Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

Μέτρα για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων Φθιώτιδας -Φωκίδας - Αιτωλοακαρνανίας

Μέτρα για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων  Φθιώτιδας -Φωκίδας - Αιτωλοακαρνανίας

Τις δράσεις αρωγής και αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων στο νομό Φθιώτιδας, όπως εργασίες δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτιρίων, χορήγηση, α ) στεγαστικής συνδρομής, που φτάνει έως και τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, β) επιδότηση ενοικίου, γ) αλλά και χορήγηση λυόμενων οικίσκων, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Υποδομών. Σημειωτέον ότι τα πιστωτικά μέτρα θα συμπεριλάβουν όλους τους οικισμούς που έχουν πληγεί από σεισμούς τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, έπειτα από εντολή του υπουργού Υποδομών, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προγραμματίστηκε η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή ή επισκευή πληγέντων κτισμάτων ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους.

Η Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται κατά 40% από Δωρεάν Κρατική Αρωγή και κατά 60% από Άτοκο Δάνειο. Οι Πιστωτικές Διευκολύνσεις θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, η οποία ήδη προωθείται.

Η Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι παρακάτω:

Κατοικίες: 600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτίρια: 300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)
Ιεροί Ναοί: 500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Διατηρητέα:600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Αγροικίες- Αποθήκες: 150 €/τ.μ. Μέχρι 120 τ.μ.

Η Στεγαστική Συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει των βλαβών που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια:

- 350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων
- 150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από € 200 έως € 300 ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές. Ακόμη, θα χορηγηθούν λυόμενοι οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες. 

Τέλος, όλες οι περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών που εκκρεμούσαν έως σήμερα, θα οριοθετηθούν με τα ίδια πιστωτικά μέτρα του σεισμού στο Ν. Φθιώτιδας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
(Ι) Δημοτική Ενότητα Πυλλήνης
Τ.Κ. Παλαιοπύργου, Τ.Κ. Ανθοφύτου, Τ.Κ. Φαμίλας, Τ.Κ. Ποκίστης, Τ.Κ. Σίμου
Τ.Κ. Στύλιας, Τ.Κ. Γάβρου, Τ.Κ. Ελευθεριανής
(ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας
Τ.Κ. Κεντρικής, Τ.Κ. Ασπριάς , Τ.Κ. Λιμνίτσης, Τ.Κ. Καταφυγίου, Τ.Κ. Άνω Χώρας
(ΙΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου
Τ.Κ. Μακρυνείας, Τ.Κ. Μολυκρείου 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
(Ι) Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος
Τ.Κ. Πανόρμου
(ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων
Τ.Κ. Κροκυλείου

Το 40% των κτιρίων που ελέγχθηκαν είναι μη κατοικήσιμα

Σημειωτέον ότι από την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 μέχρι και τις 21 Αυγούστου, διενεργήθηκαν αυτοψίες από συνεργεία μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) στη σεισμόπληκτη περιοχή στους Δήμους Αμφίκλειας- Ελάτειας (δημοτικές και τοπικές κοινότητες Αγίας Μαρίνας, Αμφίκλειας, Δρυμαίας, Ελάτειας, Ζελίου, Κάτω Τιθορέας, Λευκοχωρίου, Μοδίου, Μπράλου, Ξυλικών, Παλαιοχωρίου, Παναγίτσας, Σφάκας, Τιθορέας, Τιθρωνίου), Μώλου- Αγ. Κωνσταντίνου (δημοτικές και τοπικές κοινότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Σεραφείμ, Αγ. Χαραλάμπους, Ανάβρας, Καινούργιου, Καλλίδρομου, Καμ. Βούρλων, Μενδενίτσας, Μώλου, Ρεγκινίου, Σκάρφειας) και Δελφών (τοπικές κοινότητες Γραβιάς, Καστελλίων, Λιλαίας, Μαριολάτας και Πολυδρόσου).

Συνολικά διενεργήθηκαν 1566 αυτοψίες από 70 μηχανικούς της ΥΑΣ και διαπιστώθηκε ότι εξ αυτών τα 940 (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και τα 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%). Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτίρια και οι ιεροί ναοί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν επικινδυνότητες ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Ακόμη, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ολοκλήρωσε στις 21 Αυγούστου 2013, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των ενεργών σχολείων των πληγεισών.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών έδωσε εντολή για:

- Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, συνοδεία Υπηρεσιακών παραγόντων της ΥΑΣ και του ΟΑΣΠ. Η επίσκεψη έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τα μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΟΜΕΔΙ με στόχο την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

- Έναρξη, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, των εργασιών δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο μη κατοικήσιμα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από 20 μηχανικούς της ΥΑΣ, ενώ θα εξεταστούν και οι τυχόν νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους αντίστοιχους οικισμούς.

- Ενημέρωση, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, των κατοίκων των περιοχών Αμφίκλειας και Ρεγκινίου σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο Νομό Φθιώτιδας από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ.

Ο υπουργός Υποδομών «συνεχάρη τους εργαζομένους του υπουργείου για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των πληγέντων» καταλήγει το υπουργείο.

                             Θανάσης  Παπακωνσταντινου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου