Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

Ο εθελοντισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση


Τράπεζα κοινωνικής αλληλεγγύης
ΟΧΙ μόνο υποχρεώσεις αλλά και προσφορά εργασίας για να αποδώσουν και να λειτουργήσουν καλύτερα οι O.T.A




Ο εθελοντισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση απέκτησε νομική βάση με το Ν.3852/07.06.2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης".
O εθελοντισμός αντίδοτο στην κρίση έκανε πολλούς Δήμους της χώρας να εφεύρουν όχι απλά λύσεις αλλά ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στον συνάνθρωπο, στον διπλανό, στον γείτονα, στον συνοδοιπόρο, στα ίδια μας τα παιδιά, στους ηλικιωμένους στην ουσία δηλαδή στους ίδιους μας τους εαυτούς, μιας και η μη κατανόηση των αναγκών του διπλανού «ως ο μεγάλος ξένος» μας οδήγησε στο βυθό του μηδενισμού και της στασιμότητας.


  1. Πολλοί δήμοι της χώρας στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των δημοτών και των επαγγελματικών φορέων της περιοχής τους, επειδή καθημερινά οι ανάγκες αυξάνονται καθώς η προσφορά και η στήριξη όλων μας εκτός από αναγκαία, κρίνεται απαραίτητη ωφελεί, δίνει ελπίδα σε όλους αποτελεί σημάδι ανθρώπων ενωμένων που ο κοινός τους στόχος κατάφερε τα μέγιστα.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που υλοποιεί ο κάθε Δήμος και μετά από συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ξεκινά άμεσα η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από ενδιαφερόμενους γονείς μαθητών και εκπαιδευτικούς.
Η παρεχόμενη εκπαιδευτική αρωγή προέρχεται αποκλειστικά αφιλοκερδώς από εκπαιδευτικούς που δηλώνουν συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γι’ αυτό το σκοπό καλούνται, όσοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, συνταξιούχοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι) επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στη προ-
σπάθεια αυτή, να δηλώνουν συμμετοχή.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μαθητές των σχολικών μονάδων κάθε Δήμου. Συγκεκριμένα παρέχονται δωρεάν μαθήματα σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και τις ειδικότητες που θα προκύψουν, με στόχο να καλυφθεί όλο το φάσμα των μαθημάτων.

2) Kάποιος άλλος Δήμος , εκτός από τα δέματα που ετοιμάζει κάθε μήνα για τις άπορες οικογένειες, ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την παρασκευή γευμάτων και κατ' οίκον παράδοση, δημιουργώντας και το Κοινωνικό Μαγειρείο, με δική του δαπάνη, καθώς έχει πάρει τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό. Στην αρχή λειτουργούσε μία φορά την εβδομάδα, ενώ τώρα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
3) Σε κάποιο άλλο Δήμο δημιουργήθηκε από γυναίκες εθελόντριες κατασκευή μιας ετικέτας που έγραφε: «οφείλουμε να ρίχνουμε τα σκουπίδια σε σακούλες μέσα στο κάδο» και της κόλλησαν σε όλους τους κάδους του Δήμου τους.
4)Σε άλλο δήμο υπάρχει εθελοντική δεντροφύτευση αναδάσωση τόσο δέντρων και φυτών αλλά και μια πρωτότυπη λύση για να στολίσουν της πλατείες τους με παρτέρια από ξύλινες χειροποίητες κατασκευές, τοποθετώντας άνθη και σποράκια με πολύχρωμα ανοιξιάτικα ή εποχιακά λουλούδια. Το περιβάλλον δεν έχει ανάγκη από σλόγκαν, έξυπνα διαφημιστικά φυλλάδια και εντυπωσιακά τηλεοπτικά σποτ. Έχει ανάγκη εμάς, τις δικές μας ατομικές πράξεις. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι οικολογικά εγκλήματα διαπράττουν μόνο οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές εταιρείες, μην μεταβιβάζετε το πρόβλημα για να δικαιολογείτε την αδράνειά σας. Η καθημερινή μας συμπεριφορά οφείλει να είναι μία οικολογική συμπεριφορά. Δεν έχει νόημα να ξοδεύουμε χρήματα ώστε να υπενθυμίζουμε στους πολίτες ποιο είναι το χρέος τους, το καθήκον τους. Η οικολογική συνείδηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ιδιότητας του πολίτη, η προστασία του περιβάλλοντος αρχίζει και τελειώνει στις ατομικές μας συνήθειες. Αυτό πλέον είναι αυτονόητο. Για την σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος ευθύνη έχουμε όλοι μας, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
5) Σε άλλο δήμο με θέμα « ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ» έδωσαν παράδειγμα και πρότυπο αγωγής μικρά παιδιά που κατασκεύασαν χειροποίητες κάρτες και μοίρασαν στους πολίτες του δήμου τους, για μια ενημέρωση γνήσια άλλα και χωρίς αμφισβήτηση και προφυλάξεις-άγνοιας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
6) Ο εθελοντισμός σε κάποιον δήμο δημιούργησε ομάδα ξεναγών. Τι σημαίνει αυτό; Προσκαλούσαν διάφορους συλλόγους, ή καπή, ή τάξης σχολείων για μία μέρα στον δήμο τους εντελώς δωρεάν. Τους πήγαιναν να δουν τα καλά του τόπου τους και τους ξεναγούσαν στα μουσεία , στα φυσικά τοπία, στους αρχαιολογικούς τους χώρους, στα μοναστήρια τους, στους παραδοσιακούς ξενώνες τους, και σε οτιδήποτε άλλο όμορφο στολίδι στο τόπο τους υπήρχε.
Ο ξένος που τα μέρη και η ομορφιές του τόπου σου έγιναν γνωστές , διαφημίστηκαν δωρεάν και με πνεύμα συλλογικής προσφοράς.
7) Ο πολιτισμός της κάθε κοινωνίας κρίνεται κατά βάση από τον τρόπο μεταχείρισης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Κοινωνία που δεν σέβεται τη διαφορετικότητα και οδηγεί ηλικιακές ομάδες σε κοινωνικό αποκλεισμό είναι κατά κανόνα κοινωνία στάσιμη και οπισθοδρομική και δεν μπορεί να ακολουθήσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Κύριο μέλημα όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα στήριξης της Τρίτης Ηλικίας πρέπει να είναι η διασφάλιση στην πράξη για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας μιας ζωής με αξιοπρέπεια, με κοινωνικά κίνητρα και με δικαιώματα. Μιας ζωής όπου το άτομο της τρίτης ηλικίας θα νιώθει ότι η προσφορά του αποτιμάται σωστά, η εμπειρογνωμοσύνη του αξιοποιείται και η ιδιαιτερότητά του αναγνωρίζεται.
Με την ευκαιρία της καθιερωμένης, πλέον, Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία την 1η Οκτωβρίου δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να αναλογιστούμε τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Την ημέρα αυτή δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως ένα ακόμα τυπικό εορτασμό και μια ευκαιρία για μια «υποκριτική» απόδοση πρόσκαιρων τιμών στους ηλικιωμένους. Αποτελεί επιτακτικό καθήκον όλων μας να αντιληφθούμε το ουσιαστικό μήνυμα της ημέρας αυτής, που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Γ΄ Ηλικίας. Υιοθετώντας το αξιακό τρίπτυχο Ποιότητα ζωής-Δημιουργική συμμετοχή-Αποτελεσματικό επίπεδο υγείας, θέτουμε τις βάσεις για μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση της ηλικιακής αυτής ομάδας. Η νέα αυτή αρχή έχει ως βασικό της πυλώνα την ενεργή συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παρέχουμε στα άτομα της Τρίτης ηλικίας τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή διαδικασία, εξασφαλίζοντάς τους τις συνθήκες που θα ενισχύσουν τις δυνατότητές τους, προσφέροντας τους ταυτόχρονα στήριγμα και φροντίδα καθώς γηράσκουν.
Eτσι λοιπόν και με αυτό το πνεύμα συνεργασίας, ένας άλλος Δήμος της χώρας πήγαινε όλους τους καλεσμένους του Πάσχα, της αποκριάς, των Χριστουγέννων αλλά και όλων των ημερών του χρόνου, στην αίθουσα των καπή για κέρασμα. Εκεί σε συνεργασία εθελοντών νέων είχαν δημιουργηθεί γλυκά του κουταλιού όπου όποιος επισκέπτης επιθυμούσε θα έτρωγε δωρεάν. Ο Δήμος έγινε γνωστός ως: Γλυκό δωρεάν φεύγοντας.
8) Δεν ανήκει στην φαντασία μου ο Δήμος που οι εργαζόμενοι στο βοήθεια στο σπίτι δεν επαρκούσαν σε άτομα εντελώς ανήμπορα με την καλή έννοια για κάποιους εθελοντές πολίτες, που αποτέλεσαν ομάδα 3 ατόμων όπου πήγαιναν για καθαριότητα στα σπίτια τους όταν οι παραπάνω έφευγαν, γιατί δεν είχαν κανέναν. Αυτοί και αν ήταν απλήρωτοι και αφανείς ήρωες. Δεν πληρώνονται όλα.
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ

Είναι κοινός στόχος πλέον ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου των σύγχρονων ανθρώπων. Ο εθελοντισμός ως μια έκφραση του ανθρωπισμού έχει και αυτός υποστεί σταδιακή αλλοίωση τόσο ως προς την ένταση του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Η αξία του εθελοντισμού είναι δεδομένη. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί και να προστατευθεί από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης. Το επίκεντρο του εθελοντισμού είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη και η συμπαράσταση στον συνάνθρωπο μας που υποφέρει και ζητά βοήθεια. Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και «παίρνει» «προσφέροντας». Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, προσφέροντας ένα καλό λόγο, προσφέροντας λίγη βοήθεια, προσφέροντας κάθε είδους συμπαράσταση, προσφέροντας λίγο χρόνο, προσφέροντας λίγη αγάπη.
Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.
9) Στο γραφείο του εθελοντισμού άλλου δήμου απέξω από την πόρτα έγραφε:
Μαθαίνω

Επενδύω

Αναπτύσσω

Διατηρώ


Σαφώς εκπαιδευτικά προγράμματα Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στους Δημότες, και στοχεύουν στην εκπαίδευση Εθελοντών για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, όπως: ΣΕΙΣΜΟΙ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΚΑΥΣΩΝΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ Α΄ΒΟΗΘΕΙΩΝ.


10) Ο εθελοντικός τομέας συμβάλλει καθοριστικά, και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε βασικούς άξονες και στόχους του κράτους. Τα προγράμματα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στοχεύουν μεταξύ άλλων, στην πρόσβαση των οικογενειών σε βασικές υπηρεσίες, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας και προστασίας για τα παιδιά, στην συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και γενικότερα στην αντιμετώπιση των αναγκών των κοινοτήτων και των εξυπηρετουμένων σε τοπικό επίπεδο. Αυτά τα προγράμματα εντάσσονται στο γενικότερο δίκτυο δομών και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε εθνικό επίπεδο τα οποία με τη στήριξη του κράτους συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και τη στήριξη της οικογένειας και στην προστασία των παιδιών.
11) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.
Πολλοί εθελοντές ήταν εκείνοι οι οποίοι οργανώθηκαν στο να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πολλών δήμων την αξία της ανακύκλωσης. Αλλά και πολλοί δήμοι είναι αυτοί που οι δράση των πολιτών τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αφύπνισε με την συμπεριφορά τους και τους στόχους που ομαδικά πρόβαλλαν.


12) Σε κάποιον δήμο Εθελοντές προσφέρουν cd κατά του τσιγάρου.Στην αρχή οι εθελοντές συζήτησαν με τα παιδιά για το πρόβλημα του καπνίσματος και τους μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και διάφορα δώρα.
• Κατόπιν τα παιδιά έγραψαν και ζωγράφισαν σε χαρτόνια μεγάλων διαστάσεων τα δικά τους αντικαπνιστικά συνθήματα και μηνύματα. Oι κατασκευές αναρτήθηκαν σε κεντρικό σημείο και παρέμειναν εκεί όλη την ημέρα για να τις βλέπει ο κόσμος.
• Στη συνέχεια τα παιδιά προσέγγιζαν τους περαστικούς, τους έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια για το κάπνισμα και ειδικά στους καπνιστές τους έκαναν μια πρωτότυπη πρόταση: Να δώσουν το πακέτο των τσιγάρων τους, ώστε να μην καπνίσουν άλλο σήμερα και να δεχθούν ως αντάλλαγμα ένα CD, που έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να κόψει το κάπνισμα! Τα πακέτα των τσιγάρων που συγκεντρώθηκαν, τοποθετούνταν σε ένα διαφανή κάδο, για να καταμετρηθούν στο τέλος τα «λάφυρα» των παιδιών και να βγουν και οι σχετικές φωτογραφίες. Πρωτότυπο!
13) Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε άλλο δήμο γιατί οι γιατροί δεν είναι όλοι ίδιοι.


Πως θα ήταν εάν κάποιος όταν αρρωσταίνει μπορεί να βρίσκει συμβουλή και βοήθεια, φάρμακα και παρηγοριά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει; Πως θα ήταν εάν τα παιδιά εμβολιάζονταν και φροντίζονταν τα δόντια τους πριν αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Πως θα ήταν εάν οι γυναίκες δεν έπρεπε να πληρώνουν ακριβά την εγκυμοσύνη τους και να γεννούν δωρεάν; Πως θα ήταν εάν η πρόληψη με μαστογραφία και PAP τεστ ήταν αυτονόητο δικαίωμα όλων των γυναικών;
Αυτή η απορία μας οδήγησε σήμερα μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μετράμε πάνω από 5000 επισκέψεις ασθενών, να εμβολιάζουμε σταθερά πάνω από 200 ανασφάλιστα παιδιά, και πάνω από 30 ανασφάλιστες έγκυες να έχουν τη σωστή παρακολούθηση και βοήθεια. Γνωρίσαμε ανθρώπους παραμελημένους με τεράστια προβλήματα υγείας που είτε από φόβο, είτε από φτώχεια δεν προσέγγιζαν το σύστημα υγείας, γνωρίσαμε παιδιά πλήρως ανεμβολίαστα, είδαμε αρρώστιες που μόνο στα βιβλία είχαμε δει έως τώρα, είδαμε νέους ανθρώπους χωρίς δόντια, μάθαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι το AIDS και η ηπατίτιδα.
Σε μια εποχή που όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι καλά αυτά που λέτε αλλά είναι ρομαντικά, γραφικά, έξω από την πραγματική ζωή και «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Ότι η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που μας ανταποδίδονται μετά από σκληρή δουλειά και που δεν ανήκουν δικαιωματικά σε κάθε ανθρώπινη ζωή. Που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να λειτουργούμε σαν ομάδα η οποία δουλεύει συλλογικά, για να μπορούμε όλοι να μορφωθούμε και να θεραπευτούμε. Που η έννοια της συντροφικότητας θεωρείται ξεπερασμένη. Συγχαρητήρια που τα κατάφεραν ενώ σε άλλο δήμο όταν οι δημοτική αρχή προτείνει να αγοραστεί δημοτικό ασθενοφόρο κάποιοι γιατροί μπορεί να μην παροτρύνουν καν για την αγορά ως μη χρειαζούμενο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αφελείς πολίτες που κατηγορούν και την κίνηση αυτή.
Σε καμία περίπτωση ο εθελοντισμός και η προσφορά δεν αντικαθιστά ούτε το κράτος , ούτε της υποχρεώσεις και τα καθήκοντα μίας δημοτικής αρχής. Σε μια ΕΛΛΑΔΑ όμως που δημιούργησαν οι πολίτες της ακόμα και εταιρεία πλαστών πτυχίων για να αποσπάσουν την προσοχή , με προσωπικό όφελος να εξαπατήσουν κερδίζοντας μία μόνιμη εργασία θα τολμήσω να καταθέσω, ότι πλαστούς πολίτες και αντιγραφή με επικόλληση συνείδησης στον ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ- ΕΛΑΤΕΙΑΣ δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν όσοι νοιάζονται για το κοινό καλό από την μία, και από την άλλη καμία σοβαρή πρόταση και λύση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν για πράγματα και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και πάνω από όλα έστω και το στιγμιαίο χαμόγελο αυτών.
Κ αι το λυπηρό στην όλη υπόθεση είναι, ότι οι πολίτες δεν σκέφτονται πια ποιόν θα ψηφίσουν στην επόμενη αναμέτρηση, αλλά ποιόν άνθρωπο θα βρουν και ποιος θα είναι εκείνος που θα τους απλώσει το χέρι σε ουσιαστική και γνήσια προσφορά έστω και ενός καλού λόγου για να βγουν από τα αδιέξοδα και τα συντρίμμια που γύρω τους είναι στοιβαγμένα.
ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΑΠΟ ΜΙΖΕΡΙΑ, ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΕΨΗΣ, ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΗ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΖΩΕΣ !
Αφού οι άρρωστοι ήταν 10 και εμείς τους κάναμε 100 πρέπει να προσφέρουμε!
Αφού οι τυφλοί ήταν 130 και εμείς τους κάναμε 500 πρέπει να προσφέρουμε!
Αφού οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ήταν 210 και εμείς τους κάναμε 900 πρέπει να προσφέρουμε!
Αφού οι ανήμποροι από βοήθεια στο σπίτι ήταν 20 και εμείς τους κάναμε 220 πρέπει να προσφέρουμε αφιλοκερδώς πια!
Αφού ο ταμίας χρέωνε εσένα και εμένα για να βγάλει καινούργιο αυτοκίνητο πρέπει να προσφέρουμε όλοι!
Αφού θάλαμε όλοι θέσεις μόνο διοικητικές πρέπει να βοηθήσουμε πια!
Αφού δεν είμαστε γιατροί και δίναμε συμβουλές για εγχειρήσεις θα βοηθήσουμε τώρα!
Αφού το θέμα ήταν πάντα ποιος θα είναι πρόεδρος πρέπει να δηλώσουμε εθελοντισμό!
Αφού δεν καταφέραμε να έχουμε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ και άποψη ανεπηρέαστη από οικονομικές επιτροπές και γίναμε ευκολόπιστή στην αλλαγή της γνώμης και στις αξίες.
Αφού ..Αφού… σου προσφέρω Δείγμα προσωπικής αίτησης ενεργού πολίτη.
ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ


ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ-ΕΛΑΤΕΙΑΣ


Προς:


ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ-ΕΛΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΨΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ




Ημερομηνία: …24… /…2… / 2013




ΟΝΟΜΑ:

………ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ……………………………………………………………………………………………………
ΕΠΩΝΥΜΟ:

………ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ……………………………………………………………………………………………
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:

…………ΑΝΔΡΕΑΣ…………………………………………………………………………………………………
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ:

…………ΟΙΚΙΑΚΑ…
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

……………………………………………………………………………………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
E-MAIL:
……………………………………………………………………………………………………………………………………




ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: (τσεκάρετε στα αντίστοιχα πεδία)


*
Καθαριότητα - Ανακύκλωση     
*
Εξωραϊσμός Κοινόχρηστων Χώρων (πάρκα, πλατείες, κλπ.)
*
Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος - Δενδροφυτεύσεις
*
Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Αλληλεγγύη
*
Πολιτισμός
*
Παιδεία - Σχολεία
*
Αθλητισμός
*
«Υιοθεσία» - Φροντίδα περιοχών Φυσικού κάλλους και Ιστορικών Μνημείων
*
Συμμετοχή σε Προγράμματα Επισκέψεων / Ανταλλαγών / Αδελφοποιήσεων
*
Διανομή Ενημερωτικού Υλικού σε Δημότες
*
Φροντίδα - Περίθαλψη Αδέσποτων Ζώων
*
Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών  
*
Άλλες ειδικές δράσεις (σημειώστε)
……………ολες οι παραπάνω ……………………………………………………………………………………………………




Αναφέρατε, αναλυτικότερα, το ενδιαφέρον σας για τους τομείς που επιλέξατε:        …όλοι οι τομείς χρειάζονται ανθρωπισμό και αγάπη…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Αναφέρατε τυχόν προηγούμενη συμμετοχή/εμπειρία σας σε εθελοντικές δράσεις:
…………Δεν είχα καμία ίσως άργησα να καταλάβω πόσο αγαπώ και πόσο ανάγκη με έχει ο διπλανός ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………






                                                                            ………………………………………………………………………
(Υπογραφή)

























































































ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ


ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ





Προς:


ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΥΠΟΨΗ: ΠΟΡΑΒΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΜΟΣΧΟΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ




Ημερομηνία: …… /…… / 2012




ΟΝΟΜΑ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΕΠΩΝΥΜΟ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………
E-MAIL:
……………………………………………………………………………………………………………………………………




ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: (τσεκάρετε στα αντίστοιχα πεδία)


*
Καθαριότητα - Ανακύκλωση     
*
Εξωραϊσμός Κοινόχρηστων Χώρων (πάρκα, πλατείες, κλπ.)
*
Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος - Δενδροφυτεύσεις
*
Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Αλληλεγγύη
*
Πολιτισμός
*
Παιδεία - Σχολεία
*
Αθλητισμός
*
«Υιοθεσία» - Φροντίδα περιοχών Φυσικού κάλλους και Ιστορικών Μνημείων
*
Συμμετοχή σε Προγράμματα Επισκέψεων / Ανταλλαγών / Αδελφοποιήσεων
*
Διανομή Ενημερωτικού Υλικού σε Δημότες
*
Φροντίδα - Περίθαλψη Αδέσποτων Ζώων
*
Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών  
*
Άλλες ειδικές δράσεις (σημειώστε) …………………………………………………………………………………………………………………




Αναφέρατε, αναλυτικότερα, το ενδιαφέρον σας για τους τομείς που επιλέξατε:        
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Αναφέρατε τυχόν προηγούμενη συμμετοχή/εμπειρία σας σε εθελοντικές δράσεις:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………






                                                                            ………………………………………………………………………
(Υπογραφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου