Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2013

ΚΑΛΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Με το “δεξί ” όπως συνηθίζουμε να λέμε , φαίνεται να αρχίζει η νέα χρονιά και η θητεία βέβαια των νέων Αντιδημάρχων .
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να  ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας αλλά και τη Δημοτική Αρχή, για τις  εντελώς πρόσφατες  εγκρίσεις  δυο ακόμη νέων έργων στο Δήμο μας .
Πρόκειται για την χθεσινοβραδινή ( Τρίτη 8/1/2013 ) απόφαση  του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την θετική του γνωμάτευση που ανοίγει πλέον το δρόμο για την εφαρμογή- υλοποίηση της μελέτης υποστύλωσης και προσωρινής στήριξης , καθαρισμού και σχετικών εργασιών  του διατηρητέου μνημείου – παλαιού γεφυριού στα Άνω Καλύβια  Αμφίκλειας παραπλεύρως της ΠΕΟ  Αθηνών - Αμφίκλειας – Λαμίας .

Τo συγκεκριμένο μνημείο είχε  υποστεί προ αρκετού χρόνου σημαντικές ζημιές ( δυστυχώς μερική κατάρρευση κλπ λόγω της αδιαφορίας μας στο παρελθόν ) και με επισταμένες & συντονισμένες  προσπάθειες κατόπιν κινητοποίησης ,όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων αρχών αλλά και σχετικών με τα θέματα αυτά φορέων και προσώπων ( 24η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Υπουργείο Πολιτισμού – ΤΕΕ – “Διάζωμα”- συμπατριωτών μας μηχανικών ), καθώς και την προσωπική αξιέπαινη προσπάθεια , συνεργασία και συμβολή του τότε Αντιδημάρχου Ανδρέα  Ζιάκου και κάποιων πολιτών ( γιατί ακόμη και τώρα η επικρατούσα άποψη στο Δήμο για τη διάσωση αυτού του μνημείου είναι …. άστα να πάνε ), αλλά οπωσδήποτε και το αμέριστο ενδιαφέρον της  Διευθύντριας της  24ης  Εφορείας κυρίας Παπακωνσταντίνου όπως και του αρμόδιου υπαλλήλου ( σωστού πραγματικά δημόσιου λειτουργού ) κυρίου Πάλλη , αλλά και άλλων , επετεύχθη η άμεση σύνταξη της απαραίτητης σχετικής μελέτης και η εξασφάλιση ποσού 50.000 ευρώ μέσω της Περιφέρειας Στερεάς  για την κατ` αρχήν στήριξη του μνημείου με ειδική προσαρμοσμένη κατασκευή προς αποφυγή πλήρους κατάρρευσης και την εν συνεχεία αποκατάστασή του .
Με σημερινή ( Τετάρτη 9/1/2013 ) επικοινωνία στο Υπουργείο Πολιτισμού με την Διεύθυνση του ΚΑΣ και σε συνέχεια προηγούμενων επαφών και συζητήσεων , εξασφαλίσαμε την άμεση υπογραφή Υπουργού και της Γ.Γ. κυρίας  Μενδώνη αλλά & της κυρίας Λαναρά και την αποστολή της σχετικής απόφασης γρήγορα στην Περιφέρεια και την 24η Εφορεία  για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του έργου και πριν βέβαια είναι πολύ αργά λόγω μιας πιθανής ολοκληρωτικής κατάρρευσης από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού στο εγγύς μέλλον κατά την χειμερινή περίοδο .
Θα ακολουθήσει σύνταξη άλλης μελέτης , πλήρους & ορθής αποκατάστασης του μνημείου και ευελπιστούμε τότε για την ένταξη του τελικού αυτού έργου σε μελλοντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα .
Ευχαριστίες λοιπόν στην Περιφέρεια  Στερεάς , όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού και την 24η Εφορεία  Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας , όπως φυσικά και σε όλους όσους βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο .
Με την άμεση ανταπόκρισή τους και το ενδιαφέρον τους , ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής μας , μάλλον τελικώς θα επιτύχουμε να διασωθεί και στη συνεχεία να αποκατασταθεί  πλήρως, ώστε να παραμείνει στους μελλοντικούς χρόνους ως ζωντανή μνήμη και δείγμα περασμένης κατασκευαστικής τεχνοτροπίας της γεφυροποιίας του 17ου - 18ου αιώνα.
Το δεύτερο έργο αφορά  την ανάπλαση της κεντρικής πλατειάς της Ελάτειας Εντάσσεται έτσι ο κεντρικός αυτός κοινόχρηστος χώρος της Ελάτειας σε ένα ενιαίο σύνολο αναβαθμισμένων –ανακατασκευασμένων κατά καιρούς χώρων του κέντρου της Δημοτικής αυτής Κοινότητας , που επικοινωνούν και συνδέονται μεταξύ τους έχοντας ένα συγκεκριμένο σκοπό και σχεδιασμό και αποτελώντας πλέον ένα ενιαίο κατά το δυνατόν  λειτουργικό και αισθητικό σύνολο .
Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου, αφού ως γνωστόν είχε ανασυρθεί εν τω μεταξύ απ` τα αζήτητα,  επικαιροποιήθηκε , συμπληρώθηκε και εντάχθηκε σ` ένα γενικότερο σχεδιασμό για να μπορέσει να παρουσιασθεί το έργο αυτό, παρά τις πολλές ελλείψεις του, ως ώριμο προς ένταξη κάτι που στο τέλος έγινε με δυσκολία κατορθωτό .
Μόλις πριν δυο μέρες , την Δευτέρα , πήρε κατ` αρχήν την έγκριση ένταξής του για χρηματοδότηση στη δεύτερη κατανομή έργων ΕΣΠΑ και εμείς την ικανοποίηση της ξεκάθαρης  υπόσχεσης  για  την αυτόματη  προώθησή του, αμέσως  μετά την προκήρυξη των δυο άλλων  ενταγμένων και ήδη σε καθυστέρηση έργων  ( α ) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρνασσού  και β ) Ανάπλαση κεντρικού δρόμου Κάτω Τιθορέας  ) τα οποία όμως δυστυχώς μέχρι ώρας , τα προχωράμε ως Δήμος και Δημοτικές υπηρεσίες με ρυθμούς χελώνας και με αποτέλεσμα , ορθώς μάλλον, να αμφισβητείται αρμοδίως η ικανότητα μας για την γρήγορη , όπως απαιτείται στις παρούσες συγκυρίες ,  απορρόφηση των κονδυλίων .
Γιαυτό θα πρέπει ανατρέποντας τις όποιες εντυπώσεις να προχωρήσουμε αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση ( είμαστε ήδη έκθετοι ) στην δημοπράτηση του πρώτου τουλάχιστον υποέργου διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  που “περιμένει” εδώ και τρεις  μήνες περίπου και μέχρι εγκρίσεως σε λίγες μέρες και του συμφώνου αποδοχής των όρων υλοποίησης και του άλλου υποέργου που αφορά στην προμήθεια του εν γένει εξοπλισμού του Περιβαλλοντικού  Κέντρου και το οποίο θα πρέπει και απαιτείται κι αυτό να το προχωρήσουμε ταχύτατα .
Επίσης το άλλο έργο που είναι έτοιμο για δημοπράτηση και αφορά  την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Κάτω Τιθορέας - διαμόρφωση πεζοδρομιών - κατασκευή παραδοσιακών κρηνών  κλπ , πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει άνευ άλλης καθυστερήσεως . Απλώς  “σέρνεται” και καρκινοβατεί λόγω των γνωστών αδυναμιών του Δημοτικού συστήματος. Ας το προώθηση με υπευθυνότητα πια ο νέος Αντιδήμαρχος Τιθορέας και με τους γρήγορους εκείνους ρυθμούς που απαιτούνται εξασφαλίζοντάς τους  με συχνή βέβαια , στενή παρακολούθηση και επίβλεψη. 
Κύριε Δήμαρχε , ενημερωθείτε παρακαλώ με τους συνεργάτες σου, επαρκώς για τα έργα αυτά και συντονίστε τις δουλειές αντιμετωπίζοντας τις αδικαιολόγητες αυτές εκκρεμότητες γρήγορα και αποτελεσματικά .
Τράβα και κανένα αυτί χρειάζεται θεωρώ.
Είναι κρίμα να περνά ο καιρός ανεκμετάλλευτος και αναποτελεσματικά καθώς και σε βάρος άλλων μελλοντικών εντάξεων έργων .
Εμείς οι πολίτες, νομίζω αποδεδειγμένα μέχρι τώρα , κάνουμε για τον τόπο μας ότι μας είναι μπορετό, με τις ιδέες του και τις γνωριμίες του ο καθένας μας και με μοναδικό κίνητρο την καλή του διάθεση . Όλα όμως δεν μπορούν να γίνουν μόνο από τρίτους  όσο κι αν αυτοί προσπαθήσουν. Το κομμάτι της τελικής  υλοποίησης “είθισται” να  ανήκει στο Δήμο και στις υπηρεσίες του .
Τελειώνοντας υπενθυμίζω , πως βρισκόμαστε ήδη οκτώ ( 8 ) περίπου μήνες μετά την πρώτη εκείνη λανθασμένη δημοπράτηση  των ΓΠΣ  Αμφίκλειας &  Τιθορέας και ακόμη δεν έχουμε  τελειώσει μ` αυτές τις περιπτώσεις.  Γιατί , είναι που είναι οι διαδικασίες τέτοιες και οι καιροί περίεργοι που επιτρέπουν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων κλπ , είμαστε και `μείς…. “ τα ζώα μου αργά ” άντε μετά να γίνει δουλειά
      Μαζί με όλα τα παραπάνω χρειάζεται οπωσδήποτε να “τρέξουν” κατά το δυνατόν ταχύτερα και οι διαδικασίες διαγωνισμού δημοπράτησης  του υποέργου του νέου αποχετευτικού δικτύου Αμφίκλειας , ήδη εγκεκριμένο έργο και το οποίο είναι κατά πάντα έτοιμο για την προκήρυξη δημοπράτησής του . Έπεται εντός ολίγου και το άλλο μεγάλο υποέργο των εγκαταστάσεων του σταθμού Βιολογικού καθαρισμού της Αμφίκλειας .
        ** Με την ευκαιρία , επισημαίνω πως το πολυμηχάνημα  εκχιονισμού που παραχωρήθηκε στο Δήμο απ` την Περιφέρεια Στερεάς , κινδυνεύει οσονούπω να βγάλει ρίζες στο συνεργείο που βρίσκεται εδώ και τόσο καιρό για συμμάζεμα . Παρακαλεστέ τους ή και πιέστε τους να τελειώνουν με τις επισκευές , γιατί τώρα το χρειάζεστε και σας είναι αναγκαίο, όχι το Μάιο !!
Ας δουλέψουν,  μέρες – νύχτες – αργίες , δεν ξέρω , το μηχάνημα ισχυρίζομαι πως θα πρέπει στο τέλος της εβδομάδας , ΤΟ ΠΟΛΥ στην αρχή της επόμενης , να είναι σε κατάσταση να χρησιμοποιηθεί .
Απαιτήστε το !!! και διεκδικήστε το !!!

                                                                        Φιλικά  και  Ενημερωτικά  
                                                                      Θανάσης  Παπακωνσταντίνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου