Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Kύριε διευθυντά
O θόρυβος γύρω από την απόλυση κάποιου αριθμού καθαριστριών σχολικών μονάδων, έφερε στη μνήμη μου το ακόλουθο (διδακτικό) γεγονός.
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν είχα τη Διεύθυνση του 3ου  Λυκείου Καλαμάτας, επισκέφτηκε το σχολείο μας (ασφαλώς και άλλα) ένα γκρουπ 10-12
Iαπώνων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης , για να γνωρίσουν κάποιες πλευρές της ζωής και του έργου του Ελληνικού λυκείου.
Aφού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, πρακτικά κυρίως μαθήματα, ζήτησαν να συναντηθούν με 4-5 μαθητές και μαθήτριες, για να τους υποβάλουν ερωτήσεις γύρω από τη σχολική ζωή.
Στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας, παρουσία του υποφαινομένου και των συναδέλφων μου καθηγητών, που εκείνη την ώρα δεν είχαν διδακτική απασχόληση, έγινε η σχετική συνάντηση και συζήτηση.
Κάποια στιγμή ένας από τους Ιάπωνες ξάφνιασε όλους μας με την ερώτηση που υπέβαλε στους μαθητές μας: « Ποιες ώρες καθαρίζετε το σχολείο σας;;».
Oι μαθητές, αμήχανοι στην αρχή από την απροσδόκητη ερώτηση, απάντησαν (προς μεγάλη έκπληξη ασφαλώς των φιλοξενουμένων) ότι ο μαθητόκοσμος δεν ασχολείται με την καθαριότητα του σχολείου, αφού, για το έργο αυτό, υπάρχουν ειδικές καθαρίστριες αμειβόμενες από το υπουργείο Παιδείας.
Και τότε ήρθε η σειρά μας να εκπλαγούμε. «Στα σχολεία μας, είπε ο Iάπωνας, όταν τελειώσουν τα μαθήματα της ημέρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες φορούν ειδικές ποδιές και μαζί με τους καθηγητές τους, παίρνουν σκούπες, φαράσια και σφουγγαρίστρες και καθαρίζουν το σχολείο τους, ώστε να το βρουν έτοιμο και καθαρό την επόμενη ημέρα»!!!! 
Tα σχόλια δικά σας….
Πέτρος Πανταζόπουλος   συν/χος  εκπαιδευτικος  
Επιστολή στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
                                           
                                   ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΑ
                                    Εγώ απλώς σας το μεταφέρω
                                     Θανάσης  Παπακωνσταντίνου 

1 σχόλιο:

  1. Sorry gia ta greekenglish alla se stelno to sxolio mou apo polu makria(Australia)kai to key board the exei ellinika! Giati plironoume tosous forous an einai ola na ta kanoume h poloites!!!???Ston aera pou anapneoumai den exoun bali akoma foro!!!Na to perimanoume kai auto?Xairetismata sto omorfo xwrio mou!!!KAi egw aplos to metafero

    ΑπάντησηΔιαγραφή