οι εκπρόσωποι των διαφόρων κοινοβουλευτικών κομμάτων , κοπτομένων κατά τα άλλα βεβαίως για τις τύχες και την εν γένει προστασία του λαού και που όταν οι ίδιοι για ψύλλου- πήδημα  παριστάμενοι εδώ κι εκεί ηγούνται διαμαρτυριών κλπ  κάνοντας αισθητή και “καταναλωτική” την παρουσία τους … πολιτευόμενοιμετ` ευτελείας στην περίπτωσή μας όμως εσίγησαν και απείχαν .
Λόγω του εκτάκτου χαρακτήρα της επίσκεψης αυτής του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη στην Αμφίκλεια  ( και μόνογιαυτό ? ), φαντάζομαι πως δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν στη σύσκεψη αυτή οι λοιποί Αντιδήμαρχοι και οι τοπικοί Πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου μας αλλά και πέραν του Δήμου μας , πχ και εκπρόσωποι των όμορων κοινοτήτων που βιώσαν και εκεί τις συνέπειες του Εγκέλαδου  όπως για παράδειγμα  οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού ( Πολύδροσο κλπ ) , ίσως και Γραβιάς κ.αλ.  
Θα ήταν νομίζω χρήσιμο , με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Ντούρου ( και αφού δεν κατέστη δυνατόν χθες ναπαρευρεθούν ) να  οργανωθεί σχετικά με το δύσκολο αυτό θέμα που μας προέκυψε ξαφνικά , μια σύσκεψη τις επόμενες  μια - δυο μέρες στην Αμφίκλεια , όλων αυτών των τοπικών παραγόντων-εκπροσώπων και με τη συμμετοχή ειδικών του ΤΕΕ , της  Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Στερεάς  για να συζητηθούν και εξεταστούν οι εξελίξεις  τα προβλήματα και οι επιπτώσεις του σεισμού και των συνεχιζόμενων μετασεισμών στις επί μέρους κοινότητες , ώστε αλληλοενημερωνόμενοι και ανταλλάσοντας εμπειρίες και απόψεις αλλά έχοντας “δίπλα” και τους επιστημονικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες , να σχεδιαστεί , να οργανωθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκατάστασης των ζημιών κατά το δυνατόν συλλογικότερα και συνολικότερα , για καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα .
Αλλά έως τότε , να ληφθεί μέριμνα και για την αρτιότερη και μονιμότερη ( ίσως μελλοντικά ) επιστημονική παρακολούθηση της περιοχής και του φαινόμενου αυτού, μέχρι πλήρους εξαντλήσεως της δυναμικής που παρουσιάζει .
Θεωρώ επιβεβλημένο να επισημάνω , πως στο Δήμο μας υπάρχουν περιπτώσεις μοναχικών ανθρώπων, ηλικιωμένων, αρρώστων και γενικά αδύναμων να γρηγορούν , που η επικρατούσα όντως αγχωτική αυτή κατάσταση θα τους αυξάνει οπωσδήποτε το αίσθημα της ανασφάλειας και η πιθανή ανημπόρια τους θα τους δημιουργεί δικαιολογημένες φοβίες ίσως και πανικό .
Είναι απόλυτη ανάγκη να βρεθούμε κοντά σ` αυτούς τους συνανθρώπους μας όλοι εμείς , οι γείτονές τους , οι τυχών μακρινοί συγγενείς , οι γνωρίζοντες τέλος πάντων αυτά τα πρόσωπα ώστε με την έμπρακτη συμπαράστασή μας  να τους εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας  και προσωρινής έστω ηρεμίας και ανακούφισης .
Αλλα και ο Δήμος με τις υπηρεσίες του και κυρίως με τους  εργαζομένους  του “βοήθεια στο σπίτι” θα πρέπει να στέρξει σ` αυτές τις περιπτώσεις και εντός του Σαββατοκύριακου ( όχι μόνο από Δευτέρα και τις καθημερινές ! ), ώστε να ελεγχθούν οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων και να τους δοθεί η αίσθηση πως εμείς οι συνάνθρωποί τους είμαστε δίπλα τους , αλλά και ο Δήμος τους  με τις υπηρεσίες του δεν τους αγνοεί αλλά τους σκέπτεται , τους νοιάζεται , τους φροντίζει και τους συμπαραστέκεται πάντοτε και τώρα μάλιστα σ` αυτή τη δύσκολη συγκυρία ακόμη περισσότερο και με μεγαλύτερη προσοχή , φροντίδα και ενδιαφέρον .
Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό και ένδειξη ανθρωπιάς και ευαισθησίας .
Επίσης θα έλεγα , πως αν ορισμένοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους , είτε γιατί τα σπίτια τους κρίθηκαν ήδη ακατάλληλα , είτε γιατί έχουν υποστεί έστω και πρωτοβάθμιες ζημιές ή και σοβαρότερες και πιθανόν κάποια μέλη της οικογενείας αισθάνονται “άβολα” και δεν επιθυμούν ( όπως είναι και απολύτως λογικό ) να διαμένουν για κάποιες μέρες σ` αυτά , καλό και απαραίτητο κρίνω πως θα ήταν , ο Δήμος να φροντίσει να μετακινηθούν και να διαμείνουν οι άνθρωποι αυτοί σε κάποιους ξενώνες με έξοδα  δικά του , ή αν επιθυμούν , λόγω και των καλοκαιρινών συνθηκών , να διανυκτερεύουν και να μείνουν για λίγες μέρες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , το οποίο είναι πανεύκολο να ετοιμαστεί και να τους φιλοξενήσει άρτια και σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον .
Κάποιοι μοναχικοί και ηλικιωμένοι που προείπαμε , ενδεχομένως και άρρωστοι ή έχοντες κινητικά προβλήματα , ας μεταφερθούν με μέριμνα του Δήμου στο Κέντρο Υγείας για να τύχουν εκεί προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης καθώς και να αισθανθούν πιο ασφαλείς και σίγουροι ,  αφού ως γνωστόν το Κέντρο διαθέτει  πλήρως εξοπλισμένους θαλάμους νοσηλείας ( υποτίθεται ) και οι οποίοι βέβαια κατέχονται συνεχώς έως σήμερα απ` τουςαπολαμβάνοντες τον ύπνο του δικαίου γιατρούς που …. εφημερεύουν .
Με την ευκαιρία επισημαίνουμε  πως τα δωμάτια αυτά εντός του Κέντρου Υγείας  δεν είναι για να τεντώνουν τα κουρασμένα τους “μέλη” οι γιατροί , ή ενίοτε και το λοιπό προσωπικό του κέντρου . Και εν πάση περιπτώσει για μια - δυο – τρεις βραδιές δεν θα πάθουν και τίποτα του λόγου τους , εαν ψιλοχάσουν και λιγάκι τη βολή τους . Άλλωστε χρόνια τώρα την απολαμβάνουν , εσχάτως μάλιστα και με την συμπαράσταση κάποιων αφελών συμπολιτών μας που ανυποψίαστοι  “χρησιμοποιούνται” για άλλοθι και για αδιατάραχτα  εσαεί  προνόμια των απολαμβανόντων .
Στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου, διάβασα για την ανάγκη κατάθεσης αιτήσεων εκ μέρους των πληγέντωνσχετικά με έλεγχο ζημιών στα σπίτια τους.
Ας μην ξεχνάμε πάντως πως το φαινόμενο εξελίσσεται , δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμη και η συνεχής αυτή καταπόνηση ειδικά στα παλιά πετρόκτιστα σπίτια είναι προφανώς πολύ επιβαρυντική.
Γιαυτό έχω τη γνώμη, πως ο έλεγχος που πραγματοποιείται τώρα θα πρέπει να αφορά μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και εκεί όπου μπαίνει θέμα απρόσκοπτης συνέχισης της διαμονής . Με την εκτόνωση τουφαινομένου , τότε θα πρέπει να γίνει και ο πλήρης ενδελεχής έλεγχος των κτισμάτων , Δημοσιών και  Ιδιωτικών , με λεπτομερή καταγραφή των ζημιών και της κατάστασής τους .
Σχετικά με τις αιτήσεις ελέγχου επισημαίνω , πως οι ηλικιωμένοι μοναχικοί και ανήμποροι συνδημότες μας ( οι περισσότεροι τουλάχιστον απ` αυτούς ) δεν έχουν τέτοια δυνατότητα μετάβασης στο Δημοτικό κατάστημα για να καταθέσουν γραπτό αίτημα ελέγχου της κατοικίας τους .
Έχω την άποψη πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου με όλο το δυναμικό της ( και με ανάκληση αδειών αν υπάρχουν , ακόμη και προσωρινής επιστροφής στην υπηρεσία  και της Μηχανικού της τέως ΔΕΥΑΕΤ που φαντάζομαι να ευαισθητοποιηθεί σε ένα τέτοιο κάλεσμα ανάγκης ) , συνεπικουρούμενη και απ` τις άλλες συναφείς δημοτικές υπηρεσίες  καθώς και με την συνδρομή των μηχανικών που διατηρούν ιδιωτικά τεχνικά γραφεία στην περιοχή μας και για τους οποίους είμαι βέβαιος πως θα υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους την προσπάθεια αυτή ( όπως έχουν προς τιμή τους πράξει κι άλλες φορές , αρκεί να τους ζητηθεί ), θα πρέπει κυριολεκτικά να ανακαλύψουν ακόμη και μόνοι τους σε κάποιες περιπτώσεις , τα σπίτια εκείνα στα οποία διαμένουν ανήμποροι συνάνθρωποί μας και να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους  χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί καμιά γραπτή αίτηση αφού έτσι κι αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο να κατατεθεί από τέτοιους “αδύναμους” ανθρώπους αίτηση ελέγχου ζημιών .
Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια και για τον ευκολότερο εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών , πολλά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν  με την εμπειρία και τη γνώση τους για τον τόπο τους και τους χωριανούς τους, τόσο οι τοπικοί Πρόεδροι και σύμβουλοι , όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι , οι Δημοτικοί υπάλληλοι , οι ιερείς των ενοριών , το « βοήθεια στo σπίτι » , οι ταχυδρομικοί διανομείς , κ.αλ.
Τα σημεία συνάθροισης κοινού , όπως τα δημόσια κτήρια , οι εκκλησιές μας , τα πολιτιστικά και κλειστά Αθλητικά κέντρα , οι στέγες των διαφόρων συλλόγων αν υπάρχουν , τα παλιά σχολικά κτήρια που χρησιμοποιούνται συνήθως ως τοπικά Μουσεία και εκθετήρια , τα Δημοτικής ιδιοκτησίας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  κλπ , καθώς και ορισμένα κτήρια που είναι απ` το παρελθόν καταπονημένα  και σε αμφισβητούμενη κατάσταση ( πχ. κτήριο Μπακάλη παλιά Εθνική Τράπεζα – διατηρητέο Αρχοντικό Σκλαβούνου – διατηρητέο Αρχοντικό ΚαραμανλήΣακαβάρα Οικονόμου –  παλιά οικία Ευσταθίου Πεντεδέκα  - παλιά οικία Τραστόγιαννου - παλιά ιδιοκτησία Αγροτικής νυν Δημοτικό ακίνητο – παλιά οικία κληροδοτήματος Παλασάτζα , καθώς και ορισμένα άλλα  -  μόνο στην Αμφίκλεια αναφέρθηκα - ) , θα πρέπει προσεχτικά να επανελεγχθούν γιατί είναι δυνατόν εκ της υφιστάμενης κατάστασής τους και της τωρινής συνεχούς καταπόνησής τους , να αποτελούν και για όσο χρόνο το φαινόμενο επιμένει , εν δυνάμει περιπτώσεις δημιουργίας μεγάλου κινδύνου για διερχόμενους πολίτες , γείτονες κλπ .
Γιαυτά τα κτήρια για παράδειγμα, δεν θα υπάρξει μάλλον και αίτηση ενδιαφερομένου για έλεγχο, όπως επισημαίναμε πιο πάνω , και επομένως ο επιβαλλόμενος έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ( αυτεπαγγέλτως ).
Τελειώνοντας υπογραμμίζω πως οι βλάβες των δικτύων ( ύδρευσης , αποχέτευσης , άρδευσης , διαφόρων εξωτερικών αγωγών δικτύων κλπ απ` την 7-8-2013 και μέχρι εκτονώσεως του σεισμικού φαινομένου , θα πρέπει λεπτομερώς να καταγράφονται και να υποβάλλονται καθημερινά γραπτώς στο Γραφείο Δημάρχου όπου και θα αξιολογούνται για να αξιοποιηθούν αναλόγως στον κατάλληλο χρόνο .
Επίσης θα πρέπει να τύχει της προσοχής μας , η οικιακή ύδρευση και η ποιότητα του πόσιμου νερού , γιατί σε μερικές ανάλογες περιπτώσεις άλλων περιοχών είχαν παρατηρηθεί ποιοτικές αλλοιώσεις . Αναγκαίος είναι και ο έλεγχος  όλων των Γεφυριών σε επαρχιακό , Δημοτικό και διαδημοτικό οδικό δίκτυο . 
Καλό θα ήταν επίσης , σε λίγες ημέρες και όσο ακόμη ο καιρός είναι καλός , να γίνει εκ νέου έλεγχος κατά μήκος ολοκλήρου του αγωγού και του τσιμεντένιου αύλακος μέσου των οποίων φτάνει το νερό της “ Τρύπης” στιςυδατοδεξαμενές της Βελίτσας και όχι μόνο.
Είναι πιθανόν από ενδεχόμενες καταπτώσεις βράχων ή από υποχωρήσεις του εδάφους  να έχουν υποστεί τα δίκτυα αυτά περεταίρω βλάβες ( είναι ήδη φθαρμένα ) με αποτέλεσμα  την σοβαρή απώλεια ποσοτήτων νερού .
Υπενθυμίζω πως η αντικατάσταση , η συντήρηση και η ανακατασκευή τμημάτων των εν λόγω αγωγών και αυλάκωνείναι έργο ήδη διεκδικούμενο αλλά και πολύ δαπανηρό και προφανώς η καταγραφή και αποτύπωση τώρα κάθε νέας ανάγκης για βελτίωση και επισκευή λόγω του πρόσφατου σεισμού , θα ενισχύσει  περαιτέρω την υπόθεση αυτή η οποία έτσι κι αλλιώς προβάλει ως αναγκαία .   
                                      Με την ευχή και την ελπίδα πως τα χειρότερα πέρασαν
                                                  ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου