Παρασκευή, Απριλίου 19, 2013

ΑΙΡΕΤΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ = ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Φίλοι συμπολίτες .
           Στού κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα λέει ο θυμόσοφος λαός μας .
           Είναι άραγε μάταιο και τόσο αναποτελεσματικό να το κάνει κάποιος αυτό ?
           Στην περίπτωση των “απερίγραπτων” όντως  αιρετών του Δήμου μας , μάλλον ως τέτοιο μοιάζει άλλωστε επιβεβαιώνεται κιόλας , αν και η αίσθηση της ακοής όλων τους μοιάζει οξυτάτη εξ όσων πληροφορούμαι !
           Σήμερα θα είναι η τέταρτη κατά σειρά φορά , που αναφέρομαι σε ένα θέμα , ενοχλητικό βέβαια για κάποιους , το οποίο όμως χαρακτηρίζει και το βαθμό ανευθυνότητας , ανωριμότητας , αντιθεσμικής και μη νόμιμης συμπεριφοράς σχεδόν του συνόλου ( ελάχιστες οι εξαιρέσεις ) των αυτοδιοικητικών μας .
           Ως γνωστό ,οι Δήμαρχοι , Αντιδήμαρχοι , τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής κλπ , οφείλουν μέχρι τον Ιούνιο κάθε χρόνου να έχουν καταθέσει τις φορολογικές τους δηλώσεις μαζί και τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης  στην αρμοδία Αρχή καθώς και να έχουν αναρτήσει όλα αυτά στην ιστοσελίδα του Δήμου τους  έτσι όπως ο νόμος ορίζει .

           Ουδείς όμως δεν το έπραξε αυτό εδώ και δυο χρόνια , πλην ελαχίστων όπως προείπαμε . ( του Δημάρχου , του Α. Ζιάκου και του Γ. Πολύμερου – εδώ με κάποιες διορθώσεις που απαιτούνται  )
          Υπενθυμίζω πως για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση περιουσιακής κατάστασης, υπάρχει η υποχρέωση υποβολής ανάλογων δηλώσεων σε βάθος τριετίας πριν την ανάληψη της δημόσιας θέσης τους, καθώς επίσης μεταξύ άλλων και η αναφορά σε παντός είδους έσοδα και από κάθε πηγή , όπως πχ διάφορες οικονομικές ενισχύσεις , αγροτικές επιδοτήσεις , μερίσματα , τόκοι , ενοίκια , δάνεια , κέρδη επιχειρηματικά  κλπ . 
          Το γεγονός ότι ακόμη και τώρα ( για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ), σε μια εποχή μάλιστα βαθιάς οικονομικής ύφεσης και μεγάλης κρίσης , που δοκιμάζουν την κοινωνία στο σύνολό της  αλλά και θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση το αξιακό και  το πολιτικό μας σύστημα με άμεση αντανάκλαση στους εκπρόσωπους αυτού του παλιού χρεοκοπημένου πλέον γενικότερου μοντέλου διοίκησης , όσοι δικοί μας αιρετοί κατέχουν με την εντολή μας έμμισθες και υπεύθυνες θέσεις για τη διαχείριση των Δημοτικών μας οικονομικών και ως εκ τούτου φυσικά είναι και παραμένουν εκ του νόμου υποχρεωμένοι να δηλώνουν και να αναρτούν το πόθεν έσχες και παρ` όλα αυτά αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν και να πράξουν τα νόμιμα , κρίνονται κατά την άποψη μου, τουλάχιστον ως πολιτικά απαράδεκτοι , πέραν των υπολοίπων που θα μπορούσε άνετα να τους καταλογίσει ο οποιοσδήποτε .
         Αυτή η στάση και η τακτική των αιρετών μας , να αρνούνται να ακολουθήσουν το νόμο , αποτελεί μεγίστη προσβολή στην έννομη λειτουργία των θεσμών μας , στις αξίες της κοινωνίας μας που η επαναφορά τους πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων μας , αλλά και πολύ περισσότερο στην ηθική υπόσταση των ίδιων !!.
        Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν το κατανοούν αυτό , αλλά ωστόσο δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να τους το υπενθυμίζουμε αλλά και να απαιτούμε την αποκατάσταση της νόμιμης λειτουργίας τους εντός του θεσμού,  με σεβασμό και συνέπεια στις νομοθετημένες  υποχρεώσεις τους .
        Οι τοπικοί μας “άρχοντες” , διαχειριστές των Δημοτικών υποθέσεων και των οικονομικών , οφείλουν να μην παραβιάζουν και μάλιστα τόσο κατάφορα  τη βασική αρχή της απόλυτης διαφάνειας των δημοσίων προσώπων στα πολιτικά δρώμενα , που είναι η κρυστάλλινη διαχείριση της εξουσίας τους .
Αυτό περιμένουν οι πολίτες σ` ολόκληρη τη χώρα απ` τις τοπικές τους αρχές πρώτα .
        Το ίδιο και η δική μας τοπική κοινωνία.
        Διαφάνεια και έντιμη ελέγξιμη διαχείριση , από “καθαρούς” και νομιμόφρονες αυτοδιοικητικούς.
        Απ` τις αρχές του 2010 έχουν πλέον θεσπιστεί στη χώρα σοβαροί κανόνες και πρωτόγνωρες αρχές διαφάνειας για τη διαχείριση των Δημοσίου χρήματος και της εξουσίας .
        Ο ευτελισμός αυτών των κανόνων, απ` το όργιο καταστρατήγησης και απαξίωσής τους όμως , προσβάλει βάναυσα όλους όσους επιθυμούμε μια άλλη “ταυτότητα”στα δημόσια πράγματα και αφαιρεί κάθε ελπίδα για μια νέα αρχή με καλύτερη , συνετότερη, τιμιότερη και νομιμότερη από πριν , συνέχεια και πορεία απ` όλους μας και κυρίως απ` όσους ζητούν και τιμώνται με την ψήφο και την εμπιστοσύνη μας .
         Όσοι λοιπόν ασχολούμενοι υποτίθεται από θέση ευθύνης με τα τοπικά μας πράγματα , συνεχίζουν να πολιτεύονται με το κεφάλι στραμμένο στο παρελθόν , αμετανόητοι και “φτωχοί συγγενείς” στις καταλυτικές σημερινές επιβεβλημένες αλλαγές , σε συμπεριφορές , ήθος και πρακτικές , καλό και σκόπιμο θα ήταν να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κείνους των συμπολιτών μας που δείχνουν να κατανοούν τις σύγχρονες ανάγκες για προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της εποχής που έρχεται, ή και που είναι ήδη εδώ .
         Τζάμπα μάγκες , αυτοαποκαλούμενους αυτοδιοικητικούς της “κακιάς ώρας”, επίορκους κι ανεύθυνους εκπροσώπους , ο τόπος ούτε επιθυμεί , ούτε του πρέπει να εξακολουθεί να τους ανέχεται πλέον . Καθαρές και σταράτες κουβέντες ….
         Όσοι δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν αμέσως με την τήρηση των συμβατικών θεσμικών τους υποχρεώσεων , δεν έχουν και κανένα απολύτως δικαίωμα και ηθικό έρεισμα για να παραμένουν στις θέσεις τους ως εκπρόσωποι  τοπικών κοινωνιών .
        Γιατί το μόνο που κάνουν είναι να τις προσβάλουν και να τις εκθέτουν με την ανευθυνότητα και την παρά τον νόμο λειτουργία τους . Γιαυτό και οι τοπικές αυτές κοινωνίες θα πρέπει , ή να τους συνετίσουν ,  ή να τους αποβάλουν απομονώνοντας και ακυρώνοντάς τους στην πράξη από εκπροσώπους τους .  Έτσι κι αλλιώς το πρόσημο είναι αρνητικό και σε όσους παρακολουθούν τη δημοτική δραστηριότητα είναι γνωστό  πως όλοι αυτοί τίποτα χρήσιμο και σημαντικό δεν προσέφεραν μέχρι τώρα στο τόπο .
       Στις 19 Φεβρουάριου έπρεπε οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις να έχουν ενημερωθεί αρμοδίως για τους κατ` επανάληψη “παρανομούντες” ως προς τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης και μέχρι τις 25 Φεβρουάριου να έχουν ενημερωθεί μέσω των Αποκεντρωμένων και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών .
Στο δικό μας Δήμο αυτό δυστυχώς δεν έγινε και δεν είναι άλλωστε το μόνο .
       Θυμίζω πως ανάλογη Δήλωση περιουσιακής κατάστασης έχουν υποχρέωση να καταθέτουν στην αρμόδια υπηρεσία με ευθύνη και έλεγχο του Δήμου και όλοι οι Δημοτικοί υπάλληλοι( εν προκειμένω ), που συμμετέχουν σε επιτροπές έγκρισης έργων , μελετών , προμηθειών κλπ , άνω των 150.000 ευρώ .
Επίσης δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι υποχρεωμένος να καταθέτει ο κάθε υπάλληλος αμέσως με την πρόσληψή του, και καθ` όλο τον εργασιακό του βίο ανά διετία να επαναλαμβάνει τη διαδικασία αυτή για την οποιαδήποτε εν τω μεταξύ ή όχι,   μεταβολή της περιουσιακής του θέσης .
      Στο Δήμο μας , φαντάζομαι πως οι υποχρεώσεις αυτές είναι πολύ ψιλά γράμματα και γιαυτό είναι καιρός νομίζω να αλλάξει η “γραμματοσειρά” στην περίπτωση αυτή , ώστε του λοιπού οι υπόχρεοι υπάλληλοι αλλά και οι ανεύθυνοι αιρετοί να αισθανθούν ότι επιτέλους θα ελέγχονται για τις τυχόν παραλήψεις τους .
Κι αυτές πχ που αναφέρω εγώ, είναι πολύ σοβαρές ….
       Κύριε Δήμαρχε , κύριε Αντιδήμαρχε αναπληρωτή Δημάρχου και υπευθύνου οικονομικών υπηρεσιών , κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού μας Συμβουλίου , ιδού μερικές απ` τις υποχρεώσεις σας ιδού (και) πεδίον δόξης λαμπρόν !
       Όσοι αδιαφορούν και αρνούνται τη συμμόρφωσή τους με τις επιταγές του νόμου ενώ θα έπρεπε αυτοί πρώτοι απ` όλους  να επιδεικνύουν συνέπεια και σεβασμό στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις τους , θα πρέπει με το ονοματεπώνυμό τους να γίνουν γνωστοί στη τοπική δημοτική μας κοινωνία , ως αιρετοί ανάξιοι της εμπιστοσύνης της και ως παραδείγματα προς αποφυγή .
Όταν οι ίδιοι παρανομούν , εντελώς απροκάλυπτα και αδιανόητα προκλητικά για λογικούς και υπεύθυνους θεσμικούς εκπρόσωπους , τότε δηλαδή ο οποιοσδήποτε δημότης τι θα  πράξει ??
      Μπορεί φίλοι συνδημότες , μ` αυτούς τους ανεκδιήγητους ( οι περισσότεροι δηλ. ) αιρετούς, να κατεβήκαμε άτσαλα τη σκάλα του κακού μέχρι το τελευταίο της σκαλοπάτι , αλλά η ανοχή και η υπομονή έχει και τα όριά της ….
Ήρθε ο καιρός που είναι αδήριτη η ανάγκη να πληροφορούμαστε συνεχώς και με κάθε δυνατό τρόπο όλοι μας , τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας και ερήμην μας .
Ο εφησυχασμός έφερε στα χέρια , στην ακρισία  και στην ανεπάρκεια των ανθρώπων αυτών, την τύχη και τη πορεία του τόπου μας  κι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί .
Τελειώνοντας , ξαναγράφω για πολλοστή φορά και συνιστώ στους αρμόδιους του Δήμου, πως οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι αναγκαίο και θα πρέπει να αναρτώνται στη σελίδα του Δήμου σε ξεχωριστό “παράθυρο” με την ένδειξη-τίτλο πχ « δηλώσεις υπόχρεων αιρετών » κι όχι όπως τώρα , όπου κι όπως έλαχε κι άντε τρέχα γύρευε .
Νοικοκυρεμένα , τακτοποιημένα και νομότυπα πράγματα , όπως μας αξίζει .
       Αναμένω βεβαίως κ. Δήμαρχε , πλην των διαφόρων ως συνήθως απαξιωτικών σχολίων ορισμένων αδαών και εμπαθών από έλλειψη σοβαρού αντίλογου σε όσα κάθε φορά αναφέρω , και τις δικές σας οπωσδήποτε  αν όχι απαντήσεις για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη αυτή κατάσταση άρνησης κατάθεσης των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων απ` τους υπόχρεους , τουλάχιστον ενέργειες και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εξάλειψης στο Δήμο μας , του φαινομένου συνειδητής απειθαρχίας αιρετών στο νόμο .
       Και επειδή τα ερωτήματα που κατά καιρούς σας υποβάλλω κ . Δήμαρχε απολαμβάνουν της ίδιας πάντοτε …“σιωπηρής” υποδοχής , θα σας παρακαλούσα αυτή τη φορά τουλάχιστον, ομού μετά του αναπληρωτή σας Αντιδημάρχου και υπευθύνου των δημοτικών οικονομικών , να δώσετε τις απαντήσεις που τους αντιστοιχούν όχι τόσο για μένα που συγχωρέστε με αλλά γνωρίζω άριστα ποιες πρέπει να είναι , αλλά κυρίως για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν συνήθως την ευκαιρία ούτε τον τρόπο να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν μόνοι τους την άκρη σ` αυτό που τους ενδιαφέρει .
       Συνοψίζω τα πολύ πρόσφατα μόνο ερωτήματα  που σας υπέβαλα και τα θέτω ξανά υπ` όψη σας μήπως επιτέλους και απαντηθούν :
Α ) Ο  Γ. Βαφιάς όταν προ λίγων ημερών έγραφε σε δημόσια ανακοίνωσή του  ότι η οικονομική υπηρεσία σε ερώτησή του σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου προϋπολογισμού, του απάντησε πως « έτσι ο προϋπολογισμός δεν είναι νόμιμος » , είχε δίκιο τελικά ή άδικο ??
Β ) Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ομοθυμαδόν μετά των λοιπών αφελών ίσως συμβούλων τους ( παρασύροντας στη συνέχεια και το σύνολο των τοπικών Προέδρων των Νοτιοανατολικών κοινοτήτων ), όταν σας εγκαλούσαν ως Δημοτική αρχή για άγνοια των υπαρκτών κατά τη γνώμη τους δυνατοτήτων αποκομιδής των σκουπιδιών αναφέροντας δήθεν ισχύοντες νόμους , άρθρα σχετικά κλπ. , είχαν τελικά δίκιο?  ή απολύτως άδικο ευρισκόμενοι εκτός τόπου και χρόνου ??
Γ )  Ο κ. Πόρρος που σας κατηγορεί δημόσια σε επιστολή του , και σας καταγγέλλει ανάρμοστα πλην άλλων και  για επιλεκτική διαγραφή χρεών δημοτών από τέλη κλπ., έχει δίκιο?  ή έχει άδικο τελικά  λέγοντας ψέματα ως κοινός συκοφάντης ??        ( ασχέτως αν κάποιοι άλλοι εξαπατώντας τον, του επέβαλαν τα όσα μάλλον ο ίδιος απλώς υπέγραψε )
Δ )  Ο Πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής με το δίκιο του ο άνθρωπος αγανακτισμένος απ` την εντεκάμηνη και πλέον αδράνεια των υπηρεσιών για αποκατάσταση τεσσάρων μάλιστα βλαβών του δικτύου ύδρευσης , σας κατηγόρησε για παρατεταμένη αδιαφορία . Υπήρξατε όντως αδιάφορος κ. Δήμαρχε στην περίπτωση αυτή, ή όχι ?? Ποιος τελικά ευθύνεται για την απαράδεκτα πολύμηνη αυτή καθυστέρηση των ζημιών του δικτύου ?? γιατί να μην ευθύνεται κανείς δεν γίνεται !! και οι πολίτες πρέπει να μάθουν τι συνέβη , διότι ο Δήμος δεν είναι κλαμπ ούτε μασονική στοά με στεγανά κι απόρρητα , το ξαναείπαμε . Χάριν των δημοτών βρίσκεστε και λειτουργείτε όλοι σας στην αυτοδιοίκηση  και σ` αυτούς οφείλετε να δίνετε λόγο .
Ε ) Ποιοι αιρετοί του Δήμου μας , απ` τους υπόχρεους σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης , “αρνούνται” να την καταθέσουν και να την αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του Δήμου ? Ποιοι επίσης απ` αυτούς , έχουν “ξεχάσει” και την τριετή αναδρομική υποχρεωτική δήλωση μαζί με την πρόσφατη διετή στην εξελισσόμενη θητεία ??
      Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν για την ασυνέπεια και την μη νομιμόφρονη στάση και λειτουργία των εκπροσωπών τους .
                                                     Ο επιμένων για απαντήσεις
                                                   Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου