Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2013

Παρέα με τις αρμοδιότητες και οι… ευθύνες για τους νέους Αντιδημάρχους του Δήμου μας

Να  ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ λοιπόν στους νέους Αντιδημάρχους καλορίζικοι καλή δύναμη και επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων τους .
Ο τόπος περιμένει απ` αυτούς να ανταποδώσουν με έργο και χειροπιαστό αποτέλεσμα  την εμπιστοσύνη με την οποία τους ετίμησε .
Οι καιροί είναι πράγματι δύσκολοι και λιτοί και για τούτο το φορτίο της ευθύνης τους ακόμη βαρύτερο και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν, να υπηρετήσουν και να προωθήσουν ιδιαίτερα απαιτητικό υπό τις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες .
Ας έχουν όμως πίστη και αισιοδοξία κι όλα έτσι θα πάνε καλύτερα , αφού αν το θελήσουμε, τόσο εκείνοι όσο και εμείς οι πολίτες , συμμαχώντας για έναν κοινό σκοπό και ενώνοντας δυνάμεις μέσα από μια ειλικρινή συνεργασία με στόχους και όραμα , θα καταφέρουμε σίγουρα το καλύτερο και αποδοτικότερο για τον τόπο μας . 

Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε βέβαια , πως εμπλεκόμενοι οι αιρετοί μας στη δίνη των μικρών και μεγάλων τοπικών προβλημάτων και της αμείλικτης καθημερινότητας ,δεν  θα συνεχίσουν , σαν τους περισσότερους προηγούμενους , να ξεχνούν και να αδιαφορούν προκλητικά για τις τυπικές νομοθετημένες υποχρεώσεις τους, που αφορούν στην τήρηση των διαδικασιών απολύτου διαφάνειας  στην άσκησης της τοπικής εξουσίας και των αρμοδιοτήτων τους και επιβάλουν επιπροσθέτως και τον δημόσιο έλεγχο της προσωπικής και οικογενειακής οικονομικής - περιουσιακής τους κατάστασης με την κατ` έτος υποβολή δηλώσεως στην αρμόδια ελεγκτική αρχή και υποχρέωση δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων απαραιτήτως και στην ιστοσελίδα του Δήμου .
Υπενθυμίζω την μείζονα αυτή υποχρέωση , όχι μόνο γι` αυτούς που μόλις πρόσφατα  με απόφαση του Δημάρχου ορίστηκαν νέοι Αντιδήμαρχοι, αλλά και για όσους θα επιλεγούν και εκλεγούν να συμμετάσχουν  στις επιτροπές ποιότητας ζωής και οικονομικών κατά την διαδικασία της Κυριακής  6-1-2013 .
Στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεως περιουσιακής κατάστασης και δημοσιοποίηση αυτής , εμπίπτει το σύνολο των μελών ( μονίμων και αναπληρωματικών ) , των ως άνω επιτροπών όπως επίσης και ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι .
Ας γνωρίζουν επίσης οι υπόχρεοι δηλώσεως , πως υποχρεούνται να αναγράφουν στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης αληθώς και επακριβώς , πλην άλλων , το σύνολο των ετήσιων εισοδημάτων τους από κάθε πηγή , πχ  μισθοί , συντάξεις , οικονομικές ενισχύσεις ,ενοίκια , δωρεές , επιδοτήσεις κλπ . καθώς και τις δανειακές τους υποχρεώσεις , εάν υπάρχουν , ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε μέσω δανεισμού .
Απόλυτη υποχρέωση υπάρχει επίσης και για την ειλικρινή αναγραφή των τραπεζικών καταθέσεων , μετοχών , Αμοιβαίων κεφαλαίων , ομολόγων  καθώς και τυχόν καταθετικών λογαριασμών σε τράπεζες και του εξωτερικού ή συμμετοχές σε εξωχώριες εταιρείες και λοιπές εταιρείες της αλλοδαπής .
Σημαντικό είναι ακόμη να γνωρίζει κανείς , πως τα στοιχεία αυτά καθώς και όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε βάθος τριετίας πριν το χρόνο  ανάληψης των καθηκόντων του αιρετού αν ο αιρετός αυτός καθίσταται υπόχρεος δηλώσεως περιουσιακής κατάστασης για πρώτη φορά και επεκτείνεται επίσης κατά μια τριετία  από την στιγμή απαλλαγής του απ` τα καθήκοντά του .
Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί  δυστυχώς υπάρχει κακό προηγούμενο μέχρι τώρα  στο Δήμο μας ως προς αυτές τις υποχρεώσεις και καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι , παλιοί και νέοι υπόχρεοι αυτοδιοικητικοί , πως η νομιμότης και η συνέπεια θα πρέπει πρώτα και κυρίως να  χαρακτηρίζει τους “πρώτους” πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών που είναι οι αιρετοί εκπρόσωποί μας στο Δήμο , για να είναι δυνατόν στη συνέχεια , αλλά και ηθικόν, να ζητείται ευθαρσώς και η συμμόρφωση των πολιτών - δημοτών στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων και κανόνων.
Όσοι θεωρούν ότι το καθεστώς συγκάλυψης , ανομίας και ωχαδερφισμού ή και συστηματικής αγνόησης νομοθετημένων υποχρεώσεων  μπορεί να συνεχιστεί επ` άπειρον σε ότι τους αφορά και μάλιστα με την ένοχη ανοχή μας , καλά θα κάνουν να συνειδητοποιήσουν πως οι καιροί άλλαξαν , οι συνθήκες άλλαξαν , οι πολίτες ή τουλάχιστον μέρος των πολιτών έχουν πλήρως ενστερνιστεί και συνειδητοποιήσει την αδήριτη ανάγκη για πάταξη παρόμοιων φαινομένων και φέρονται αποφασισμένοι πλέον για μηδενική ανοχή στην έλλειψη υπευθυνότητας , νομιμότητας και ορθής τήρησης των θεσμικών υποχρεώσεων των αυτοδιοικητικών  ( κι όχι μόνο ) εκπροσωπών μας .
Έχοντας λοιπόν επίγνωση των υποχρεώσεών τους , θα έχουν έτσι ακεραία και την ευθύνη πιστής τήρησής τους  ή όχι , αποφασίζοντας όμως τώρα έγκαιρα κι όσο ακόμη είναι καιρός , αν επιθυμούν και συμφωνούν αναλαμβάνοντας ρόλους και θέσεις που φαντάζουν μεν ελκυστικές και προβεβλημένες κοινωνικά ,  να αναλάβουν ταυτόχρονα και τις εξ αυτών απορρέουσες υποχρεώσεις .
Λάθη επιλογής , άγνοια ευθύνης κλπ. μετά την απομάκρυνση εκ του… ταμείου, καθώς όλοι γνωρίζετε  ούτε αναγνωρίζονται ούτε δικαιολογούνται .
Αυτά που γράφω ας ληφθούν σοβαρά υπ` όψη εν όψει κατάληψης θώκων, αναδιανομής ρόλων και  ανάληψης αρμοδιοτήτων μετά την Κυριακή 6-1-2013 .
Στο πλαίσιο αυτών των επισημάνσεων θα ήθελα να προσθέσω και την αναδρομική υποχρέωση υποβολής δηλώσεως , όσων μέχρι σήμερα αγνόησαν την επιταγή του Νόμου για συμπλήρωση , κατάθεση και δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης  τόσο για το 2011  όσο βεβαίως και για το 2012 .
Ενδεικτικό της αδιαφορίας συμμόρφωσης των υπόχρεων αιρετών μας ,  είναι το γεγονός ότι για το 2011 ΔΕΝ υπέβαλαν δυστυχώς την συγκεκριμένη δήλωση περίπου 15 σύμβουλοι με ρόλους σε διάφορα θεσμοθετημένα όργανα, για δε το 2012 μόνο 3 !! όλοι κι όλοι ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους αυτή (σε σύνολο περίπου είκοσι υπόχρεων ), εκ των οποίων μάλιστα  οι δυο, παρά τις μερικές επί μέρους διορθώσεις λαθών των δηλώσεών τους που έγιναν κατόπιν επισημάνσεως ενός “συμπολίτη” , παραμένουν ακόμη ανηρτημένες πλημμελώς όμως συνταγμένες .
Η μόνη δήλωση  και πέρυσι 2011 και για το 2012 , που είναι σωστά συμπληρωμένη , καθαρογραμμένη , ευανάγνωστη , τοποθετημένη σωστά στο διαδίκτυο και στη σελίδα του Δήμου, με τρόπο που να μην δημιουργεί ούτε μια αμφιβολία ή μια σκέψη για ηθελημένη προσπάθεια δημιουργίας αλλοιωμένης και θολής , όχι ξεκάθαρης και ακριβούς εικόνας και αντίληψης για το περιεχόμενο των αναγραφόμενων στοιχείων της, είναι αυτή του Αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Ζιάκου .
Και το αναφέρω αυτό, πρώτον,  γιατί θα πρέπει επιτέλους και στον δικό μας τόπο κάποτε , η σωστή δουλειά και η υπευθυνότητα των αρμοδίων σε όποιον τομέα ή προσπάθεια ή ενέργεια , να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται κι όχι μονίμως να θάβεται αποσιωπούμενη από μια παγιωμένη έμφυτη “τσιγγουνιά” στον καλό και επαινετικό λόγο που λίγο ως πολύ την έχουμε και την κουβαλάμε ακόμη ως κουσούρι δυστυχώς οι περισσότεροι εν πάση περιπτώσει από μας αν όχι όλοι μας .
Και δεύτερο , γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός και υπόδειγμα  σωστής συμπλήρωσης κι από τους υπόλοιπους .
Θα μπορούσε επίσης ο κάθε ενδιαφερόμενος αιρετός , να κοιτάξει προς γνώση και συμμόρφωσή του πχ και την άριστη εικόνα που έχει η ανάλογη υποδειγματική πράγματι δήλωση του Δημάρχου Λιβαδειάς κ. Νίκου Παπαγγελή , για να μην περιοριστώ μόνο στον κ . Ζιάκο και παρεξηγηθώ άνευ λόγου.
Όσοι επομένως εκ των υπόχρεων αιρετών μας , ΔΕΝ έχουν αδικαιολογήτως βέβαια καταθέσει ΑΚΟΜΗ τις δηλώσεις τους, αγνοώντας ή και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την υποχρέωσή τους αυτή τόσο για το 2011 όσο και για το 2012 ( που θυμίζω πως θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο εκάστου έτους, δηλαδή πριν 18 !! περίπου μήνες στην πρώτη περίπτωση και 6 μήνες στη δεύτερη !! ) θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και απ` τον κύριο Δήμαρχο και βεβαίως απ` τον καθ` ύλη αρμόδιο τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάγκη συμμόρφωσής τους με το νομοθετημένο πλαίσιο υποχρεώσεών τους  και σε διαφορετική περίπτωση , για τις επιπτώσεις της άρνησης συμμόρφωσής τους και παράτασης  της αδιαφορίας τους.
Είναι μεγάλη παράληψη αλλά και κάτι παραπάνω, που δυο χρόνια τώρα διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς ανομίας σε γνώση Δημάρχου και Προέδρου χωρίς την παρέμβαση τους .
Όσοι σύμβουλοι ενδεχομένως για διάφορους λόγους , δεν επιθυμούν να υποβάλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία  σε δημόσια θέα και έλεγχο ως ορίζει ο νόμος ,  ας “στείλουν” τώρα στους θώκους, στους ρόλους , στις αρμοδιότητες και στις διάφορες επιτροπές ,  τους επικεφαλείς των παρατάξεών τους , οι οποίοι  ίσως φρόντισαν την προηγούμενη διετία  να εξαιρεθούν μάλλον απ` αυτές τις αρμοδιότητες, επομένως και απ`  τις υποχρεώσεις !!
Σε άλλες εποχές και μέχρι πρόσφατα , θυμάμαι , οι επικεφαλείς για παράδειγμα των δημοτικών παρατάξεων  επιθυμούσαν διακαώς μάλιστα να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις τότε “Δημαρχιακές επιτροπές” ( κάτι ανάλογο της σημερινής οικονομικής επιτροπής ) ένα σημαντικό δηλ. όργανο άσκησης της δημοτικής πολιτικής για εκείνες τις εποχές και με το τότε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Από Καλλικράτη και τούδε , που ισχύει βέβαια για πρώτη φορά και η υποχρέωση δημοσιότητας των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των συμμετεχόντων , ΔΕΝ  παρατηρώ ανάλογο ενδιαφέρον, το αντίθετο θα ισχυριζόμουν μάλιστα .
Αφήνουν προφανώς τις σοβαρές αυτές αρμοδιότητες σε άλλους συνεργάτες τους  κάνοντάς τους φαίνεται χατίρι .
Ας το προσέξουν αυτό όσοι σύμβουλοι δεν επιθυμούν να αποδειχθούν αφελείς άθελά τους , γιατί όντως « το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού ».
Με την ευκαιρία επισημαίνω στην Δημοτική Αρχή , πως θα πρέπει στην ιστοσελίδα του Δήμου  και στην ενότητα  “ ο Δήμος ”, μετά τα σχετικά για το Δήμαρχο , τους Αντιδημάρχους , τις επιτροπές κλπ. να δημιουργηθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ “παράθυρο” με τον τίτλο : «δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αιρετών » και εκεί να δημοσιοποιούνται διαχρονικά οι ανάλογες δηλώσεις όλων, όπως γίνεται φυσικά σε όλους τους σύγχρονους και οργανωμένους Δήμους κι όχι όπως τώρα στο δικό μας Δήμο που Κύριος μόνο οίδε που ακριβώς πρέπει κανείς να ψάξει και να κοιτάξει για να λάβει γνώση των στοιχείων αυτών.
Σημαντική και απαραίτητη επίσης θεωρώ την μόνιμη ανάρτηση στην συγκεκριμένη ενότητα , των ονομάτων των Αντιδημάρχων και τουλάχιστον των Προέδρων των επιτροπών αλλά και των κατά τόπους κοινοτήτων , μαζί με τις αρμοδιότητες και τους τομείς ευθύνης του καθενός τους , καθώς και τα τηλέφωνα και λοιπούς τρόπους επικοινωνίας των πολιτών μαζί τους .
Επίσης νομίζω πως είναι πλέον  επιβεβλημένο να ορίζεται για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα , τις αργίες κλπ ( για να μην πω και για τα απογεύματα καθ` εκάστην ), ένας υπεύθυνος Αντιδήμαρχος “υπηρεσίας” τρόπον τινά , εναλλάξ ίσως , γιατί είναι αδιανόητο να συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο το απαράδεκτο μέχρι τώρα φαινόμενο να μην μπορεί κανείς σε περίπτωση ανάγκης κατά το Σαββατοκύριακο να επικοινωνήσει σ` ολόκληρο το Δήμο και να βρει ούτε σε γραφείο ούτε σε τηλέφωνο κάποιον αρμόδιο πλην ίσως ελάχιστων εξαιρέσεων ( χρονικά ).  
Αυτά τα ολίγα για σήμερα ….   Και πάλι ευχόμεθα ολοψύχως στους νέους Αντιδημάρχους και στα μέλη των νέων επιτροπών και των άλλων οργάνων που θα ορισθούν αύριο ,  καλή και αποδοτική θητεία για το συμφέρον του τόπου και τη δικη τους υστεροφημία και καλή βέβαια συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες, που πρέπει οι ίδιοι πρωτίστως να τηρούν και “πειθόμενοι” να εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους , τα οποία βεβαίως θα πρέπει να θυμούνται πως ασκούν  χάριν της εμπιστοσύνης των συμπολιτών τους και εις ανταπόδοση  κι όχι εις αγνόηση αυτών !!  Οψόμεθα .                                           

Με τις καλύτερες ευχές μου σε όλους για το νέο τους ξεκίνημα
                         Θανάσης  Παπακωνσταντινου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου