Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2012

Άρθρο – Πρόκληση


23-2-2012

Άρθρο – Πρόκληση

για τις ευθύνες και τη συμβολή των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσωπών μας, στην κακοδαιμονία της Δημοτικής μας πραγματικότητας και της γνωστής πια θεσμικής δυσλειτουργίας .

Ενεός ! πλέον, παρακολουθώ κι εγώ μαζί με άλλους συμπολίτες τα τεκταινόμενα κατά τις τελευταίες κι όχι μόνο , συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου .
Πολύωρες έως εξοντωτικές συνεδριάσεις , χωρίς κανένα σοβαρό λόγο τέτοιας πρωτοφανούς και εξουθενωτικής επιμήκυνσής τους και με καθόλου δυστυχώς βέβαια παραγωγικό και ουσιαστικό εν τέλει αποτέλεσμα .
Απουσίες , επικίνδυνες κι ανώφελες για τα Δημοτικά μας πράγματα αναβολές , σκιαμαχίες , ερασιτεχνισμοί , επιπολαιότητες , άγνοια διαδικασιών , έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης που πρέπει σε κάθε περίπτωση να διακρίνει τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους μας , μικροπολιτικά παίγνια ένδειξη της γελοίας αίσθησης του μικρομεγαλισμού μας κλπ , είναι μερικά απ` τα συνήθη χαρακτηριστικά αυτών των πρωτόγνωρων για τα τοπικά αυτοδιοικητικά μας ήθη συνεδριάσεων .
Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και χρονική συγκυρία ιστορική και κρίσιμη για το μέλλον και την πορεία ολόκληρης της χώρας .
Τώρα που η αγωνία , η μελαγχολία και ο σκεπτικισμός είναι οι μόνιμοι πια κι αχώριστοι συνοδοί του καθενός μας .
Τώρα ακριβώς , ορισμένοι μάλλον τυχεροί , που διαβιούν στον κόσμο τους προφανώς , βολεμένοι γαρ κι απόμακροι απ` τα δεινά και τα καθημερινά εντεινόμενα προβλήματα του μεγάλου μέρους των Ελλήνων συμπατριωτών μας , αλλά προφανέστατα και ανέτοιμοι να αντιληφτούν το παρόν και το άμεσο μέλλον που βαρύ και απειλητικό για ιδιώτες , υπηρεσίες και θεσμούς , έρχεται καταπάνω μας έτοιμο να συγκρουσθεί μαζί μας με ορατό τον κίνδυνο να μας συνθλίψει .
Ακριβώς λοιπόν τώρα , εκείνοι βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν , φευ, τις δημιουργικές τάχα ανησυχίες τους για το “ζοφερό” μέλλον του Δήμου μας όπως προδιαγράφεται , όχι βέβαια πρωτίστως ένεκα των “κακών” και “δεινών” που πριν περιγράψαμε όπως τουλάχιστον λογικά κανείς θα περίμενε , αλλά απ` την κατά την αντίληψή τους εγκληματική αντιαναπτυξιακή ( εν μέσω πτωχείας μάλιστα ) προοπτική !! που επιβάλει με τον τεχνικό ετήσιο προγραμματισμό της , η δίχως όραμα ! ανάλγητη και ανεπαρκής ( όπως διατείνονται ) Δημοτική Αρχή . Ομού βέβαια μετά της εξίσου συνυπεύθυνης και ανεπαρκούς επομένως Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, αφού ως γνωστόν αυτή κυρίως είναι η καθ` ύλην υπεύθυνη για τη σύνταξη και τις προτεραιότητες του “κατάπτυστου και ανεπαρκούς ” όπως το αποκαλούν , σχεδίου του φετινού τεχνικού προγράμματος !!
Είναι πανθομολογούμενο και γεγονός αναμφισβήτητο, πως στις περασμένες εκλογές λόγω α ) του νέου δύσκολου θεσμικού Καλλικρατικού τοπίου στους Δήμους , β ) της μικρής σχετικά συνολικής δημοτικής περιόδου ( αυτή τη φορά μόνο 3,5 τα χρόνια της δημοτικής θητείας ενώ απ` την επόμενη 5 χρόνια ), γ ) των γνωστών και αναμενόμενων οικονομικών δυσκολιών για τα Δημοτικά ταμεία εξ αιτίας μεγάλων περικοπών κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά και των ατυχών διαχειρίσεων προηγούμενων Δημοτικών περιόδων , που δεν υπήρξαν άλλωστε και πρότυπα συνετής και ορθολογικής διαχείρισης σε πολλούς Δήμους , δ ) και άλλων φυσικά λόγων , πολλοί αναδιπλώθηκαν, προβληματίστηκαν , έκαναν πίσω και ετεροχρόνισαν τις φιλοδοξίες τους .
Κι όσοι ωστόσο τελικά ενεπλάκησαν ως υποψήφιοι στην αυτόδιοικητική εκλογική διαδικασία , δεν ήταν σίγουρα αυτή τη φορά και οι πλέον κατάλληλοι , έμπειροι , ή ακόμη αρκούντως έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την ανάληψη τέτοιων και τόσο αυξημένων αυτοδιοικητικών καθηκόντων και ευθυνών που τους επιφύλασσε η νέα πιο απαιτητική θεσμική & διοικητική δομή σε σχέση με το πιο “χαλαρό” πρόσφατο διαχειριστικό Δημοτικό μας παρελθόν και που ούτε καν νομίζω οι περισσότεροι υποψιάζονταν.
Ώστε εξ αυτής της υπαρκτής εν τέλει αδυναμίας και υστέρησής τους , χωρίς αυτό να αποτελεί και έγκλημα καθοσιώσεως , να δημιουργούνται συχνά κατά την άσκηση των νέων και αυξημένων αυτών καθηκόντων τους , οι ικανές εκείνες εμπρηστικές συνθήκες και προϋποθέσεις για αντιπαραθέσεις ( σ` ένα βαθμό απολύτως κατανοητές και θεμιτές ) κι ανούσιες συγκρούσεις στα Δημοτικά Συμβούλια , το πιθανότερο αθέλητα κι αναίτια ή τέλος πάντων για ελλειποβαρείς ή και ξένους με τα συμφέροντα του Δήμου λόγους .

Ακόμη κι από αμεριμνησία κι απρονοησία μπορεί να συμβαίνει , είτε ίσως και λόγω διαδικαστικών αστοχιών ή και κακή εκτίμηση των παραμέτρων κάποιων θεμάτων ή προτάσεων – αποφάσεων – ρυθμίσεων – πρωτοβουλιών, ή και πολιτικών γενικά , που κάθε φορά τους απασχολούν στα μακρόσυρτα πλέον κι αναποτελεσματικά συμβούλιά τους κι όχι οπωσδήποτε κι αναγκαστικά από στείρα διάθεση , υπολογισμό , ιδιοτέλειες , δαιμονικό σχεδιασμό κι ανομολόγητες επιδιώξεις , όπως ορισμένοι με ελαφρότητα διατείνονται ή υπαινίσσονται.
Κι αυτό το πιθανό βέβαια έλλειμμα καταλληλότητας και ικανότητας , δεν ισχύει μόνο ως γνώρισμα Δημοτικών Αρχών !. Ισχύει δυστυχώς σχεδόν για όλους , είτε διοικούν, είτε ελέγχουν αντιπολιτευόμενοι . Είναι καθολικό και οριζόντιο “κουσούρι” πολλών αυτοδιοικητικών , που μάλιστα ως είδος απαντάται σε πολλούς Δήμους Πανελληνίως όπως και στο δικό μας , που έτσι αδαείς και ελλιπείς καθώς είναι οι περισσότεροι απ` αυτούς , « μακάριοι και πιστοί οπαδοί του ασάλευτου παρόντος » ( κατά τον διακεκριμένο νεοφιλόσοφο Στέλιο Ράμφο ), απαξιώνουν και πτωματοποιούν συχνά και κυριολεκτικά με τις αδέξιες , παράλογες και ανερμάτιστες ενέργειές τους , θεσμούς και κοινωνικά σύνολα
Και το χειρότερο είναι, πως δείχνουν να μην το κατανοούν , κομπορρημονούντες μάλιστα για το αντίθετο . Δηλαδή η διαστροφική αντίληψη περί του ορθού στο απόγειό της
Ωστόσο όμως άλλης τάξεως θέμα αυτό κι άλλο η επικίνδυνη και καταστροφική για τα Δημοτικά συμφέροντα συχνή - συχνότατη και άνευ σοβαρού λόγου ενσυνείδητη τακτική αναβολής ή και απόρριψης σοβαρών και επειγόντων ζωτικών θεμάτων που έρχονται και ξανάρχονται στο ΔΣ προς συζήτηση και λήψη τελικών αποφάσεων .
Οι αποφάσεις αποτελούν σίγουρα προϋπόθεση Διοίκησης , ύπαρξης και συνέχισης αν όχι αναβάθμισης και ανάπτυξης της Δημοτικής ζωής – δραστηριότητας και της προοπτικής της και άνευ τούτων ουδέν !
Εσείς λοιπόν, κυρίες και κύριοι του Δημοτικού μας Συμβουλίου, μπορεί να έχετε προφανώς τις δικές σας αντιλήψεις και προσεγγίσεις περί του ρόλου σας και αυτό είναι δικαίωμά σας . Όπως βέβαια και δικό μας ΔΙΚΑΙΩΜΑ είναι να επιθυμούμε και να διεκδικούμε περισσότερη , σοβαρότερη και συχνότερη πληροφόρηση για ότι αφορά τα Δημοτικά μας πράγματα καθώς και τις συμπεριφορές σας που τα διέπουν και που τα δυό αυτά μαζί επηρεάζουν εν πολλοίς ή αν θέλετε καθορίζουν την κοινή μας δράση , τη συνύπαρξη αλλά και την προσωπική μας καμιά φορά ζωή
Σ` αυτό το άμεσο και ζωηρό ενδιαφέρον πολλών από `μας για πλήρη και δικαιωματική ενημέρωση, δεν ανταποκρίνεται καθόλου το σύνολο σχεδόν του αυτόδιοικητικού μας δυναμικού και όταν καμιά φορά αποφασίζει να το κάνει , μάλλον μας γεμίζει με ακόμη περισσότερες απορίες και ερωτηματικά - παρά μας διαφωτίζει - με τις γενικόλογες συνήθως , καταγγελτικές , αφοριστικές και ασαφείς τοποθετήσεις του.
Αλλά επίσης και η συνήθης αφωνία πολλών εξ αυτών των “σιωπηλών” αυτοδιοικητικών αντιπροσώπων μας , που εντός Συμβουλίου αποτελεί πλειστάκις το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ως σύμπτωση στην κοινή τους στάση άρνησης θέσης και χωρίς ποτέ διατύπωση ολοκληρωμένης και υπεύθυνης άποψης , σίγουρα δεν συμβάλει καθόλου, τουναντίον μάλιστα , διευρύνει την σύγχυση περί τα γενόμενα και τις αιτίες τους , αφήνοντας άπειρο χώρο και δίνοντας πάμπολλες ευκαιρίες για αυθαίρετη , ελεύθερη κατά βούληση και στρεβλή ερμηνεία .
Οι Δημότες , έχω τη γνώμη , ενδιαφέρονται για ουσιαστική και εύληπτη ενημέρωση , με θέση στα ζητήματα κι όχι μόνο άρνηση , όπως βέβαια επιβάλει το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο, η αληθινή πρόθεση ενημέρωσης και η έντιμη προσπάθεια για να το πετύχει κανείς αυτό !!
Η αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από μοιραίους και συστηματικούς αρνητές , ούτε από άβουλους κι άφωνους παρίες της Δημοτικής μας ζωής και δράσης .
Διαβάζοντας πχ, σε ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Γρίβα στις 31/1/2012 στο e-tithorea , διάφορα σχετικά με την καταψήφιση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος του Δήμου μας παρατηρώ και διαπιστώνω να γέμει εκφράσεων και χαρακτηρισμών που αφορούν στην ανικανότητα , την αφροσύνη και την αδυναμία της Δημοτικής πλειοψηφίας και του Δημάρχου, να αντιληφθεί ( όπως λένε ) τις ανάγκες του συνόλου των Δημοτικών & των Τοπικών μας Κοινοτήτων , ή ακόμη χειρότερα και στην παντελή άγνοιά της ! περί ύπαρξης μελετών και προτάσεων που δίνουν λύσεις σε πολλά τοπικά προβλήματα ως φαίνεται και όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην έγγραφη αυτή ενημέρωση της συγκεκριμένης Δημοτικής παράταξης .
Φαντάζομαι πως δεν διαφωνεί κανείς , ότι συλλήβδην τα τυχόν προβλήματα ολόκληρου του Δήμου ως γεωγραφικής ενότητας , έστω και με διαφαινόμενες τις λύσεις τους , δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε ένα μόνο χρόνο , ακόμη κι αν ήμασταν οι προκατακλυσμιαίοι Τιτάνες , ή έστω οι σύγχρονοι Ηρακλείδες απευθείας και εξ αίματος απόγονοι του μυθικού Ηρακλέους κι ακόμη εάν διαθέταμε πλήρως όλους εκείνους τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και τις λοιπές προϋποθέσεις επίλυσής τους .
Όπως επίσης και ουδείς φαντάζομαι θα πρέπει να διαφωνεί , με την έντονη διαμαρτυρία αυτών των δημοτικών συμβούλων της περί ου ο λόγος Δημοτικής παράταξης , στην τυχόν μη έγκυρη και επιμελημένη , ελλειμματική και μακράν των πραγματικών αναγκών κατάρτιση του ετήσιου τεχνικού οδηγού έργων και μελετών του Δήμου, τόσο απ` την Δημοτική Αρχή όσο κι απ` τις αρμόδιες προς τούτο Δημοτικές υπηρεσίες .
Πάντως εγώ τουλάχιστον , που δεν ανήκω o δυστυχής ως αντιλαμβάνομαι , σ` εκείνους τους πολλούς τυχερούς ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους που σύμφωνα με των ιδίων προσόντων μάλλον συντάκτες της ανακοίνωσης , έχουν όλοι τους ήδη ! αντιληφτεί και κατανοήσει τα πάντα ! περί τοις πάσι γνωστής αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας του Δημοτικού μας άρχοντος , και με παραδεκτή πλέον και αποδεκτή την δική μου ομολογημένη πια αδυναμία να “διαβάζω” πίσω απ` τις γραμμές της “άρνησης” ή τις φαντασιώσεις της “σιωπής”, ενορατικά την τυχόν θέση ή τις σοβαρές απόψεις κάποιου ή κάποιων για μια σειρά ζητήματα , δικαίως νομίζω τότε , θα παρακαλέσω θερμώς όσους προσπάθησαν με αυτή την γραπτή ανακοίνωσή τους να μας ενημερώσουν περί των “αδυναμιών” της πρότασης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου , να το ξανακάνουν .
Επιχειρώντας με περισσότερη αυτή τη φορά σαφήνεια να μας εξηγήσουν αυτά που θέλουν κι όχι μόνο με γενικές αναφορές πχ στον αποσπασματικό – αντιαναπτυξιακό – χωρίς όραμα κλπ χαρακτήρα του σχεδίου .( πράγματα άλλωστε που συνήθως και κατά κόρον ακούγονται σε παρόμοιες συνεδριάσεις Δ.Σ. ανά το Πανελλήνιον , κακώς βέβαια και σε μια τέτοια μάλιστα οικονομική συγκυρία για τη χώρα , αλλά δυστυχώς έτσι μάλλον μικροπανηγυριώτικα εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε την Δημοτική λειτουργία και τη γόνιμη αντιπαράθεση, η συνήθης δηλαδή πρακτική και τακτική , απόρροια έλλειψης σοβαρών και ικανών επιχειρημάτων )
Γιατί έτσι αδρά και γενικόλογα δεν μας βοηθούν δίνοντάς μας να κατανοήσουμε ευκρινώς τις πραγματικές διαφορές και τις σοβαρές αιτίες της καταψήφισης και φυσικά την εναλλακτική πρότασή τους .
Γιαυτό θα πρέπει , με πληρότητα να αναφέρουν και σαφώς να περιγράψουν και τις δικές τους , αν υπήρξαν , συγκεκριμένες προτάσεις , παρατηρήσεις και ιδέες που αυτοί οι ίδιοι κατέθεσαν ; και που ενώ όλα αυτά υποτίθεται έγιναν ; προτάθηκαν ; ακούστηκαν ; και τεκμηριωμένα πια θα έπρεπε κανονικά , αυτονόητα και λογικά να αποτελέσουν μέρος του ετήσιου τεχνικού σχεδιασμού, αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω προφανώς άρνησης , συμπεραίνω εγώ , της ανίκανης και καταρρέουσας ( ως λέγουν οι ίδιοι ) Δημοτικής πλειοψηφίας ;
Μόνο έτσι , τουλάχιστον εγώ, μπορώ να αντιληφτώ πως εξηγείται και μερικώς δικαιολογείται η πεισματική άρνηση συναίνεσης και ψήφισης ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως αυτό του τεχνικού προγράμματος .
Αλλιώς τα ερωτηματικά παραμένουν ολοζώντανα κι εγώ εξακολουθώ να παραμένω ενεός !
Επιμένω λοιπόν πως μόνο με τις δέουσες και απαραίτητες εξηγήσεις θα μπορέσουμε ίσως να κατανοήσουμε και εμείς οι απλοί και σε μεγάλο έως τώρα βαθμό μπερδεμένοι πολίτες τον σοβαρό , προφανώς , λόγο της καταψήφισης αυτού του ετήσιου τεχνικού προγράμματος που αποστερεί ολόκληρο το Δήμο από μερικά έστω απ` τα αναγκαία έργα .
Η συνέπεια της απόρριψης αυτής ενός δηλαδή κορυφαίου εργαλείου, όπως το τεχνικό πρόγραμμα , για την άσκηση της Δημοτικής πολιτικής για όλο το τρέχον έτος αλλά και απαραίτητη βάση για τα επόμενα χρόνια , αφού πρώτα διαιωνίζει ακατανόητα μια εκκρεμότητα επιτελικού και αποφασιστικού όμως χαρακτήρα όπως είπαμε για την φετινή δημοτική γενικότερη δραστηριότητα , επιπλέον εντελώς άδικα για Δήμο και Δημότες θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο απώλειας μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ ( εκτός των πολλών μικρότερων βέβαια ), που είναι ήδη δρομολογημένα και πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται και στο ετήσιο εγκεκριμένο όμως τεχνικό πρόγραμμα για να προχωρήσουν.
Κι αφού ο λόγος και οι αιτίες της καταψήφισης αποδειχθεί πως αποδίδονται και βαρύνουν την ανεπαρκή Δημοτική Αρχή όπως τουλάχιστον διατείνεστε , τότε κύριοι σύμβουλοι της παράταξης Γρίβα ας είστε σίγουροι πως η αποδοκιμασία αυτής της Δημοτικής Αρχής και των λειτουργών της , ως προς τις πρακτικές , τις ενέργειες , τις σκοπιμότητες ή και τις …. ανεπάρκειές της , θα είναι άμεση , δικαιολογημένη και καθολική ( κι όχι μόνο εκ μέρους σας ) και τώρα και κάθε φορά που αποστασιοποιείται απ` το μέτρο , τη λογική και την ευθύνη που αναλογεί στο ρόλο της και αντιστοιχεί στην εντολή των Δημοτών .
Φτάνει βέβαια όλα αυτά να διατυπωθούν, να ελεγχθούν και να αποδειχθούν και βεβαιότατα αρμόδιοι για την άρση της ασάφειας και της όποιας σύγχυσης επικρατεί σ` εμάς τους Δημότες είστε μόνο εσείς οι καταγγέλοντες και αρνούμενοι συναίνεσης .
Νομίζοντας λοιπόν πως έχω δίκιο σε όσα εκθέτω - ζητώ και συμπεραίνω , ισχυρίζομαι καλόπιστα , πως σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή χωρίς εξηγήσεις και επαρκή πληροφόρησή μας για την πιθανή άλλη από μέρους των διαφωνούντων συμβούλων και προέδρων τοπικών & δημοτικών κοινοτήτων διατυπωμένη έγκαιρα , περιεκτική και τεκμηριωμένη πρόταση -- έστω και συμπληρωματική της αρχικής -- η ανακοίνωση της εν λόγω Δημοτικής παράταξης θα παραμένει σοβαρά ελλειμματική και θα ελέγχεται ως προς την αλήθεια της , τους ακριβείς λόγους και τα επιχειρήματα απόρριψης και καταψήφισης του τεχνικού προγράμματος και φυσικά αίολη από πάσης άλλης απόψεως .
Φυσικά ομού και η στάση και η τακτική της στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα παραμένει δυστυχώς και μυστηριωδώς ανεξήγητη αν όχι παρελκυστική και βέβαια επιεικώς άτοπη κι αδικαιολόγητη , μιας και δεν μπορεί να αποτελεί και μάλιστα για τη δεύτερη σε εκλογική δύναμη αυτή Δημοτική παράταξη , υπεύθυνη, εποικοδομητική και έστω εναλλακτική θέση , αλλά απλά άρνηση και υπεκφυγή .
Ζητούμενο , αγαπητοί φίλοι “αδιάλλακτοι”, δεν είναι η εχθρότητα , πυρπολητής άλλωστε του ήπιου και συναινετικού κλίματος που γεφυρώνει τις έστω διαφορετικές απόψεις , μπορεί και επιδιώξεις και δίνει δυναμική ώθηση στους στόχους και στους σχεδιασμούς , ανθρώπων , κοινωνιών και θεσμών , ούτε η στείρα αντιπαράθεση και μάλιστα άνευ αποχρώντος λόγου. Αλλά η σύνθεση και η τελική συνεννόηση σε ότι είναι κοινά ενδιαφέρον και συμφέρον .
Αυτή θα ήταν επομένως η υπεύθυνη , συνετή , άδολη , λογική και ωφέλιμη θέση και στάση όλων .
Όμως η σύγκληση βέβαια και η σύνθεση των απόψεων και των διαφορετικών προσεγγίσεων απαιτεί πάνω απ` όλα καλή προαίρεση , κοινή λογική , εμπειρία , ή και δυναμική απόφαση συνύπαρξης με δεδομένη τη διαφορετικότητα . Απαιτεί την κατανόηση της ανάγκης διαμόρφωσης κοινού μέσου όρου και σε ότι αφορά εμάς τους Δημότες , πληρέστερη και κατά το δυνατόν ακριβέστερη και ειλικρινή εκ μέρους σας – κυρίες και κύριοι αυτοδιοικητικοί -- ενημέρωση & πληροφόρηση .
Για να μπορέσουμε κι εμείς ως πολίτες , έχοντας επίγνωση των διαφορετικών προσεγγίσεών σας αλλά και των επιδιώξεων ( όλα ανθρώπινα είναι ) εσάς των αυτοδιοικητικών και των συλλογικών παραταξιακών εκφράσεών σας , να συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί και μπορούμε , στην “επιβολή” κατά κάποιο τρόπο της απαραίτητης έτσι κι αλλιώς συναίνεσης και συνεννόησης , κρίνοντας όμως και συγκρίνοντας συγχρόνως εμείς οι Δημότες , αξιολογώντας και βαθμολογώντας ως λαϊκή συνιστώσα , τις ιδέες , τις προτάσεις τις επινοήσεις , τις πρωτοβουλίες , τις προθέσεις και τις ικανότητες εν τέλει του καθενός σας , εφ` ω ετάχθη .
Επίσης θα παρακαλούσα να μας ερμηνευτεί εκ μέρους των κυρίων συμβούλων του ίδιου Συνδυασμού, η ακροτελεύτια έκφραση της ανακοίνωσής τους περί εξυπηρέτησης εκ μέρους του Δημάρχου & της Δημοτικής Αρχής , κάθε άλλου συμφέροντος ! πλην εκείνων του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας , όπως σαφώς αναφέρεται στην γραπτή παρέμβαση της Δημοτικής τους παράταξης .
Η καταγγελία αυτή είναι πάρα πολύ σοβαρή, γιατί δεν ψιλό-υπαινίσσεται ή αφήνει απλώς μικρές μη ιχνηλατίσιμες αιχμές για πιθανή εξυπηρέτηση αλλότριων γενικώς , ή και ειδικών και συγκεκριμένων συμφερόντων ( πράξη απολύτως κατάπτυστη και καταδικαστέα για θεσμική Αρχή όπως η Δημοτική ), αλλά παραείναι απολύτως σαφής και δεικτική όχι για προθέσεις , αλλά για πράξεις ! κι αυτό δεν πρέπει να παραμείνει οιωνοί ανεξήγητο και ομιχλώδες .
Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή ένα καθήκον έχει και πρέπει να έχει .
Να υπηρετεί επιμελώς , με επάρκεια , συνέπεια , ανιδιοτέλεια , εντιμότητα , ευθύνη και προνοητικότητα τα συμφέροντα μόνο του Δήμου και των Δημοτών και κανενός άλλου .
Η σοβαρή αιχμή σας λοιπόν κύριοι του συνδυασμού Γρίβα , χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης, γιατί αφ` ενός μεν τυχόν τέτοια Δημοτική Αρχή που απεμπολή τα συμφέροντά μας δεν μας ταιριάζει ως Δημοτών , μας προσβάλει και δεν μας χρειάζεται και επομένως κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να το γνωρίζουμε, αφ` ετέρου δε πως είναι δυνατόν τέτοιου είδους τοποθετήσεις και σοβαρές καταγγελίες να μην συνοδεύονται και απ` τις απαραίτητες αποδείξεις ή έστω ενδείξεις περί των ισχυρισμών ή των εννοουμένων !!
Για να ξέρουμε λοιπόν κι εμείς οι Δημότες το τι μας επιφυλάσσουν, καμιά φορά και εν αγνοία μας, οι Δημοτικές μας Αρχές και να τους αποδίδουμε τις ευθύνες που τους αναλογούν , έχουμε οπωσδήποτε ανάγκη την γνώση και τα φώτα όλων εσάς των καταγγελόντων και γνωριζόντων .
Και παρακαλώ πολύ να μας καταστήσετε κοινωνούς αυτής της γνώσης σας , που αναδεικνύει και αποκαλύπτει ( αν έτσι είναι ) αχαρακτήριστες συμπεριφορές Αρχών και Αρχόντων , που εφ` όσον υπάρχουν και έτσι εκδηλώνονται , θα πρέπει να απορρίπτονται να στιγματίζονται και τελικά οι υπεύθυνοι να αποβάλλονται .
Θεωρώ επιβεβλημένο βέβαια επί του θέματος αυτού τουλάχιστον , αν όχι και του προηγουμένου , ο κύριος Δήμαρχος να λάβει Δημόσια θέση και να δώσει , ή ανάλογα να απαιτήσει , τις δέουσες και επιβαλλόμενες εξηγήσεις γιατί τέτοιου είδους και ύφους αιχμές για θεσμικά πρόσωπα , δεν συνηθίζεται και δεν είναι σωστό , δεοντολογικό και σκόπιμο να αιωρούνται επί μακρόν αδιευκρίνιστες , με δικαιολογία ; την ανυπόστατη τάχα φύση των λεχθέντων , ή την ελαφρότητα και μη σοβαρότητα των εμπνευστών τους , ή το ύποπτο και πονηρό του σκοπού τους , ή του… ου γαρ οίδασι τι ποιούσι , ή κλπ
Τα πράγματα θα πρέπει εγκαίρως , αληθώς και νομίμως να μπαίνουν στη θέση τους όπως βεβαίως κι ο κάθε κατεργάρης ….
Ότι κι αν γίνει πάντως , οι Δημότες είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν τελικά να γνωρίζουν πόσα και ποια απ` αυτά που γράφτηκαν και δημοσιοποιήθηκαν με την ανακοίνωση της παράταξης Γρίβα , είναι αληθινά και έγκυρα και ποια αποτελούν απλώς ελαφρότητες , μύθους, ή εκ του πονηρού υπερβολές και πιθανόν συκοφαντίες , εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλους σκοπούς , σχεδιασμούς και επιδιώξεις .
Εγώ πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένω την αμφίπλευρη εκ των εμπλεκομένων παροχή διευκρινήσεων και πληροφόρησης , για όλα τα θέματα που έθεσα και ελπίζω να τις λάβω.
Ενδιαφέρον επίσης για μένα , εξίσου και για την κοινή γνώμη θεωρώ, θα είχε και η επίσημη Υπηρεσιακή άποψη του Τεχνικού Τμήματος του Δήμου , ως προς την αρτιότητα και τη φιλοσοφία κατάρτισης του φετινού τεχνικού προγράμματος , το οποίο όμως τόσο πολύ και σε επανειλημμένες συνεδριάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο , έστω και κατά συγκυριακή πλειοψηφία , απαξιώνει!! ως επιστημονική υπεύθυνη εργασία , απορρίπτοντάς το .
Συμπατριώτες . Φτωχύναμε πλέον γιατί για χρόνια χάσαμε το μέτρο . Χάσαμε την επαφή μας με την κοινή λογική αρνούμενοι το αυτονόητο .
Τώρα ζούμε παράλληλα με την οικονομική και κοινωνική κρίση και μια βαθιά ηθική κρίση . Μια κρίση αρχών και αξιών γιατί φτωχύναμε και σ` αισθήματα κι ανθρωπιά .
Επιλέξαμε για καρδιακούς μας φίλους , τον εγωισμό, τον αλαζονικό ατομισμό και την υπερβολή , σε όλες τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας Δημόσιες και ιδιωτικές .
Ο σκοπός να επιτευχθεί και μ` όποιο μέσο !.
Αυτή η τακτική δυστυχώς , διαπιστώνω να αποτελεί ακόμη σήμερα την πρώτη επιλογή ορισμένων . Σαν να μην αντελήφθησαν τίποτε , σαν να μην τους άγγιξε τίποτε απ` όσα λέγονται και συμβαίνουν γύρω μας και παντού . Αυτοί κολλημένοι εκεί στο χειρότερο παρελθόν μας , νοσταλγοί του χθες οι ερωτιδείς ζηλωτές των αδιέξοδων , αντικοινωνικών , αποτυχημένων και καταδικασμένων πρακτικών και συμπεριφορών . Σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα !!
Γιαυτό πιστεύω, είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδείξουμε , να τους ζητήσουμε και να τους ωθήσουμε εμείς ( αν όχι να τους επιβάλουμε ) να αποχτήσουν την απαραίτητη επαφή με τα καινούργια δεδομένα , συνδέοντάς τους με τη νέα πραγματικότητα που οφείλουν έτσι κι αλλιώς να συνειδητοποιήσουν, ακολουθώντας το παρόν που όλοι εμείς , σ` αντίθεση μ` αυτούς , θέλουμε και πασχίζουμε να ξαναζωντανέψουμε με όρους όμως μέλλοντος .
Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε , ο καθένας μας κι όλοι μαζί .
Γιατί μαζί μπορούμε καλύτερα και να στοχεύσουμε και να πετύχουμε .
Οι παλιές σκοπούμενες ακραίες , αποδειγμένα πια ζημιογόνες και καταδικασμένες πλέον επιλογές , επιβάλλεται να μείνουν κλεισμένες για πάντα στο παρελθόν τους .
Νέες υγιείς συμπεριφορές και πρόσωπα στο προσκήνιο .
Το παρασκήνιο , υπ` αυτή την έννοια , μας έχει και θα μας βρίσκει πάντα απέναντι
Όσοι το προτιμούν και επιμένουν αμετανόητα σ` αυτό, διαλέγουν και επιλέγουν συνειδητά κι αντίπαλο ….
Φιλικά
ο Δαδιώτης

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου