Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που καταργούνται - Στα δύο το Πανεπιστήμιο Στερεάς


Κατά 94 θα μειωθούν τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας που θα εμφανισθούν στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές καλοκαίρι.
Τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που εμφανίζονταν στο μηχανογραφικό δελτίο ανέρχτονταν σε 480, ενώ φέτος θα εμφανισθούν 386, εκ των οποίων 20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 85 σχολές και 533 τμήματα σε 40 Ιδρύματα εκ των οποίων 26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.
Από το σχέδιο Αθηνά δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικε και εκκλησιαστικές σχολές  καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο που παρουσίασε την Πέμπτη το σχέδιο Αθηνά για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.
Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Οι 12 πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή
Οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51. Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής:
  • Ιεράπετρα
  • Αγιο Νικόλαο Κρήτης
  • Αίγιο
  • Αμαλιάδα
  • Λευκάδα
  • Αργοστόλι
  • Ναύπακτο
  • Λειβαδιά
  • Μουδανιά
  • Βέροια
  • Εδεσσα και 
  • Νάουσα
Ποια τμήματα συγχωνεύονται
Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μείωση κατά 4% του αριθμού των εισακτέων
Σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτών, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο θα είναι μειωμένος κατά 4%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ θα αυξηθεί κατά  15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Δεν θα απολυθεί κανείς από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται.
Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους.
Δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10
Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων
Αρβανιτόπουλος: Ο διάλογος συνεχίζεται
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αφού το σχέδιο θα σταλεί στα πανεπιστήμια. Επισήμανε, δε, ότι κατά την περίοδο κρίσης που περνάμε υπάρχουν, αλλά και δίδονται ευκαιρίες. «Δεν έχουμε» είπε «την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά παρ' όλα αυτά ακολουθήθηκε η πολιτική διαλόγου με τους φορείς, ενώ εκθέσαμε τα κριτήρια και τους κανόνες στα πολιτικά κόμματα».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι στόχοι του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, και μέριμνα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι προσδοκίες αυτών και των οικογενειών τους, να σπουδάζουν σε ισχυρά ιδρύματα με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παίρνουν πτυχία που οδηγούν στην ανεργία.

Διαβάστε περισσότερα στο : http://www.iefimerida.gr/news/88673/%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου