Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ , “ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ” … ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Σκέπτομαι πόσο δίκιο είχε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν  προ εικοσαετίας περίπου έλεγε απερίφραστα ότι η Ελλάς είναι πλέον ένα απέραντο φρενοκομείο . Παρά τα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν , δεν βλέπω να έχει καθόλου βελτιωθεί η κατάσταση, απεναντίας μάλιστα.
Βεβαίως όταν ο “αείμνηστος” έλεγε ότι έλεγε , είχε προφανώς υπ` όψη του ολόκληρη την επικράτεια , φυσικά και τη δική μας περιοχή .
Έτσι εξηγείται και ο συνεχιζόμενος τραγέλαφος της Δημοτικής ασυνεννοησίας , ο οποίος εν τω μεταξύ χρονίζει και καλά κρατεί , συντελούντος βεβαίως και του απαράμιλλου ζήλου σχεδόν όλων των εμπλεκομένων, για να επιβεβαιώνουν συνεχώς και καθ` εκάστη με τη συμπεριφορά και τη  στάση τους , τα εκ του Εθνάρχου ρηθέντα. .
Στην πρόσφατη λοιπόν τέταρτη σύγκλιση της οικονομικής επιτροπής , καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε στην κατεύθυνση επικράτησης της κοινής λογικής και της αδήριτης ανάγκης σύνταξης επιτέλους του πολυπόθητου ετήσιου προϋπολογισμού , που άνευ τούτου ουδέν καλόν στο Δήμο δύναται να πραχθεί !!
Οι λόγοι της κακοδαιμονίας γνωστοί και μη εξαιρετέοι , επαναλαμβανόμενοι και εδραζόμενοι μόνο στην προσωπική , σχεδόν  εγωιστική , του καθενός τους οπτική και αντίληψη για τα σχετικά προαπαιτούμενα που θα οδηγούσαν σε σύνθεση και λήψη απόφασης .

Απευθύνομαι , με το συμπάθιο, για μια ακόμη φορά σε όλους όσους επιμένουν να αυτόκολακεύονται θεωρώντας τους  εαυτούς τους  ως πολυμήχανους , πολύπλευρους και πολύξερους , έμφορτους σε γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο το οποίο πραγματεύονται στην οικονομική επιτροπή .
Θεωρώ όμως , ακόμη κι αν έτσι νοιώθουν , πως άδικα επωμίζονται οι ίδιοι ευθύνες που δεν τους αναλογούν, επιμένοντας συνεχώς στις ίδιες κάθε φορά  απόψεις  ως προς την ορθή και νόμιμη σύνταξη του προϋπολογισμού. Μιλώ και για τις δυο πλευρές .
Η δουλεία τους δεν είναι η επιβολή των όποιων προσωπικών απόψεων του καθενός τους , διαιωνίζοντας έτσι το αδιέξοδο . Αλλά  ετούτη την 24η ώρα , ενδιαφέρει η προσαρμογή των θέσεων και των αποφάσεών τους τώρα πια , στις οδηγίες και απόψεις των υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες τονίζω για μια ακόμη φορά , πως είναι οι μόνες αρμόδιες για την υπόδειξη του σωστού τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και των διαφόρων εγγραφών σ` αυτόν. Και φυσικά παραμένουν απολύτως  υπόλογες  για την ορθότητα της δουλειάς τους , των υποδείξεων , των ισχυρισμών και των ερμηνειών τους .
Άλλωστε φαντάζομαι πως λογικά , πέραν των ιδίων γνώσεών τους , οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα συμβουλεύονται και τις Κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες , την νομική υποστήριξη του Δήμου , την ΚΕΔΕ  και ίσως άλλους μεγάλους και καλά οργανωμένους Δήμους κλπ .
Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί ξαφνικά όλοι τους τα παραβλέπουν όλα αυτά και επιθυμούν διακαώς και  ματαιόδοξα να υποκαταστήσουν τις Δημοτικές υπηρεσίες σε ρόλους που δεν είναι στα μέτρα τους , ούτε στις αρμοδιότητές τους ?
Προσέτι  Δεν αντιλαμβάνομαι  και τη σπουδή σχεδόν όλων τους , να αφήνουν στη γωνιά και στο απόλυτο περιθώριο τις δημοτικές υπηρεσίες , λες και δεν υπάρχουν, ή λες και υπολειτουργούν ή δυσλειτουργούν,  ή δεν είναι καν σε θέση να εμπνεύσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους να καθοδηγήσουν και να συμβουλέψουν σωστά ώστε  να δικαιώνουν τουλάχιστον έτσι το ρόλο τους και φυσικά τις αμοιβές τους !
Όταν εσείς οι ίδιοι κυρίες και κύριοι αυτοδιοικητικοί μας , χρειάζεστε πχ μια υπεύθυνη ιατρική συμβουλή, ρωτάτε τον οποιονδήποτε γείτονά σας γιαυτό, ή τον εξειδικευμένο γιατρό που έχει την κατάλληλη γνώση και εκπαίδευση ?
Για τις τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού σας , ρωτάτε πχ έναν αγρότη, έναν αστυφύλακα , έναν έμπορο ,  ή έναν εκπαιδευτικό ?
Διανοήθηκε ποτέ κανείς από σας να εμπιστευτεί την διαχείριση των οικογενειακών του οικονομικών σε έναν οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους Δημοτικούς συμβούλους ?,  ή ούτε καν και ποτέ δεν σκέφτηκε κάτι παρόμοιο, γιατί απλά ξέρει και είναι σχεδόν βέβαιος  πως κανείς απ` αυτούς δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για κάτι τέτοιο ?
Σε περίοπτη θέση της ιστοσελίδας του Λυκείου Αμφίκλειας ο δραστήριος πράγματι και αποτελεσματικός Λυκειάρχης κ. Δ. Βασιλείου αναρτά πολύ ωραία την ιστορική ρήση  : « γνώμη μπορεί να έχεις , γνώση όμως έχεις ? »… αρκετή και σφαιρική για να δύνασαι με αξιοπιστία να εκφέρεις γνώμη ?
Αφήστε επομένως τις πιθανές υστεροβουλίες , τα γινάτια και την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων και των γνώσεών σας σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα του προϋπολογισμού και ακολουθήστε πιστά αυτό που με ευθύνη τους σας υποδεικνύουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες .
Και έπρεπε ήδη από μόνοι σας να είχατε απαιτήσει κάτι τέτοιο, γιατί στις αρμοδιότητες και στις κατά προτεραιότητα υποχρεώσεις τους είναι .
Αναπομπή προϋπολογισμού ( το ξαναείπαμε προχθές ) απ` την οικονομική προς οπουδήποτε !, δεν υπάρχει ούτε ως υποψία πιθανότητας καν ,  πόσο μάλλον ως πρακτική κατ` εξακολούθηση !  Η συνέχιση πάντως μη σύνταξης προϋπολογισμού , πέραν των όποιων άλλων επιπτώσεων , ενέχει και σοβαρή κατηγορία παράλειψης καθήκοντος όπως το ξέρετε άλλωστε . Κι αυτό σας αφορά όλους . Και ως προς αυτές τουλάχιστον τις ευθύνες όλων σας ως  εμπλεκομένων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την απόδοσή τους σε αυτούς που τους ανήκουν . Κι ο τρόπος υπάρχει .
Ο τόπος πάντως δεν πρέπει να ζημιωθεί από τις αγκυλώσεις και τα καπρίτσια των αιρετών του, ή και να βλαφτεί σοβαρά ίσως κι ανεπανόρθωτα , σε ορισμένες ευκαιρίες για τις υποδομές και την ανάπτυξή του σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς. σαν τους σημερινούς .
Το σχέδιο του προϋπολογισμού έτσι όπως οι δημοτικές υπηρεσίες εννοούν ως νομίμως συνταχθέν , αυτό και θα πρέπει πάραυτα – χθες– να εισαχθεί προς τελική διαμόρφωση και ψήφιση στο ΔΣ.  Εκεί , αφού ακουστεί στην ολομέλεια του ΔΣ  η επίσημη υπηρεσιακή άποψη για το θέμα και δικαιολογηθεί επαρκώς η όποια εγγραφή, ή μη εγγραφή καθώς και απαντηθεί η όποια απορία , θα διαμορφωθεί προς τη μιά  ή προς την άλλη κατεύθυνση, ως φυσικό επακόλουθο της ψηφοφορίας, μια πλειοψηφία.
Αυτή η πλειοψηφία νομιμοποιείται να αλλάξει σε ορισμένα και σε όσα σημεία του  νομίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό , πάντα όμως έχοντας υπ` όψη της , ότι για την τυχόν τελική σύνταξή του κατά τρόπο πέραν των υποδείξεων των αρμοδίων υπηρεσιών, θα έχει να επωμισθεί και ακεραία την ευθύνη μιας πιθανής επιστροφής του για διόρθωση και επαναψήφιση .
Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου λογικό, αποδοτικό και υπεύθυνο, να υιοθετηθεί από όλους  ανεξαιρέτως τώρα πια , η υπηρεσιακή άποψη και γραμμή ως προς την ορθή και νόμιμη σύνταξη του προϋπολογισμού . Έτσι ακόμη και όσοι έως τώρα διατυπώνουν επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις ( ίσως και δικαίως μερικώς ), εάν τυχόν στη συνέχεια δικαιωθούν με την θεώρηση και την αναπομπή ως μη νομίμου του συνταχθέντος προϋπολογισμού απ` τις ελεγκτικές Περιφερειακές υπηρεσίες , αυτή θα είναι μια απόλυτη προσωπική τους δικαίωση και αντίθετα κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της . Η μόνη νόμιμη και λογική διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, είναι κατά τη γνώμη μου αυτή.
Την οποία εξ όσων  πληροφορούμαι , επανειλημμένα ο κ. Γ.  Γώγος έχει προτείνει ως την μοναδική συνετή και έντιμη λύση την οποία  μπορεί να δώσει ένας  πολιτισμένος καλοπροαίρετος και απροκατάληπτος διάλογος  εντός του ΔΣ .   .
Αποστολή λοιπόν, του ήδη υπάρχοντος προσχεδίου προϋπολογισμού στο ΔΣ  και εν συνεχεία άμεσα διαδικασία διαλόγου για οριστικοποίηση και ψήφιση στην ολομέλεια , με βάση την  υπηρεσιακή  υπεύθυνη άποψη που θα διατυπωθεί εκεί , ως προς το νόμιμο και ορθό σε συνάρτηση με νόμους , κανόνες , υπουργικές αποφάσεις , εγκυκλίους  και  οδηγίες . Κι όχι ότι , όποτε κι όπως νομίζει ο καθένας .
Έτσι και κατ` αυτή την έννοια, οι υπηρεσίες θα είναι και οι μόνες υπόλογες  για τυχόν μη ορθή σύνταξη και επιστροφή του προϋπολογισμού απ` τις Περιφερειακές αρχές  στο Δήμο  για συμπλήρωση και διόρθωση .
Οτιδήποτε διαφορετικό, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την αναγκαία λογική φορά των πραγμάτων και τις λοιπές αναγκαιότητες που προβάλουν επιτακτικές , αλλά θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά  όσους πιστεύουν , πως ο τόπος είχε την ατυχία να εξαρτά την πορεία του εν μέσω μάλιστα μιας πολύ μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης , από θέσεις , σκέψεις και αντιλήψεις συμπολιτών μας που όντας δημοτικοί σύμβουλοι απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων . Θέλω να πιστεύω πως δεν επιφυλάσσετε για τον εαυτό σας και στο πέρασμά σας απ` τη διαχείριση των κοινών αυτή τη δύσκολη (σχεδόν ) τετραετία , ανάλογο μοιραίο χαρακτηρισμό .
Τις απόψεις μου για το θέμα της σύνταξης του προϋπολογισμού, τις διατύπωσα και τις εξήντλησα μόλις προ μερικών ημερών δημοσιεύοντας μια σχετική ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες πρωτίστως τους αιρετούς μας . Επιμένω σ` αυτές τις απόψεις , αλλά αυτό δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία.  Γιατί σημασία εδώ τώρα , θεωρώ πως έχει  μόνο  αυτό που με ευθύνη της, αναλαμβάνει να πράξει και να πει ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου που έχει υπ` όψη της εν τέλει και ολόκληρο το παλιότερο αλλά και το πρόσφατο πλαίσιο κανόνων, προϋποθέσεων και όρων καθώς και την αρωγή και συνδρομή( φαντάζομαι ) ενός σχετικού διοικητικού περίγυρου .
Τα “χωράφια” του προϋπολογισμού είναι δικά τους και προτείνω να παραμείνουν δικά τους !
Εμείς όλοι οι υπόλοιποι , απλοϊκές γνώμες διατυπώνουμε όπως οφείλουμε άλλωστε , προσπαθώντας να συμβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις και τις ελάχιστες γνώσεις μας , στη λύση του γόρδιου . Γιαυτό και δεν επιμένουμε , αλλά ως σώφρονες νομίζω , προσαρμοζόμαστε και ακολουθούμε τους επαΐοντες γιατί έτσι πρέπει . Κι αυτό είναι όχι μόνο απλά σωστό και χρήσιμο, αλλά σοφό νομίζω !
Επαναλαμβάνω πως δεν μπορώ,  με τη δική μου τουλάχιστον λογική , να αντιληφθώ γιατί ορισμένοι διακαώς επιθυμούν και επιμένουν να  επωμιστούν οι  ίδιοι ευθύνες  που  δεν τους ανήκουν !!
Τελειώνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ κυρίως στους δυο εμπειρότερους και ψυχραιμότερους  της άλλης πλευράς αυτοδιοικητικούς μας , τους κ.κ. Γώγο και Καράφλα , οι οποίοι εξ όσων διαβάζω και πληροφορούμαι  συμφωνούν με το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι , του προς σύνταξη προϋπολογισμού όπως και οι περισσότεροι άλλωστε . Συμβάλουν έτσι μέχρι ώρας και οι δυό τους θετικά ( το έχουν αποδείξει κι άλλες φορές ), αλλά κάπως άνευρα θα έλεγα κι όχι απολύτως καθοριστικά μέχρι στιγμής, για την ανεύρεση του τελικού μέσου όρου στις λιγοστές άλλωστε διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών της οικονομικής.
Γιαυτό ας αποδυθούν σε μια τελική προσπάθεια , όχι πρόχειρου συμβιβασμού  γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί ούτε και εγγυάται την νόμιμη και ορθή σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά για την αποδοχή εκ μέρους όλων των συμβούλων,  της  μόνης επίσημης πλέον υπηρεσιακής άποψης και θέσης για όλα τα ζητήματα που διχάζουν έως τώρα και οξύνουν την αντιπαλότητα των δυο πλευρών .
Η κοινή λογική επιτάσσει : ούτε συμβιβασμούς ούτε αυθαίρετες και προσωπικές ερμηνείες , αλλά πιστή εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου που διέπει το θέμα και το οποίο στην ολότητά του γνωρίζει και οφείλει να γνωρίζει , η μόνη αρμοδία δημοτική υπηρεσία , η οικονομική . Έχοντας και την τελική και ολική ευθύνη .
Γνώμη μου επίσης είναι , ο Δήμαρχος να περιοριστεί στα θεσμικά του καθήκοντα που του επιβάλλουν την διαχείριση αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος , με τον τρόπο , που πρέπει να ζητεί να του υποδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του, όπως και ο επί των οικονομικών αρμόδιος Αντιδήμαρχός του . Ο οποίος άλλωστε και θα πρέπει να συνεργάζεται , να ελέγχει και να “προΐσταται” των υπηρεσιών αυτών, έχοντας την εκ των καθηκόντων του  υποχρέωση και ευθύνη, να παρακολουθεί και να συμβάλει εκ του σύνεγγυς  ειδικά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού , εξηγώντας και δημόσια όταν απαιτείται , τις επίσημες δημοτικές θέσεις ( Διοικητικές και υπηρεσιακές ).
Κατά την άποψή μου κ . Δήμαρχε  αν θέλετε να ασκείτε εσείς τις αρμοδιότητες  του οικονομικού Αντιδημάρχου σας , τότε αφαιρέστε τες  από κείνον .
Διαφορετικά  περιοριστείτε στις δικές σας αρμοδιότητες και απαιτήστε  εν προκειμένω απ` τον αιρετό συνεργάτη σας επί των οικονομικών , αλλά  και τους υπαλλήλους της ανάλογης υπηρεσίας , να κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς τη δική σας περαιτέρω εμπλοκή και απασχόληση !!.
Γιατί ότι ισχύει ( όπως είπαμε παραπάνω ) περί της μη καλής γνώσης για το θέμα του προϋπολογισμού και γενικότερα των οικονομοτεχνικών , απ` όλα τα άλλα επαγγέλματα στα οποία επιδίδονται οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί μας , το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους γιατρούς …. ακόμη κι αν είναι Δήμαρχοι .
Και μην ξεχνάτε κ. Δήμαρχε , πως στο ΔΣ που έτσι κι αλλιώς κάποια χρονική στιγμή θα φτάσει πλέον το θέμα του προϋπολογισμού προς ψήφιση , εσείς δεν ψηφίζετε !
Το λέω αυτό γιατί και οι υπόλοιποι του ΔΣ  θα πρέπει να μην υποτιμήσουν αυτή την λεπτομέρεια .
Κύριε Γώγο έχετε κάθε λόγο να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την μεταφορά του θέματος στο ΔΣ . Ο έτερος  έμπειρος και καλοπροαίρετος θεωρώ , αιρετός και επικεφαλής παράταξης κ. Καράφλας  δεν βλέπω γιατί να μην συμφωνήσει σ` αυτό , όπως πιστεύω και οι τρεις  σύμβουλοι , κ. κ. Βαφιάς , Ντάλας  &  Πλακάκης  θα αποδειχθούν επίσης συνεργάσιμοι και αντάξιοι των περιστάσεων , προβάλλοντας βεβαίως τις απόψεις τους όπως και δικαιούνται , δεχόμενοι όμως και τις επίσημες υπηρεσιακές επεξηγήσεις ως  σημείο σύγκλησης και συμφωνίας .

    Προσπαθώντας  πάντα για τις λεπτές και πολύτιμες ισορροπίες …

               Θανάσης  Παπακωνσταντίνου 
                                                               Ες  αύριον – μεθαύριον τα νεώτερα .                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου