Κυριακή, Απριλίου 07, 2013

Σε αδιέξοδο ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας (video)


Και όμως… στη Δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα!

Μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην έδρα του Δήμου την Κάτω Τιθορέα.
Για ακόμα  μία φορά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε απέναντι από την πρόταση του Δημάρχου κ.Θεόδωρου Ντούρου, με αποτέλεσμα ο οικονομικός προϋπολογισμός του Δήμου να παίρνει νέα παράταση, για επόμενη συνεδρίαση, και φυσικά οι επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη καθυστέρηση, να δημιουργεί συνθήκες αρνητικές και ίσως μη αναστρέψιμες για τη σωστή λειτουργία, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου.
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κάτω Τιθορέα για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, αντιλαμβανόμενοι όλοι πλέον την σημασία που αποκτούσε η συγκεκριμένη διαβούλευση για το μέλλον του Δήμου.
Παρόν και μία ομάδα ανθρώπων από την νεοσύστατη «Κίνηση Πολιτών Αμφίκλειας», όπου από την αρχή της συνεδρίασης προσπάθησε να πιέσει τους Δημοτικούς Σύμβουλους αλλά και το Δήμαρχο κ.Ντούρο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, για την ψήφιση του προϋπολογισμού, προσπάθειες που όμως κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων όπως αποδείχτηκε στο τέλος.
Σε ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα από την αρχή της συνεδρίασης και με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι, πολλές φορές χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να ηρεμίσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί ομαλά η συνεδρίαση.
SONY DSC
Λυπηρό σημείο η οξύτατη αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, μεταξύ του πρώην Δημάρχου Αμφίκλειας κ.Λουκά Σκλαβούνου, με τον κ.Μάρο από την Ελάτεια, όπου λίγο έλλειψε να «πιαστούν στα χέρια» πριν προλάβουν οι ψυχραιμότεροι να επέμβουν.
Το συγκεκριμένο γεγονός λίγο αργότερα ο πρώην Δήμαρχος καταδίκασε, ζητώντας συγνώμη από το σώμα αλλά και από το κοινό που παρακολουθούσε την συνεδρίαση.
Σε μία τετράωρη και πλέον συνεδρίαση, για ακόμα μία φορά οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων έγειραν προς το μέρος της Αντιπολίτευσης, αλλά και προς την αποσχισμένη  ομάδα της πλειοψηφίας, με τον κόσμο που παρακολουθούσε αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, να φτάνει σε σημείο να «παρακαλεί» το Δήμαρχο να αλλάξει την εισήγηση που κατέθεσε προς ψήφιση, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ομόφωνα ψήφιση από το σώμα, πράγμα όμως που ο κ.Ντούρος δεν αποδέχτηκε.
Το «αγκάθι» που έχει δημιουργηθεί και επηρεάζει αρνητικά την ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού, για συναπτές συνεδριάσεις, είναι μία λίστα ονομάτων από επαγγελματίες που έχουν προσφέρει σε έκτακτες συνθήκες τις υπηρεσίες τους στον Δήμο, όπου λόγω του εκτάκτου των συνθηκών δεν λήφθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες (π.χ. διαγωνισμός για Οικονομικότερη Προσφορά), για το λόγο αυτό δεν υφίσταται η νόμιμη  διαδικασία, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ναι μεν να έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους, αλλά λόγω της μη νόμιμης τήρησης της διαδικασίας, να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Από τη μεριά του ο κ.Δήμαρχος δεν αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα ποσά, λέγοντας ότι, όποιοι  Αντιδήμαρχοι είχαν δώσει εντολές σε επαγγελματίες για να προβούν σε έργα, θα πρέπει να πάνε στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ώστε να βρούνε τρόπο εξόφλησης και αυτός με την σειρά του θα τις υπογράψει. Όταν όμως χωρίς παραστατικά στοιχεία με απειλούν να υπογράψω αλλιώς δεν θα ψηφίσουν τον Οικονομικό προϋπολογισμό, αυτό θεωρείτε εκβιασμός.      

SONY DSCΑπό την άλλη μεριά η αντιπολίτευση με την αποσχισμένη μερίδα της πλειοψηφίας, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, από την στιγμή που οι επαγγελματίες χρειάστηκε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτάκτως και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, είναι λογικό να μην μπορούν να παρουσιάσουν τα απαραίτητα παραστατικά για την αμοιβή τους, για το λόγο αυτό πρότειναν στο Δήμαρχο να αποδεχτεί εγγράφος αυτά τα ποσά, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια πρίν την ψήφιση του προύπολογισμού, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προφορικά ότι θα εξοφλούσε τις συγκεκριμένες οφειλές, πράγμα το οποίο και δεν το πραγματοποίησε.
Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτή την πρόταση, παρέμεινε στην αρχική του θέση, και στη ψηφοφορία που ακολούθησε ο ¨οικονομικός προϋπολογισμός δεν κατάφερε να υπερψηφιστεί για ακόμα μία φορά, καθώς 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν κατά και 10 υπέρ, απών ήταν 3 Δημοτικοί σύμβουλοι.
Τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πλέον πάνω από το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας είναι πολλά. Δυστυχώς στο τέλμα που βρίσκεται ο Δήμος πολύ δύσκολα θα το ξεπεράσει, καθώς ούτε η λαϊκή γνώμη που εχθές ήταν παρόν και προσωποποιημένη στην αίθουσα συνεδριάσεων, δεν κατάφερε να πιέσει και να δόση λύση στο αδιέξοδο.
Πολλές βέβαια και οι φωνές διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του Δημάρχου κ.Ντούρου, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Αμφίκλειας κ.Λουκά Σκλαβούνου, όπου πρότεινε στον Δήμαρχο να ακολουθήσει το δρόμο της παραίτησης.
Ακολουθεί βίντεο από την συνεδρίαση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου