Κυριακή, Αυγούστου 11, 2013

Το ταξίδι στα αστέρια ξεκίνησε στην Τιθορέα

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη από τις τρεις βραδιές του τριήμερου Αστρονομίας στην Τιθορέα, που διοργανώνει ο ΕΤΜΟΤ, η Ένωση Τιθορέων και ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ).
Οι παρευρισκόμενοι, αρχικά, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εισαγωγική παρουσίαση με θέμα τον έναστρο ουρανό: τι είναι οι αστερισμοί, ποια είναι η φύση των αστέρων, τι είναι τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη και πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μάθημα Ουρανογραφίας στο σκοτεινό ουρανό της Τιθορέας, δηλαδή μια ξενάγηση στους αστερισμούς και τα αστέρια που ήταν ορατά από τις 10 το βράδυ. Οι κάτοικοι της περιοχής και αρκετοί επισκέπτες που ήταν παρόντες έμαθαν πολλά για τη μορφή και τη μυθολογία των αστερισμών, τις ονομασίες των αστέρων, καθώς και πώς να προσανατολίζονται το βράδυ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρατήρηση από τηλεσκόπια μελών του ΣΕΑ, μέσα από τα οποία ήταν δυνατή η παρατήρηση του Νεφελώματος του Δαχτυλιδιού, του Νεφελώματος του Αλτήρα, του αστρικού σμήνους του Ηρακλή και άλλων εντυπωσιακών αντικειμένων.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός διαττόντων αστέρων, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στην οικογένεια των Περσείδων (μιας βροχής διαττόντων αστέρων που θα εμφανίσει μέγιστη δραστηριότητα στις 12 του μήνα).
Το ίδιο πρόγραμμα, με νέες παρουσιάσεις και ουράνιους στόχους φυσικά, θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο βραδιές.
 
                                         Ε Τ Μ Ο Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου