Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

Προκήρυξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια- Ανταγωνιστικότητα ΙΙ »

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα « Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ » προσφέροντας  επιδοτήσεις  έως 55%  με στόχο το σχεδιασμό, παραγωγή και προώθηση προϊόντων στο εξωτερικό και συνολικό προϋπολογισμό έργων έως 200.000€.
H  υποβολή  προτάσεων θα  πραγματοποιείται από  5 Αυγούστου  έως 10  Οκτωβρίου 2013.
Στόχος
·                                 Η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπό προϋποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας.
·                                 Η αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας ευκαιρίας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
·                                 Ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.
·                                 Η ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργιών βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών και δεσμών συνεργασίας Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Επιλέξιμες Οικονομικές Δραστηριότητες (ΚΑΔ)
Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 (01/08/2012) στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου, όπως περιγράφονται στο παράρτημα του οδηγού με τον πίνακα των επιλέξιμων κλάδων ΚΑΔ-NACE 2008. Επίσης, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων του παρόντος δύναται να είναι επιλέξιμες και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε μη επιλέξιμο ΚΑΔ, και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμη για το πρόγραμμα δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε, πριν την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολή της πρότασης, να έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον σε μία εκ των επιλέξιμων δραστηριοτήτων του Προγράμματος.
Δικαιούχοι
Α) Μεμονωμένες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών, οι οποίες υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης.
Β) Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του εμπορίου, οι οποίες:
ΕΙΤΕ:
• Υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική,
ΕΙΤΕ:
• Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης
Γ) Μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών, οι οποίες:
ΕΙΤΕ:
• Υποβάλουν προς αξιολόγηση εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο (2) μικρομεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική
ΕΙΤΕ:
• Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης.
Δ) Ομάδες Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων (τουλάχιστον τριών (3)) επιχειρήσεων της Περίπτωσης (Α) οι οποίες υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από το δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.
Προϋπολογισμός & Ποσοστό Επιδότησης Επενδυτικών Σχεδίων
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΙΙ» ενισχύονται έργα ύψους προϋπολογισμού - ύψους επένδυσης ως ακολούθως:
·                                 από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που ΔΕΝ εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2 (ΚΑΔNACE 2008).
·                                 από €20.000,00 έως €100.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2 (ΚΑΔNACE 2008)
Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το 60% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης ή τουλάχιστον της μίας (1) δωδεκάμηνης πλήρους διαχειριστικής χρήσης που αποτελεί τυπική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΕΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
·                                 Μεταποίησης, Επιλέξιμων Υπηρεσιών, Κατασκευών. Το ποσοστό ενίσχυσης για πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span=""> είναι 45%. Ενώ για μεγάλη επιχείρηση (≥250 άτομα) το ποσοστό ποσοστό της ενίσχυσης είναι 30%.
·                                 Των επιλεγμένων κλάδων του Εμπορίου. Το ποσοστό ενίσχυσης για πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span=""> είναι 35%
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
·                                 Συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κλάδων Μεταποίησης, Κατασκευών, επιλέξιμων Υπηρεσιών (τουλάχιστον τρεις). Το ποσοστό ενίσχυσης για πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span=""> είναι 55%.
·                                 Συνεργασίες με Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των κλάδων του Εμπορίου ή με Μεγάλες Επιχειρήσεις Δύο (2) μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων Μεταποίησης, Κατασκευών, Επιλέξιμων Υπηρεσιών μαζί με: Είτε μία (1) μικρομεσαία επιλέξιμου κλάδου του Εμπορίου, είτε μία (1) επιλέξιμου κλάδου Μεγάλη επιχείρηση.
Το ποσοστό ενίσχυσης για πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span=""> είναι 55%. Ενώ για μεγάλη επιχείρηση (≥250 άτομα) το ποσοστό ποσοστό της ενίσχυσης είναι 45%.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Των κλάδων
Μεταποίησης, Επιλέξιμων Υπηρεσιών, Κατασκευών
Των επιλεγμένων κλάδων του
Εμπορίου
Συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κλάδων
Μεταποίησης, Κατασκευών, επιλέξιμων Υπηρεσιών
(τουλάχιστον τρεις)
Συνεργασίες με Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των κλάδων του Εμπορίου ή με Μεγάλες Επιχειρήσεις
Δύο (2) μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων Μεταποίησης, Κατασκευών, Επιλέξιμων Υπηρεσιών μαζί με:
·                                 Είτε  μία (1) μικρομεσαία επιλέξιμου κλάδου του Εμπορίου
·                                 Είτε μία (1) επιλέξιμου κλάδου Μεγάλη επιχείρηση
Πολύ μικρή, μικρή και μεσαία (<250 span="">
45%
35%
55%
55%
Μεγάλη (≥250 άτομα)
30%
-
-
45%
 Ιδιωτική Συμμετοχή
• Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης (επιχείρηση) αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών δαπανών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Οδηγό.
• Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (Ιδία Συμμετοχή) ή/και δάνειο (Τραπεζικό Δανεισμό).
• Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. α) παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, β) την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι υποχρεωτικός. Εάν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να έχει τη μορφή τραπεζικού δανείου ή ομολογιακού δανείου εκδιδομένου σε δημόσια ή μη εγγραφή, ή δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, αποκλειόμενης της μορφής αλληλόχρεου λογαριασμού
Επιλέξιμες Ενέργειες & Δαπάνες
Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις κατωτέρω γενικές κατηγορίες ενεργειών:
Μέγιστο Δυνατό Ποσοστό Ενίσχυσης Ανά Κατηγορία Δαπάνης
Α/Α
Κατηγορία Ενέργειας (Δαπάνης)
Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του έργου
1.
Μηχανολογικός &  Eργαστηριακός εξοπλισμός – Ειδικές Eγκαταστάσεις
50%
2.
Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών
30 %
3.
Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών και συσκευασίας /ετικέτας – Ενέργειες ποιότητας / πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων
70%
4.
Ενέργειες προβολής & επικοινωνίας σε αγορές – στόχους
60%
5.
Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
30 % και μέχρι του ποσού των 40.000,0€
6.
Προστασία ή απόκτηση και χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας
50%
7.
Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
20%
8.
Λοιπές Ενέργειες / Δαπάνες (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).
10%
Διάρκεια Υλοποίησης Έργων
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 30η Ιουλίου 2013.  Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται αυστηρά σε 15 - δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
Χρηματοδοτικό Πλαίσιο
Κανονοισμός DeMinimis και η υποχρέωση ελέγχου σώρευσης ενισχύσεων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση (ή σε ίδια δεδομένη επιχείρηση), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα (αμέσως) προηγούμενα δύο (2) οικονομικά έτη πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.  
   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ  ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
                                               ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου