Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013

ΠΟΡΡΩ... ΟΙ ΠΟΡΟΙ του ΠΟΡΡΟΥ ... των ΠΟΡΩΝ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Πριν λίγο καιρό, ο γηραιός Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με την παγκοσμίως γνωστή πλέον θέση του και την υπερήφανη στάση του, εδίδαξε σε όλους μας τι θα πει σεβασμός σε θεσμούς και σε πρόσωπα που εκπροσωπούν τους θεσμούς αυτούς , υπερασπιζόμενος σθεναρά και απαιτώντας τον προσήκοντα σεβασμό προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ιταλικού κοινοβουλίου όπως τα  ανέδειξε με τη ψήφο του ο Ιταλικός Λαός και ανεξάρτητα  απ` την ενδεχόμενη κακή εικόνα και το μειωμένο ίσως κύρος που αυτά  τα πρόσωπα διαθέτουν τόσο στο εξωτερικό ( με τις γνωστές επικρίσεις και τα σχόλια του Γερμανού πολιτικού) όσο και στο εσωτερικό της χώρας τους . 
Ήταν πράγματι ένα πολύ καλό μάθημα  για όσους απερίσκεπτα τόλμησαν προς στιγμή να χλευάσουν ή και να αμφισβητήσουν την καταλληλότητα , το ήθος , τη σοβαρότητα , των θεσμικών εκπροσώπων που αναδείχθηκαν απ` την πρόσφατη εκεί λαϊκή ετυμηγορία .
Περιφρούρησε έτσι ο σπουδαίος πράγματι αυτός Πρόεδρος , όχι μόνο τη δική του θέση και το κύρος της , αλλά  και την αξία των θεσμών που εκπροσωπούνται έτσι κι αλλιώς πάντοτε από πρόσωπα , αδιαφόρως της προσωπικότητάς τους , της εικόνας τους και του κύρους τους .
Αυτό το μάθημα σεβασμού σε πρόσωπα θεσμούς , φαίνεται πως ο δημοτικός  σύμβουλος κ. Πόρρος εξ  Ελατείας δεν το πήρε , είτε γιατί δεν τον άγγιξε , είτε γιατί δεν το κατενόησε καν , είτε γιατί θεωρεί πως εδώ είναι ….Βαλκάνια και τα περί τυπικής , αξιοπρεπούς , ευγενούς  και ανάλογης των θεσμών συμπεριφοράς , είναι περιττές πολυτέλειες .

Μόνο έτσι μπορώ εγώ τουλάχιστον , να εξηγήσω την αγενή και προσβλητική θέση του, που σκαιότατα εκφράζεται μέσω μιας κατάπτυστης επιστολής για το πρόσωπο του Δημάρχου, ως πολίτη αλλά και ως θεσμικού εκπροσώπου του τόπου μας .
Διαπράττει ένα πρωτοφανές ατόπημα , να  απευθύνει την επιστολή αυτή με τις όποιες προσωπικές απόψεις του, στην Προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και θρασύτατα να ζητά! απ` την ίδια αυτή υπάλληλο, να μεταβιβάσει στο Δήμαρχο και προϊστάμενό της, τις απαράδεκτες για το ύφος και τη σοβαρότητά τους “πρωτότυπες” προτάσεις του, για αυτοκατάργησή του.
Φανταστείτε τώρα , εσείς που διαβάζετε αυτά εδώ, πχ  τον Πρωθυπουργό της χώρας , μεταξύ σωρείας κατηγοριών, να παροτρύνετε κιόλας σε πολύμηνη ηθελημένη απομάκρυνση απ` τα καθήκοντά του,  απ` τον οποιονδήποτε υπάλληλο ενός Υπουργείου , ή  κάποιον πολίτη , ή όποιον αντιπολιτευόμενο πολιτικό.
Δεν σας φαίνετε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αρκούντως γελοίο και προκλητικό ??  
Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνει κανείς, πως ο κ. Πόρρος  τελεί εν συγχύσει και  προφανέστατα αγνοεί τόσο το μέτρο, όσο και την έννοια της σοβαρότητας απ` την οποία παρασάγγες υπολείπονται τα όσα χαριτωμένα τολμά να προτείνει , υπερβαίνοντας  επί πλέον τα εσκαμμένα και διατυπώνοντας αναρμοδίως  όχι μόνο αστείες αλλά κυρίως αντιθεσμικές και προσβλητικές προτάσεις .
Φαντάζομαι να κατανοεί, έστω και εκ των υστέρων, πως εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο αυτογελοιοποίησης , υιοθετώντας απόψεις αλλά και στρατηγικές κάποιων άλλων , που φρόντισαν όμως να βάλουν τον ίδιο, προφανώς ως αφελή και ελαφρύ κι όχι τους εαυτούς τους , στο “κάδρο’ της δημόσιας τοποθέτησης .
Λέω, υιοθετώντας απόψεις και γνώμες άλλων , γιατί αν προσέξετε θα δείτε πως η συγκεκριμένη επιστολή εστάλη από φαξ της Λαμίας !!( κορυφή τρίτης σελίδας , πάνω απ` το όνομά του ) και θέλω να πιστεύω πως ο κ. Πόρρος , εφ` όσον είναι λογικός , δεν θα έκανε τον κόπο να μετακινηθεί έως εκεί διανύοντας 60 και πλέον χιλιόμετρα , δηλαδή 120 με την επιστροφή, γιατί αίφνης μόνο στην Λαμία πχ  έχει οίστρο & έμπνευση συγγραφής θέσεων και απόψεων περί τις Δημοτικές υποθέσεις και των …. προβλημάτων  υγείας του Δημάρχου !!
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο κ.  Πόρρος διεκδικεί τον ρόλο ενός απλού κομιστή ξένων απόψεων και το δυστύχημα είναι ότι του αρέσει μάλλον αυτός ο άχαρος ρόλος που του ανατέθηκε , γιαυτό και αναλαμβάνει κατάμονος  το βάρος  των αστειοτήτων της επιστολής, που απλώς υπογράφει .
Επειδή λοιπόν κ. Πόρρο , όποιος αναλαμβάνει τέτοιου είδους υποχρεώσεις που δεν του αναλογούν ( γιατί προφανώς δεν είναι σε θέση και ίσως δεν μπορεί να σταθμίσει και  το κόστος που αναλαμβάνει ) θα πρέπει νομίζω να αναμένει και τις επιπτώσεις  που φυσικό είναι να τις ακολουθούν , γιαυτό θέλω να πιστεύω πως δεν θα μου θυμώσετε για την προσεκτική άλλωστε ( επί του παρόντος ), κριτική που σας ασκώ , ως συμποπολίτης σας , που εννοεί όμως να αποδίδει αλλά και να απαιτεί βεβαίως , τον πρέποντα σεβασμό στους εκπροσώπους των τοπικών μας θεσμών , ανεξάρτητα απ` την προσωπική του γνώμη και την εκτίμησή του γιαυτούς .
Οι αιρετοί μας και βεβαίως ο Δήμαρχος , βρίσκονται εκεί με την εμπιστοσύνη του κόσμου , η θητεία τους έχει αρχή και τέλος και δεν κατανοώ για πιο ακριβώς λόγο , αυτό δεν το κατανοούν και δεν το αποδέχονται και οι διάφοροι προκλητικά ασχημονούντες , που λογικά θα έπρεπε να  επιδεικνύουν τον οφειλόμενο σεβασμό στους θεσμούς και υπομονή & αντοχή στο χρόνο .
Δε ξέρω κ. Πόρρο από πού αντλείτε το δικαίωμα να προτείνετε την αυτοκατάργηση του νομίμως εκλεγέντος Δημάρχου μέσω μάλιστα μιας προϊσταμένης δημοτικής υπάλληλου ( παγκόσμια όντως πρωτοτυπία ), αλλά σας διαβεβαιώ ότι εγώ , εκλαμβάνω την αγενή σας πρόταση , ως απερίγραπτο θράσος  ανθρώπου που αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες θεσμικής συμπεριφοράς. Αναγορεύοντας αδικαιολόγητα τον εαυτό του σε γνήσιο δήθεν εκφραστή όχι μόνο της ολιγομελούς έτσι κι αλλιώς παρατάξεώς του, αλλά και του τοπικού κοινωνικού συνόλου το οποίο φροντίζει με την “πεφωτισμένη” γνώμη του να απαλλάξει τάχα απ` τον « κακό » Δήμαρχο με τα ολοφάνερα , όπως λέει , σοβαρά προβλήματα υγείας !!!
Δεν γνωρίζω τι και ποια ακριβώς προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο κ . Δήμαρχος , αλλά αυτό που καλά πλέον ξέρω , είναι ότι εσείς κ. Πόρρο θα πρέπει σοβαρά να δείτε την περίπτωση να επανεκπαιδευτείτε!! πριν ξαναποφασίσετε να ασχοληθείτε δημόσια με γραπτές καταγγελίες και φαεινές ιδέες για το τι πρέπει να πράξει ο οποιοσδήποτε αυτοδιοικητικός συνάδερφός σας. Πολύ δε περισσότερο ένας Δήμαρχος , ο οποίος ναι μεν  ίσως να μην πληροί τις προδιαγραφές που εσείς επιθυμείτε και ονειρεύεστε , αλλά που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σέβεστε και να προστατεύετε ως προς το κύρος και την αξιοπιστία της θεσμικής του θέσης. Όπως και η συμπεριφορά του Ιταλού Προέδρου διδάσκει κι όπως και εσείς υποχρεούστε να φροντίζετε : ως συνδημότης του, ως αυτοδιοικητικός , και κυρίως ως άνθρωπος  που δεν πρέπει να αγνοείστοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς , ούτε να στερείται εμφανώς θεσμικής υπευθυνότητας και προσωπικής ωριμότητας ….
Να επανεκπαιδευτείτε λοιπόν κ . Πόρρο , γιατί υπολείπεστε πολύ, όταν μάλιστα φιλοδοξείτε να εκφράζετε και μια ολόκληρη παράταξη , μιας και μέτρησα τουλάχιστον 29 ορθογραφικά λάθη σε  2 σελίδες και 70 σειρές κειμένου!!!, πέραν των λοιπών μαργαριταριών σας .
Κοιτάξτε επομένως του λοιπού, όταν αναλαμβάνετε να “μεταφέρετε” δημόσια τις απόψεις και τις προσβλητικές προσεγγίσεις των ανθρώπων που σας «χρησιμοποιούν» ως μέσο , να διασφαλίζετε τουλάχιστον υποτυπωδώς , πως δεν θα χρεωθείτε ασκόπως τις νοηματικές ακροβασίες , τις ασυναρτησίες και την εμφανή αγραμματοσύνη των εντολέων σας .
Για τις δικές σας τώρα «ακροβασίες » κ. Πόρρο θα είχα να σας επισημάνω τα εξής :
Στο πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής ( 29-1-2013 ), διαβάζω να ισχυρίζεστε πως κυρίως οι λόγοι που δεν συναινείτε στην σύνταξη του προϋπολογισμού οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σ` αυτόν, έργα ύδρευσης , σχολικών υποδομών , αγροτικής οδοποιίας κλπ .
Μα αυτά κ. Πόρρο , ίσως δεν το γνωρίζετε , είναι όμως αντικείμενο του ετήσιου τεχνικού προγράμματος , το οποίο αν στο μεταξύ ξεχάσατε , σας θυμίζω πως τόσο εσείς όσο και η παράταξή σας το υπερψηφίσατε !! Επομένως ??
Σε άλλο μεταγενέστερο πρακτικό, φέρεστε να συναινείτε για την ψήφιση κονδυλίων του προϋπολογισμού, που αφορούν σε ύδρευση – άρδευση , σχολεία , διοικητικές δαπάνες , έκτακτες ανάγκες κλπ. και την ίδια ώρα όμως , μαζί με τους υπόλοιπους καταψηφίζετε και αναπέμπετε το ίδιο αυτό σχέδιο προϋπολογισμού στην Εκτελεστική για επανεξέταση , ενώ εν τω μεταξύ όλα αυτά στα οποία συναινείτε , μαζί βεβαίως και με το τεχνικό που εν τω μεταξύ το έχετε ήδη ψηφίσει , αποτελούνσχεδόν  το σύνολο του προϋπολογισμού !. Επομένως ?? περί όνου σκιάς ο καυγάς ?
Τώρα πάλι , στην πρόσφατη επιστολή σας ( 19-3-2013 ) με αποδέκτη την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και με την πρωτότυπη!! πρόταση προς την Προϊστάμένη υπάλληλο της οικονομικής αυτής υπηρεσίαςγια απομάκρυνση του Δημάρχου , αναφέρετε σαφώς πως ο Δήμαρχος ( άραγε μόνο αυτός ? )  ποτέ ! δεν προσπάθησε να εισπράξει τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης , φορτώνοντας , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή σας , τις οφειλές αυτές στις πλάτες του συνόλου των Δημοτών !!προχωρώντας μάλιστα και σε χαριστικές απαλλαγές χρεώσεων  μέρους υπόχρεων δημοτών !
Η καταγγελία σας αυτή είναι πολύ σοβαρή κ. Πόρρο κι αν τυχόν ευσταθεί, θα πρέπει πάραυτα να ελεγχθούν κι ο Δήμαρχος κι ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες και όλοι τους για αυτές τις επιλεκτικές διαγραφές . Αν όμως όλα τούτα είναι απλές εικασίες και παραπληροφόρηση, τότε αμέσως θα πρέπει να ελεγχθείτε εσείς κ. Πόρρο !!.  Γιατί κανείς βέβαια Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει , αλλά ούτε και κανείς σύμβουλος μπορεί να λέει ότι θέλει .
Επομένως δικαίως , θα πρέπει επ` αυτού να αναμένω εξελίξεις …. έτσι δεν είναι ? 
Εσείς τέλος πάντων κ. Πόρρο, επί δυο και πλέον χρόνια τώρα , αναρωτιέμαι  που ήσασταν  να επισημάνετε εγκαίρως την καθυστέρηση των εισπράξεων αυτών από ανταποδοτικά ?
Δεν  βλέπατε για παράδειγμα στις τριμηνίες καταστάσεις που έρχονταν για έγκριση στην οικονομική επιτροπή και στο ΔΣ  ότι σχετικές έγγραφες δεν υπήρχαν ?
Προφανώς τότε περί αλλά τυρβάζατε και νομίζετε τώρα , πως επιρρίπτοντας στο Δήμαρχο όλες τις ευθύνες της μη είσπραξης , εσείς μεν  μαζί και με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που εν τω μεταξύ αβαντάρετε για ευνόητους λόγους , απαλλάσσεστε των ισοβαρών  με εκείνον ευθυνών σας , ενώ εκείνος “καίγεται” μόνος στην πυρά που νομίζετε πως θα τον στείλετε .
Σε ότι αφορά τις εισπράξεις  ύδρευσης – αποχέτευσης  τέως Δήμου Αμφίκλειας ευθύνεστε προφανώς όλοι σας ανεξαιρέτως. Υπηρεσίες & αρμόδιοι υπάλληλοι , σύμβουλοι , Δημοτική Αρχή & Δήμαρχος,για χονδροειδή αδράνεια , κατ` αρχήν παρακολούθησης των εργασιών καταγραφής καταναλώσεων , εν συνεχεία των βεβαιώσεων χρέωσης και τέλος , κ. Πόρρο , της διαδικασίας είσπραξης των βεβαιωθέντων . Γκέκε ?
Είχατε την ευκαιρία και ως άτομο κι ως παράταξη να εντοπίσετε την αδράνεια έως κι αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών, πρωτίστως κατ` εμέ , και να την κατακεραυνώσετε στην ώρα της , αλλά προφανώς τότε αγνοούσατε παντελώς το εν λόγω θέμα και παρά την ελεγκτική σας αρμοδιότητά καθεύδατε μακαρίως τον ύπνο του δικαίου .
Άρα και η προσωπική σας ευθύνη για την “ανευθυνότητά σας” κ. Πόρρο  είναι πολύ μεγάλη και η στάση σας ως προς τα συμφέροντα του Δήμου επιλήψιμη .
Κοντά στις σοβαρότατες παραλήψεις όλων σας, έρχεται βέβαια να προστεθεί και εκείνη του αρμοδίου Επιτρόπου, που επίσης ήταν υποχρεωμένος  να παρακολουθεί την πορεία είσπραξης των εσόδων ανά τρίμηνο και να προβαίνει αμέσως στις ανάλογες παρατηρήσεις προς εφαρμογή των θεσμοθετημένων, κι αυτό δεν το έκανε !!
Αλλά ως γνωστόν, η αδράνεια και ο ωχαδερφισμός είναι καθολικό χαρακτηριστικό της Δημόσιας Διοίκησης και δεν αφορά μόνο τις έτσι κι αλλιώς ελλιπείς και σε μεγάλο βαθμό αδρανείς και ανεύθυνες Δημοτικές υπηρεσίες ανά τη χώρα .
Διαβάσατε μήπως ( έτυχε ? ) κ. Πόρρο την απάντηση της δικής μας οικονομικής υπηρεσίας, σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης βεβαίωσης και είσπραξης των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης της ενότητας Αμφίκλειας ?( και την οποία υπηρεσία , όπως στην επιστολή σας αναφαίρετε , σφόδρα υπολήπτεστε και περίπου θαυμάζετε για το καταπληκτικό της έργο !! )
Για να μην σας βάζω δύσκολα πιστεύοντας πως την αγνοείτε ( την υπηρεσιακή απάντηση λέω … ), αναφέρει εκεί δυο λόγους .
Ο ένας έχει να κάνει με την έλλειψη διοικητικού προσωπικού κι ο άλλος με την καθυστέρηση καταγραφής των ενδείξεων υδρομετρητών ( εννοείται προφανώς πάλι από έλλειψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού ). Οι υπηρεσίες δεν έκαναν λοιπόν τη δουλειά τους και επικαλούνται ως άλλοθι την έλλειψη προσωπικού !!
Τόσο απλά απαντούν και γιατί άλλωστε να μην το πράττουν με απόλυτη άνεση, αφού εσαεί απολαμβάνουν ασυλίας και ατιμωρησίας μιας και ποτέ  από κανέναν και για τίποτα δεν τους καταλογίστηκαν ευθύνες στο βαθμό που πιθανόν τους αναλογούσαν ! 
Και ρωτάω εγώ. Δηλαδή τώρα πως θα  την κάνουν τη δουλειά αυτή , ή μήπως θα συνεχίσουν να μην την κάνουν ?. Γιατί , ή όντως  υπάρχει έλλειψη προσωπικού και επομένως έπρεπε αυτό εγκαίρως τότε που παρουσιάστηκε ως πρόβλημα να είχε γίνει αρμοδίως γνωστό σε όλους σας για να επιλυθεί κατά το δυνατόν , ή  οι λόγοι που επικαλούνται είναι προσχηματικοί και οι εργασίες αυτές μπορούσαν και μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά και με τους υπάρχοντες μόνο υπαλλήλους .
Γιατί προσωπικό να προστεθεί στο ήδη υπάρχον δεν το βλέπω ! αφού δεν είναι καθόλου φυσικό , εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον, να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων ανά υπηρεσία από μόνος του με  θαυμαστό τρόπο και κατά το δοκούν !!
Η αλήθεια είναι, ότι βοηθητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό χρειάζεται επειγόντως στο Δήμο, γιατί όντως οι εργαζόμενοι σ` αυτές τις υπηρεσίες δεν ξέρουν που να πρωτοπάνε και τι να πρωτοκάνουν παρά τις φιλότιμες πράγματι προσπάθειές τους .
Σε ότι τώρα αφορά τις εισπράξεις ύδρευσης των καταναλωτών της ΔΕΥΑΕΤ στις ενότητες Ελάτειας και Τιθορέας , καθώς και των χρεώσεων άρδευσης των ιδίων περιοχών , νομίζω πως δεν είναι καθόλου λογικό να ζητάτε και τα ρέστα , όταν επί χρόνια  συντελείτο η απαξίωση της εταιρείας με ευθύνη των δικών σας αιρετών , που κληροδότησαν στη νέα Δημοτική Αρχή  “εταιρεία σαπάκι” με συνολικές οικονομικές υποχρεώσεις τότε, κοντά στο αστρονομικό για τα μεγέθη του Δήμου μας  ποσό των περίπου 1.700.000 εκατ. ευρω και ένα κάρο άλλα προβλήματα , πχ  με ελλείψεις των απαραίτητων αναλώσιμων που παρατύπως ο Δήμος προμήθευε και προμηθεύει ακόμη, με εργαζόμενους χωρίς νόμιμες και έγκυρες συμβάσεις , με Διευθυντή μικτών μισθολογικών αμοιβών  της  τάξεως των  3.500χιλιάδες περίπου μηνιαίως ( όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλλειπε ! ). Με χρέη τονΔεκέμβρη του 2010 περίπου 280.000 ευρω στη ΔΕΗ και απειλές άμεσης διακοπής στη ρευματοδότηση των γεωτρήσεων το Νοέμβριο - Δεκέμβρη 2010 !! και το Γενάρη του 2011, που τελικά με προσωπική του παρέμβαση ακύρωσε ο τότε Υφυπουργός ενέργειας κ. Μανιάτης ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της νέας Δημοτικης Αρχής ,  με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία  και χωρίς τότε τη δυνατότητα απόκτησης και χρήσης ασφαλιστικής ενημερότητας  και πολλά  άλλα ….
Τι να πρωτοθυμηθώ ο δυστυχής εγώ Αμφικλειώτης , που καλούμε ίσα με τώρα , μαζί με τους συντοπίτες μου του πρώην Δήμου Αμφίκλειας να πληρώνω αγογγύστως την κατανάλωση νερού 90%ακριβότερα απ` όλες  τις άλλες ενότητες του Δήμου και παράλληλα να  ξεχρεώνω και τιςδυσθεώρητες οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΕΤ  εξ  1.700.000 εκατ . ευρω !! ως μη όφειλα.
Απαιτείται σχετική άγνοια αριθμών , καταστάσεων και ευθυνών κ. Πόρρο ,καθώς και απύθμενο θράσος και έλλειψη σοβαρότητας  για να μιλάτε γιαυτό ειδικά το θέμα , που καλό θα ήταν, να εξοφλείτε εγκαίρως και πρώτοι όλοι εσείς της παρατάξεώς σας τις καταναλώσεις νερού ,  για να έχετε το ηθικό έρεισμα να ζητάτε κι απ` τους υπόλοιπους συντοπίτες σας να πράξουν το ίδιο αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση κι όχι προς αποφυγή, αλλά και να ελέγχεται στη συνέχεια τη Δημοτική Αρχή για σχετικές , υπαρκτές όντως , καθυστερήσεις της .  
Στην επιστολής σας κ . Πόρρο , πλην άλλων, διαπιστώνω και ασθενή μνήμη.  Γιατί ενώ ηχηρά αναφέρεστε πχ στην αδράνεια του Δημάρχου για τα κατολισθητικά φαινόμενα της Βελίτσας( εμφανώς αγνοείτε ενέργειες, αποφάσεις και πράξεις κύριε ), ή ανακαλύπτετε τη λάθος βούληση του Δημάρχου ως προς την κατασκευή Δημοτικού υδροηλεκτρικού έργου επίσης στη Βελίτσα  ( το οποίο όμως η παράταξή σας , τότε μικροπολιτικά κινούμενη, υιοθέτησε ως ιδανική λύση στην τοπική διαμάχη περί του έργου ), και αφού λοιπόν παρουσιάζεστε με ανάλογες ευαισθησίες και επιλεκτική μνήμη , μήπως παρεμπιπτόντως σας παρακαλώ έχετε πρόχειρη μια εξήγηση για ποιο λόγο μέχρι σήμερα και περίπου ένα χρόνο απ` την επεισοδιακή εκείνη σύγκληση του ΔΣ , δεν ελέγξατε ως οφείλατε , ούτε εσείς ούτε φυσικά και κανείς άλλος  έστω μια φορά έως τώρα , τη Δημοτική Αρχή για την πορεία σχεδιασμού του έργου αξιοποίησης των νερών ΤΡΥΠΗΣ  για παραγωγή ενέργειας , που υποσχέθηκε ??
Εσείς που τόσο ενδιαφέρεστε για τις βραχοπτώσεις της Βελίτσας κλπ , με τα δικά σας προβλήματα , της Ελάτειας, που είναι και ο τόπος καταγωγής και διαμονής σας, δεν βλέπω να ασχολείστε όμως !!
Για πέστε μου λοιπόν . Οι 150.000 ευρω  χρέη του παρελθόντος  για έργα και προμήθειες με προφορικές (και τότε ) εντολές , δεν σας απασχολούν ? 
Οι  250.000 ταμειακό έλλειμμα του πρώην Δήμου Ελάτειας και τι μέλλει γενέσθαι , δεν σας απασχολεί ?
Οι 1.000 περίπου ιδιωτικές συνδέσεις αποχέτευσης , που πρέπει να γίνουν άμεσα για να λειτουργήσει εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων το αποχετευτικό και ο Βιολογικός και που για να ετοιμαστούν απαιτείται χρόνος και  χρήμα  κυρίως των ιδιωτών  ιδιοκτητών  , δεν σας απασχολεί ?
Τα υπολειπόμενα 250 μέτρα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στο Βιολογικό  που στο παρελθόν ούτε καν είχαν σχεδιαστεί για κατασκευή, δεν σας απασχολεί  Η ολοκλήρωση των πιο αναγκαίων έστω  εργασιών  στο “κλειστό” Παλλασοπούλειο, δεν σας απασχολεί ?  Το έργο της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας Ελάτειας ( το οποίο ειρήσθω εν παρόδω θεωρήθηκε πέρυσι περιττό και ανώφελο έργο απ` την παράταξή σας !! ), δεν σας απασχολεί ?  Η προστασία , η συντήρηση , η διαφύλαξη και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στις θέσεις ανασκαφής , δεν σας απασχολεί ?  Η εφαρμογή του πάλαι ποτέ ρυμοτομικού σχεδίου της Ελάτειας , δεν σας απασχολεί ?  Η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  της πρότασης για το ΓΠΣ Ελάτειας ( μετά την ανακάλυψή της μελέτης απ` εκεί που ήταν παραπεταμένη, τη συμπλήρωσή της και την επικαιροποίησή της απ` τη Νέα ( κακή )Δημοτική Αρχή ), δεν σας απασχολεί ?  Οι ποιοτικοί και συχνοί έλεγχοι του καταναλισκόμενου νερού  για την ασφαλή χρησιμοποίησή του, δεν σας απασχολεί ? Τα  άπειρα  “βερεσέδια” στην ύδρευση, ενός μεγάλου τμήματος συντοπιτών σας και σε βάρος όλων των υπολοίπων συνεπών καλοπληρωτών , δεν σας απασχολεί ?
Το 1.300.000 περίπου υποχρεώσεις του πρώην Δήμου Ελάτειας που είναι αναγκασμένη να εξυπηρετεί  τώρα εκούσα άκουσα η Νέα Δημοτική Αρχή  και σε βάρος των υπολοίπων δημοτικών ενοτήτων και των πολιτών τους και κυρίως της Αμφίκλειας( με αποδείξεις αυτό !), δεν σας απασχολεί?  Τα κακοκατασκευασμένα έργα ύδρευσης  Ζελίου που οι συνεχείς μέχρι τώρα συντηρήσεις ( πρωτοφανές ) σ` αυτό το καινούργιο μάλιστα δίκτυο ξεπέρασαν ήδη τις 70.000 ευρω χωρίς καν να υπολογίζονται οι εργατοώρες των δημοτικών υπαλλήλων, τα ανταλλακτικά , τα έξοδα των μηχανημάτων κλπ , δεν σας απασχολεί  Οι υδρομετρητές που δεν υπάρχουν  σε δυο κοινότητες της Ενότητας Ελάτειας , ή κι αν υπάρχουν δεν καταμετρούνται , ως μη αξιόπιστοι παραμένοντας έτσι επί χρόνια , δεν σας απασχολεί ?  Η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης για την αναστύλωση και συντήρηση της Ιεράς Μονής Ζελίου, που ανακαλύφτηκε στα αζήτητα , συμπληρώθηκε και επικαιροποιήθηκε  παίρνοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις απ` το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού,  δεν σας απασχολεί ?  Τα  μικρά και μεγαλύτερα έργα υποδομών των κοινοτήτων της Ελάτειας , δεν σας απασχολούν ?  Το ΤΑΠ  που ουδέποτε εισπράχτηκε ( ενώ είναι υποχρεωτικό ) σ` ολόκληρη την Ενότητα της Ελάτειας και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις ορισμένων από μας , συνεχίζει δυστυχώς μέχρι σήμερα να μην εφαρμόζεται η αναδρομική σε βάθος πενταετίας  είσπραξή του όπως εκ του νόμου επιβάλλεται , δεν σας απασχολεί ?
Ακόμη και η χρόνια έλλειψη ηλιακού θερμοσίφωνα στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία σας , που αυτή η έλλειψη επιβαρύνει αδικαιολόγητα και υπέρμετρα τους λογαριασμούς του Δημοτικού ρεύματος , δεν σας απασχολεί ? 
Το πρόβλημα με τις  δημόσιες τουαλέτες πχ , δίπλα στο Δημοτικό κατάστημα Ελάτειας , που έχουν από καιρού τα χάλια τους  και παραμένουν σχεδόν κλειστές και άχρηστες , δεν σας απασχολεί ?  
Θα μπορούσα μέχρι …παραμεθαύριο το βράδυ να σας αναγκάσω να διαβάζετε κυριε  Πόρρο , εάν παρέθετα εδώ, όλα όσα εσείς εν τω μεταξύ “ξεχάσατε” να αναφέρετε για τον τόπο σας , ή και τα ψιλοαγνοείτε ενδεχομένως ! όχι βέβαια μόνο εσείς αλλά και οι “υποβολείς” σας .
   Αυτά περίπου θα σας έλεγε ένας ενεργός και συμμετοχικός πολίτης , πχ ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ. Πόρρο , εάν ήθελε πράγματι να αντιπαρατεθεί σκληρά μαζί σας, στοχεύονταςμόνο στην αποικοδόμηση της  ρητορικής και των καταγγελίων σας,  αποδεικνύοντας με επιχειρήματα πάντα , το απόλυτο δίκιο της δικής του οπτικής. 
Όμως εγώ κ. Πόρρο,  είμαι και αισθάνομαι  συμπολίτης σας , συν-δημότης σας  κι επομένως  ΔΕΝεπιθυμώ να φιλονικώ μαζί σας για τα καπρίτσια ορισμένων και άνευ σκοπού, ουσίας και νοήματος. Αλλά νιώθω υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ μαζί σας , την αλήθεια , που θα πρέπει και νομίζω πως αποτελεί  την κοινή μας επιδίωξη. Καθώς και να προσπαθήσω να δώσω με το δικό μου τόνο και τρόπο, να γίνουν κατανοητές ορισμένες πτυχές των Δημοτικών μας ζητημάτων, που ενώ θα έπρεπε  να μην αποτελούν καν αιτίες ενδοδημοτικών διενέξεων και ασυμφωνιών, ορισμένοι τεχνηέντως τις αναγάγουν σε μείζονος σημασίας διαφορές .
Σ` αυτό το ανόητο παιγνίδι που αποστερεί απ` το Δήμο την αναγκαία εκείνη ομοψυχία , απαραίτητη σε θέματα τουλάχιστον διασφάλισης της ελάχιστης υπηρεσιακής λειτουργίας του Δήμου και πάντα προς όφελος των δημοτών, δυστυχώς πολλές φορές εμπλέκεστε και κάποιοι λίγοι σύμβουλοι κ. Πόρρο , ως απλοί μόνο κομισάριοι βέβαια , απόψεων, θέσεων και σχεδίων  κάποιων άλλων πονηρών πολιτικάντηδων, που δεν αντιλαμβάνονται πως ότι κάνουν είναι “δανεικά” και πως “ότι σπέρνουν θα θερίσουν ” όταν κι αν έρθει η σειρά τους να διοικήσουν το Δήμο !
Θέλω  να πιστεύω πως σ` εσάς τον ίδιο κ. Πόρρο , δεν σας αρκεί πάντως ο φτωχικός ρόλος του απλού ταχυδρόμου απόψεων, που σας επιφυλάσουν άλλοι , ούτε σας βρίσκει εν τέλει σύμφωνο η παρορμητική και συγκυριακή ελπίζω στάση και θέση σας που εξυπηρετεί, άθελά σας ίσωςμόνο τις προσωπικές στοχεύσεις κάποιων που όντως τις επιδιώκουν μανιωδώς.  Ακόμη και εκθέτονταςσυναδέλφους τους  αλλά και με ζημιά των γενικών τοπικών συμφερόντων και μάλιστα σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής και αξιακής κρίσης , όπου η ανοχή , η σύγκληση και η συμφωνία , θα ήταν ενδείξεις μέγιστης συναίσθησης ευθύνης και ωριμότητας .
Τελειώνοντας  κ Πόρρο , θα ήθελα να σας επισημάνω πως για να μιλάτε και σεις κι οι άλλοι  για ευθύνη,  νομιμότητα κλπ , θα πρέπει πρώτα να κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη. Γιατί από τότε πχ ( πριν περίπου έξη μήνες ) που ξαναέγραφα για την ελάχιστη υποχρέωση του καθενός σας , για κατάθεση και ανάρτηση της δηλώσεως περιουσιακής σας κατάστασης , δεν βλέπω να έχετε κάνει τίποτα απ` αυτά που υποχρεούστε . Ώστε και νόμιμος να είστε και αποστομωτικός πιθανόν, όταν τώρα εγώ σας ελέγχω για τις σοβαρότατες παραλήψεις σας . ( Δεν αφορά μόνο εσάς αυτό, αλλά κι άλλους 15-20 συναδέλφους σας και φυσικά και εκείνους της παρατάξεώς σας που ενώ είναι υπόχρεοι, δεν είναι και συνεπείς ).
       Και μιας και ο λόγος σας κ. Πόρρο , είναι στην αρχή της επιστολής σας πολλά χαϊδευτικός(Κυπριακόν ) και επαινετικός  για την αρμόδια οικονομική υπηρεσία και τους υπαλλήλους της , τότε πως εξηγείτε εσείς κ. Πόρρο , την μόνιμη άρνησή σας αλλά και ομοθυμαδόν των διαφωνούντων συμβούλων , να δεχθείτε την σύνταξη του προϋπολογισμού κατά τον τρόπο που υποδεικνύει η εν λόγω αρεστή , επαρκής , έξοχη και θαυμασία αυτή  υπηρεσία , όπως λέτε ???  Όταν, εκτιμάτε απεριόριστα τη δουλειά της και τον τρόπο που την προσφέρει ( όπως γράφετε ), τότε κ. Πόρρο δεν σας απομένει άλλο, παρά τόσο εσείς όσο και η παράταξή σας και για να αποδειχθείτε έντιμοι και συνεπείς με τα όσα καλά για την δημοτική οικονομική μας υπηρεσία αναφέρετε στην επιστολή που δεσμεύει κατά δήλωσή σας και την παράταξή σας , επιβάλλεται τώρα πλέον , να αφουγκραστείτε τις συμβουλές και τις απόψεις της  για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού, και να υπερψηφίσετε το σχέδιο που προτείνει  ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν οι άλλες παρατάξεις . Αλλιώς απλά σπεκουλάρετε αζημίως ….
Γιατί δεν μπορεί απ` τη μιά να επαινείτε τον τρόπο που λειτουργεί και ασκεί ως υπηρεσία τα καθήκοντά της κι αμέσως απ` την άλλη να αμφισβητείτε τα όσα δημόσια με γραπτές  απαντήσεις περί του τρόπου σύνταξης του προϋπολογισμού, προτείνει !!!
Είναι παραλογισμός αυτό !! Εκτός και μας δουλεύετε , αλλά σ` αυτή την περίπτωση θα σας πρότεινα “ πάρτε το αλλιώς " κ. Πόρρο , γιατί δεν σας παίρνει !
Και για να μην το ξεχάσω . Θα σας έλεγα κ. Πόρρο ( δεν είναι συμβουλή , γνώμη μόνο ), πως διατηρώντας τις όποιες απόψεις σας  τόσο για τις δημοτικές εξελίξεις όσο και για τα επιμέρους πρόσωπα , να επιδοθείτε παράλληλα , έστω και τώρα , σε μια ειλικρινή προσπάθεια εξυπηρέτησης , αν όχι των συνολικών συμφερόντων του Δήμου μας , τουλάχιστον της Δημοτικής σας ενότητας .
Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση του συμπολίτη σας και συνδημότη μας  κ. Νίκου  Καραούλη , δέστε με προσοχή και χωρίς προκαταλήψεις τις άοκνες προσπάθειές του,  ανεπηρέαστες από σκοπιμότητες , τοπικισμούς, προσωπικές μεθοδεύσεις και οπτικές , και ακολουθήστε το “δρόμο”, τη στάση και τη συμπεριφορά του .
Είναι πράγματι  άξιος πολλών επαίνων γιατί εκτός από ενεργός και ωφέλιμος είναι και υπεράνω μικροτήτων. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, αλλά έχω ακούσει τόσα πολλά και κολακευτικά για `κείνον και για την ανιδιοτελή δουλειά και το ενδιαφέρον του για τον τόπο, που είναι σαν να τον γνωρίζω .
Μακάρι και για σας κ. Πορρο , να μπορώ κάποτε να πω τα ίδια και καλύτερα . 

                                                              Οπωσδήποτε  Φιλικά
     26-3-2013                                  Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου